12.9.16

ΟΔΟΣ: «Τι άραγε συμβαίνει στην Καστοριά»;


Τι συμβαίνει στην Καστοριά;
ΟΔΟΣ 14.4.2016 | 831

Μοιάζει απλή και αυτονόητη μια αρκετά πρόσφατη απόφαση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς κ. Γεωργίου Παπαδόπουλου. Απόφαση σαν κι΄ αυτές που θα έπρεπε ούτως ή άλλως να έχουν ληφθεί από καιρό, για απλούς λόγους «ευπρέπειας» των συνεδριάσεων.

Πρόκειται συγκεκριμένα για την απόφαση καθορισμού των καθισμάτων της αίθουσας, που προορίζονται για τους ρεπόρτερς, τους φωτογράφους και τους βιντεολήπτες των συνεδριάσεων στο δημαρχείο Καστοριάς. Των εκπροσώπων δηλαδή τοπικών και περιφερειακών ΜΜΕ.

Διότι αν και από χρόνια τώρα, οι αίθουσες των συλλογικών αυτών οργάνων, στην διάταξη τους παραπέμπουν αρκετά στην χοροθέτηση των δικαστικών ακροατηρίων ή το βουλευτήριο με τα έδρανα ιδίως του προεδρείου να θυμίζουν έδρες… δικαστών ή το προεδρείο της Βουλής, ωστόσο κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς, η εικόνα συχνά θύμιζε κάτι το ασύντακτο και το χαώδες. Σε μερικές περιπτώσεις μια αυτοδιοικητική… Ειδομένη.

Μόνο που η απόφαση αυτή για το δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς δεν ήταν τυχαία. Δεν λήφθηκε απλά και μόνο με την επίκληση λόγων συνεδριακής τάξης και για την ηρεμία των συνεδριάσεων. Αλλά σύμφωνα με πληροφορίες πρωτίστως για τα σκάνδαλα των εκβιασμών από δημοσιογράφους στην Αθήνα. «Τι άραγε συμβαίνει στην Καστοριά», θα μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος. Η γυναίκα του Καίσαρα δεν φαίνεται αρκετά τίμια; Ή μήπως δεν είναι κιόλας;

Κι’ όμως οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τους εκβιασμούς και τα στημένα και μάλιστα αδρά αμειβόμενα δημοσιεύματα, από πλευράς μερικών «λειτουργών» του τύπου -έντυπου και ηλεκτρονικού- που έλαβαν πανελλήνια διάσταση και πλήττουν τόσο τον ΣυΡιζΑ όσο και την Νέα Δημοκρατία, αλλά και πιο πίσω στις εποχές παντοδυναμίας του ΠαΣοΚ, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει υπόγεια διασύνδεση εγκληματικής δράσης που δεν γνωρίζει σύμβολα, κόμματα και ιδεολογίες, παρά μόνο συγκυριακά χαρακτηριστικά με αποκλειστικό στόχο τον πλουτισμό, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό. Και ακόμη μικρότερη από σταγόνα.

Για την ακρίβεια δεν πρόκειται για ωκεανό, αλλά για βόρβορο. Διότι είναι πασίγνωστο ότι στην πραγματικότητα το πρόβλημα της διαφθοράς και της διαπλοκής των ΜΜΕ και παραγόντων εξουσίας που διαχειρίζονται χρηματικές πιστώσεις, όχι μόνο σε κεντρικό επίπεδο, αλλά προπαντός στην περιφέρεια, όπως και στην Καστοριά, είναι πρόβλημα οξύτατο και πολύ παλιό.

Άρχισε ως κάτι ελαφρύ, σαν χόμπι μεροληψίας και εναλλακτική φόρμουλα επιρροής της κοινής γνώμης. Με συναλλαγή την εύνοια των ΜΜΕ. Γρήγορα όμως στα χρόνια της δανεικής και επιδοτούμενης ευμάρειας, που έπληξε και την Καστοριά, εξετράπη και έγινε ανεξέλεγκτη. Μάστιγα εννοείται. Μια μάστιγα που «ακούμπησε» με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όσους παρέλασαν από τα αξιώματα τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια.

Έχασε κάθε χαλινάρι και φραγμό και γι’ αυτό σύντομα αντιστράφηκε. Δεν ήταν μόνο οι φορείς αξιωμάτων που έλεγχαν την κάνουλα των νομιμοφανών ή υπόγειων χρηματοδοτήσεων των ΜΜΕ στην Καστοριά, αλλά ήταν πια ορισμένοι ιδιοκτήτες ΜΜΕ, συνήθως οι πιο επιτήδειοι που προσπαθούσαν να χαλιναγωγήσουν την εξουσία ή κάθε υποψήφιο εξουσιαστή. Ακόμη και προεκλογικά. Με μοναδικό τους όπλο την παροχή διαφημιστικής προβολής ή υπονόμευσης, δηλαδή τον καθαρό εκβιασμό.

Υπήρξαν βεβαίως και περιπτώσεις εκλεγμένων της Καστοριάς, της τοπικής αυτοδιοίκησης κυρίως, που προσπάθησαν να κρατήσουν ίσες αποστάσεις και σε ένα βαθμό τα κατάφεραν. Υπήρξαν όμως και άλλες, με κατάφωρες εύνοιες. Που για τραγική ειρωνεία, παρά τον πακτωλό χρημάτων, δεν οδήγησαν σε εκλογική νίκη του «χορηγού», γεγονός που αποδεικνύει ότι είχαν αγνοήσει απλά την αναξιοπιστία των ευνοημένων ΜΜΕ. Η πολύ πρόσφατη δημοτική ιστορία της Καστοριάς, είναι αψευδής μάρτυρας.

«Ή μου δίνεις τόσα, ή γράφω για σένα ότι…» αυτή είναι η μόνιμη ευθεία ή υπαινικτική επωδός. Το παρασύνθημα της ανάρμοστης συναλλαγής, είτε με ακριβώς αυτά τα λόγια, είτε με παραπλήσια. Είναι άπειρα τα περιστατικά που αναφέρονται μόνο στην Καστοριά, και συνήθως αφορούν τους ίδιους και τους ίδιους «παράγοντες» της ενημέρωσης. Μερικούς πασίγνωστους, και άλλους λιγότερο γνωστούς –οι δεύτεροι καμουφλάρονται πίσω από blogs.

Απόστημα το πρόβλημα, και μια απόκοσμη σιωπή να περιβάλλει και να αποκλείει κάθε συζήτηση γύρω απ’ αυτό το θέμα. Με αποτέλεσμα να γενικεύονται όλες οι αρνητικές εντυπώσεις, προς όλους τους αξιωματούχους και όλα τα ΜΜΕ. Μια κατάσταση που επιτρέπει σ’ αυτούς που μετέχουν στο club να κάνουν την «δουλειά» τους. Aσφαλώς όμως στο πρόβλημα διαφθοράς δεν συμμετέχουν όλοι ούτε αλλού, ούτε εδώ στην Καστοριά.

Όμως η αδυναμία καταγγελίας (των) συγκεκριμένων ονομάτων που οφείλεται στον επαρχιωτισμό και τον μικροπαραγοντισμό, δεν αναιρεί το πρόβλημα, δεν το θεραπεύει, ούτε το διαψεύδει. Κανένα πέπλο σιωπής δεν αποδείχθηκε αιώνιο. Ούτε έλυσε το πρόβλημα. Και καμιά γενίκευση δεν είναι δίκαιη ούτε σωστή.

Είναι όμως όλοι σχεδόν οι δήμαρχοι Καστοριάς των τελευταίων ετών, που όταν πλέον η κατάσταση έφθανε στο απροχώρητο και οι εκβιασμοί από συγκεκριμένους «στυλοβάτες» της ενημέρωσης υπερέβαινε, με τον τρόπο τους άμεσα ή έμμεσα κατήγγειλαν το πρόβλημά τους. Προσπάθησαν να αντιδράσουν, να αντισταθούν. Το ίδιο αφορά και τους αιρετούς νομάρχες, αντιπεριφερειάρχες και περιφερειάρχες, αλλά και τους βουλευτές της Καστοριάς. Μέχρι που πρόσφατα βουλευτής Καστοριάς, άσκησε αγωγή σε βάρος παράγοντα blog.

Παρά την σιωπή και την συγκάλυψη, είναι εύκολο να αντιληφθεί κάποιος την λειτουργία της σχέσης των εκβιασμών, από την στάση των ενεχόμενων ΜΜΕ. Ειδικά από την αιφνίδια μετατροπή τους από φιλικά ή ουδέτερα κριτικά, σε απολύτως εχθρικά και επικριτικά, ή το αντίθετο. Μια μεταβολή που υποδηλώνει την προειδοποίηση ή την πλήρη λειτουργία της εκβίασης.

Το παράδοξο και ανεξήγητο είναι ο λόγος για τον οποίο οι διαχειριστές του χρήματος, δηλαδή οι εκλεγμένοι, υποχωρούσαν και υποτάσσονταν, ή ακόμη χειρότερα τροφοδοτούν αυτό το κύκλωμα. Ακόμη και σήμερα. Με αποτέλεσμα η απόφαση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου να χωροθετήσει κατάλληλα την αίθουσα, θέτοντας όρια και φραγμούς –έστω στα καθίσματα– να υπονομεύεται, ίσως και μέσα στον ίδιο τον Δήμο Καστοριάς. Στον οποίο λειτουργεί διευθυντήριο παράνομης συναλλαγής. Νομιμοφανούς στον τύπο, παράνομη στην ουσία της.

Έτσι, όπως οι επιχειρήσεις διασκέδασης έχουν τους νονούς τους κατά πώς λένε, έφθασε στο σημείο να έχει την τιμητική της τόσο η ενημέρωση όσο και η αυτοδιοίκηση. Η ατυχία είναι ότι σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπάρχουν, το πιο σύνηθες αποδεικνύεται το φαινόμενο των μειωμένων αντιστάσεων και αντιδράσεων των εκλεγμένων. Οι οποίοι, άγνωστο για ποιο λόγο, αν δηλαδή ήταν που μια καθαρή ματαιοδοξία, κενοδοξία, ανικανότητα ή πραγματική δολιότητα, δεν ήταν λίγες φορές που ενέδωσαν και ίσως ενδίδουν στον εκβιασμό και τις απαιτήσεις.

Κατά καιρούς έχουν ακουστεί πράγματα και θαύματα για όλα αυτά, που λειτουργούν μεν υπογείως κατά κανόνα, αλλά και μέσα στις αίθουσες συνεδριάσεων. Του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς για παράδειγμα, ή και του Άργους Ορεστικού επίσης. Αίθουσες στις οποίες εντυπωσιάζει συχνά ο τρόπος με τον οποίο διακινούνται οι… απόψεις.

Ρεπόρτερ και δημοσιογράφοι να τρέχουν από κάθισμα σε κάθισμα με το μικρόφωνο και την κάμερα ή με το μαγνητόφωνο και την φωτ. μηχανή στο χέρι, μπροστά στο πρόσωπο του συνέδρου. Που θέλουν να προβάλλουν -μερικές φορές. Χωρίς αμφιβολία μερικοί από τους κυνηγούς της είδησης του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς είναι απολύτως άδολοι και ρομαντικοί ίσως. Ξεθεώνονται για το αγαθό της ενημέρωσης.

Σύμφωνα όμως με διασταυρωμένες πληροφορίες, υπήρξαν, υπάρχουν και μερικοί που ενεργούν ως εισπράκτορες της επικαιρότητας, ως διανομείς της προβολής με βάση το αντάλλαγμα. Και αυτή η κατάσταση, εν όψει της τραγικής κατάστασης των οικονομικών του Δήμου Καστοριάς, υπήρξε αποφασιστικός παράγοντας για την προσπάθεια «νοικοκυρέματος» που επιχείρησε να βάλει ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς.

Μόνο που η επικαιρότητα, άρχισε να «καταβροχθίζει» την διαφθορά του είδους. Με αποτέλεσμα να διαφαίνονται σημάδια –αν όχι αποδείξεις– ολοκληρωτικής επαναναφοράς του συστήματος διαφθοράς σε τοπικό επίπεδο. Θα τα καταφέρει άραγε ο Δήμος Καστοριάς να απαλλαγεί από τους νονούς;


* * *

ΕΙΠΑΝ:

Σίγουρα περνάμε μια πολύπλευρη κρίση σαν κοινωνία. Για μένα την μεγαλύτερη ευθύνη την έχουν οι κακοί πολιτικοί και οι κακοί δημοσιογράφοι. Ειδικά μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για δημοσιογράφους τα πράγματα έχουν χειροτερέψει. Και απ΄ ό,τι λένε έγκυροι αναλυτές, αυτά τα φαινόμενα έχουν εξαπλωθεί σ΄ όλα τα μήκη και πλάτη του σύγχρονου κόσμου. Τέτοιοι δημοσιογράφοι που δυστυχώς στοχοποιούν ένα δημόσιο πρόσωπο για ίδιον όφελος, υπάρχουν παντού. Και έχουν το δόγμα ότι “είδηση δεν είναι η αλήθεια αλλά αυτό που παρουσιάζουν σαν είδηση”, χωρίς να ενδιαφέρονται για το κακό που μπορούν να προκαλέσουν στην δημόσια ζωή του τόπου.
Γεώργιος Παπαδόπουλος
πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου δήμου Καστοριάς


Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου υπέδειξε στους δημοσιογράφους τις θέσεις που πρέπει να καταλαμβάνουν κατά τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς «για να εξαλειφθεί η απαράδεκτη εικόνα με το σμήνος των φωτορεπόρτερς να περιφέρει τα μικρόφωνα και τις κάμερες από ομιλούντα σε ομιλούντα δημοτικό σύμβουλο, ανάλογα με τις προτιμήσεις τους» όπως είπε.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Απριλίου 2016, αρ. φύλλου 831

Σχετικά:

Σχόλια αναρτήθηκαν και εδώ:

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος31/3/17

    "Και τώρα που η φωτιά φουντώνει πάλι,
    εσύ φοράς τα αρχαία σου τα κάλλη"

    Για να το ξαναδούμε λίγο το θέμα, γιατί συνεχίζουν αμετανόητοι. Παίζουν καθαρό παιχνίδι κάποια blogs;;; Μεγάλο θέμα, αλλά αξίζει να τα πούμε λίγο έξω απ' τα δόντια, γιατί η διαπλοκή δεν τίμησε ποτέ κανέναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ