13.6.17

ΟΔΟΣ: Δει δε χρημάτων


ΟΔΟΣ 8.12.2016 | 863

Τα όσα συμβαίνουν στον δημοτικό βίο της Καστοριάς, δηλαδή να ξεσπά κατά μέτωπο επίθεση στον Δήμο Καστοριάς μόλις ανακοινώθηκε η απροθυμία του να ενδίδει πλέον στις χρηματικές απαιτήσεις ιδιωτών που διακονούν την ενημέρωση, την διακίνηση... ιδεών, την... μη κερδοσκοπική αρετή, κατά παραγγελία, επί πληρωμή ή όχι, είναι πραγματικά αξιοπερίεργα.



Για τον Δήμο Καστοριάς και ειδικά για την δημοτική πλειοψηφία, ταραχώδης και ρευστή, παρουσιάζεται η εποχή μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό όλων (πλην των κ.κ. Λ. Παπαδημητρίου - Πολιτισμού και Ε. Στεργιόπουλου - Οικονομικών) των αντιδημάρχων της Καστοριάς. Διότι εκτιμάται ότι αν όχι όλοι, τουλάχιστον οι φερόμενοι ως δυσαρεστημένοι (αντικατασταθέντες) τέως αντιδήμαρχοι κ.κ. Μ. Μπινιάκος, Δ. Κωτούλας, και Δ. Πετρόπουλος (ο οποίος σχεδόν 12 μήνες πριν είχε δημόσια παραδεχθεί ότι δεν είχε τίποτε άλλο να προσφέρει στον τόπο -είχε τόσα άλλωστε πετύχει- και είχε αναγγείλει την παραίτησή του), ανήκουν πια στην φράξια των δυσαρεστημένων.

Οπωσδήποτε πάντως, δεν καθιστούν σαφές ότι δεν συμμετέχουν (αν δεν υπερέχουν κιόλας) της κίνησης, συνολικής και ευθείας αμφισβήτησης του δημάρχου Καστοριάς κ. Ανέστη Αγγελή. Που αναπόφευκτα επιφέρει διάσπαση της δημοτικής πλειοψηφίας. Μάλιστα θεωρείται ότι στο πλαίσιο μιας περίεργης κινητικότητας, όχι μόνο κυκλοφορεί νέα εφημερίδα στην Καστοριά και μάλιστα free, με την ανάμειξη (δυσφορούντων) στελεχών της πλειοψηφίας, αλλά και οργανώθηκε ημερίδα για τα μέσα (ΜΜΕ) χωρίς τα μέσα.

Πάντως οι φερόμενοι ως δυσαρεστημένοι, προτιμούν για την ώρα να συμπτύσσονται στον κουρνιαχτό συγκεκριμένων προσώπων ΜΜΕ (που μεταξύ άλλων υπέγραψαν πρόσφατα κείμενο για την υποτιθέμενη φίμωση του Τύπου), και ιστολογίων που δίνουν τα ρέστα τους. Επιδίδονται σε πετροπόλεμο χωρίς όμως τελικές ρήξεις.

Η καλύτερη εξήγηση για όλα αυτά θα ήταν, ότι αδημονούντες εκλεγμένοι σύμβουλοι τέως αντιδήμαρχοι και φορείς της ενημέρωσης, όλοι τους τεχνοκράτες στον τομέα τους, ασυγκράτητοι, επιδιώκουν έργα και μόνο έργα, για το καλό της Καστοριάς και του κοινωνικού συνόλου. Είναι όμως έτσι, ή μήπως η εκδοχή αυτή προκαλεί μειδίαμα, αφού κοινός παρονομαστής είναι αποκλειστικά το χρήμα, η αμοιβή, ανταμοιβή, τα δωράκια και τα συναφή, όταν είναι πια φανερό ότι η προσφορά στον Δήμο Καστοριάς σχετίζεται και με τον βιοπορισμό κάποιων;

Σημασία πάντως έχει, ότι τα «προεόρτια» των Χριστουγέννων μέχρις στιγμής, επισκιάζονται από τα «μεθεόρτια» της αναδόμησης αντιδημάρχων στην Καστοριά. Εκτός κι αν όλα αυτά αποδειχθούν προπαρασκευαστικές, προειδοποιητικές αντιδράσεις εν όψει πιο σημαντικών εξελίξεων στον Δήμο Καστοριάς. Όπως στην περίπτωση που διενεργηθούν εκτεταμένοι διαχειριστικοί έλεγχοι για τα πεπραγμένα εαυτών και αλλήλων. Τωρινών και προηγούμενων. Γιατί, εκεί λέγεται ότι βρίσκεται ο ζωμός. Ο μέλας και ο κίτρινος. Και γι’ αυτό ξέσπασε ομοβροντία θρήνου, για την δημοτική αρχή Α. Αγγελή.

Έτσι λοιπόν ανακοινώθηκε η παραίτηση του προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Καστοριάς «Ορεστειάς» κ. Διονυσίου Λίτσκα από τα καθήκοντά του. Με μια προσεκτική ομολογουμένως επιστολή του στον ίδιο τον δήμαρχο Καστοριάς, υπέβαλε την παραίτηση του από την θέση αυτή, αν και παρά την διαρροή, τίποτε δεν είναι ακόμη εξακριβωμένο.

Ωστόσο, από τα συμφραζόμενα της επιστολής του που διέρρευσε περίεργα, δεν μένει απαρατήρητη η αιχμή ότι για την παραίτησή του, σε ένα βαθμό ευθύνεται η ανάγκη του να διαθέτει τις εργατοώρες του στην προσωπική του ζωή. Πάντως προηγήθηκε η παραίτηση του κ. Ζαχαρία Παύλου από την θέση του προέδρου της ΔΕΥΑ Καστοριάς -και αυτή από τηλεοπτικού άμβωνος, καθώς κανείς δεν γνωρίζει αν πράγματι υποβλήθηκε. Το αξιοσημείωτο είναι η χρονική σύμπτωση με το περσινό μπαράζ τηλεοπτικών παραιτήσεων του τότε αντιδημάρχου κ. Δ.Πετρόπουλου, την περίοδο των Χριστουγέννων.

Στο σήμερα και πάλι όμως, σε ό,τι αφορά ειδικά τον κ. Ζ. Παύλου, είναι γνωστό ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα υπέβοσκε η διένεξή του με την έδρα του δήμου και τον πολιτικό του «προϊστάμενο», δηλαδή τον κ. Ανέστη Αγγελή. Χάρη στον οποίο είχε αναλάβει την (αδρά αποζημιούμενη) θέση του προέδρου της ΔΕΥΑ Καστοριάς.

Την οποία πριν απ’ αυτόν, κάλυπτε ως γνωστό, ο κ. Γεώργιος Πετκανάς, δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του κ. Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδη. Που επανήλθε δυναμικά στα πράγματα, φιλοδοξώντας σύμφωνα με την περιρρέουσα φιλολογία να ολοκληρώσει τον κύκλο της μακρόχρονης δημοτικής του σταδιοδρομίας επ’ ωφελεία της Καστοριάς, φυσικά, στις επόμενες εκλογές ως υποψήφιος δήμαρχος. Με ή χωρίς την υποστήριξη κάποιου κόμματος.

Η σκέψη ότι όλα αυτά, ίσως και με κάποιο τρόπο να συνδέονται, τυχαία μεταξύ τους (ή όχι), είναι κάπως υπόθεση εργασίας. Ξενίζει πάντως η χρονική σύμπτωση που δίνει στο σκηνικό χαρακτήρα συντονισμού.

Όπως και το γεγονός ότι όλα εκτυλίσσονται σε επίπεδο υπαινιγμών, μεγαλόστομων αερολογιών χωρίς κανένα περιεχόμενο, χωρίς καθαρά λόγια, με ασήμαντες αφορμές –ασήμαντες εννοείται σχετικά με τα αντικειμενικά προβλήματα του Δήμου Καστοριάς, τα οποία δεν αφορούν τα πρόσωπά τους αλλά τους δημότες, γεγονός που μοιάζει να υποτιμάται.

Βομβαρδίζουν την κοινή γνώμη για ζητήματα που αφορούν τα εσωτερικά του πλειοψηφικού συνδυασμού και τα προσωπικά τους θεματάκια, τις αμοιβές εαυτών και αλλήλων, αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες του κόσμου και του τόπου.

Εντύπωση προκαλεί επίσης το ότι σχεδόν όλοι τους συμφωνούν ότι υπεύθυνος είναι ένα πρόσωπο, στο περιβάλλον του δημάρχου που ασκεί επιρροή, ενώ κάποιοι στοιχηματίζουν ότι το πρόβλημα είναι ότι επιχειρείται να τεθεί φραγμός στις απ’ ευθείας αναθέσεις εργολαβιών, προμηθειών, δημοσιεύσεων, διαφημίσεων. Γνωστός τομέας διαφθοράς και συναλλαγής. Σαν να βάλθηκαν όλοι να τον «φάνε», για να επανέλθει ο Δήμος Καστοριάς στον γνωστό, από το παρελθόν, παράδεισο ορισμένων.

Πάντως σε όλες τις περιπτώσεις των καταγγελιών, παραπόνων και υπαινιγμών για τον δήμαρχο Καστοριάς, δεν ακούστηκε ούτε μια φράση σε επίπεδο πρότασης, διεξόδου, λύσης. Κουβεντούλα, σε επίπεδο πεζοδρομίου να γίνεται και τίποτε περισσότερο.


* * *

Το περίεργο σε όλα αυτά είναι ακόμη, ότι όλα συνδέονται αποκλειστικά με το χρήμα. Δει δε χρημάτων που έλεγαν και οι Αρχαίοι. Στέρεψαν (;) οι κάνουλες παράτυπης χρηματοδότησης φερεφώνων λόγω της κρίσης. Αποφάσισε (;) ο Δήμος Καστοριάς ότι κι αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ελάχιστο των αναγκών της Καστοριάς τουλάχιστον να καθαρίσει το Αυγείο. Και ώ του θαύματος, συσπειρώθηκαν κατά του Αν. Αγγελή. 


* * *


Όμως η ιστορία δεν σταματά εδώ. Καθώς η δημοτική πλειοψηφία, δηλώνει έτοιμη να αντιπαρατεθεί με την ασύλληπτη διαπλοκή συγκεκριμένων δημοσιογράφων, ΜΜΕ και ιστολογίων με τον Δήμο Καστοριάς, κουρεύοντας τα κονδύλια που διατέθηκαν στο παρελθόν για την... «τυχαία» και «συμπτωματική» προβολή του κάθε φορά ευεργέτου, μεμονωμένων αξιωματούχων, αντιδημάρχων, δημοτικών επιχειρήσεων κλπ (που πάντως στις τελευταίες εκλογές δεν εμπόδισαν την ήττα της προηγούμενης δημοτικής αρχής Ε.Χατζησυμεωνίδη), ασφαλώς δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ακόμη ένα συμπτωματικό γεγονός: Ότι την αιγίδα της προβολής των «δυσαρεστημένων» μοιάζει να έχουν αναλάβει με ζήλο, που κοντεύει να θεωρηθεί εργολαβικός, συγκεκριμένοι «λειτουργοί».

Όχι «γραμματικοί και λειτουργοί», ούτε «ψάλτες και αναγνώστες» των άδολων καστοριανών καλλάντων, που αποκτούν έτσι και λόγω των επερχόμενων ημερών επικαιρότητα. Αλλά παράγοντες της ενημέρωσης σε ΜΜΕ και ειδικά ιστολόγια (blogs), τα οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα, δείχνουν να πρωτοστατούν στην ανάγκη… απαλλαγής του Δήμου Καστοριάς, από την «αποτυχημένη» ομάδα του νυν δημάρχου Ανέστη Αγγελή, ιδίως αυτών που συνεχίζουν να τον υποστηρίζουν, όντας εκλεγμένοι από τον λαό της Καστοριάς.

Και ολικής επαναφοράς των παλιών και επιτυχημένων συνταγών. Αφού στα έργα και τις ημέρες τους, οφείλεται το «θαύμα» της σημερινής Καστοριάς. Όταν πριν ελάχιστα χρόνια διατίθεντο 4.000 και 5.000 ευρώ, κάθε τρεις και λίγο, για διαφήμιση του σπηλαίου του Δράκου στην Καστοριά, και άλλα τόσα για το παροπλισμένο καραβάκι «Ορεστιάς». Στους λειτουργούς της ενημέρωσης. Για να αναφερθεί μόνο μια απειροελάχιστη αινιγματική διαχείριση. Υπάρχουν κι άλλες που κάποια στιγμή πρέπει να πληροφορηθούν οι δημότες.

Η ΟΔΟΣ ασκεί συστηματική κριτική στην απραξία. Της σημερινής χρονικής περιόδου για την οποία υπόλογη είναι η δημοτική αρχή του κ. Ανέστη Αγγελή, -ο οποίος είχε συνεργάτες και αντιδημάρχους αυτούς που τώρα τον κατηγορούν για... αποτυχία, χωρίς να είναι απολύτως ξεκαθαρισμένο αν η οικονομική συγκυρία -και σε ποιον βαθμό- ευθύνεται για την ζοφερή αυτή κατάσταση, ή αδυναμία του πολιτικού προσωπικού του Δήμου Καστοριάς. Συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου. Ο χρόνος θα δείξει τι ισχύει. Για την ΟΔΟ κυρίως υπόλογο είναι το προσωπικό. Αν δεν γνώριζε, ας ρώταγε. Τόσο απλά.

Ωστόσο, τα όσα συμβαίνουν στον δημοτικό βίο της Καστοριάς, δηλαδή να ξεσπά κατά μέτωπο επίθεση στον Δήμο Καστοριάς μόλις ανακοινώθηκε η απροθυμία του να ενδίδει πλέον στις χρηματικές απαιτήσεις ιδιωτών που διακονούν την ενημέρωση, την διακίνηση... ιδεών, την... μη κερδοσκοπική αρετή, κατά παραγγελία, επί πληρωμή ή όχι, είναι πραγματικά αξιοπερίεργα.

Μάλιστα είναι τόσο εκτός λογικής η αντίδρασή τους, ώστε έφθασαν στο σημείο να αντιπαρατεθούν με την πρόνοια του δήμου Καστοριάς να συμπεριλάβει στα ανταποδοτικά οφέλη από τον TAP πνευματικό κέντρο για την Καστοριά. Και πιο ειδικά την ανέγερση νέου πολιτιστικού μεγάρου, που με τις παρούσες συνθήκες ο δήμος Καστοριάς αδυνατεί να εξασφαλίσει από άλλη πηγή. Και αντί η απόφαση αυτή να συσπειρώσει και να ενώσει το δημοτικό συμβούλιο, άδραξαν την αφορμή να υποκινηθούν ακόμη και ακραίες αντιδράσεις, με αποκλειστικό πρόσχημα, όχι το μακρόπνοο συμφέρον του ενιαίου Δήμου Καστοριάς, αλλά αποκλειστικά τοπικιστικά συμφέροντα.

Δεν πέρασε άλλωστε πολύ περισσότερο από ένας μήνας από τότε, που έμπειρος δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, δημοσίως εξήγγειλε καταγγελίες, ανήγγειλε οσμές σκανδάλων και κατήγγειλε παραβάσεις καθήκοντος. Μέχρι τώρα όμως, όχι μόνο δεν κατέστησε σαφές αν ισχύουν όλα αυτά, και αν ναι, τι έπραξε γι αυτά. Αλλά αν δεν έπραξε κάτι, ή αν ήταν άνθρακες ο θησαυρός, σε τι οφειλόταν αυτή η πρόσκαιρη διέγερσή του;

Μέσα σε όλα αυτά, η αγκίστρωση του κ. Ζ. Παύλου στην αδρά αμειβόμενη θέση του προέδρου της ΔΕΥΑ Καστοριάς, την ίδια στιγμή που επί μήνες συνέχιζε και εμβάθυνε την ρήξη του με τον κορμό της δημοτικής πλειοψηφίας, έμοιαζε πια ακατανόητη και πολιτικά (δημοτικά) ανακόλουθη. Κυρίως για τον ίδιο, που δεν σταματά στις τοποθετήσεις του δημόσια, να επαίρεται για την συνέπεια των λόγων και έργων του. Που είναι σπάνια ολοκληρωμένα και κάτι περισσότερο από μισόλογα. Ώσπου βέβαια πριν μερικές ημέρες, φέρεται να υπέβαλε την παραίτηση του στον δήμαρχο Καστοριάς, αφού για μια ακόμη φορά, σε μια μακροσκελέστατη απολύτως πολιτικά προσωποπαγή, αυθόρμητη συνέντευξή του σε τοπική τηλεοπτική συχνότητα, εξηγούσε επί περίπου 1,5 ώρα (!) δελτίου ειδήσεων, ότι δεν πήγαινε άλλο. Εκτός κι αν παραιτούνται με το ζόρι.

Το περίεργο σε όλα αυτά είναι ακόμη, ότι όλα συνδέονται αποκλειστικά με το χρήμα. Δει δε χρημάτων που έλεγαν και οι Αρχαίοι. Στέρεψαν (;) οι κάνουλες παράτυπης χρηματοδότησης φερεφώνων (μετά ή άνευ «προειδοποιήσεων») λόγω της κρίσης. Αποφάσισε (;) ο δήμος Καστοριάς ότι κι αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ελάχιστο των αναγκών της Καστοριάς τουλάχιστον να καθαρίσει το Αυγείο. Και ώ του θαύματος, συσπειρώθηκαν κατά του Αν. Αγγελή.

Το κωμικό είναι ότι τους διαφεύγουν δύο δεδομένα: Πρώτα ότι δεν είναι πολιτικά χρηστό να μην θυμούνται ότι συμπτωματικά επανασυσπειρώθηκαν περίπου τα ίδια πρόσωπα με όσα ΜΜΕ και ιστολόγια (προφανώς ευεργετηθέντα) μόλις 2,5 χρόνια πριν, αν και διέβαλλαν την υποψηφιότητα του δημοτικού  συνδυασμού Εν Τιμή, δεν κατόρθωσαν να αναστρέψουν την εκλογική του επικράτηση. Τώρα βέβαια, σε όλους αυτούς, προστέθηκαν και οι δυσαρεστημένοι του Αν. Αγγελή. Περίεργο μείγμα στ’ αλήθεια.

Και δεύτερον ότι δεν είναι φυσιολογικό να βάλλουν κατά του δημάρχου για ανικανότητα, αποτυχία και ανεπάρκεια των δύο πρώτων χρόνων θητείας της δημοτικής αρχής, και να συντάσσονται στις επιθέσεις με τους αντικατασταθέντες συναδέλφους-αντιδημάρχους, την στιγμή που οι ίδιοι (οι ίδιοι) είναι οι κύριοι -Εν Τιμή υπεύθυνοι- της αποτυχίας αυτής της χαμένης 2ετίας για την Καστοριά, την οποία συνδιοικούσαν.  Ενώ θα έπρεπε να πράξουν ακριβώς το αντίθετο,  να στηρίζουν την νέα αρχή. Και φυσικά αυτοκριτική.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 8 Δεκεμβρίου 2016, αρ. φύλλου 863

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ