16.4.17

ΟΔΟΣ: Ανέν[κ]δοτο.


ΟΔΟΣ 27.10.2016 | 857

Η OΔΟΣ δεν συνυπέγραψε κείμενο που συντάχθηκε και υπογράφεται για να καταγγείλει απροσδιόριστα ανώνυμα κέντρα εξουσίας στην Καστοριά, που υποτίθεται επιχειρούν να περιστείλουν την ελευθεροτυπία και να επιβάλλουν προληπτική λογοκρισία. Διότι η καταγγελία-διαμαρτυρία βρίθει αοριστιών και γενικεύσεων, που την καθιστά διάτρητη. Αν δεν έχει το θάρρος ο κόσμος της ενημέρωσης να καταγγείλει κάτι τόσο σοβαρό με στοιχεία, τότε υπάρχει πρόβλημα. Και η γενίκευση έχει αύρα που θυμίζει προσπάθεια συνεννόησης, δηλαδή συναλλαγής.

Επιπλέον η συγκεκριμένη καταγγελία, συσπειρώνει χωρίς όρους και προϋποθέσεις μεμονωμένα, αντιφατικά και αλληλοϋπονομευόμενα κίνητρα. Από τα πιο αγνά και απόλυτα επαγγελματικά, έως τα πιο διεφθαρμένα που συνευρέθηκαν επιπόλαια. Χωρίς όρους.

Μια απλή ανάγνωση του καταλόγου, όσων υπογράφουν (αρχικά δεν είχαν διευκρινισθεί οι υπογράφοντες), δείχνει ότι  συμπράττουν σε ένα κείμενο που υποτίθεται εκπέμπει sos, ετερόκλητοι φορείς της ενημέρωσης.

Όπως όμως δείχνουν τα πράγματα, ο καταγγελλόμενος δεν είναι άλλος, από τον Δήμο Καστοριάς. Που φέρεται να αποφάσισε να βάλει φρένο στην διαπλοκή συγκεκριμένων φορέων της ενημέρωσης με την εκάστοτε εξουσία του Δήμου. Διότι μόνο μέχρι εκεί μπορεί, και μόνο μέχρι ενός σημείου, ίσως προλαβαίνει να ελέγξει την κατάσταση.

Είναι γεγονός ότι καθώς δηλώνεται υποκριτικά ο σεβασμός στην ιδιωτικότητα, οι περισσότεροι αναγνώστες δεν μπορούν να γνωρίζουν ότι ο πολιτικός κόσμος, συχνά υποφέρει από ανάρμοστες σχέσεις με την ενημέρωση. Ακόμη και από ωμούς εκβιασμούς. Στην Καστοριά το φαινόμενο δεν είναι άγνωστο, και χρονολογείται από 20ετία περίπου.

Μόνο που η δημόσια καταγγελία φορέων της ενημέρωσης στην Καστοριά, προκάλεσε αντιδράσεις εκτός πλαισίου του “Εν τιμή” της δημοτικής πλειοψηφίας του δήμου Καστοριάς. Για παράδειγμα τα δηκτικά σχόλια του δημοτικού συνδυασμού “Εν.Δημο.” δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης ότι το πρόβλημα υπάρχει και δεν είναι στην φαντασίωση της δημοτικής πλειοψηφίας.

Στην ίδια κατεύθυνση ανάλογη και η  ανακοίνωση του τέως βουλευτή του ΣυΡιζΑ κ. Ευάγγελου Διαμαντόπουλου με αφορμή την ανακοίνωση-καταγγελία μερίδας δημοσιογράφων της Καστοριάς, είναι απολύτως χαρακτηριστική και εύγλωττη. Και οι δύο (πολιτικές) αντιδράσεις κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με την πλειοψηφία του Δήμου Καστοριάς, που αποφάσισε να αντιδράσει.  Συνεπώς το πρόβλημα, δεν αφορά τον Δήμο Καστοριάς, αλλά ευρύτερα την δημόσια ζωή του τόπου. Που πάσχει.

Γι’ αυτό κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει στην ηθική και λογική της πρωτοβουλίας του Δήμου Καστοριάς. Που έχει μοναδικό στόχο την διαφθορά και διαπλοκή. Ούτε καν οι (περισσότεροι) απ’ αυτούς που υπογράφουν την καταγγελία της… «απόπειρας φίμωσης».

Το γεγονός ότι και η βουλευτής Καστοριάς κ Μαρία Αντωνίου, εν ενεργεία πολιτικός, υποχρεώθηκε να προσφύγει στα δικαστήρια κατά ηλεκτρονικού blog της Καστοριάς για την εργολαβία ύβρεων και λάσπης που έχει δεχθεί, έχει την σημασία του.  Αλλά και πριν απ’ αυτή, είχαν αναγκαστεί να απευθυνθούν στην Δικαιοσύνη ισχυροί ή ανυπεράσπιστοι, θύματα συκοφαντιών, παρεξηγήσεων αλλά και εκβιασμών, όπως τ. πρόεδρος ΝΟΔΕ Καστοριάς, ΣΓΚ κ.ά. Μέχρι και η ΟΔΟΣ έχει υποχρεωθεί να στραφεί δικαστικώς σε βάρος κατ’ εξακολούθηση συκοφάντη.

Κανείς δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί σοβαρά ότι, όλες αυτές οι δικαστικές υποθέσεις, που μένουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, για να μη χαλάει η πιάτσα ορισμένων, προκαλούνται στα καλά καθούμενα από δικομανείς, ή στοχεύουν σε βάρος της ελευθεροτυπίας και της ελευθερίας του λόγου. Αλλά και μ’ αυτές οι ρομαντικοί έμειναν το ίδιο ρομαντικοί, οι εξωνημένοι έγιναν ακόμη πιο προκλητικοί, και οι ακόμη πιο βαθειά διαπλεκόμενοι, εξακολουθούν να δρουν ανενόχλητοι.

Συνεπώς η απόφαση του Δήμου Καστοριάς να κηρύξει πόλεμο στην διαπλοκή και τους εκβιαστές, δεν κομίζει γλαύκα εις Αθήνας. Ήταν καθυστερημένη και μακάρι να τηρηθεί.

Μόνο που εν όψει των αντιδράσεων που προκλήθηκαν, το ζήτημα έλαβε ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις. Οι αναφορές στην καταγγελία του κ. Ευάγγελου Διαμαντόπουλου, ότι συγκεκριμένο τοπικό blog δρα για την διαβολή του και προβολή της νυν βουλευτή του ΣυΡιζΑ κ. Ολυμπίας Τελιγιορίδου, είναι πολύ σοβαρές. Εγείρουν ζήτημα στο οποίο οφείλει να τοποθετηθεί η κυβερνητική βουλευτής.

Βεβαίως το θέμα είναι περίπλοκο και πολυδιάστατο, εκτείνεται πέρα από συγκεκριμένα πρόσωπα. Γεγονός είναι ότι, η έκδοση της είδησης και της κριτικής στην Καστοριά, από χρόνια τώρα υποφέρει. Απέκτησε δυστυχώς –η έκδοση- διπλή σημασία: Την θεσμοθετημένη και καλώς εννοούμενη. Και την επί χρήμασι έκδοση.

Αντί πινακίου φακής, σε ορισμένες περιπτώσεις, ή ακριβών απολαβών. Σύμφωνα με τον κώδικα μοιρασιάς της λείας, από το υστέρημα του καστοριανού λαού που διαθέτει η κάθε εξουσία, για την εξασφάλιση της εύνοιας του τύπου και τον έλεγχο της ενημέρωσης. Αν ερωτηθούν όλοι οι προηγούμενοι εκλεγμένοι, βουλευτές, δήμαρχοι, περιφερειάρχες, σύμβουλοι κλπ, θα συμφωνήσουν ότι όλοι σε κάποια στιγμή πιέστηκαν να μεταχειριστούν μεροληπτικά, με αμοιβαία ανταλλάγματα από κατά κανόνα γνωστούς / αγνώστους.

Η αλήθεια είναι ότι τις περισσότερες φορές η διάκριση μεταξύ θύματος και θύτη είναι δυσδιάκριτη. Τα χρόνια οικονομικά προβλήματα της Καστοριάς, όπως η ανεργία και η βαθύτατη πολιτιστική υστέρηση –στα όρια του αρχέγονου και πρωτόγονου– διευκολύνει τις παρασιτικές συμπεριφορές. Πολιτικοί και εκλεγμένοι, επιθυμώντας να ελέγξουν τα τοπικά ΜΜΕ ενθάρρυναν αυτού του είδους τις παρανομίες.

Πρόκειται για καθαρές δωροδοκίες στις οποίες κάποιοι που υπηρετούν τον τύπο και την ενημέρωση στην Καστοριά, δεν μπόρεσαν να αντισταθούν. Έτσι κοντά στα “λαμόγια”, προστέθηκαν και κάποιοι που συμπεριφέρονται ως κοινοί εκβιαστές. Αυτή είναι η αλήθεια, και από εκεί θα έπρεπε να ξεκινά η όποια ανακοίνωση, όποιας διαμαρτυρίας των φορέων της ενημέρωσης, και όχι από τις άναρθρες φωνές.

Για την ΟΔΟ, πράγματι, υπάρχει κίνδυνος για την ελευθεροτυπία. Και αυτός οφείλεται στην άνιση μεταχείριση των ΜΜΕ στην Καστοριά, στην διανομή της διαφημιστικής δαπάνης και των κρατικών δημοσιεύσεων, με σκανδαλώδη τρόπο από φορείς δημοσίων υπηρεσιών και αιρετούς. Καθώς οι αναθέσεις γίνονται άνισα και παράνομα σε μερικές μόνο εφημερίδες, στραγγαλίζεται κάθε εκδοτική προσπάθεια που επενδύει στην αντικειμενικότητα, την αμεροληψία, ανεξαρτησία και ελευθερία. Παραδόξως όμως, γι’ αυτήν την ανικοσοτανομή καμμία διαμαρτυρία δεν συσπείρωσε τα ΜΜΕ της Καστοριάς.

Ο Δήμος Καστοριάς, αλλά και ο Δήμος Άργους Ορεστικού, έχουν πέσει θύματα των εκλεκτών τους, κατ’ επανάληψη. Μοιράζουν ξεροκόμματα σ’ αυτούς που θέλουν να περιθωριοποιήσουν, τους ενοχλητικούς, και δωρίζουν πλουσιοπάροχα δημοτικό και δημόσιο χρήμα, που στερούν από τους δημότες τους, στους εξαγορασμένους και εργολάβους της προβολής τους.

Η ΟΔΟΣ εκτιμά ότι οι περισσότεροι που υπογράφουν την ανακοίνωση-καταγγελία, αντιλαμβάνονται ότι όσα προαναφέρθηκαν δεν απέχουν από την πραγματικότητα. Και ότι ίσως οι ίδιοι πιάστηκαν στον ύπνο. Η αλήθεια είναι ότι και οι αναγνώστες-ακροατές και θεατές, και οι χρήστες του διαδικτύου γνωρίζουν και αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα. Ακόμη και αν την παραποιούν τα στρατευμένα ΜΜΕ.  Αν δεν την αντιλαμβάνονταν και η παραπληροφόρηση είχε αποτέλεσμα, δεν θα χρειάζονταν εκλογές. Και εάν είχαν αποτέλεσμα οι επί χρήμασι κραυγές (και γαυγίσματα), δεν θα είχαν εκλεγεί ποτέ ορισμένοι. Παράδειγμα οι προηγούμενες δημοτικές εκλογές.

Θα αγνοούν όμως ίσως, όσοι υπογράφουν ότι δεν είναι πάντα νοητό να ευθυγραμμίζονται έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, που και αυτά όταν το θελήσουν κάνουν θαυμάσια δουλειά. Όμως, ενώ ο έντυπος τύπος στην Καστοριά, σε γενικές γραμμές κινείται σε ικανοποιητικό επίπεδο, δεν ισχύει απαραίτητα το ίδιο με τον ηλεκτρονικό, και ιδιαίτερα τα blogs. Μερικά εκ των οποίων ενεργούν ως ύαινες.

Θα αγνοούν επίσης, οι ρομαντικοί και άδολοι, ότι πίσω από μεγαλόστομες διακηρύξεις περί ελευθεροτυπίας και προληπτικής λογοκρισίας, με την υπογραφή τους οχύρωσαν και νομιμοποιούν συμφέροντα, που όχι μόνο δεν παρέχουν αντικειμενική και ισορροπημένη ενημέρωση και κριτική, αλλά ολοφάνερα πωλούν και αγοράζουν. Και τα οποία συμφέροντα, ούτως ή άλλως με βάση το σύνταγμα της Ελλάδος, ρητά εξαιρούνται από τα προστατευτικά μέτρα του Τύπου.

Τώρα όμως με την υπογραφή τους όλοι στοιχίζονται άκριτα. Η εξίσωση αυτή θα ήταν σκόπιμη και χρήσιμη, αν ήταν ωφέλιμη και αναβάθμιζε την Καστοριά. Όμως οι ιδιοτέλειες, δεν μπορούν εύκολα να κρυφτούν.

Για τους λόγους αυτούς, επειδή η ανισοκατανομή και η παραβίαση της αντικειμενικότητας, αποτελούν νοσηρά φαινόμενα διαπλοκής στην Καστοριά, εν όψει και των ορισμών του νόμου και του Συντάγματος, η ΟΔΟΣ δεν είχε καμμιά αμφιβολία ότι δεν υπήρχε θέση σύμπραξής της σ’ αυτό τον υποτιθέμενο... ανένδοτο. Που σε πολλούς θυμίζει ανέκδοτο.

Ο «εχθρός» ως συνήθως είναι εσωτερικός, και θα συνεχίσει να υπάρχει όσο οι αφελείς της ενημέρωσης αρνούνται την πραγματικότητα, ενώ οι δειλοί της εξουσίας, διστάζουν να φθάσουν το μαχαίρι ως το κόκκαλο.


Φωτογραφία: «Ο λαγός κι αν κρύβεται, τα αυτιά του φαίνονται». Takagi Haruyama (1803-1868), εικονογράφηση φυσικής ιστορίας του 1850, από ιάπωνες καλλιτέχνες.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 27 Οκτωβρίου 2016, αρ. φύλλου 857


* * *

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ την πρόθεση κέντρων εξουσίας να χειραγωγήσουν το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και την απρόσκοπτη ενημέρωση των πολιτών του Νομού Καστοριάς οι υπογράφοντες δημοσιογράφοι εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες Μέσων Ενημέρωσης (έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου) δηλώνουμε τα εξής:
1. Δεν θα επιτρέψουμε καμία άμεση ή έμμεση προσπάθεια φίμωσης, εκφοβισμού και ελέγχου των τοπικών ΜΜΕ, με στόχο την εξυπηρέτηση των όποιων προσωπικών συμφερόντων αυτών που διαχειρίζονται τα κέντρα εξουσίας και λήψεων αποφάσεων.
2. Δεν φοβόμαστε τα δικαστήρια, τις αγωγές και τις μηνύσεις.Έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της. Η αλήθεια αποδεικνύεται στο "χαρτί", μπορεί να αποδειχθεί και στις δικαστικές αίθουσες.
3. Οποιαδήποτε απόπειρα προκαταβολικής "τιθάσευσης" της ελευθεροτυπίας θα μας βρει απέναντι σε αυτούς που την υποκινούν, τα όργανά τους και, φυσικά, τα συμφέροντα που εκπροσωπούν.
4.Η ενημέρωση που εκπροσωπούμε δεν αφορά "συμμαχίες", ευχολόγια και συμφέροντα μικρά ή μεγάλα. Αφορά την αλήθεια.
5. Κριτής είναι η πορεία του καθενός, τα γραπτά του και η αποδοχή ή μη από τον Καστοριανό λαό. Σε αυτόν λογοδοτούμε.

Δημήτρης Δέλιος (Σέντρα)
Δημήτρης Ιατρού (Φωνή της Καστοριάς)
Δημήτρης Κουτσής (Σέντρα)
Χρύσα Κυρατζή (Αboutkastoria)
Θωμάς Κωτούλας (Ορίζοντες)
Θεοδώρα Κωτσοπούλου (Νέα Καστοριά)
Ιωάννα Λούσιου (Δίκτυο 1-Σέντρα)
Θανάσης Μπατσόπουλος 
Χρήστος Νατσούλης (Αντέννες fm)
Αντώνης Παραράς (Alpha 947)
Μάρκος Πετρόπουλος  (Inkastoria)
Αλέξανδρος Σαββόπουλος (Fouit)
Πέτρος Σμιξιώτης (Oladeka)
Γιώργος Σπύρου (Svouranews)
Ελένη Ψωμαδάκη (Φωνή της Καστοριάς)


* * *

Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

1 σχόλιο:

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ