16.8.22

ΟΔΟΣ: Το εγχείρημα Αγγελή | similia similibus curantur


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 4.11.2021 | 1101


Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Ανέστης Αγγελής με την ομάδα του, έστω ένα μέρος της, είχαν αποφασίσει τότε και για ένα χρονικό διάστημα να καθαρίσουν το τοπίο, όπως ο Ηρακλής τον κόπρο του Αυγείου. Ωστόσο μόλις αυτό έγινε γνωστό, λυτοί και δεμένοι βάλθηκαν να καταγγείλουν την τότε δημοτική αρχή για... αντιδημοκρατική συμπεριφορά και προσπάθεια φίμωσης της... ελευθεροτυπίας στην Καστοριά!


Η αποκάλυψη ότι στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης Παντελής Τσακίρης, που είχε πέσει θύμα εκβιασμού από κύκλωμα προσώπων, παγίδεψε τους εκβιαστές του με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να συλληφθούν, πέρασε κάπως στα ψιλά της επικαιρότητας. Κι όμως πρόκειται για γεγονός που αν και φαινομενικά παρουσιάστηκε ως μεμονωμένο, με περιορισμένη τοπική εμβέλεια, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. 

Στην Καστοριά πιο συγκεκριμένα, το περιστατικό του Ωραιοκάστρου έχει και μια διαφορετική διάσταση, τοπικού χαρακτήρα για κάποιους λόγους και αιτίες. Για το ότι, δεν πέρασαν παρά μόνο 5 χρόνια περίπου αφ’ ότου εκ μέρους της προηγούμενης δημοτικής αρχής κ. Ανέστη Αγγελή, είχε καταβληθεί μια προσπάθεια αντίστασης σε εκβιασμούς. 

Ήταν η ίδια περίοδος που και ο τέως βουλευτής με τον ΣυΡιζΑ κ. Ευάγγελος Διαμαντόπουλος είχε καταγγείλει δημόσια και είχε «δείξει» κατά κάποιο τρόπο πρόσωπα και μεθόδους. Όλα αυτά όμως συνέβησαν πίσω στο κοντινό (σχετικά) παρελθόν. Καθώς σήμερα, στην Καστοριά κανείς δεν μοιάζει να προβληματίζεται για το ότι ενθάδε… ευημερεί η δημοσιογραφική ενημέρωση, αλλά ο τόπος αποδεκατίζεται. Ερημώνει και καταστρέφεται. 

Η είδηση του Ωραιοκάστρου, αποκτά για την Καστοριά και μια ακόμη επίκαιρη διάσταση, από το γεγονός ότι αναμένεται να αφιχθεί και να αναλάβει τα ηνία της τοπικής επισκοπής ο νέος μητροπολίτης κ. Καλλίνικος. Κάποιοι που θέλουν να κάνουν την δουλειά τους βγάζοντας χρήμα, τρίβουν ήδη τα χέρια τους.

Μέχρις στιγμής πάντως και με βάση τις ενδείξεις που υπάρχουν ο διάδοχος του μακαριστού Καστορίας Σεραφείμ, δεν θα ακολουθήσει τον ίδιο θορυβώδη τρόπο δημόσιων σχέσεων του προκατόχου του, με τον οποίο ενδέχεται να εξασφάλιζε την προσωπική του ησυχία, και θα διαφυλάξει την έξω από τα κοσμικά και εγκόσμια αποστολή της αποστολής του. 

Πάντως στην περίπτωση του δημάρχου Ωραιοκάστρου, τον εκβίαζαν με βίντεο από τις προσωπικές του στιγμές και οι δράστες απαιτούσαν αρχικά 60.000 ευρώ για να «πέσουν» μετά και ύστερα από διαπραγματεύσεις στα 40.000 ευρώ. Την υπόθεση εκβιασμού φέρεται να συντόνισε και πολιτικός του αντίπαλος, ενώ συνελήφθησαν συνολικά τρία άτομα, έπειτα από οργανωμένη επιχείρηση της Αστυνομίας και συγκεκριμένα το τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. 

Είχε προηγηθεί καταγγελία του δημάρχου κ. Παντελή Τσακίρη και του αδερφού του, στο τμήμα Δίωξης Εκβιαστών, σύμφωνα με την οποία οι δύο συλληφθέντες άνδρες απαίτησαν το χρηματικό ποσό των 40.000 ευρώ προκειμένου να μη δυσφημήσουν τον Παντελή Τσακίρη, δημοσιοποιώντας βιντεοληπτικό υλικό που κατείχαν, έπειτα από παρακολούθηση που προηγήθηκε. 




Κάθε φορά που κάποιος ασκεί κριτική στον σημερινό, παροδικό δήμαρχο Καστοριάς Ιωάννη Κορεντσίδη, ξεμυτούν επίστρατοι ή αυτόκλητοι υβριστές, συκοφάντες, χυδαιολόγοι του πεζοδρομίου, άρρωστοι στερημένοι, με τον Ιωάννη Κορεντσίδη να μη διαθέτει ούτε την πολιτική ευφυΐα για τυπική έστω καταδίκη. 




Ο δήμαρχος αυτός δεν λύγισε και αποφάσισε να καταγγείλει τον εκβιασμό του, καταβάλλοντας στους δράστες προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Στην Καστοριά πάλι, ο νυν δήμαρχος δεχόταν μέχρι πρόσφατα την καταλυτική στην εικόνα του παρουσία του δικού του αδελφού. Σε άλλη όμως κατεύθυνση. Λέγεται ότι η άτυπη συ- νεργασία έχει ήδη λήξει. 

Οι υποθέσεις εκβιασμού, επώνυμων ή λιγότερο γνωστών προσώπων στην Ελλάδα, αν και αποτελεί μάστιγα κοινωνική, όπως και πολιτική, εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με την ίδια μυστικοπάθεια και ως θέμα ταμπού. Τα στόματα παραμένουν ερμητικά κλειστά. Κανείς δεν αναφέρεται σ’ αυτό το ζήτημα που υπονομεύει σοβαρά την κοινωνία σε όλες τις εκφάνσεις της. Μάλιστα όταν θύματα άμεσου ή έμμεσου εκβιασμού είναι δημόσια πρόσωπα, αιρετοί και αντίστοιχες περιπτώσεις, το θέμα αποδεικνύεται πιο πολύπλοκο. Όπως πολύπλοκο είναι και στην Καστοριά. Πολύπλοκο με πλοκάμια παντού. 

Αλλά όπως αποδεικνύει το περιστατικό με τον δήμαρχο Ωραιοκάστρου, ακόμη και στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στον υπερσυντηρητικό Βορρά, υπάρχουν αιρετοί που δεν λυγίζουν, αλλά αντιστέκονται. Στην εποχή του κ. Ανέστη Αγγελή, ο κόμπος είχε φθάσει στο χτένι με την διασπορά κάποιων ψευδών ειδήσεων ότι θα… υπέγραφε συμφωνίες σε βάρος της Καστοριάς. Μεγαλύτερο ψέμα, δεν υπήρχε. Αλλά εκείνη την εποχή, όσο πιο μεγάλο και παράλογο ήταν το ψέμα, τόσο πολύ γινόταν πιστευτό. Κάτι σαν τα σημερινά τσιπ που μας φυτεύουν με τα εμβόλια για τον κορωνοϊό. 

Ήταν η εποχή που η Ελλάδα για να σωθεί από την κατάρρευση στην οποία οδηγήθηκε από την διαπλοκή και την διαφθορά, συνθηκολογούσε με τους «θεσμούς» και τους δανειστές επιβάλλοντας στον ελληνικό λαό βάρη. Έτσι, με την πλαστή αφορμή ότι και για την Καστοριά κάτι αντίστοιχο θα γινόταν από τον Ανέστη Αγγελή, κάποιοι του είχαν διαμηνύσει ότι θα έχει δύσκολες μέρες, εάν αποφασίσει να περικόψει τα... χρηματικά δωράκια, τα ανταλλάγματα, τις αναθέσεις του κοπανιστού αέρα. 

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Ανέστης Αγγελής με την ομάδα του δεν είχαν καμμιά όρεξη ή στόχο να καταστρέψουν την Καστοριά. Έτσι αποφάσισαν να αντιπαρατεθούν έστω με ένα τμήμα των εκβιαστών. Είχαν αποφασίσει τότε και για ένα χρονικό διάστημα να καθαρίσουν το τοπίο, όπως ο Ηρακλής τον κόπρο του Αυγείου. 

Ωστόσο μόλις αυτό έγινε γνωστό, λυτοί και δεμένοι βάλθηκαν να καταγγείλουν την τότε δημοτική αρχή για… αντιδημοκρατική συμπεριφορά και προσπάθεια φίμωσης της… ελευθεροτυπίας στην Καστοριά! Διαδηλώνοντας την αποφασιστικότητά των υπογρα- φόντων να υπερασπιστούν το δικαίωμα του Καστοριανού στην… ενημέρωση και την κριτική!

Τονίζεται ότι η διεύθυνση της ΟΔΟΥ δεν συνυπέγραψε την διακήρυξη. Αυτό συνέβη όχι επειδή αμφισβητούσε τα αγνά κίνητρα ορισμένων απ’ όσους υπέγραψαν το «ιστορικό» εκείνο κείμενο. Αλλά κυρίως διότι είναι πασίγνωστο ότι η Καστοριά αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα διαπλοκής, διαφθοράς, διαφήμισης ή και δυσφήμησης των αιρετών και όχι μόνο, σε συνάρτηση με το πουγκί και τα αργύρια. 

Μόνο που αυτή είναι μια «λεπτομέρεια» που τότε διέφυγε εντελώς της προσοχής και δεν σχολιάστηκε καθόλου στην πολεμική ανακοίνωση αντίστασης. Με των εχθρών τα φουσάτα που δεν θα περνούσαν επί Αγγελή και δεν θα φίμωνε τους αμίαντους... λειτουργούς της της «έγκυρης, αμερόληπτης και αντικειμενικής ενημέρωσης» στην Καστοριά. 





Το εγχείρημα Αγγελή εγκαταλείφθηκε στις ελληνικές καλένδες και η τότε δημοτική περίοδος που ξεχώρισε με την απραξία της σε πραγματικά έργα, έχασε μια ευκαιρία. Υπέκυψε εις τας υποδείξεις και τας χρηματικάς απαιτήσεις. Και έφθασε σήμερα η Καστοριά, προς την Δύση του 2021 να είναι πολλά βήματα πιο πίσω.




Καθώς διαβάζει κάποιος σήμερα την ίδια διακήρυξη και καθώς βλέπει τα ονόματα κάποιων απ’ όσους προσυπογράφουν, αντιλαμβάνεται τον λόγο για τον οποίο σε σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης στην Δυτική Μακεδονία μερικά χρόνια προηγουμένως, η πέρα πάσης αμφιβολίας συντριπτική πλειοψηφία του περιφερειακού πληθυσμού απάντησε ότι ΔΕΝ εμπιστεύεται τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Πάντως το εγχείρημα Αγγελή εγκαταλείφθηκε στις ελληνικές καλένδες και η τότε δημοτική περίοδος που ξεχώρισε με την απραξία της σε πραγματικά έργα, έχασε μια ευκαιρία. Υπέκυψε εις τας υποδείξεις και τας χρηματικάς απαιτήσεις. 

Και έφθασε σήμερα η Καστοριά, προς την Δύση του 2021 να είναι πολλά βήματα πιο πίσω, ακόμη και από εκεί που βρισκόταν το 2016. Όταν ο Ανέστης Αγγελής το μόνο γκρίζο σημείο στην πολιτική και αυστηρά προσωπική του ζωή που είχε να προστατεύσει, ήταν ας πούμε το γεγονός ότι τελικά παρά τις φήμες, δεν είχε στα σκαριά κάποιο… μνημόνιο. Ισχύει άραγε το ίδιο και σήμερα; 

Τα γκρίζα σημεία της παρούσας δημοτικής αρχής είναι ανάλογης βαρύτητας; Διότι η αγαστή σιωπή των ΜΜΕ και ο αλληλοθαυμασμός μεταξύ κρινόμενων και κριτών, ακόμη σε εποχή κορωνοϊού και παράλυσης της Καστοριάς, αρμόζουν κανονικά σε ένα παράδεισο που όλα βαίνουν καλώς. Μόνο που εδώ όλα επιδεινώνονται. 

Σημασία έχει ότι εκείνο το μαχητικό μανιφέστο για την καστοριανή ελευθεροτυπία υπογράφεται από εκπροσώπους της ενημέρωσης που συμπτωματικά, κάποιοι απ’ αυτούς, δεν βρίσκουν ποτέ τίποτε αρνητικό να γίνεται ή να μη γίνεται από την δημοτική αρχή και άλλους εκλεγμένους το 2021. Θα πρόκειται περί θαύματος προφανώς ή για ένα θαύμα της ομοιοπαθητικής που εμπνέει εκείνη η περιβόητη ανακοίνωση. 

Ως γνωστό η ομοιοπαθητική είναι ένα σύστημα εναλλακτικής ιατρικής, με βάση την αρχή πως «τα όμοια θεραπεύονται με τα όμοια» (similia similibus curantur), σύμφωνα με το οποίο η θεραπεία μιας ασθένειας σωματικής ή πνευματικής μπορεί να επιτευχθεί με χρήση φαρμακευτικών ουσιών που είναι ικανές να προκαλέσουν τα συμπτώματα της ίδιας της ασθένειας, όταν χορηγηθούν σε έναν υγιή οργανισμό. 

Μπορεί αυτή να είναι και η εξήγηση που πίσω στο 2016, σε εκείνη την ανακοίνωση, δεν βρέθηκε τίποτε αρνητικό για αυτοκάθαρση στον αγγελικά πλασμένο χώρο της τοπικής ενημέρωσης, ΜΜΕ και δημοσιογράφων για να καυτηριασθεί και πως όλα τα άλλα, έδειχναν όμορφο και αγγελικά πλασμένα.

Και επειδή όπως φαίνεται η στερνή γνώση είναι και η πιο πολύτιμη, με δεδομένο ότι, τουλάχιστον μια από τις τότε υπογράφουσες λειτουργούς της καστοριανής ενημέρωσης και της αντικειμενικότητας, υπηρετεί πλέον στο στενό κύκλο της δημοτικής συγκυρίας (τουλάχιστον αυτή στα φανερά καθώς ενδέχεται να την υπηρετούν διακριτικά και στο παρασκήνιο και άλλοι, με το αζημίωτο), είναι πραγματικά απορίας άξιο και πολύτιμο για την εξαγωγή συμπερασμάτων να μπορούσε να πληροφορηθεί το κοινό της Καστοριάς, εάν και σήμερα, από τα «μέσα» που βρίσκεται και τις κλειστές πόρτες, χάρη και στην αρχή της ομοιοπαθητικής, εξακολουθεί να πιστεύει η ίδια, ότι ήταν τότε το 2016 που κινδύνευσε η ελευθεροτυπία στην Καστοριά. Και ότι στο 2021 έχουν εξαλειφθεί οι κίνδυνοι, γι’ αυτό και συντελείται το μέγιστο έργο.

Μέχρι να απαντηθούν όλες αυτές οι απορίες, η Καστοριά, γνωστή πια και ως...  Καστροπολιτεία, θα δέχεται μαθήματα από το Ωραιόκαστρο, ίσως αργότερα και από το γειτονικό του Παλαιόκαστρο και το Πολύκαστρο της Κεντρικής Μακεδονίας. Διότι για Κάστρο της διαφάνειας και της δημοκρατίας, λίγο χλωμό μοιάζει το τοπίο της.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 4 Νοεμβρίου 2021, αρ. φύλλου 1101.

Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ