18.4.17

Λόγος & Αντίλογος

Είπαν... και ακροβολισμοί

-Κιόρ μαχαλεσιντί αϊνά σάτμα (παροιμία τουρκική), ό μεθερμηνευόμενον ελληνιστί: Στους στραβούς (τους καθηλωμένους στην ... ιδεολογία της αθεΐας) μη προσπαθείς να πουλήσεις καθρέπτη. Άιντε, να πείσεις μερικούς ότι με το μάθημα των θρησκευτικών και της Ιστορίας (χωρίς να εξαιρούνται των εξετάσεων κάποια κεφάλαια της αρεσκείας των), γαλουχήθηκαν γενεές γενεών Ελλήνων παίδων, που μεγάλωσαν, έγιναν άνδρες εμφορούμενοι από ιδανικά και αγάπη στην μακραίωνη παράδοση και στην πατρίδα. Αγωνίσθηκαν με πολλούς τρόπους, για να μένει αυτή η πατρίδα με ελευθερία, δημοκρατία και αξιοπρέπεια. Τα αγνά ιδεώδη της φυλής των Ελλήνων τους ενέπνεαν.

-18.7.2016 Περιθωριοποιείσαι, όταν η συνέπεια σε κανόνες ηθικούς, ακόμη και σε οικονομικούς, έφθασε να μοιάζει ουτοπική και ανεφάρμοστη. Και η ποιότητα των μελλοντικών αρχόντων καθορίζεται από την σημερινή σχέση μας με τα παιδιά μας. Σήμερα στην κοινωνία παρατηρούνται στρεβλές κατευθύνσεις και ορυμαγδός από κοινωνικούς κατεδαφιστές.

-Ανακαλύφθηκε προσφάτως ένας πολύ μικρός γαλαξίας, αλλά βρίσκεται πολύ μακριά, σε μεγάλη απόσταση από την γη μας. Δυστυχώς δεν μπορούμε να μετοικήσουμε τόσο μακριά, για να απαλλαγούμε από την σημερινή δεινή κατάσταση. Έπειτα - μη ξεχνούμε - είναι πολύ μικρός, πώς να μας χωρέσει όλους;

- Κάτι από τα παλαιότερα (για την Ιστορία). Τότε (1968) με τις εσωτερικές διαφωνίες και αντιφάσεις και συγκρούσεις του στρατιωτικού καθεστώτος και τις πανταχόθεν πιέσεις, ο Γεωργαλάς είχε γράψει "Δήλωση" για να την ανακοινώσει - αναγνώσει ο τότε βασιλεύς Κωνσταντίνος. Τον ήθελε τον άνακτα ... παπαγαλάκι του. Αν υποθέσουμε ότι εδέχθη ο βασιλεύς, ποιος θα ήξερε ότι η απαγγελθείσα δήλωση ήταν γραμμένη από τον Γεωργαλά; Πόσα δηλαδή γίνονται στο παρασκήνιο, πώς να τα ξέρει ο κοσμάκης; Κάποια ή και πολλά εκ των υστέρων αποκαλύπτονται, αλλά ... Μήπως και σήμερα είμαστε βέβαιοι, όταν προβαίνουν σε δηλώσεις π.χ. υπουργοί, αρχηγοί κομμάτων και λοιποί πολιτικοί, ότι εκφράζουν πάντοτε εαυτούς ή είναι ετεροκίνητοι κάποιες φορές από αόρατες δυνάμεις κλπ. Ας μη επιμείνουμε περισσότερο για συνηθισμένα ... επαναλαμβανόμενα πράματα της πολιτικής. Άλλοτε, σε κάποια δήλωση υποκρύπτεται φωνή, επιθυμία, συμβουλή, γραμμή, Πούτιν, Ομπάμα, Μέρκελ και εί τινος άλλου. Αρκεί, τουλάχιστον, αυτό το υποφαινόμενο να μη είναι βλαπτικό και ολέθριο για τα ζωτικά εθνικά μας συμφέροντα.

-Tarantella Graeca, χαίρε!
Σήμερα Κυριακή 16.10.2016 απολαύσαμε την θαυμάσια εκπομπή "Το αλάτι της Γης" στην ΕΡΤ2, με το συγκρότημα Encardia Ελλήνων από την Καλαβρία (Κάτω Ιταλία). Ας είναι και επανάληψη βιντεοσκοπημένη προ πολλών ετών. Τραγούδια χαρούμενα, γεμάτα αρμονία, ήχο, κίνηση, καλλιτεχνική ζωηρότητα αυθόρμητη, "εγκάρδια". Μας ενθουσίασαν. Σε γεμίζουν με τον ρομαντισμό και την νοσταλγία τους, καθώς και οι θαυμάσιοι παραδοσιακοί χοροί τους, μαζί και οι χοροί και τα τραγούδια των εκεί Ελλήνων Αρβανιτών, που κατέφυγαν από την Πελοπόννησο τον 15ο αιώνα. Θαυμάζεις την ανθεκτικότητα, την αντοχή της ελληνικής φύτρας, του αιώνιου ελληνισμού, που συνεχίζει εκεί τον ιστορικό του βίο από τα χρόνια του Β' αποικισμού των Ελλήνων στην Κάτω Ιταλία. Έλαμπαν τα πρόσωπα όλων των καλλιτεχνών, που έδειχναν πόσο καμαρώνουν για την ελληνική τους καταγωγή. Γεμάτοι χαρά, υπερηφάνεια και ικανοποίηση για την θερμή υποδοχή της καλλιτεχνικής τους παραγωγής από την Μητροπολιτική Ελλάδα. O Bella Encardia, εγκάρδια σας αγαπούμε, carifratres (frateli).

Ευχαριστών δια την φιλοξενία
Λάζαρος Γ. Νικηφορίδης


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 20 Οκτωβρίου 2016, αρ. φύλλου 856

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ