10.4.17

Λόγος & Αντίλογος

Είπαν... και ακροβολισμοί

1. Μιλώντας η ... ΑΚΙΣ στην “Δημοκρατία” (25. 9.2016) για το διάβασμα βιβλίων, για την αξόα του βιβλίου, εκφράζει την μεγάλη λύπη της για το σταμάτημα, την παύση, το κλείσιμο του εκδοτικού οίκου Ελευθερουδάκη. Και καταλήγει: Τι να μου πει εμένα το Google, άχρωμο, άοσμο και απόμακρο. Αντίο Ελευθερουδάκη.

2. Τα καλά να λέγονται. Ανασύρω ξεχασμένη σημείωσή μου από τον περασμένο Ιούλιο. Θέλω να μιλήσω ετεροχρονισμένα για μια θαυμάσια εκπομπή της ΕΡΤ και να την επαινέσω (προβολή 20/7/2016) με θέμα την ιστορία του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και τα πλούσια εκθέματά του - ζωντανή μπροστά μας η π[παλαιότερη και πρόσφατη ιστορία της πατρίδος μας, του λαού μας.

Ήταν μια κατάλληλη ευκαιρία να δοκιμάσουμε όλοι μια γεύση της ελληνικής ιστορίας με την προβολή των εκθεμάτων (μνημεία προ και μετά την Ελληνική επανάσταση του 1821, προσωπογραφίες, όπλα, σταυροί, σημαίες, διάφορα και ποικίλα αντικείμενα, χάρτες, βιβλία, εκδοτικοί οίκοι προ του Αγώνος και κατά τη διάρκειά του, ενδυμασίες, έργα σχετικά με τον Φιλελληνισμό, απομνημονεύματα των Αγωνιστών του 1821, μνήμες Βασιλέων και άλλων αξίων ηγετών της νεωτέρας Ιστορίας).

Η εθνική ζωή, η ιστορία μας, γεμάτη δίκαιους αγώνες για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, τιμή και δόξα. Γι' αυτό δικαιούται η ΕΡΤ και οι οργανωτές της εκπομπής (ιστορικοί, μουσειολόγοι, εκφωνητές και άλλοι) πολλά συγχαρητήρια. Αυτού του είδους εκπομπές και άλλες παρόμοιες δείχνουν κίνητρα ευθύνης με προσπάθεια και αγώνα συνεχή και στέλνουν μηνύματα αισιόδοξα με χαρακτήρα και ρόλο μορφωτικό.

Θα ήταν πολύ θετικό και επωφελές για την νεολαία μας, για τους μαθητές και τις μαθήτριες να επαναληφθεί (με προαναγγελία) η εκπομπή αυτή. Αλλά τονίζοντας τον παιδευτικό χαρακτήρα αυτής της εκπομπής τώρα μελαγχολώ, αλλά και αγανακτώ (τι άλλο να προσθέσω ότι νιώθω) για το περιεχόμενο και την ύλη του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία, όπως προβλέπεται στο "μεταρρυθμιστικό" Πρόγραμμα Σπουδών του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Αλήθεια, οι συντάκτες του προγράμματος για το μάθημα των θρησκευτικών, διερωτάται κανείς, είχαν λίγα, έστω, ίχνη ευθύνης και εντροπής για όσα προτείνουν και για τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος;

Ο κατά πάντα άξιος Αρχιεπίσκοπος, μακαριώτατος κ. Ιερώνυμος στην εξ 7000 σελίδων επιστολή του τους τα λέγει ευθαρσώς και αναφανδόν ότι αυτά που προγραμματίζουν για τα θρησκευτικά είναι "καραγκιοζιλίκια" και "μασκαρέματα" γιατί υπόγεια άλλα επιδιώκουν, την αποκοπή μας από την ελληνοχριστιανική παράδοση. Σκόπιμη υποβάθμιση του μαθήματος. Δεν μπορώ να ανεχθώ στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας, να διδάσκεται δήθεν μάθημα Θρησκευτικών με κασέτες από λαϊκά τραγούδια ή να αποστηθίζουν στίχους ποιητών Βραχμάνων, Ινδιάνων, Μουσουλμάνων και... Βαβυλωνίων! Νομίζουν αυταπατώμενοι ότι έχει "πέραση" η επιχειρούμενη "συκοφαντία" εις βάρος του Αρχιεπισκόπου ότι θέλει να μιμηθεί τον μακαριστόν τετιμημένον κατά πάντα επίσης άξιον ιερόν ηγέτη Κυρόν Χριστόδουλο.

Ναι, ο κ. Ιερώνυμος είναι ηπίων τόνων, αλλά εχόμενος στερρώς της πίστεως και της ελληνοχριστιανικής παραδόσεως έχει φρόνημα και ψυχή γενναία και δεν διαφέρει ούτε κατά κεραίαν σε πνευματική και ψυχική δύναμη.

Ως πότε θα ανεχθεί και δεν θα εξεγερθεί δημοκρατικά ο ελληνικός λαός να ματαιώσει τέτοια αμφίβολα και ύποπτα νομοσχέδια όπως αυτό του μαθήματος των θρησκευτικών και της ιστορίας (ποια 7 κεφάλαια δεν εξετάζονται;) κλπ. Να καμαρώνει ... τους συμβούλους του, που επέλεξε ο κ Φίλης. Με τέτοια νομοθετήματα στην βραχεία θητεία του θα αφήσει στον χώρο της Παιδείας όνομα του Ηρόστρατου...

Ευχαριστών δια την φιλοξενία
Λάζαρος Γ. Νικηφορίδης

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 13 Οκτωβρίου 2016, αρ. φύλλου 855.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ