27.5.18

ΟΔΟΣ: Θέλει δουλειά πολλή


ΟΔΟΣ 30.11.2017 | 912


Ήταν στα μέσα του περσινού Φθινοπώρου, όταν εκεί, στον Δήμο Καστοριάς και πιο ειδικά στην ομάδα της δημοτικής πλειοψηφίας, είχαν την (πρωτοποριακή και ασυνήθιστη) ιδέα, να ερευνήσουν, την περίπτωση δικαστικού ελέγχου για αδικήματα του Τύπου, των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, των blogs, των επώνυμων και «ανώνυμων» σχολιαστών της Καστοριάς.

‘Οποιος ασχολείται, έστω και λίγο, με τον δημόσιο λόγο στην Καστοριά, για όλα αυτά τα ζητήματα γνωρίζει και πρόσωπα –δεν είναι δα και πολλά, αλλά γνωρίζει και πράγματα. Γνωρίζει ότι από την εποχή της φούσκας, δηλαδή πολύ πριν το ξέσπασμα της κρίσης, στην Καστοριά η κριτική, η ειδησεογραφία, η επικαιρότητα, ήταν κατά κανόνα, ειδικά για ορισμένους, προϊόν χρηματικής συναλλαγής. Αν πλήρωνες, ήσουν καλός και επιτυχημένος, ειδάλλως, σκότος και έρεβος.

'Αλλωστε, το χρήμα έρρεε άφθονο στα χέρια των διαχειριστών της εξουσίας, με αποτέλεσμα τόσο η ματαιοδοξία και φιλοδοξία, όσο και η απληστία –εκατέρωθεν όλα αυτά–  να σφυρηλατήσουν μια τοπική «συλλογικότητα» μερικών «λειτουργών» της ενημέρωσης. Ένα «κίνημα» με τα όλα του. Που διέθετε υπηρεσίες προβολής των χορηγών τους και συντριβής των αντιπάλων τους. Ή αυτών που δεν ενέδιδαν. Όλα αυτά στο πλαίσιο της ενημέρωσης. Το «κασέ» εξαρτήθηκε από πολλούς παράγοντες.

Έτσι σχηματίσθηκε σταδιακά μια κατάσταση πίεσης, που με την οικονομική κρίση και τον περιορισμό των κονδυλίων στα χέρια των εκλεγμένων, άρχισε να θυμίζει οργάνωση. Μια οργάνωση που τα είχε όλα: ενθουσιώδεις κριτικές, μηδενισμούς, εκβιασμούς, απειλές κ.ο.κ. Σημεία και τέρατα.

Αυτά ήταν γνωστά και πριν. Σε λίγες περιπτώσεις έγιναν γνωστά και τα αμύθητα, «μυθικά» έστω –για τις αντικειμενικές ανάγκες και δυνατότητες– ποσά που διατέθηκαν και από προηγούμενες δημοτικές (& νομαρχιακές), αρχές με ή χωρίς την πραγματική τους θέληση.  Νομιμοφανώς ή όχι, το χρήμα έκανε την γη να γυρίζει.

Ώσπου, για την σημερινή δημοτική πλειοψηφία, το περσινό Φθινόπωρο,  ο κόμπος είχε θεωρηθεί ότι έφθασε στο χτένι.  Δήλωνε απρόθυμη να υποκύψει στις πιέσεις, στις απειλές και στους εκβιασμούς. Να φέρει την κάθαρση στον δημόσιο λόγο.

Αφορμή είχε σταθεί η παντελώς ψευδής είδηση ότι ο δήμαρχος Καστοριάς υπέγραφε… μνημόνια σε βάρος του καστοριανού λαού. Ήταν -και είναι- τόσο αρνητική η λέξη αυτή στην κοινή γνώμη, ώστε και μόνη αυτή, διέγειρε αρνητικές εντυπώσεις. 

Το θέμα είναι ότι όχι μόνο δεν υπέγραφε μνημόνια ο Δήμος Καστοριάς, αλλά ότι, αν όχι όλοι, πάντως μερικοί από τους «λειτουργούς» της ενημέρωσης αλλά και μεμονωμένοι-μεμονωμένες, χρησιμοποίησαν τον ενοχοποιημένο όρο «μνημόνιο», για να προειδοποιήσουν την δημοτική αρχή ότι πρέπει να συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις τροφοδοσίας του κατεστημένου της ειδησεογραφίας και της συναλλαγής. 

Έτσι ο Δήμος Καστοριάς φάνηκε ότι έλαβε μια σωστή απόφαση. Να αντισταθεί, προσφεύγοντας ακόμη και στα δικαστήρια. Ακραίο ακούγεται, αλλά πώς αλλιώς; Έγιναν και οι σχετικές διαδικασίες στην οικονομική επιτροπή που προώθησε το σχέδιο. Ένα σχέδιο που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις τόσο στην μείζονα μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, που υπό τον τέως δήμαρχο κ. Εμ. Χατζησυμεωνίδη διερρήγνυε ιμάτια για την απόπειρα... λογοκρισίας κ.λ.π.,  κάτι που διέγειρε και αντιδράσεις, όχι όλων αλλά μεγάλου μέρος των εκπροσώπων των ΜΜΕ, blogs, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών και αστέρων, που με μια ανακοίνωση στην οποία συσπειρώθηκαν άδολοι και όχι μόνο αυτοί, για να διατρανώσουν την απόφασή τους, να μην επιστρέψουν φίμωση κ.ο.κ., κ.ο.κ.

Η ανακοίνωση είχε πράγματι γενναίο και υπερήφανο φρόνημα. Οργανώθηκε και… ημερίδα για την ελευθερουπία στην Καστοριά. Ναι, η Καστοριά τέθηκε για μια ακόμη φορά στην πρωτοπορία της ελευθεροτυπίας και της ποιότητας.

‘Ομως, η Άνοιξη δεν κράτησε πολύ. Στα μέσα του Φθινοπώρου, αυτό αποδείχθηκε αδύνατο. Η δημοτική πλειοψηφία έκανε πίσω. Οι βρυχηθμοί αποδείχθηκαν νιαουρίσματα γαλής. Για μια ακόμη φορά ο δήμαρχος Καστοριάς, που εγγυήθηκε την επιβολή της νομιμότητας και την προσφυγή στην προστασία της έννομης τάξης, δεν επέμενε.

Παρά το γεγονός ότι εκτέθηκαν πρόσωπα στα υβριστικά και συκοφαντικά σχόλια, ανώνυμα και επώνυμα, αυτό που έκανε στην συνέχεια ο Δήμος Καστοριάς ήταν να διατηρήσει τους δεσμούς συνεργασίας της δημοτικής κατάστασης με καλούς, μέτριους και χείριστους φορείς, και να αρκεστεί στην εκεχειρία συνεργασίας με όσους απειλούσε λίγο καιρό πριν ότι θα οδηγήσει στην… Δικαιοσύνη.

Οι αρχάγγελοι αποδείχθηκαν ότι πολιτικά είχαν φτερά πουλερικών. Και όσοι τους πίστεψαν, απλά αποδείχθηκαν κουτόρνιθες. Αναλώσιμοι.

Εξ αιτίας αυτής της υπαναχώρησης, αμέσως μετά, στο τέλος του 2016 η κατάσταση οδηγήθηκε στα άκρα. Στις αρχές του 2017, αν τολμούσες να ασκήσεις κριτική, να θίξεις τα κακώς κείμενα, ή να επιχειρηματολογήσεις για την ανάγκη αντικειμενικότητας, εκλογίκευσης της κριτικής και αναβάθμισης του δημόσιου λόγου, βρισκόσουν στο στόχαστρο. Παρεμπιπτόντως στο στόχαστρο αυτών, που εννοούσε η δημοτική πλειοψηφία όταν αποφάσισε την… κάθαρση.

Η κατάσταση ήταν τόσο ακραία, ώστε μια οποιαδήποτε μέρα, μπορούσε έκπληκτος ο οποιοδήποτε να αντιληφθεί ότι στο διαδίκτυο, σε blogs, σε κοινωνικά δίκτυα ή και σε εφημερίδες,  ήταν ήδη θύμα συκοφαντίας, δυσφήμησης και εξύβρισης. Από καιρό πριν. Οργανωμένα, πειθαρχημένα, βάσει σχεδίου. Επώνυμα, ανώνυμα ή και δήθεν ανώνυμα. Και ότι έπρεπε να ξεκινάς την ημέρα σου στην Καστοριά, ερευνώντας πρώτα ποιος και πού ακριβώς σε υβρίζει, σε διασύρει, σε ευτελίζει. Έπρεπε να έχεις το ημερήσιο δελτίο.

Αυτό αφορούσε και την ΟΔΟ, τον εκδότη της, τον κοινωνικό περίγυρο, αλλά αίφνης επεκτάθηκε και σε συνεργάτες και φίλους της εφημερίδας και είχε γίνει ανεξέλεγκτο. Η εικόνα που υπήρχε είναι ότι στο στόχαστρο ήταν και κάθε άλλο μέσο που δεν ανήκει στο κύκλωμα και δεν μετέχει στην διανομή της πίτας, της μοιρασιάς, της λείας.

Ο Δήμος Καστοριάς, όχι μόνο έδειξε να μην αντιλαμβάνεται ότι όλο αυτό το σκηνικό υπονομεύει την ίδια την τοπική κοινωνία και τον ίδιο τον Δήμο, αλλά ακριβώς αντίθετα, ενίσχυσε τους δεσμούς, τα δεσμά συνεργασίας ή υποταγής τους, στους «διαμορφωτές» της κοινής γνώμης και σε όσους πωλούν κοπανιστό αέρα και νούφαρα, με νέες συνεργασίες και τιμές.

Επιβράβευσε ανάρμοστες συμπεριφορές. Αυτό στην ουσία γίνεται έως σήμερα. Η πρόσφατη επικαιρότητα, με το θέμα της ανέγερσης νέου ναού για τον πολιούχο Άγιο Μηνά, όπως ξεκίνησε και όπως κατέληξε,  είναι ένδειξη ότι και πάλι είναι όλα αγαστά. Η κατάσταση δεν μπορούσε να συνεχίσει. Και ευτυχώς στον δημόσιο βίο της Καστοριάς, ήλθαν δύο…  Αντωνίου της Καστοριάς να αντιδράσουν.

Παρά το γεγονός ότι η διείσδυση της δικαστικής αρχής στον δημόσιο βίο της Καστοριάς, με αφορμή διάφορες υποθέσεις που φθάνουν στις πόρτες της, ίσως είναι υπερβολική μερικές φορές, οι δύο κυρίες Αντωνίου της Καστοριάς αποφάσισαν να αντιδράσουν.

Η βουλευτής Καστοριάς κ. Μαρία Αντωνίου, όχι μόνο άσκησε αγωγή σε δικαστήριο των Αθηνών σε βάρος blogger της περιοχής Καστοριάς, που έχει αναλάβει εργολαβικά την πολιτική αντιμετώπισή της, αλλά και μήνυση σε ποινικό δικαστήριο, στην πόλη της Καστοριάς. Δεν υπολόγισε την τυχόν επίπτωση στην εικόνα της. Η δίκη αυτή ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Δευτέρα, πλην όμως αναβλήθηκε.

Η αντιδήμαρχος Καστοριάς κ. Μαλαματή Αντωνίου πάλι, για την οποία γράφτηκαν απίστευτα επίθετα και χαρακτηρισμοί σε ιστό κοινωνικής δικτύωσης, ήδη προσέφυγε στην ποινική δικαιοσύνη, αξιώνοντας προστασία. Είναι σημαντικό δημόσια πρόσωπα να αντιστέκονται. Η ΟΔΟΣ που ασκεί συστηματική κριτική, αυστηρή κατά κανόνα, υποστηρίζει την τιμή του πολιτικού κόσμου και του δημοσίου λόγου στην Καστοριά.

Σήμερα, χάρη σ’ αυτές τις μεμονωμένες αντιδράσεις, και παρά την φυγομαχία της δημοτικής πλειοψηφίας, μερικούς μήνες αργότερα, χωρίς ακόμη να έχει αποκατασταθεί φυσικά ο δημόσιος λόγος, με την προσφυγή μεμονωμένων στην δικαιοσύνη, σε ποινικό και όχι μόνο πλαίσιο, ως δια μαγείας οχετοί ύβρεων, από σχετικό εργαστήρι παρανομιών, τα επώνυμα και δήθεν ανώνυμα υβριστικά σχόλια αισχίστου είδους και επιπέδου, που ανήκουν σε 3-4 άνδρες και γυναίκα, αποσύρθηκαν. Ω του θαύματος.

Καθώς το θάρρος που δεν έδειξε ο πολύς «εν τιμή» δημοτικός συνδυασμός, το έδειξαν μεμονωμένοι. Που σφυροκοπήθηκαν από την βρώμικη, επιπέδου βούρκου λάσπη, -η κατάσταση μοιάζει να συγκρατείται. Μπορείς να εκφέρεις την κόσμια γνώμη και κριτική σου, χωρίς να χρειάζεται να ψάχνεις εναγώνια την επόμενη ημέρα σου, αν σε διασύρουν, σε καθυβρίζουν, σε συκοφαντούν.

Βέβαια, το αποτέλεσμα αυτό, θέλει πολλή προσπάθεια ακόμη να διατηρηθεί. Να γενικευθεί και να συμβάλλει, ώστε στο τέλος να γίνει και ένα ακόμη βήμα. Να αναβαθμιστεί ποιοτικά ο δημόσιος λόγος στην Καστοριά. Να γίνει αντικειμενικός, αξιοπρεπής, καίριος, αλλά και... ταυτόχρονα ελεύθερος. Για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολλή, που λέει και το τραγούδι. Πόσο μάλλον στην αρχή του χειμώνα. Σ’ αυτόν τον τόπο.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 30  Νοεμβρίου 2017, αρ. φύλλου 812


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ