24.7.18

Το δίκτυο ύδρευσης του Δισπηλιού




Στις 19 Νοεμβρίου 2014 ελήφθησαν δείγµατα για πλήρη χηµική ανάλυση από το δίκτυο ύδρευσης του οικισµού Δισπηλιού όπου παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις των παραµέτρων τριχλωρο-τετραχλωροαιθένιο [σχετικά "εδώ"]

Το πρόβληµα εντοπίστηκε στην γεώτρηση 2 (express) µε συντεταγµένες Χ: 270739, Υ: 4483584, Ζ: 645.

Η ΔΕΥΑΚ αποφάσισε να καταργήσει την συγκεκριµένη γεώτρηση και να προχωρήσει στην ανόρυξη νέας γεώτρησης µε συντεταγµένες Χ: 270515, Υ: 4483760, Ζ: 646 (νέα γεώτρηση) κοντά στην γεώτρηση 1.

Η κατασκευή της νέας γεώτρησης ολοκληρώθηκε στις 25 Αυγούστου 2015 , ενώ την 1 Σεπτεμβρίου 2015 ελήφθη δείγµα για πλήρη χηµική ανάλυση στο οποίο δεν ανιχνεύτηκαν οι ουσίες τριχλωρο-τετραχλωροαιθένιο.

Μέχρι τον εντοπισµό του προβλήµατος (2014) ο οικισµός υδροδοτούνταν από:
-Γεώτρηση 2 (express) - Άνω δεξαµενή.
-Γεώτρηση 1 - Κάτω δεξαµενή.
-Γεώτρηση 3 (εφεδρική) - Άνω δεξαµενή.
Η γεώτρηση 3 λειτουργούσε και λειτουργεί περιστασιακά σε περιόδους λειψυδρίας (συχνά παρατηρείται αυξηµένη θολότητα).

Μετά την διαπίστωση του προβλήµατος η γεώτρηση 2 καταργείται αµέσως και πραγµατοποιείται σύνδεση του δικτύου ύδρευσης της Καστοριάς µε το δίκτυο ύδρευσης του Δισπηλιού στην είσοδο του οικισµού.

Η υδροδότηση του οικισµού πραγµατοποιείται σήµερα από τη γεώτρηση 1 η οποία τώρα τροφοδοτεί την Άνω δεξαµενή και καλύπτει το 1/3 του οικισµού (ψηλά σηµεία) και από το αντλιοστάσιο Φούρκας (2/3 οικισµού).

Η νέα γεώτρηση λόγω προβλημάτων ηλεκτροδότησης (τα οποία πρόσφατα τακτοποιήθηκαν) λειτούργησε μόνο για την λήψη δείγματος στις 29 Μαΐου 2018.

Η ΔΕΥΑΚ λαμβάνει τακτικά δείγματα από το δίκτυο ύδρευσης του Δισπηλιού αλλά και από την ανενεργή πλέον γεώτρηση στην προσπάθεια της να διαπιστώσει την εξέλιξη της παρουσίας των εν λόγω ουσιών στον υδροφόρο ορίζοντα.


Σχετικά:



3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος24/7/18

    "Στις 19 Νοεμβρίου 2014 το πρόβληµα εντοπίστηκε στη γεώτρηση 2 (express)".

    "Μέχρι τον εντοπισµό του προβλήµατος (2014) ο οικισµός υδροδοτούνταν από τη γεώτρηση 2 (express)".

    Τι άλλο θέλει ο Εισαγγελέας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΛΕΟΣ!25/7/18

    Άρα, τα περισσότερα χωράφια στην περιοχή, είναι μολυσμένα; Και τα προϊόντα τους, πωλούνται στα σούπερ μάρκετ, στις ταβέρνες, και στη λαϊκή;
    Κύριοι Αγγελή και Κεπαπτσόγλου, τι έχετε να πείτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Panos Tzortzis [facebook]26/7/18

    Erin Brockovich... (στην επόμενη συνέντευξη τύπου ποτίστε τους το νερό που μας ψεκάζουν, ...ποτίζουν ήθελα να γράψω).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ