26.6.19

ΟΔΟΣ: "Άχρωμο - άοσμο - διαυγές" | "πεντακάθαρο"


ODOS | newspaper of Kastoria
ΟΔΟΣ 14.3.2019 | 977


Η σιωπή που συνεχίζεται γύρω από αυτό το ζήτημα προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. Και την επιπλέον υπόνοια ότι εξ αιτίας των μεγάλων συμφερόντων που εμπλέκονται (οικονομικών και πολιτικών), είτε δεν μαθαίνουμε ολόκληρη την αλήθεια, είτε ενημερωνόμαστε λάθος. 



Η ΕΙΔΗΣΗ ότι ύστερα από το Δισπηλιό και το Άργος Ορεστικό, και στο δίκτυο ύδρευσης της Καστοριάς ανιχνεύθηκε εργαστηριακά συγκέντρωση τριτοχλωροαιθυλενίου-τετραχλωροαιθυλενίου τέσσερις (4) μονάδες υψηλότερη από τα επιτρεπόμενα όρια, για την ώρα τουλάχιστον δεν αποδείχθηκε να λειτουργεί σαν συναγερμός.

ΜΠΟΡΕΙ ΒΕΒΑΙΑ με απόφαση που υποχρεωτικά έλαβε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καστοριάς κ. Στέλιος Φουλιράς να σφραγίστηκαν οι σχετικές πηγές από το δίκτυο της πόλης (δεν μπορούσε άλλωστε να κάνει οτιδήποτε διαφορετικό), όμως διάφορα και μεταξύ τους διαφορετικά γεγονότα, όπως οι δηλώσεις του υπευθύνου της πανάκριβης ΔΕΥΑΚ ότι «η συγκεκριμένη πηγή λειτουργεί ως εφεδρική και ενεργοποιείται υποστηρικτικά, όταν υπάρχει αυξημένη ζήτηση στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης» και ότι μπορεί οι συγκεντρώσεις του τριτοχλωροαιθυλενίου και τετραχλωροαιθυλενίου στην έξοδο της πηγής να ήταν τέσσερις μονάδες πάνω από τα επιτρεπτά όρια, όμως στο νερό του δικτύου που τροφοδοτούσε την πόλη η ανίχνευσή του κυμαινόταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, εντείνουν την ανησυχία.

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΜΟΤΙΒΟ κινήθηκαν και οι δηλώσεις του ίδιου του δημάρχου Καστοριάς κ. Ανέστη Αγγελή, που περίπου εγγυήθηκε το ύδωρ του δικτύου ως άσπιλο και αμόλυντο.


* * *


«Το νερό είναι άχρωμο, άοσμο, διαυγές, 
κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, 
είναι πεντακάθαρο, ο κόσμος 
δεν πρέπει να ανησυχεί καθόλου».

Ανέστης Αγγελής

* * *

ΚΡΙΣΗ και δοκιμασίες θεσμών, προσώπων, αξιών για ένα σοβαρότατο ζήτημα που αφορά την δημόσια υγεία, κοινωνία και οικονομία, δίνουν για μια ακόμη φορά βήμα για επικοινωνιακούς κυρίως χειρισμούς και τήρηση λεπτών γραμμών.

ΟΜΩΣ έγινε πλέον γνωστό σε όλους, ότι το τριτοχλωροαιθυλένιο-τετραχλωροαιθυλένιο είναι ένας ισχυρός τοξικός διαλύτης που χρησιμοποιείται κατά βάση στη βιομηχανία. Πριν από λίγο καιρό εντοπίσθηκε σε πηγή ύδρευσης του Άργους Ορεστικού καθώς και στο δημοτικό διαμέρισμα του Δισπηλιού.

Η ΕΞΗΓΗΣΗ ότι οι πολλές βροχοπτώσεις του χειμώνα είναι δήθεν η αιτία για την απορρόφηση στον υδροφόρο ορίζοντα δεν μπορεί να θεωρείται πειστική. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να δικαιολογεί αδράνεια. Κυρίως διότι τόσο στο Άργος όσο και κυρίως στο Δισπηλιό, εντοπίσθηκαν οι μολύνσεις σε περιόδους και ανομβρίας.


* * *


«Δεν υδρεύεται η πόλη συνέχεια από την πηγή "Μπουσμπουνάρι", μόνο επικουρικά, όταν υπάρχει έλλειψη από τις πηγές Κορομηλιάς, δίνεται παροχή και από αυτήν την πηγή. Μπορεί αυτό το χρονικό διάστημα να υδροδοτήθηκε η πόλη από το "Μπουσμπουνάρι" για μία δύο ώρες. Αμέσως μόλις είδαμε τα αποτελέσματα, κλείσαμε την υδροδρότηση της πόλης από αυτήν την πηγή. Δεν υπήρχε θέμα γιατί στο δίκτυο ύδρευσης μέσα στην πόλη η τιμή του τριχλωρο-τετράχλωρο αιθάνιου ήταν 1,4 μg/l το οποίο είναι ένα ίχνος χαμηλό. Αλλά επειδή η πηγή έβγαλε υψηλό ποσοστό τετραχλωροαιθενίου (4 μονάδες πάνω από το όριο των 10μg/l), αμέσως έκλεισα την πηγή και ενημέρωσα τον εισαγγελέα και όλες τις υπηρεσίες. Είχαμε πάρει δείγματα νερού για ανάλυση στις 25 Φεβρουαρίου 2019 και τα αποτελέσματα τα πήραμε στις 4 Μαρτίου 2019 και μόλις είδα ότι είναι ανεβασμένο το ποσοστό του τριχλωρο-τετράχλωρο αιθάνιου την κλείσαμε. Αν χρειαστεί αυτή η πηγή να ξαναμπεί στο δίκτυο ύδρευσης πρέπει να μπουν φίλτρα ή δεν θα την χρησιμοποιούμε καθόλου και πρέπει να βρούμε από αλλού νερό».
Στέλιος Φουλιράς
πρόεδρος ΔΕΥΑΚ

* * *


ΕΤΣΙ ΟΜΩΣ προκαλείται η ανησυχία ότι κάτι άλλο ενδέχεται να κρύβεται πίσω από όλα αυτά. Και ότι η σταδιακή μετάδοσή του σε πηγές δικτύων ύδρευσης διαφορετικών κατοικημένων περιοχών, ενισχύει την υπόθεση ότι πέρα από μια δυνητικά σταθερή εστία μόλυνσης, που δηλητηριάζουν για την ώρα σε μικρές δόσεις το πόσιμο νερό, δεν αποκλείεται τα διαδημοτικά δίκτυα, οι πηγές και οι υδροφόροι ορίζοντες, να λειτουργούν μεταξύ τους ως συγκοινωνούντα δοχεία.

ΑΝ ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ  η μόλυνση σήμερα, έστω περιστασιακά και περιορισμένα, δεν αποκλείεται να είναι ζήτημα χρόνου η περαιτέρω μόλυνση στις άλλες πηγές.

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ από τυχόν επιβεβαίωση εντός τέτοιου ενδεχομένου για το κοινωνικό σύνολο, είναι τρομακτικές. Θα έχει καταστροφικές συνέπειες για μια πόλη, που ούτως ή άλλως δέχεται αλλεπάλληλα πλήγματα.

ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ γενικευμένης και χρονικά παρατεινόμενης ανέχειας, με την απασχόληση πια να είναι αυτή που ως κοινωνικό και οικονομικό μέγεθος μετράται στην Καστοριά, αντί να καταγράφεται η ανεργία, καταγράφεται η μόλυνση που υδροδοτεί την επιβίωση στο δίκτυο της ευρύτερης περιοχής του νομού Καστοριάς, που φαίνεται να γίνεται λίγο ή περισσότερο επικίνδυνο.



* * *


«Ως προς το θέμα προσβολής της πηγής Μπέης Μπουνάρ από τον οργανικό ρύπο τετραχλωροαιθένιο σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα. Στην πηγή Μπέης Μπουνάρ που υδροδοτούσε επικουρικά την πόλη της Καστοριάς, κατά την τακτική της παρακολούθηση, διαπιστώθηκε υπέρβαση του ανώτατου επιτρεπτού ορίου της τιμής του τετραχλωροαιθενίου (14 μg/l με όριο τα 10 μg/l). Άμεσα, σταμάτησε η λειτουργία του αντλιοστασίου της πηγής. Από τα αποτελέσματα των αντίστοιχων (μέτρηση ίδιας ημέρας) παρακολουθήσεων στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης της Καστοριάς, δεν διαπιστώθηκε υπέρβαση του ανώτατου επιτρεπτού ορίου της τιμής του τετραχλωροαιθενίου, και συγκεκριμένα η τιμή στο δίκτυο ήταν 1,4 μg/l με όριο τα 10 μg/l. Ως εκ τούτων, το νερό της πόλης της Καστοριάς πληροί τις προδιαγραφές της κείμενης νομοθεσίας και κρίνεται απόλυτα ασφαλές προς πόση και κάθε χρήση».
ΔΕΥΑ Καστοριάς

* * *


Η ΑΝΗΣΥΧΙΑ  ότι αυτό που κρύβεται και δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη, ενδέχεται να είναι πολύ χειρότερο απ’ αυτό που φαίνεται για την ώρα δεν μπορεί να θεωρείται υπερβολική. Άλλωστε η ακαταλληλότητα του νερού των δικτύων ύδρευσης αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό στοιχείο σχεδόν όλων ανεξαιρέτως των αναπτυσσόμενων (δηλαδή υπανάπτυκτων) περιοχών του πλανήτη.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ της Καστοριάς, το γεγονός ότι οι δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη οι αιτίες της μόλυνσης είναι το πλέον χαρακτηριστικό. Διότι ενθαρρύνει τα σενάρια. Με τις ενδείξεις να στρέφουν τις υπόνοιες κυρίως σε μεγάλες επιχειρήσεις που δεν είναι αμιγώς και κλασσικές γουνεμπορικές και κινούνται περιφερειακά, στο επίπεδο της εκτροφής και επεξεργασίας της πρώτης ύλης.

ΕΤΣΙ Η ΣΙΩΠΗ που συνεχίζεται γύρω από αυτό το ζήτημα προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. Και την επιπλέον υπόνοια ότι εξ αιτίας των μεγάλων συμφερόντων που εμπλέκονται (οικονομικώώνουν τις υποψίες ότι ευθύνονται, με την ανεξέλεγκτη δράση τους, για τα αλλεπάλληλα τασης, που ο ίδιος ο κ. δήμαρχος Καστοριάς προσπάθησε να διασκεδάσει με τις δηλώσεις του για το άσπιλο, αμίαντο, άχρωμο, άοσμο και διαυγές νερό.


Φωτογραφία: Η μοριακή δομή του τριτοχλωροαιθυλενίου


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 14 Μαρτίου 2019, αρ. φύλλου 977.

Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ