9.8.18

Βιβλίο



Πάνου Θ. Πούγγουρα:
Εργαστήριο Φυσιολογίας*
σελ. 174, Εκδόσεις Εχέδωρος-2018. 
ISBN: 978-960-92120-2-1

Πίσω από τα πειραματόζωα ακτινογραφούνται οι άνθρωποι. Στο κτίριο του εργαστηρίου τοιχογραφείται η ιστορία σχεδόν πενήντα χρόνων της μεταπολεμικής Θεσσαλονίκης. Πότε η ματιά αρμαθιάζεται στο σύνολο, πότε λύνεται στην μονάδα. Το σοκάκι δομεί την πόλη, το πειραματόζωο αποδομεί τον άνθρωπο...

[…] Οι βάτραχοι, ο σκύλος και η γάτα καρδαμωμένοι και φροντισμένοι για τις ανάγκες του πειράματος, βρίσκουν τρόπο και κλουβί για τη ζωή τους με τις παραμέτρους της εύνοιας της τύχης κατά την άποψη των. Ο χρόνος είναι που διαλανθάνει για την στιγμή του θανάτου, όπως και στην φυλακή των καταδικασμένων σε θάνατο, λες και οι ελεύθεροι τον έχουν διασφαλίσει.. 
[από τα εξώφυλλα του βιβλίου].

(*) Tα κείμενα που συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο, πρωτοδημοσιεύθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους, από τον Μάρτιο του 2010 μέχρι τον Φεβρουάριο 2011, στην «ΟΔΟ», σε συνέχειες, με επιμέλεια του Νώντα Τσίγκα

Ο Παναγιώτης Πούγγουρας κατάγεται από το Μελένικο (ανήκει στη σημερινή Βουλγαρία). Γεννήθηκε στο Σιδηρόκαστρο το 1935. Σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εξειδικεύτηκε στη Μαιευτική -Γυναικολογία και έλαβε το τίτλο του Διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1965. Μετεκπαιδεύτηκε στην Κυτταρολογία και εκπόνησε σχετική διδακτορική διατριβή στο Παρίσι το 1968. Άσκησε την ιατρική στη Θεσσαλονίκη και δίδαξε μέχρι την συνταξιοδότησή του στο τμήμα Μαιών του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
Έχει εκδώσει [ιδίοις αναλώμασιν] τα παρακάτω βιβλία:
-Σκέψεις στα παρισινά νεκροταφεία (1978)
-Μερικά δικά σας γράμματα (1980)
-Ταξιδεύοντας και γράφοντας (1987)
-Δώθε κείθε του Στρυμώνα || Διηγήματα(1988)
-Σαν από Γραμματόσημα || οφειλόμενα Διηγήματα (2002)
-Όταν βλασταίνουν οι τάφοι-Σκέψεις στα νεκροταφεία της Αγ. Πετρούπολης (2017)
-Εργαστήριο Φυσιολογίας (2018).

Το βιβλίο μπορεί να το παραλάβει κάθε ενδιαφερόμενος επί αντικαταβολή, τηλεφωνώντας στον συγγραφέα (στο 2310220465).

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 15 Μαρτίου 2018, αρ. φύλλου 927


Επιλογές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ