16.3.19

Πρόσωπα 2018: Χρυσούλα Πατρώνου-Παπατέρπου [3]


Kastoria ODOS newspaper
ΟΔΟΣ 3.1.2019 | 967



Χρυσούλα Πατρώνου-Παπατέρπου

Προσδοκία και ποιότητα στην σημερινή Καστοριά



[+] Πώς θα μπορούσε να αγνοηθεί από τους φίλους και αναγνώστες της ΟΔΟΥ, που αποτελούν από μόνοι τους ένα διακεκριμένο σύνολο αλλά και μέγεθος, ότι η κ. Χρυσούλα Πατρώνου-Παπαπέτρου, που άλλωστε αρθρογραφεί συχνά στην ΟΔΟ δημοσιεύοντας επίσης διηγήματά της, μέσα στο 2018, κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο (συγγραφικό έργο) της φέτος, με τίτλο «Οι σημαδούρες και άλλες μικρές ιστορίες».

Ο λακωνικός, δωρικός τύπος της γραφής της, η περιεκτική και βαθειά νοηματοδότηση με τους πολλαπλούς συμβολισμούς των καθημερινών χαρακτήρων των διηγημάτων της, που έχουν σχεδόν πάντα το είδωλό τους στην Καστοριά, η οικονομία της γραφής της που παραπέμπει σε ασκητική λιτότητα, είναι μόνο μερικά απ’ όσα ταιριάζουν στο έργο της. Και τον υψηλό συμβολισμό της επιλογής της να ζει στην Καστοριά, την ιδιαίτερη πατρίδα της, αντλώντας νόημα από τα αποθέματα της ιστορίας, της τυπικής γραφικότητας της πόλης, του τόπου καταγωγής της και των αναμνήσεών της.

Μέσα στο 2018, η ίδια μετέφρασε στην ελληνική γλώσσα, με μεγάλη αξιοπιστία ποιήματα Γερμανών, για το ετήσιο αφιέρωμα του Αυγούστου στην ΟΔΟ –που φέτος αφορούσε την ποίηση αυτού του σημαντικού λαού και έθνους της Κεντρικής Ευρώπης– αποδεικνύοντας την άοκνη προσπάθειά της να σηματοδοτεί θετικά και ελπιδοφόρα την σημερινή Καστοριά.

Όλα αυτά είναι στοιχεία της προσωπικότητάς της, που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον κεντρικών μέσων ενημέρωσης όπως της εφημερίδας «Δρόμος της Αριστεράς», που τον Οκτώβριο του 2018 φιλοξένησε συνέντευξή της με τον εύγλωττο τίτλο «Ευχή και κατάρα να ζεις στην Καστοριά».

Κοντά σε όλα αυτά ενεργό μέλος της κοινωνίας, σπάνιο είδος κοινωνικοποιημένου πολίτη, που με νηφαλιότητα και ανεξαρτησία πείθει για τα κίνητρά της, δεν μπορούσε παρά να προκαλέσει το ενδιαφέρον και την προτίμηση των αναγνωστών της ΟΔΟΥ, για το ότι τα έσοδα και αυτού του δεύτερου συγγραφικού της έργου, τα αφιέρωσε εξ ολοκλήρου και αποκλειστικά στο σωματείο «Εταιρία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Δ.Α.Δ Ν Καστοριάς».

Η Καστοριά, αν και διέρχεται περίοδο βαθειάς παρακμής και υποβάθμισης, διαθέτει μονάδες και προσωπικότητες που ατομικά και σπανιότερα συλλογικά, μπορούν να αποτυπώνουν ακόμη και σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς την προσδοκία και την ποιότητα στην γενέτειρά τους πόλη.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3 Ιανουαρίου 2019, αρ. φύλλου 967

Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ