18.3.19

Πρόσωπα 2018: Άγγελος Μητρετώδης [1]


Άγγελος Μητρετώδης
ΟΔΟΣ 3.1.2019 | 967

Άγγελος Μητρετώδης

Αξιοπρέπεια και νηφαλιότητα



[+] Τον Άγγελο Μητρετώδη επέλεξαν αναγνώστες και φίλοι της ΟΔΟΥ, ως πρόσωπο χρονιάς της Καστοριάς του 2018. Η επιλογή μοιάζει (φυσιο)λογική. Εάν μέσα στο 2018, δεν είχαν συμβεί και άλλα δραματικά γεγονότα πανελλήνιας εμβέλειας, όπως για παράδειγμα η τραγωδία στο Μάτι και η υπογραφή της «Συμφωνίας των Πρεσπών» κατά την οποία μάλιστα παρέστη, προφανώς περιχαρής και υπερήφανος εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης εκ μέρους της Καστοριάς, ο κ. Άγγελος Μητρετώδης, ανθυπολοχαγός καταγόμενος από την Καστοριά, όπως και ο υπαξιωματικός Δημήτριος Κούκλετζης που κατάγεται από τον Έβρο, θα μπορούσαν να είναι τα αδιαφιλονίκητα πρόσωπα του 2018, για ολόκληρη την χώρα.

Σημειώνεται ότι ο Άγγελος Μητρετώδης και ο υπαξιωματικός που τον συνόδευε αποτελούσαν το κλιμάκιο στρατιωτικής περιπολίας ρουτίνας στα σύνορα με την Τουρκία στον Έβρο, όταν συνελήφθησαν από ειδική τουρκική στρατιωτική δύναμη, επειδή, όπως έγινε γνωστό, είχαν προχωρήσει μερικά μέτρα σε τουρκικό έδαφος και συγκεκριμένα σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.

Η είδηση, ότι ένας νέος στην ηλικία συμπολίτης, γιος μάλιστα γνωστής οικογένειας αφού ο πατέρας του υπήρξε στέλεχος της Αστυνομίας στην Καστοριά για αρκετά χρόνια, και η μητέρα του κατάγεται από την Καστοριά, όπως ήταν αναμενόμενο τάραξε, ανησύχησε αλλά και συγκίνησε.


Mitretodis efimerida Kastorias
ΟΔΟΣ 3.1.2019 | 967


Από τις αρχές του Μαρτίου 2018 έως την παραμονή της 15ης Αυγούστου, που ανακοινώθηκε η απόλυσή τους (άρση της προσωρινής κράτησης) ύστερα από ευδοκίμηση μιας ακόμη αίτησης για αποφυλάκισή τους στο τοπικό δικαστήριο της Αδριανούπολης –στις φυλακές της οποίας κρατούνταν– βρέθηκε στο επίκεντρο της καθημερινότητας. Κυρίως εντυπωσίασε θετικά, η αξιοπρέπεια και νηφαλιότητα με την οποία διαχειρίστηκαν ο ίδιος όπως και η οικογένειά του όλους αυτούς τους μήνες, στάση που γινόταν εύκολα αντιληπτή από το βλέμμα του ίδιου και την στάση των γονέων του, πίσω στην Καστοριά.

Και κάθε φορά που η επικαιρότητα δημοσιοποιούσε τις κινήσεις τους. Την αγωνία και τις προσπάθειές τους. Ο κίνδυνος να κατηγορηθούν (και ακόμη χειρότερα να καταδικασθούν) για κατασκοπεία σε μια χώρα σαν την Τουρκία, διαχρονικά και πολύ περισσότερο την σημερινή, έδινε το μέτρο της κρισιμότητας που πέρασε η υπόθεσή του.

Τελικά οι δύο έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνταν από τον Μάρτιο στις φυλακές της Αδριανούπολης αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από 167 ημέρες. Στην διάρκειά τους, ο ίδιος και η οικογένειά του, κέρδισαν την εκτίμηση για το στίγμα τους. Αν και βίωσαν μια σοβαρή περιπέτεια, συγκράτησαν μια τόσο δημόσια υπόθεση, που εύλογα απασχολούσε την κοινή γνώμη, στην διάσταση της ιδιωτικότητας.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3 Ιανουαρίου 2019, αρ. φύλλου 967

Σχετικά:

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος19/3/19

    "και η μητέρα του κατάγεται από την Καστοριά"
    γράφεις ΑΓΑΠΗΤΗ ΟΔΟΣ.
    Να συμπληρώσουμε, μια και είμαστε στο χώρο μας, ότι η κυρία Βενετία Σιώντα έχει αναγνωριστεί και ως ποιήτρια της Καστοριάς.
    Όχι ότι αυτό βέβαια ξεπερνάει την ιδιότητα της μητέρας, αλλά σκέφθηκα να το γράψω αυτό σήμερα που επαναφέρατε στη δημοσιότητα το αφιέρωμα της ΟΔΟΥ στους Καστοριανούς ποιητές (ρ').
    Γιατί δεν είναι κακό να αναφερόμαστε και ονομαστικά, πόσω μάλλον όταν είναι θέμα τιμής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ