17.3.19

Πρόσωπα 2018: Ολυμπία Τελιγιορίδου [2]


Olympia Teligioridou | Odos newspaper of Kastoria
ΟΔΟΣ 3.1.2019 | 967

Ολυμπία Τελιγιορίδου

Οι ελπίδες δεν μοιάζουν να ενισχύθηκαν



[-] Χωρίς ουσιαστικές υποχωρήσεις από πλευράς Σκοπίων και χωρίς τις κατάλληλες ερμηνευτικές δικλείδες, μέσα στο 2018 η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο συνήψε την Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά υπερθεματίζει κιόλας γι’ αυτή.

Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα ως το τέλος της χρονιάς, αντί να αφουγκραστεί τις αντιρρήσεις αλλά και τους προβληματισμούς, η κυβέρνηση κήρυξε ολομέτωπη επίθεση σε οποιονδήποτε δεν συμφωνεί. Για την κυβέρνηση σήμερα στο θέμα των Σκοπίων και του «συμβιβασμού», ο εχθρός της Ελλάδας βρίσκεται πλέον εντός των συνόρων και είναι εσωτερικός.

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε η βουλευτής Καστοριάς κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου. Με θεαματικές προσωπικές διαδρομές στο ΠαΣοΚ και τώρα στον ΣυΡιζΑ, συνεπώς με ήδη δεδομένη μια τουλάχιστον αλλαγή επιλογής στον πολιτικό προσανατολισμό της, στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών δείχνει κατηγορηματική βεβαιότητα. Δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της.

Οι αντιδράσεις βέβαια, εδώ τουλάχιστον σε ό,τι την αφορούν, ήταν περιορισμένες. Και κάπως ιδιαίτερες. Ωστόσο το βέβαιο είναι ότι η βουλευτής δεν ανταποκρίθηκε έμπρακτα, δεν αντιστάθηκε στην υπόθεση των Σκοπίων. Υποχώρησε σε όλα. Ούτε καν ενήργησε με βάση (ακόμη και) το βραχυπρόθεσμο πολιτικό της συμφέρον, που με ένα σχεδιασμό θα της επέτρεπε να διεκδικήσει με αξιώσεις στο μέλλον αποστολή στην Καστοριά.

Συμπαθής, με αρκετά σύγχρονο και προοδευτικό στίγμα, πολλοί έλπισαν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει την έκπληξη στις μελλοντικές εξελίξεις. Ανατρέποντας την προκατάληψη περί στρατολογημένης και δογματικής Αριστεράς.

Όμως μέσα στο 2018, στην διάρκεια της θητείας της ως κυβερνητική βουλευτής, οι ελπίδες δεν μοιάζουν να ενισχύθηκαν. Το σοκ που προκλήθηκε από την είδηση ότι 170 ακίνητα της Καστοριάς περιέρχονται όλα στο Υπερταμείο για τον επόμενο ένα σχεδόν αιώνα, δεν αμβλύνθηκε. Καμιά πειστική εξήγηση και καμιά επανορθωτική ενέργεια δεν έγινε αντιληπτή. Η εγκατάλειψη της Καστοριάς, παρά τις υποσχέσεις της ίδιας και του υπουργού Παιδείας για την λειτουργία πανεπιστημιακών τμημάτων στην Καστοριά το 2018, δεν έχει προηγούμενο.

Πού πήγαν τα σχέδια από τα περίφημα αναπτυξιακά περιφερειακά συνέδρια; Οι νέες υποσχέσεις μέσα στο Φθινόπωρο για σιδηροδρομική σύνδεση της Καστοριάς και την μετατροπή της περιοχής σε διαμετακομιστικό κέντρο logistic, μόνο στα σοβαρά δεν λήφθηκαν.

«Έτσι είναι στ’ αλήθεια οι νέοι πολιτικοί;» –αναρωτήθηκε ένας από τους πολλούς αναγνώστες που την υπέδειξαν. «Κι αν είναι έτσι, σε τι διαφέρουν από τους παλαιοπολιτικούς;» συνέχισε. «Πόσο προοδευτικό είναι να εκπροσωπεί το κόμμα με δηλώσεις, ιδιώτης που τυχαίνει να είναι οικονομικός παράγοντας;» –αναρωτήθηκε τις τελευταίες μόνο μέρες άλλος αναγνώστης.

Στο ίδιο μοτίβο η βουλευτής Καστοριάς μέσα στο 2018, όχι μόνο συντάχθηκε  σε μια τουλάχιστον αμφιλεγόμενη συμφωνία για το θέμα των Σκοπίων, αλλά άρχισε να επιτίθεται προσβλητικά στους συμπολίτες της. Εντός και εκτός Καστοριάς. Με γενικεύσεις και αφορισμούς. Να μη μπορείς ούτε και προβληματισμό να εκφράσεις.

Κοντά στις κατηγορίες της, ανήμερα του Αγίου Μηνά (επετείου απελευθέρωσης), ότι «άλλοι είναι αυτοί που (ξε)πούλησαν την Μακεδονία», δίπλα στα όσα αναφέρονται για ακροδεξιούς και "ναζί", προστέθηκε τώρα και η καταγγελία της για «ψεύτικο» ενδιαφέρον αυτών που αντιδρούν.

Κατά μέτωπο επίθεση σε όλους όσους δεν είδαν το φως το αληθινό. Αυτό που μάλλον ανακάλυψε η ίδια. Συμπτωματικά, πολιτικά, μέσα στο 2018 έκανε το κυβερνητικό της ντεμπούτο και έγινε υφυπουργός.

Η Καστοριά όμως δεν έγινε τίποτε –εκτός από χειρότερη– την ίδια περίοδο. Καμιά κεντρική δέσμευση δεν υλοποίησε. Η ελληνική αριστερά με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ύστερα από την περίπτωση του κ. Ευαγγέλου Διαμαντόπουλου, χάνει την ευκαιρία να διεμβολίσει την καστοριανή κοινωνία, να την αποσπάσει από τα στερεότυπα των κλασσικών αστικών πολιτικών σχηματισμών.

Κάτι που θα πετύχαινε, εάν έστω και μέσα στο 2018 γινόταν κάτι από το οποίο να είχε πραγματικό μέρισμα ο τόπος. Μέχρι προχθές που ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Α. Τσίπρας ανακοίνωσε στην Θεσσαλονίκη την δημιουργία "διεθνούς πανεπιστημίου", ούτε ένα ψίχουλο δεν έπεσε για την Καστοριά. Ίσως κάπου εκεί θα ήταν και η ίδια η βουλευτής, χειροκροτώντας προφανώς. Και γιατί όχι, το 2018 ήταν bingo.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3 Ιανουαρίου 2019, αρ. φύλλου 967

Σχετικά:

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος17/3/19

    «Πόσο προοδευτικό είναι να εκπροσωπεί το κόμμα με δηλώσεις, ιδιώτης που τυχαίνει να είναι οικονομικός παράγοντας;» =
    Ο [....] συμπεριφέρεται σαν να είναι βουλευτής Καστοριάς !!! Πώς ανέχονται Η κα Τελιγοριδου κι όλοι οι του ΣΥΡΙΖΑ Δημοκράτες τέτοιες συμπεριφορές και γιατί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ