23.3.19

ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2018


ΟΔΟΣ 3.1.2019 | 967

2018

Ανεξέλεγκτη κρίση 

σε τροχιά ελεύθερης πτώσης



ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ και στις πρώτες ημέρες του 2019 που λόγω των εκλογών αναμένεται να συνοδευθεί από αλλαγές, έστω και στα πρόσωπα, μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι στην Καστοριά το δεδομένο που άλλαξε το 2018, είναι το ότι οι περισσότεροι πλέον αναγνωρίζουν ότι η πόλη, η ευρύτερη περιοχή και οι άνθρωποί της πιο γενικά, αυτό που τέλος πάντων συνθέτει την πραγματικότητα, βρίσκεται σε τροχιά ελεύθερης πτώσης. Μια ανεξέλεγκτη κρίση. Που δεν έχει προηγούμενο. Μέσα στο 2018 δεν είχε και stop. Η συνείδηση αυτή, ακόμη και εάν δε αποτελεί την μοναδική αλλαγή, σίγουρα πάντως είναι μια σημαντική εξέλιξη.

ΕΣΤΩ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΑΥΤΟ, πάλι καλά –υπό μία έννοια– που συνέβη κι’ αυτό. Διότι μέχρι πολύ πρόσφατα, όσοι υποστήριζαν ότι η Καστοριά βυθίζεται, ερημώνει, διασαλεύεται –μεταξύ αυτών και η ΟΔΟΣ– αντιμετωπίζονταν με καχυποψία. Άλλοτε ως ακραίοι και υπερβολικοί. Άλλοτε ως κακόβουλοι. Και άλλοτε απλά ως οι γραφικοί του χωριού. Που δεν τους έδινε κανείς σημασία. Απλά (συν)υπήρχαν. Ήταν όλα τόσο όμορφα στο δικό τους πλάνο, που η λέξη «κατάντημα» για την… «αρχόντισσα» ακουγόταν ως ύβρις. «Ευτυχώς», το τελευταίο χρονικό διάστημα άρχισαν να πυκνώνει η ανησυχία για την ερήμωση και την καταστροφή της πόλης. Που όμως κοιμάται ναρκωμένη.


ΟΔΟΣ 3.1.2019 | 967


Η ΙΔΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ αναλογικά συνέβη στο θέμα των Σκοπίων. Και την ανθελληνική προπαγάνδα τους που έχει στόχο την Καστοριά, τον κλονισμό του φρονήματος και εν τέλει την αποσταθεροποίηση. Αλλά και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδος την οποία μόνο όσοι εθελοτυφλούν δεν παραδέχονται: Στοχεύουν να νεκρωθούν οι ιστοί στην Καστοριά, την Μακεδονία ευρύτερα. Να πάθει η Ελλάδα κάτι σαν γάγγραινα. Με την Μακεδονία να αποτελεί το απόστημα.

ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ, στην καλύτερη περίπτωση, αν υποστήριζες ότι τα Σκόπια διάκεινται εχθρικά, την γλύτωνες εάν χαρακτηριζόσουν (μόνο) τοπικιστής Καστοριανός, σωβινιστής, γραφικός και πάει λέγοντας, εθνικιστής, ξενοφοβικός και ακόμη χειρότερα. Η Αριστερά της αμφισβήτησης και της ρήξης, η Αριστερά που (υποτίθεται) ότι είχε την πεμπτουσία της στην ανταλλαγή και σύγκρουση των απόψεων, χαρακτηρίζει φασίστα, ναζιστή, ακραίο, εθνικιστή, ξενοφοβικό όποιον δεν συμφωνεί μαζί της. Και εφ’ όσον βεβαίως αυτός που διαφωνεί δεν ανήκει στους ΑνΕλ (διότι τότε –μονότονα σημειώνουν– οι θέσεις του είναι γνωστές από παλιά).

ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ έχουν ελαφρώς μεταβληθεί. Η υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, με τις ανιστόρητες διατάξεις της για μακεδονική γλώσσα και εθνικότητα που παρέχεται (αναγνωρίζεται) για πρώτη φορά εκ μέρους της χώρας, σε συνδυασμό με τους χειρισμούς Ζόραν Ζάεφ στο εσωτερικό των Σκοπίων, αλλά και στην Ελλάδα από πλευράς κυβερνήσεως, προϊδεάζουν για τις δυσκολίες και τα νέα πρωτοφανή προβλήματα που θα γεννηθούν. Σύντομα κι όλας. Κι’ αυτή είναι μια αλήθεια που πράγματι άρχισε να αφυπνίζει περισσότερους τώρα, απ’ όσους πριν ένα χρόνο.

ΟΙ ΔΥΟ ΑΥΤΕΣ αναφορές γίνονται καθώς, από την ανάλυση των επιλογών των αναγνωστών της ΟΔΟΥ, για τα πρόσωπα που διακρίθηκαν θετικά ή αρνητικά στην Καστοριά, έντονη είναι η αίσθηση πώς τα δύο αυτά θέματα, είχαν κυρίαρχο ρόλο στην σχετική επιλογή. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, οι επιλογές των προσώπων 2018 από τους αναγνώστες και φίλους της ΟΔΟΥ, δεν ήταν απλά περιορισμένες, αλλά και σημειολογικές.
Καλή χρονιά!


Φωτογραφία: Πίτερ Μπρίγκελ ο πρεσβύτερος (Pieter Bruegel de Oude, 1525-1569), De bruiloft dans (Ο χορός του γάμου). Ινστιτούτο Τεχνών του Ντιτρόϊτ, ΗΠΑ.


[+] = θετικές προτιμήσεις των αναγνωστών
[-] = αρνητικές προτιμήσεις των αναγνωστών


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3 Ιανουαρίου 2019, αρ. φύλλου 967

Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ