13.3.19

Πρόσωπα 2018: Σύλλογος "Μαζί σου" [5]


ODOS newspaper of Kastoria
ΟΔΟΣ 3.1.2019 | 967


Σύλλογος "Μαζί σου"

Η πόλη που τρομάζει τους νέους και τους διώχνει



[-] Στον αντίποδα των ελάχιστων γεγονότων της περιοχής που καταγράφονται θετικά, που προσφέρονται για να προκαλούν αισιοδοξία και (γιατί όχι;) υπερηφάνεια στην Καστοριά (κατάσταση που σπανίζει πλέον όσο καμιά άλλη στην τοπική κοινωνία), αυτή την χρονιά βρέθηκε ένα σωματείο της πόλης. Και μάλιστα ένας σύλλογος με κατά τα άλλα θετικό αποτύπωμα και έργο συνολικά, όπως ο «Γονέων παιδιών και ενηλίκων με νεοπλασματική ασθένεια και φίλων αυτών "Μαζί σου"», που είναι ευρύτερα γνωστός και αναγνωρίσιμος στην Καστοριά με τον τίτλο "Μαζί σου".

Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι ο σύλλογος, κάπου τον Μάϊο του 2018, ως φορέας συγκέντρωσης χρημάτων (άτυπου εράνου) για την οικονομική στήριξη της οικογένειας πάσχοντος μικρού παιδιού, προκειμένου να καταστεί δυνατή η μετάβασή του στο εξωτερικό για θεραπευτικούς λόγους, απέκρουσε (αρνήθηκε) την πρωτοβουλία αθλητικού φορέα της περιοχής που ειδικεύεται στην γυμναστική πιλάτες και γιόγκα, να οργανώσει εκδήλωση για συγκέντρωση χρημάτων προς τον σκοπό της ενίσχυσης.

Η ουσία της άρνησης ήταν το είδος της γυμναστικής, που σε μεσαιωνικούς κύκλους που κάνουν κουμάντο στην Καστοριά καθώς φαίνεται, κοινωνικά, πολιτικά ή και δογματικά, θεωρείται ανορθόδοξο.

Σε μια εποχή που η Καστοριά ερημώνει και αποδεκατίζεται κοινωνικά, κάτι που πλέον όλοι (;) αναγνωρίζουν και παραδέχονται, αντί οι πολίτες να συσπειρώνονται και να διευρύνονται οι ανοχές της τοπικής κατάστασης ώστε να διατηρείται η κοινωνική συνοχή, όσοι νομίζουν ότι δικαιούνται να διακρίνουν τους αρεστούς από τους μη αρεστούς, αρνήθηκαν την βοήθεια εξ αιτίας της… γιόγκα-πιλάτες.

Δεν είναι γνωστό αν κάτι αντίστοιχο έχει καταγραφεί οπουδήποτε αλλού εκτός κοινωνίας Tαλιμπάν. Και ατυχώς δεν είναι η μοναδική αφορμή διάκρισης που υπάρχει στην Καστοριά.

Η ΟΔΟΣ έχοντας βρεθεί στο στόχαστρο δυσμενούς μεταχείρισής της από την Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς, που αποτελεί (και) δημόσια υπηρεσία, αποκλειστικά για τις θέσεις που εκφράζονται από τις στήλες της, θεωρεί ότι οι οιμωγές που ακούγονται τελευταία και οι διαπιστώσεις για την ερήμωση και εγκατάλειψη της Καστοριάς και ειδικά από τους νέους, είναι χωρίς περιεχόμενο. Αν δεν γίνονται σεβαστές οι διαφορετικές απόψεις και δεν ενθαρρύνεται η ανταλλαγή απόψεων, τότε η πόλη θα τρομάζει τους νέους και θα τους διώχνει.

Το αποτέλεσμα των διακρίσεων που ήδη σημειώνονται στην Καστοριά, δεν ήταν μόνο η απαγόρευση της φιλανθρωπίας σε όσους γυμνάζονται με γιόγκα και πιλάτες, αλλά και το ότι στην Καστοριά, αφού την ίδια χρονική περίοδο (2018) με τον διωγμό του πιλάτες, ιερέας απέπεμψε ιδιώτη από ιερό ναό της Καστοριάς στην διάρκεια της θείας λειτουργίας, επειδή δεν του άρεσε η πακιστανική καταγωγή του συζύγου Καστοριανής.

Και στην Θεσσαλονίκη πάλι, πήραν με τις πέτρες τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Ι. Μπουτάρη, σε μια κατάσταση πρωτοφανούς λιντσαρίσματος του πρώτου δημότη της «συμβασιλεύουσας», επειδή διατυπώνει τις διαφορετικές του θέσεις επί κοινωνικών ζητημάτων και εξέφρασε την συμφωνία του με την υπογραφή των Πρεσπών.

Μόλις προ ημερών μάλιστα –και πάλι στην Καστοριά, χέρια ανθρώπων που αισθάνονται ότι μονοπωλούν το δίκαιο, την «καθαρότητα» και την αρετή, βεβήλωσαν το μαρμάρινο μνημείο στην μνήμη της Κοινότητας των Εβραίων που ζούσε στην Καστοριά.

Κι αν κάποιος δεν εκπλήσσεται από την συμπεριφορά ορισμένων, η περίπτωση του συλλόγου. που βασίζεται στην ομόνοια και συνοχή, την καταλλαγή και την συμπόνια, εξέπληξε. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι μερικοί που επέλεξαν αρνητικά τον Σύλλογο «Μαζί σου», τόνιζαν ότι σε μερικά πράγματα, δεν είναι μαζί, αλλά χώρια.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3 Ιανουαρίου 2019, αρ. φύλλου 967
Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ