13.4.19

"Η αρχόντισσα Καστορία"


Χώρος Τεχνών Βέροιας

Η Βέροια, είναι ένας από τους λίγους δήμους της χώρας που διαθέτει μέγαρο μουσικής. Οι αιρετοί της Βέροιας, μαζί με τοπικά σωματεία φίλων της μουσικής, συνεργάστηκαν την δεκαετία του ‘90 με τον τότε διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Χ. Λαμπράκη και υλοποίησαν τους στόχους τους.

Ήδη από το 1999 το Μέγαρο λειτουργεί στο (ασφυκτικό) κέντρο της πόλης, με την επωνυμία Χώρος Τεχνών,  600 θέσεων, με δύο εξώστες, όπου συχνά διοργανώνονται εκδηλώσεις, υψηλών προδιαγραφών εφάμιλλες με αυτές αντίστοιχων μεγάλων ευρωπαϊκών αστικών κέντρων.

Η σκηνή του θεάτρου -άρτια μελετημένη, με δυνατότητα αυτόματης αλλαγής σταθερών σκηνικών, μετατρέπεται μηχανικά έτσι ώστε να μπορεί να υποστηρίζει και παραστάσεις όπερας και μπαλέτου με ορχήστρα· παραστάσεις οι οποίες ανεβαίνουν κυρίως από τα Μέγαρα Μουσικής Θεσσαλονίκης και Αθηνών.

* * *

Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας

■ Δίπλα στον Χώρο Τεχνών Βέροιας, υπάρχει και δεύτερη θεατρική αίθουσα από το 1976, αυτή της Αντωνιαδείου Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

* * *

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας

■ Υπενθυμίζεται ότι το  2010, το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates απένειμε το βραβείο «Πρόσβαση στην μάθηση» ύψους US$1 εκατομμυρίου στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη στο κέντρο της Βέροιας (η οποία αριθμεί πάνω από 35.000 μέλη), για την δημιουργική χρήση των υπηρεσιών πληροφόρησης και τεχνολογίας για την ικανοποίηση διαδικτυακά των οικονομικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών αναγκών περισσοτέρων από 180.000 ανθρώπων.

* * *

Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης

■ Πλέον η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, φαίνεται να «απειλεί» σοβαρά την πρωτοκαθεδρία της βιβλιοθήκης της Βέροιας.


* * *

■ Κάτω η πρόσφατη μεταστέγαση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καστοριάς στην «έδρα» της Αρχιτεκτονικής Σχολής, μετά τον... αγιασμό των εγκαινίων της. Και ακόμη πιο κάτω το Πνευματικό Κέντρο Καστοριάς.





Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 29 Νοεμβρίου 2018, αρ. φύλλου 962


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ