23.4.17

ΟΔΟΣ: «Δυσεξήγητα»


ΟΔΟΣ 3.11.2016 | 858

Σε απρόβλεπτο (;) παράγοντα της ταραγμένης δημοτικής ζωής μοιάζει να εξελίσσεται ο δημοτικός σύμβουλος Καστοριάς κ. Γεώργιος Πετκανάς. Εκλεγμένος με την «μείζονα» μειοψηφία του τέως δημάρχου, ήδη μοιάζει να έχει αυτονομηθεί σε ρόλο ελεύθερου σκοπευτή.  Για τον ίδιο είναι γνωστό ότι χρημάτισε πρόεδρος ΔΕΥΑ Καστοριάς, τόσο επί δημαρχίας Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδη, όσο και (ακόμη πιο παλιά) επί δημαρχίας Δημητρίου Παπουλίδη.

Με τις πρόσφατες δηλώσεις του, μετατρέπεται σε από μηχανής θεό –όχι αρχαιοελληνικής τραγωδίας, αλλά στο καστοριανό δημοτικό δράμα. Μόνο που άθελά του ίσως, γίνεται μέρος ενός συγκρουσιακού τριγώνου, αφού λειτουργοί τοπικών ΜΜΕ έσπευσαν να αξιοποιήσουν την σύμπτωση:

Προβάλλουν έτσι τα MME ευχαρίστως τον καταγγελτικό του λόγο όπως και τον ίδιο να κατηγορεί  με ταυτόσημη φρασεολογία (με τα ίδια ΜΜΕ) την σημερινή δημοτική αρχή. Για τα ίδια περίπου ζητήματα, με τα ΜΜΕ. Παρεμπιπτόντως, και συγχρόνως, και ο διάδοχός του, στην ίδια έμμισθη προεδρία της ΔΕΥΑ Καστοριάς, κ. Ζαχαρίας Παύλου, ξιφουλκεί σε βάρος του δημάρχου Καστοριάς προσωπικά. Ώστε να είναι τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη (και αυτή) η σύμπτωση. Εξαντλείται άραγε στα σημεία; Ή σχετίζονται όλα αυτά; Ο καιρός θα δείξει.

Έτσι ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γεώργιος Πετκανάς, που για την ηλικία του συμπληρώνει (πάρα) πολλά χρόνια θητείας σε δημοτικά συμβούλια, όχι μόνο σε έδρανα μειοψηφιών, αλλά και σε θέσεις προσφοράς και ευθυνών, μεταξύ των οποίων και σε νόμιμα αμειβόμενες για σειρά ετών, και συνεπώς έχει συμβάλλει άμεσα ή έμμεσα, όσο λίγοι άλλοι σύμβουλοι στην σημερινή (δραματική) κατάσταση της Καστοριάς, δείχνει να μην έχει κουραστεί. Και να μην προβληματίζεται αν εκλογικά έχει κορεστεί. Ή αν αξιακά, ως γιος του παλιού δημάρχου αείμνηστου Αποστόλου Πετκανά, έχει ξεπεραστεί, αφού διεκδικεί την προσωπική του κατάκτηση στο δημοτικό στερέωμα. Έχουν γνώση οι «φύλακες», που έλεγε και η παλιά παροιμία.

Αντίθετα, ο ίδιος, επιχειρεί ένα βροντερό come back στην δημοτική ζωή και στο πάνθεον. Για την ώρα ως τιμητής και κατήγορος της σημερινής κυρίως δημοτικής αρχής. Και ως εκλεγμένος και τιμημένος από τους συνδημότες του ασφαλώς και ταυτοχρόνως Αλλά δευτερευόντως.

Μόνο που ο τρόπος της δυναμικής επανεμφάνισής του και η δριμύτητα των επιθέσεών του, αυτή την φορά προσωπικά ευθέως και μετωπικά σε βάρος του δημάρχου Καστοριάς και όχι απαραίτητα με δημοτικούς-πολιτικούς όρους, εγείρει ερωτήματα και εμπνέει προβληματισμό. Για τα πολιτικά κίνητρα και την βαθύτερη σκοπιμότητα αυτής της εξέλιξης. Κυρίως διότι ο κ. Γιώργος Πετκανάς ενώ δεν είναι χθεσινός στην τοπική αυτοδιοίκηση, δεν παρουσιάζει στοιχεία στους πολίτες και οχυρώνεται σε γενικότητες τύπου «οσμές σκανδάλου».

Παράλληλα και ενώ είναι επικριτικός σε βάρος της σημερινής δημοτικής αρχής, είναι άγνωστο εάν ασκεί κριτική στα πεπραγμένα και τις παραλείψεις του παρελθόντος, και ειδικά αυτοκριτική. Στο βαθμό της συμμετοχής του σε κέντρα πράξεων και παραλείψεων: Λάζαρος Κλετσίδης, Δημήτριος Παπουλίδης, Γεώργιος Καπαχτσής, Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης είναι οι δήμαρχοι ή απλά υποψήφιοι δήμαρχοι με τους οποίους κατά καιρούς έχει συνταχθεί, με αποτέλεσμα στην Νέα Δημοκρατία να μην νοιώθουν άνετα. Κάποιοι ακόμη δεν έχουν ξεχάσει ότι βρέθηκε contra στις επιλογές του κόμματος αυτού, σε δύσκολες αναμετρήσεις. Εξασφαλίζοντας βέβαια ο ίδιος την ειδική αναγνώριση των δημάρχων τους οποίους στήριξε και αποκομίζοντας τα προνόμια από το «πατρίς ευγνωμονούσα».

Αλήθεια είναι ακόμη ότι, μόλις μερικούς μήνες πριν, οι τότε δηλώσεις και οι εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις Γ. Πετκανά και ομάδας Α. Αγγελή είχαν δημιουργήσει την εντύπωση, πώς όχι μόνο δεν υπήρχε κάτι που να σκιάζει τις σχέσεις αυτές, ή να προετοιμάζει την σημερινή κατάσταση, αλλά ότι οι δημοτικές πολιτικές σχέσεις του με τον σημερινό δήμαρχο Καστοριάς, ήταν κάτι περισσότερο από πολιτισμένες: αρμονικές, αβρότητας και υπαινικτικά στην κατεύθυνση της συνεργασίας. Αποστασιοποιημένος από την «ομάδα» κ. Ε. Χατζησυμεωνίδη, χάραζε τον δρόμο του μέσα στο δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς. Προφανώς δεν τιθασεύεται εύκολα η επιθυμία προσφοράς στον τόπο, ειδικά όταν είναι ανιδιοτελής. Από κάθε μετερίζι.

Μέσα σε λίγους όμως μήνες, τα πράγματα φαίνεται ότι άλλαξαν, για την ακρίβεια ανατράπηκαν. Με αποτέλεσμα ο κ. Γ. Πετκανάς όχι μόνο στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και με αυθόρμητες (;) συνεντεύξεις σε κάθε πρόθυμο βήμα, να μην χάνει ευκαιρία να επιτεθεί με δριμύτητα κατά του σημερινού δημάρχου. Το αντιλήφθηκαν και αυτό οι λειτουργοί της ενημέρωσης και άνοιξαν διάπλατες πόρτες και μικρόφωνα. Για το καλό της Καστοριάς και μόνο.

Έφθασε μάλιστα στο ακραίο σημείο να απειλεί καταγγελία του κ. Ανέστη Αγγελή, δημάρχου Καστοριάς, στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για την τέλεση πειθαρχικών παραπτωμάτων, που σύμφωνα με τον ενθουσιασμένο κ. Γιώργο Πετκανά, αλλά προπαντός τοπικά blοgs και τηλεοπτικά μέσα, φέρεται να τέλεσε ο κ. Ανέστης Αγγελής.

Στόχος όλων αυτών των συνδυασμένων παραπτωμάτων η… έκπτωσή του. Επειδή για παράδειγμα ο δήμαρχος Καστοριάς δεν παρέστη σε συγκέντρωση αιρετών -όπως δεν παρέστη κανείς αιρετός της Καστοριάς βουλευτής, δήμαρχος, αντιπεριφερειάρχης, ή περιφερειάρχης- σε συνάντηση στα Τρίκαλα για τον οδικό άξονα Ε65 της Κεντρικής Ελλάδος. Που ωστόσο δεν έχει άμεση συνάφεια με την Καστοριά, αφού ο οδικός άξονας θα καταλήγει στην Εγνατία οδό στην περιοχή Παναγιά ή Κηπουριό Γρεβενών, δηλαδή πολύ μακριά εκτός Καστοριάς. Παρά ταύτα, για τον δημοτικό σύμβουλο, αυτό καταγγέλλεται ως περίπου εσχάτη δημοτική προδοσία!

Τον καταγγέλλει ακόμη, επειδή ο δήμαρχος Καστοριάς και το δημοτικό συμβούλιο προτίμησαν να εξασφαλίσουν από τον ΤAP ως ανταποδοτικό όφελος την μελέτη για νέο Πνευματικό Κέντρο Καστοριάς (οι τ. δήμαρχοι που συνεργάστηκε τόσα χρόνια δεν έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον), προτίμηση που ο κ. Γιώργος Πετκανάς κατακρίνει σφοδρά με οσμή σκανδάλου. Προφανώς λοιπόν η κατάσταση στον Δήμο Καστοριάς, με τις δυνατές φωνές που συχνά «σκεπάζουν» τα ουσιώδη, μοιάζει να εκτροχιάζεται.

Καλά, το ότι και η τρέχουσα δημοτική αρχή αγκομαχεί στην παραγωγή δημοτικού έργου, δεν χρειάζεται ειδική απόδειξη, ούτε να έχει διατελέσει κάποιος πρόεδρος ΔΕΥΑ Καστοριάς αλλά και απλός δημοτικός σύμβουλος για να το διαπιστώσει: είναι κάτι ολοφάνερο. Όπως το ίδιο ακριβώς ήταν ολοφάνερο και σε προηγούμενη δημοτική αρχή, όταν παραδόξως κανένα blog και καμμιά τηλεόραση δεν το πρόσεχε, καθώς είχαν μόνο καλά λόγια για τους προηγούμενους. Καλά έκαναν, και προφανώς όλοι αυτοί, είχαν τους λόγους τους. Οι μεν να σιωπούν, οι δε να μην πολυσκοτίζονται.

Αλλά από το σημείο αυτό ώσπου να καταγγέλλεται οσμή σκανδάλου, παράβαση καθήκοντος και τα συναφή, και μάλιστα από δημοτικό σύμβουλο της πόλης, με θητεία στα δημοτικά και δημοτικά-επιχειρηματικά, για την συγκεκριμένη προσπάθεια του Δήμου Καστοριάς να εξασφαλίσει (επιτέλους) Πνευματικό Κέντρο στην πόλη, για τις ανάγκες του Δήμου, μοιάζει ανεξήγητο. Εκτός κι’ αν έχει άλλου είδους στοιχεία για όσα άμεσα ή υπαινικτικά καταγγέλλει ως σκάνδαλο κ. Γεώργιος Πετκανάς, οπότε υποχρεώνεται να τα παρουσιάσει στον λαό της Καστοριάς, και προπαντός στην αρμόδια αρχή. Για να μη δίνει την εντύπωση ότι κρατά άσσους στο μανίκι. Περίεργη στ’ αλήθεια κι’ αυτή η σύμπτωση: νυν και τέως πρόεδροι της ΔΕΥΑ Καστοριάς, να μιλούν με πυθικούς χρησμούς.




Πάντως στην ουσία του θέματος, όλη αυτή η κατάσταση ανασύρει στην μνήμη την εποχή που είχαν βαλθεί παπαγαλάκια και κοράκια να μην γίνει το τμήμα της Αρχιτεκτονικής Σχολής στο κτήριο του Γυμνασίου, ούτε καν στην Καστοριά –ενώ μετά και αφού χάθηκε, όλοι είχαν και από ένα δάκρυ.

Επίσης περίεργο είναι να βαφτίζεται ανικανότητα, η μη παρουσία του δημάρχου Καστοριάς σε ρόλο κομπάρσου, σε σύναξη προειλημμένων αποφάσεων για τον οδικό άξονα Ε65, ή να καταγγέλλεται για παράβαση καθήκοντος, επειδή έλαβε την πολιτική απόφαση να προτάξει το Πνευματικό Κέντρο σε μια πόλη που δεν έχει ούτε Πνευματική Γωνία, τώρα πια, ούτε και αγωνία. Και να μην «καταγγέλλεται» η σημερινή δημοτική αρχή για την παράλειψή της να διεξάγει και παρουσιάσει διαχειριστικούς ελέγχους, παρόντος και παρελθόντος.

Πάντως με όλους αυτούς που έβαλαν στο στόχαστρό τους την προσπάθεια για Πνευματικό Κέντρο, φαίνεται να ευθυγραμμίζεται πια και ο κ. Γ. Πετκανάς. Σε λειτουργική συμφωνία με όσα ΜΜΕ αντέδρασαν κάπως σπασμωδικά, στην απόφαση του Δήμου Καστοριάς να επιδιώξει ακόμη και δικαστική έρευνα, για την διακρίβωση τέλεσης σοβαρών ή όχι και πολύ ποινικών αδικημάτων, με οργάνωση ή όχι. Είναι κι’ αυτό πολύ δυσεξήγητο. Δημοτικός Σύμβουλος να καταγγέλλει δήμαρχο για παράβαση καθήκοντος χωρίς άλλα στοιχεία, επειδή ο τελευταίος προωθεί Πνευματικό Κέντρο.

Κι όλα αυτά εν όψει της γενικής αίσθησης που υπάρχει ότι, ο παλαίμαχος πια κ. Γιώργος Πετκανάς, αισθάνεται ώριμος και σε επίπεδο εμπειρίας επαρκώς έτοιμος να διεκδικήσει υψηλούς προσωπικούς στόχους, στις επόμενες εκλογές. Και την ίδια στιγμή που ξεσπά ένας ιδιόρρυθμος πόλεμος κάθε φορά, μα κάθε φορά, που ανακινείται θέμα επιβολής μιας τάξης τέλος πάντων, ή οικονομικού-διαχειριστικού ελέγχου σε επίπεδα της δημοτικής ζωής, με ή χωρίς στεγανά, με ή χωρίς αυτοτέλειες, και νομικές προσωπικότητες. Ακόμη και στο άβατο της ΔΕΥΑ Καστοριάς.

Ο καιρός θα δείξει αν έρχονται μπόρες και καταιγίδες, ή απλά ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου. Αρκεί στο τέλος αυτής της ιστορίας, να μην έχει χάσει η Καστοριά, η «πατρίς ευγνωμονούσα», ακόμη μια ευκαιρία για να ξεφύγει από τα δεσμά της πολιτιστικής πενίας.



Φωτογραφίες: 
(εξώφυλλο) Αγαλματίδιο-φυλακτό των Σουμερίων 3000 π.Χ. πέτρα, με ένθετα γαλάζια μάτια από Lapis lazuli. Το lapis lazuli είναι ημιπολύτιμο γαλάζιο πέτρωμα.  Λόγω της σύνθεσης του, το λάπις λάζουλι είναι υλικό που μπορεί να αντιδράσει με απρόβλεπτο τρόπο κατά την κοπή του. Μόλις κοπεί όμως, γυαλίζεται εύκολα. Εθνικό μουσείο Βαγδάτης, Ιράκ. 
Χρυσό κύπελλο από την Μεσοποταμία, 2500 π.Χ. Βρετανικό Μουσείο.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 4 Νοεμβρίου 2016, αρ. φύλλου 858

Επιλογή:

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος23/4/17

    Δε θά'θελα νά'μουν ο Γιώργος Πετκανάς και να διάβαζα αυτό το κείμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α.Ν.26/4/17

    Δεν γράφτηκε λέξη, δεν δόθηκε η παραμικρή ανακοίνωση για την πάνω από 12ωρη (από 8 το βράδυ 25/4 ως 9 το πρωί 26/4)διακοπή νερού χτες σε παραλίμνια χωριά του Δήμου μας. Ούτε λέξη από μέρους του Προέδρου της ΔΕΥΑΚ ούτε μια εξήγηση έστω ολιγόλογη ούτε ένα ΣΥΓΓΝΩΜΗ για την μεγάλη ταλαιπωρία τόσων δημοτών. Μα σε τι Μπανανία ζούμε τέλος πάντων; Γι' αυτό οργίασαν οι φήμες πως τη διακοπή προκάλεσαν υπάλληλοι της ΔΕΥΑΚ, επειδή δεν είχαν πληρωθεί-είναι δυνατόν;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ