29.7.20

Δημοτική | πολιτιστική υποκρισία






«Τι είναι σαν πάγος, αλλά καίει;»


Η κυρία πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης (Χρυσούλα Φιλίππου της "Ώρας για δουλειά») που κατήργησε την ίδια όπερα (Τουραντώ του Πουτσίνι) τον περασμένο Οκτώβριο, που θα αναμεταδίδετο απ’ ευθείας από την Νέα Υόρκη μέσω δορυφόρου, με κόστος 170 ευρώ, στην πρεμιέρα του κύκλου αναμεταδόσεων της καλλιτεχνικής περιόδου 2019-2020, και δεν καταδέχτηκε να απαντήσει ούτε με μια λέξη στις διαμαρτυρίες των φίλων της Όπερας, σήμερα... κάνει like (!) στην ίδια παράσταση όπερας, μαζί με άλλους δηλωμένους και γνωστούς «λάτρεις».

Μόνο ο "Ζοοριάδης" δεν έκανε ακόμη like στην Τουραντώ.

Και αυτό επειδή την παράσταση θα προβάλλει ο δήμος Καστοριάς -την ίδια ακυρωθείσα όπερα- σε μαγνητοσκόπηση σε προτζέκτορα σε αυλή αρχοντικού.

Προφανώς όλοι αυτοί, μαζί με τον "Ζοοριάδη", χαίρονται τώρα επειδή το κόστος της μαγνητοσκοπημένης προβολής από cd (χωρίς τα έξοδα του δορυφόρου για την απευθείας σύνδεση με την Νέα Υόρκη) θα στοιχίσει 720 € (αντί 170 € που θα στοίχιζε ζωντανά τον Οκτώβριο).

Χαίρονται όλοι τους με τα likes, που κατήργησαν αυθαίρετα έτοιμη υποδομή πολλών ετών από τους δημάρχους Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδη και Ανέστη Αγγελή.

Γι’ αυτό και η Τουραντώ (που κρύβει με επιμέλεια πίσω από το παγωμένο και ασάλευτο προσωπείο της εξουσίας της, μία συμπλεγματική διαμάχη, στην βαριά και απειλητική ατμόσφαιρα του Πεκίνου -που ταυτίζεται απόλυτα με την βαριά και απειλητική ατμόσφαιρα της Καστοριάς), λέει στο τρίτο και τελευταίο της αίνιγμα: «Τι είναι σαν πάγος, αλλά καίει;».

Προσωπεία και μάσκες κάποια στιγμή πάντα πέφτουν.


Στην φωτογραφία, ένας από τους μνηστήρες της Τουραντώ που δεν απάντησε στα καπρίτσια της και έτσι τα γουρούνια (της) ετοιμάζονται να τον μαγειρέψουν. Από την παραγωγή (2009) του Ρούπερτ Γκουλντ της Εθνικής Όπερας (ΕΝΟ) της Αγγλίας, που ανέβηκε στο Κολοσσαίο του Λονδίνου.
Υπενθυμίζεται ότι οι προγραμματισμένες δύο -2- μόνο παραστάσεις που θα στοιχίσουν στον δήμο Καστοριάς 1.440 € (το κόστος και των δέκα -10- απ’ ευθείας παραστάσεων όλο το έτος, κόστιζε 1.700 € -μείον τα έσοδα από τα εισιτήρια), εκτός του ότι έχουν μεταδοθεί απ’ ευθείας από την ΜΕΤ στο ΤΕΙ Καστοριάς το 2016 επί δημαρχίας Ανέστη Αγγελή, διατέθηκαν δωρεάν το τελευταίο χρονικό διάστημα λόγω κορωνοϊού, ήδη 4 φορές στην ιστοσελίδα της ΜΕΤ (ίδιες παραγωγές με διαφορετικούς ερμηνευτές: Τουραντώ στις 22 Μαΐου και 16 Ιουλίου 2020 και Μαντάμα Μπατερφλάϊ στις 18 Απριλίου και 12 Ιουλίου 2020).

10 σχόλια:

  1. Ανώνυμος29/7/20

    Όπως θα μπορούσαν, και το κάνουν, να μεταδώσουν τον Καραγκιόζη ή τα λιανοτράγουδα. Χωρίς να υποτιμάται η πολιτιστική αξία αυτών. Ψάθινες καρέκλες, και θερινό σινεμά, και σουβλάκια, και όπερα… οι ιθύνοντες φαίνεται ν' έχουν μπερδέψει τα δεδομένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα ‘ναι απόλαυση να δεις τον Πέτρο, τον Σπύρο, την Ειρήνη, τον Γιάννη, την Γιάννα και τ’ άλλα παιδιά, να παρακολουθούν μαγεμένοι την Τουραντώ, σα σε τσίρκο όπερας. Και να χειροκροτούν στο τέλος. Και να δηλώνουν μαγεμένοι από τον Πουτσίνι.
      Ε, ρε, γλέντια!

      ΥΓ Πιο πλάκα θα ’χει, να διαβάζεις μετά τους λιβανιστήρες και γλύπτες, να συγχαίρουν τον Γιάννη και το Δήμο, για τα μαθήματα πολιτισμού και όπερας.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος29/7/20

      ❤️⚖️❤️⚖️❤️⚖️❤️⚖️❤️⚖️❤️⚖️❤️⚖️❤️

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος29/7/20

    Θα κλείσω και εγώ, ευθύς αμέσως, μια πρώτη θέση πίστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος29/7/20

    Η Ειρήνη λατρεύει την Όπερα, ειδικά τον Πουτσίνι. Πρώτα Πουτσίνι και μετά Τενεκεδες.. Η τέχνη στα καλύτερα της..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος29/7/20

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος29/7/20

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος30/7/20

    Πολλά γουρούνια, βλέπω στην Τουραντότ!!! Πολλά!!!
    Και γουρούνες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μα κύριε Μπαϊρακτάρη, είναι τρε-σικ να κάνει κάποιος δημόσιο like σε ανάρτηση για την όπερα. Δεν θα κάνουν likes αυτοί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος30/7/20

    Πες μ’ πιδί ‘μ, η Τραντώ, ιδώ θα τραγδήσει ‘ποψε? Λέλεεεε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ