28.10.20

Η οικία του Παύλου Μελά στην Κηφισιά
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ανήμερα της συμπληρώσεως 116 ετών από τον θάνατο του εθνικού ήρωα στις 13 Οκτωβρίου, διοργάνωσε τελετή για την αποκατάσταση της ιστορικής οικίας. Ο δήμος Κηφισιάς και ο δήμαρχος Γιώργος Θωμάκος, από την πλευρά τους, συνεχάρησαν και ευχαρίστησαν για τη διάσωση κι αναστήλωση του σπουδαιότερου ιστορικού μνημείου του δήμου, την Ναταλία Ιωαννίδου για τη δωρεά της οικίας στο ΥΠΕΘΑ, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την υπουργό Λίνα Μενδώνη, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τον υφυπουργό Αλκιβιάδη Στεφανή, την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Δράμας «Κύκλωψ» και τον Ευπατρίδη δραμινό ιδρυτή της, Άρη Θεοδωρίδη, για την ευγενική χορηγία του έργου.


Στην τελετή παρευρέθη και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου η οποία απηύθυνε τον εξής χαιρετισμό: 
Με συγκίνηση παρίσταμαι σήμερα στην τελετή για την αποκατάσταση της οικίας του ήρωα Μακεδονομάχου Παύλου Μελά, την οποία με τόση γενναιοδωρία και εθνικό αίσθημα δώρισε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας η εγγονή του, κυρία Ναταλία Ιωαννίδη. Συγκίνηση διπλή, καθώς σήμερα είναι η επέτειος του θανάτου του, στις 13 Οκτωβρίου 1904, στα 34 μόλις χρόνια του. Σκοτώθηκε από πυρά οθωμανικού αποσπάσματος, στο χωριό Σιάτιστα της Καστοριάς (που σήμερα φέρει το όνομά του), όπου βρισκόταν για να οργανώσει τον ένοπλο αγώνα του ελληνικού πληθυσμού για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.
Φέρνω στο νου μου την προσωπογραφία του με στολή αξιωματικού, που φιλοτέχνησε ο Γεώργιος Ιακωβίδης το 1904, περίπου. Από το σχεδόν ολόσωμο αυτό πορτρέτο του μας ατενίζει με αυτοπεποίθηση μια ευγενής μορφή, ένα πρόσωπο αποφασισμένο, αφοσιωμένο στο εθνικό ιδεώδες που φλόγιζε εκείνη την εποχή τις καρδιές των ελεύθερων Ελλήνων. Ένας πατριώτης, που εγκατέλειψε με αυταπάρνηση την οικογενειακή εστία και την άνεση του αστικού βίου για να βρεθεί σε ένα τόπο άγνωστο και μια φύση εχθρική, όπου μάχονταν βίαια κομιτατζήδες, δυνάμεις του οθωμανικού στρατού, Έλληνες άτακτοι πολεμιστές, και να αντιμετωπίσει, συχνά απογοητευμένος αλλά πάντοτε ακέραιος, πιστός στην αποστολή του, την καχυποψία του τοπικού πληθυσμού, την ασυνεννοησία ακόμα και με τους φυσικούς συμμάχους του, την αγριότητα των αντιπάλων του, και τέλος την προδοσία.
Ευγενής ιδεολόγος, οραματιστής μιας ελεύθερης, ελληνικής Μακεδονίας, ο Παύλος Μελάς, αγωνίστηκε, όπως έγραψε η σύζυγός του, Ναταλία Μελά, για να μην καταστραφεί «ο τρόπος του σκέπτεσθαι και του αισθάνεσθαι που λέγεται Ελληνισμός». Η ηρωική του θυσία, όχι μόνο σηματοδότησε την ουσιαστική έναρξη του Μακεδονικού αγώνα που κορυφώθηκε με τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13, αλλά και τον κατέστησε σύμβολο του αγώνα του καλού, σε όποιο πεδίο και αν διεξάγεται αυτός. «Άλλοι θ’ αγωνισθούν κατά μεγαλύτερων εχθρών», έγραψε χαρακτηριστικά η Ναταλία Μελά. Ο αγώνας του μπορεί όλους «να τους βοηθήσει, να τους στηρίξει στις ώρες τις αδύνατες. Γιατί οι ευγενικές ιδέες έχουν κάτι κοινό μεταξύ τους. Και καμιά δεν προκόβει χωρίς ηρωισμό». Ας γίνουν οι ευγενικές ιδέες και ο ανιδιοτελής ηρωισμός του Παύλου Μελά πηγή έμπνευσης για όλους μας, στις δύσκολες εποχές που διανύουμε.

 

Σχετικά με την εκδήλωση: "εδώ"


* * *

Πολιτικό γραφείο του βουλευτή Ζήση Τζηκαλάγια

Άσβεστη ιστορική μνήμη


13 Οκτωβρίου 1904 στη Στάτιστα της Καστοριάς σκοτώνεται ο Παύλος Μελάς. Γίνεται με την θυσία του το σύμβολο του Μακεδονικού Αγώνα για τον εξοβελισμό της απειλής από τους Βούλγαρους κομιτατζήδες στην αρχή και την απελευθέρωση από τους Τούρκους κατακτητές στη συνέχεια.

13 Οκτωβρίου 2020. Η κατοικία της οικογένειας στην Κηφισιά, όπου μάταια τον περίμεναν να επιστρέψει η γυναίκα του Ναταλία Δραγούμη από το Βογατσικό και τα δύο του παιδιά ο Μίκης και η Ζέζα,μετατρέπεται επίσημα σε Ιστορικό Μουσείο μετά την δωρεά των κληρονόμων στη Σχολή Ευελπίδων. Ο Βουλευτής Καστοριάς Ζ.Τζηκαλάγιας παραβρέθηκε και συγκινημένος παρέλαβε το ειδικά εκδοθέν για την ημέρα των εγκαινίων νόμισμα από τον φίλο Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλ. Στεφανή. Τιμή και δόξα αιώνια για όσους δίνουν και την ζωή τους για τις αξίες, τις αρχές και τα ιδανικά της πατρίδας και της ελευθερίας.

Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 15 Οκτωβρίου 2020, αρ. φύλλου 1050

Σχετικά:


3 σχόλια:

 1. Ανώνυμος28/10/20

  Μπράβο στους Έλληνες Πολιτικούς που δεν το παραχώρησαν ακόμη σε ασυνόδευτα προσφυγοπουλα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος28/10/20

  Αδιάβαστος είσαι,οι κληρονόμοι του Μελά το δώρησαν στο ΥΠΕΘΑ....!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ανώνυμος28/10/20

  Πλέον, όλοι τους, εμφανίστηκαν σήμερα με μάσκες!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ