4.12.20

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Τώρα έχουν άπλετη θέα


Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Ο τέως υπουργός Ναυτιλίας και Νήσων κ. Βουλγαράκης είχε πει την αλήστου μνήμης φράση «Ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό». Κάπου στο μακρινό 2008 πρέπει να τοποθετείται η συγκεκριμένη δήλωση, αν θυμάμαι σωστά. Πολλοί είναι μάλιστα εκείνοι που γαλουχήθηκαν πολιτικά με την γενικότερη νέο-Καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ, ειδικά κατά την περίοδο της διακυβέρνησης τους. Γνήσια πολιτικά τέκνα της επονομαζόμενης λαϊκής κι άκρως συντηρητικής Δεξιάς (με στοιχεία ΠαΣοΚισμού), τα οποία σήμερα είναι εκλεγμένα δημοτικά στελέχη της πλειοψηφίας. Στο μεσοδιάστημα βέβαια φλέρταραν με «Ανεξάρτητους» κλπ, ενώ δεν είμαι σίγουρος για τις σχέσεις με το κίνημα των ψεκασμών και ψεκασμένων. Θα αποκαλυφθεί κάποια στιγμή. 

Το ζήτημα όμως που δημιουργείται από την συγκεκριμένη φράση Βουλγαράκη είναι η ακροβασία μεταξύ των εννοιών «πολιτική» και «ηθική». Και κατά πόσο είναι πρέπον κι αποδεκτό από την κοινωνία που τους ψήφισε αλλά κι απ’ του ίδιους τους αιρετούς. Η εφαρμογή της βουλγαράκειας ρήσης ξεκίνησε βλέπεις από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν καθήκοντα διοίκησης του Δήμου στις αρχές Σεπτεμβρίου. Και για να είμαι πιο ακριβής, οι ζυμώσεις κι οι προεργασίες γι’ αυτά που θα ακολουθούσαν είχαν γίνει ενδεχομένως από την νύχτα της δεύτερης εκλογικής Κυριακής.

Έτσι, παίρνοντας την σκυτάλη απ’ όλους τους προηγούμενους δημαρχιακούς σχηματισμούς κι αντιγράφοντας τους στο ακέραιο αν δεν τους ξεπέρασαν— τοποθέτησαν τα «δικά τους παιδιά» σ’ όλες τις μετακλητές θέσεις, αφήνοντας στην άκρη κάθε κριτήριο αξιολόγησης και ικανότητας κατά την επιλογή των προσώπων. Εξάλλου στην Ελλάδα αυτό θεωρείται φυσιολογικό. Για να επωφελούνταν κανείς από τα εκλεγμένα πρόσωπα της νέας δημοτικής αρχής, αρκούσε να είναι κοντινός συγγενής ή εντός του κύκλου της γαλάζιας παράταξης που είχε δημιουργηθεί από μια «ασπίδα προσώπων» γύρω από το κεντρικό πρόσωπο, που δεν ήταν άλλο από την τέως βουλευτή της ΝΔ κ. Μ. Αντωνίου.  Εκπληκτικό αγαπητή ΟΔΟΣ; Κι αναμενόμενο θα συμπλήρωνα. 

Αφού λοιπόν έγινε εφαρμογή της νεοΚαραμανλικής φράσης περί «διορισμού γαλάζιων παιδιών» δεν θα μπορούσαν να παραγκωνιστούν οι «διαμορφωτές» της κοινής γνώμης. Δεξιοί, Κεντρώοι, Αριστεροί. Σ’ αυτόν τον τομέα της τοπικής «ενημέρωσης» δεν χωράνε πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές. Αρκεί να μην υπάρχει κριτική.. Αυτός είναι ο βασικός άξονας, ακολουθώντας σαφώς οι κολακείες και η ανάδειξη της δημοτικής αυταρέσκειας. ίναι εκείνοι που εργάζονται στον τομέα της ενημέρωσης με σκοπό την «αφύπνιση της συνείδησης των πολιτών» (!) Καταλαβαίνεις...

Είναι βέβαιο πως σ’ όλο αυτό το «παρεάκι» που έχει στηθεί υπάρχει το πειστήριο της νομιμότητας, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι είναι ηθικό. Προσβάλλοντας κατ’ αρχάς τους συνδημότες τους ψηφοφόρους και μη— αλλά και τους ίδιους τους εαυτούς τους. Δημιουργώντας πολλά εύλογα ερωτήματα. Μερικά εκ των οποίων θα τεθούν στο επόμενο φύλλο σου.
Όλα τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει ένα προδιαγεγραμμένο γεγονός. 

Κανένας genius και αντικειμενικός blogger ή μεγαλοδημοσιογράφος της πόλης δεν είδε, δεν άκουσε, δεν διάβασε στην Διαύγεια τίποτα το μεμπτό από τον Σεπτέμβριο, αλλά συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση έλλειψης οποιασδήποτε κριτικής. Πρωτοστατεί σχολιάζοντας κατ’ αντιπαράθεση τις λογικές κι αναμενόμενες— διαμαρτυρίες των πολιτών που στάθηκαν απέναντι στην δημοτική επιλογή να ρημάξουν τα πλατάνια, αλλά και στο… «καθαρισμό από κλαδιά που πέφτουν», όπως είχαν αναφέρει στο αξέχαστο δελτίο τύπου από τον Δήμο.

Αρχίζει να δημιουργείται η εντύπωση πως όσο περνά ο καιρός, η  δημοτική αρχή δυσαρεστεί ακόμη και πολίτες που τους επέλεξαν στις εκλογές του 2019, καταφέρνοντας να δημιουργούν την ανάγκη να μιλούν κολακευτικά για προηγούμενες δημοτικές αρχές (όπως εκείνη του κ. Χατζησυμεωνίδη), που ασκούσαν πολιτική με ηθικές αρχές και φραγμούς. Ή που τουλάχιστον δεν είχαν φτάσει στο σημείο να ξεπεράσουν τα όρια, και όμως να αντικρίζουν κατάματα τους συμπολίτες τους.

Έτσι, έχουν αμοληθεί δεξιά κι αριστερά στο διαδίκτυο όλα τα ψεύτικα προφίλ για να υπερασπίζονται τις δημοτικές αποφάσεις αλλά και τα «έργα» της δημοτικής αρχής. Που δεν διαχωρίζει την θέση της. Μιλούν υποτιμητικά, με ύφος αλάνας και κρυμμένοι φυσικά πίσω από την ανωνυμία του πληκτρολογίου τους. 

Μάλιστα, προσβλητικά σχόλια από τέτοιου είδους «φιλοδημοτικάτρολς», έχεις δεχτεί κι εσύ αγαπητή ΟΔΟΣ. Για να μην σου πω, πως για εσένα δημιουργήθηκαν τέτοια accounts γιατί απλά δεν αντέχουν την κριτική που ασκείται από την έντυπη μορφή σου, αλλά κι από τον διαδικτυακό σου χώρο. 

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον Zooriadi και τα λοιπά τρολς που συμμετέχουν στις ατέρμονες διαδικτυακές συζητήσεις που τις εξελίσσουν σε καυγάδες. Αργόσχολα τρολς, προφανώς με παχυλούς μισθούς, μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει.

Η περισσότερη κινητικότητα αυτών των λογαριασμών σε κοινωνικό δίκτυο, εμφανίστηκε σε όποιες αναρτήσεις έκαναν αναφορά στο… «νοικοκύρεμα» του γύρου της λίμνης και τα σχετικά διθυραμβικά σχόλια για την… «καλύτερη δημοτική αρχή που έχει περάσει από τον τόπο μας». Κι αμέσως μου ήρθε στο μυαλό, εκείνη η αξέχαστη φράση που είχε ειπωθεί για τον πρ. πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα «Ηγέτες σαν τον Τσίπρα, βγαίνουν κάθε εκατό χρόνια». Και η αλήθεια είναι πως εν μέρει ανακουφίστηκα βλέποντάς τον πλέον στην αντιπολίτευση. Χωρίς να υπονοώ τίποτα για τον «ηγέτη της Καστοριάς». Εξάλλου έχουν ακόμη μπροστά τους τέσσερα χρόνια στην διοίκηση του δήμου, επομένως θα προλάβουμε να δούμε πολλά ακόμη θαυμαστά έργα και πράξεις της συγκεκριμένης δημοτικής αρχής. Με την υπέρμετρη αυτοπεποίθηση που συνοδεύει εξ αρχής πολλούς στον συνδυασμό «Ώρα για δουλειά» του κ. Ιωάννη Κορεντσίδη.

Για την ώρα πάντως, ο δήμαρχος Καστοριάς δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει δημοσίως τους ακούραστους εργάτες του διαδικτύου που τον υπερασπίζονται σκίζοντας τα ιμάτιά τους για την δημοτική αρχή κι αυτό προκάλεσε αλγεινή εντύπωση. Αυτούς δεν ήθελε να ευχαριστήσει αγαπητή ΟΔΟΣ, όταν μεταξύ των πολλών που ευχαρίστησε ήταν και «τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» στην πρόσφατη ανακοίνωσή του;

Κι αν δεν μπορούσε να συγκρατήσει τις παρορμητικές ευχαριστίες του για την πρ. βουλευτή Καστοριάς κ. Αντωνίου και νυν διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να αποφύγει την αναφορά του στην «κοινωνική δικτύωση». Ή θα ήταν προτιμότερο να ευχαριστήσει ευθέως τα κατά τόπους τρολς του από το να αοριστολογεί με την συγκεκριμένη τοποθέτησή του. Τόσο κόπο κάνουν οι άνθρωποι για να διασφαλίσουν στο ακέραιο την εικόνα του και μάλιστα χωρίς κανένα… όφελος.

Ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί από την καρατόμηση των πλατανιών κι όχι μόνο, ανάγκασε πολλούς να ασχοληθούν περαιτέρω με το συγκεκριμένο θέμα. Ακόμη περισσότερο δε, ασχολήθηκαν με το αν ήταν νόμιμη ή όχι η απόφαση να «ασελγήσουν» στην προστατευμένη ζώνη Natura 2000 της Καστοριάς. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που είναι πεπεισμένοι για την μη νομική κάλυψη του Δήμου Καστοριάς, καθώς επικαλούνται άδεια της διεύθυνσης Δασών από το 2017 (!)

Μάλιστα, με λίγο ψάξιμο παραπάνω μπορούσε να βρει κανείς αποφάσεις που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, αλλά και την αλληλογραφία εμπλεκόμενων φορέων. Και που όπως όλα δείχνουν, αυτά θα λυθούν στα δικαστήρια. Μακάρι δηλαδή. Για όλα αυτά όμως αγαπητή ΟΔΟΣ, δεν έχει γραφτεί τίποτα από τα τοπικά ειδησεογραφικά sites και blogs. Παραμένουν στο συννεφάκι της ευτυχίας και της χαράς απολαμβάνοντας την «αλάνθαστη» δημαρχία του κ. Κορεντσίδη.

Η οποία αμέλησε τις διατάξεις και τις αποφάσεις της διεύθυνσης Δασών και ενεργώντας αυτοβούλως και μονομερώς, καταδίκασε σε καρατόμηση ό,τι δεν άρεσε στον εμπνευστή της συγκεκριμένης δημοτικής απόφασης και στον εκτελεστή. Μάλιστα όσο ξετυλίγεται το νομικό κουβάρι της συγκεκριμένης υπόθεσης, η «καθαριότητα» στον γύρο της λίμνης κι όχι μόνο ήταν παράνομη στην βάση της αλλά και στην πορεία της.Καθώς ούτε άδεια ζητήθηκε, ούτε τηρήθηκαν οι βασικές «υγειονομικές» αρχές που πρέπει να τηρούνται κατά την τέλεση της υλοτόμησης, ούτε έγινε παρουσία υπαλλήλου της υπεύθυνης υπηρεσίας. 

Με διαδικασίες «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» που θυμίζουν άλλες πρακτικές, υπέπεσαν κατά την γνώμη μου στο ένα λάθος μετά το άλλο. Κι όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε ένας φίλος, «ή δεν γνωρίζουν πως το φυσικό περιβάλλον στον γύρο της λίμνης προστατεύεται από πέντε νόμους κι άρα είναι επικίνδυνα αδιάβαστοι ή είχαν γνώση για την νομική προστασία, την παρέβλεψαν κι έπραξαν παρανόμως..» Και μπράβο του που έκανε τέτοια σκέψη και δεν θα διαχώριζα την θέση μου σε τίποτα.

Το πλέον ανησυχητικό αγαπητή ΟΔΟΣ είναι η ικανότητα διαχείρισης κάποιου είδους περιβαλλοντικής κρίσης και από την δημοτική αρχή. Όχι πως δεν θα έχουν συμμάχους και κολλητούς τα ΜΜΕ της πόλης, αλλά γιατί από μια λάθος απόφαση μπορεί να χαθούν όλα τα πλατάνια από τον δικό τους «κορωνοϊό» που ακούει στο όνομα Ceratocystisplatani. Ελληνιστί, γνωστό με την ονομασία μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου. Και το οποίο μεταδίδεται από τον ανθρώπινο παράγοντα μέσω των μολυσμένων αλυσοπρίονων, τσεκουριών, πριονιών κοκ. 

Δηλαδή από την μη τήρηση των «υγειονομικών» κανόνων που ισχύει κατά το κόψιμο των πλατανιών. Και που θα έπρεπε να είναι τόσο προσεκτικοί όσο και το περιβαλλοντολογικό χάος που μπορεί να προκαλέσουν με τις πράξεις τους.

Ιωάννης Σκόρδας
 iskord@hotmail.com

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Μαΐου 2020, αρ. φύλλου 1031



5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος4/12/20

    Ναι επί Χατζημανωλη όλα ήταν τάξη και Ηθική.... Δεν τα ξέρετε καλά κύριε Ιωάννη... Βροχη τα τιμολόγια και οι απευθείας αναθέσεις;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος5/12/20

      Και έτσι με τη σοφιστεια σου δικαιολογειται το ξεσάλωμα αυτών που θα σήκωναν μανίκια για ώρα για δουλειά.
      Μόνο που τελικά εννοούσαν ώρα για δική τους δουλειά!!!
      Χωρίς ντροπή!

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος4/12/20

    Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο κόσμος επιμένει να τοποθετεί το έκτρωμα του αποκόμματος της ΝΔ στο δεξιό ιδεολογικό φάσμα του πολιτικού συστήματος.
    Από ιδρύσεως μπορεί κάποιος να μου φέρει μία απόδειξη γραπτώς που η ίδια η ΝΔ και τα στελέχη της ομιλούν για δεξιό χώρο..;;;
    Ποτέ και πουθενά!!!
    Απορώ πώς έχει καταφέρει να ξεγελάσει τόσες δεκαετίες και τόσες γενιές ψηφοφόρων ότι είναι ο δεξιός χώρος...απίστευτο. Πρόκειται περί ζηλευτού επιτεύγματος και οι έξπερ των προπαγανδιστών σχίζουν τα πτυχία τους.
    Μην κοιτάς που τα χαιβάνια οι Καστοριανοί ψηφίζουν διαχρονικά μπλέ,κάποια νοσήματα παίρνουν χρόνο να θεραπευτούν....

    Έρρωσθε οι αχρωμάτιστοι

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος5/12/20

    Η δημοτική αρχή της φακής θα γραφεί με μελανά γράμματα στο τοπικό πάνθεον μηδέ εξαιρουμένου και του 'ηγέτη' της, στον πίνακα των διστελεσσάντων. Η 'ώρα' για μπούλο πλησιάζει. Κατάντια στην πάλαι ποτέ 'αρχόντισσα' με δαύτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος5/12/20

    Ο Πρόεδρος FB τι λέει για όλα αυτά;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ