25.12.20

ΖΗΣΗ ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑ: Μπορούμε να εξασφαλίσουμε ευημερία για την Ελλάδα

 
ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 11.6.2020 | 1034


Ο τρόπος αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης δεν οδήγησε σε λοιμό την Ελλάδα. Αυτό αποτελεί ισχυρό εχέγγυο πως η οικονομική ύφεση δεν θα γίνει για κανέναν λιμός


Ανατρέχοντας στα πρόσφατα γεγονότα θυμηθήκαμε τα μαθητικά μας χρόνια. Μεγαλώσαμε διδασκόμενοι στην ιστορία για λοιμούς που έπληξαν ανά τους αιώνες την ανθρωπότητα. Κάποιοι από αυτούς ξεκλήρισαν πόλεις, κράτη και ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές. Νομίζαμε πως απείχαν πολύ από εμάς. Θεωρούσαμε πολύ μακρινό το 1918 με την ισπανική γρίπη, το 1956-58 με την ασιατική γρίπη και ερχόμενοι κοντύτερα τον SARS και τον MERS τις δύο προηγούμενες δεκαετίες. Έφθασε όμως η ώρα και η σημερινή γενιά να δεχθεί έναν ισχυρό κλυδωνισμό. Ήρθε ο Covid-19 να δοκιμάσει πολλά θέσφατα στην υφήλιο. Να αναθεωρήσει ιδεολογίες, συσχετισμούς, στρατηγικούς σχεδιασμούς.

Οι θολές και αμφισβητήσιμες εικόνες από την “μακρινή” Κίνα ήρθαν γρήγορα δίπλα μας. Συγκλόνισαν οι σκηνές από την γειτονική μας κυρίως Ιταλία. Οι εναγώνιες εκμυστηρεύσεις ιατρών πως ζούσαν το δράμα της αναγκαστικής επιλογής του ποιος θα πεθάνει και ποιος θα έχει την ευκαιρία να παλέψει για την ζωή του. Οι προβληματισμοί για την Ελλάδα δικαιολογημένοι. Μετά από δέκα χρόνια μνημονίων πώς θα αντιμετώπιζε την επερχόμενη καταιγίδα;

Ο πρωθυπουργός λειτούργησε κεραυνοβόλα. Ξεκαθάρισε από την αρχή πως προέχει η ανθρώπινη ζωή και το αγαθό της υγείας. Δόθηκε η αρμοδιότητα στους ειδικούς. Οι εισηγήσεις, συγκερασμός αυτών που διέπρεψαν στην ιατρική με αυτών που διακρίθηκαν στην αντιμετώπιση και άλλων κρίσεων. Ο ελληνικός λαός πειθάρχησε και επέδειξε ανέλπιστη για πολλούς ωριμότητα. Αυτό γιατί τον ενέπνευσε η ηγεσία του. Εμπιστεύθηκε τους ταγούς του και στοιχήθηκε με πειθαρχία. Έτσι πετύχαμε επιδόσεις θετικά δακτυλοδεικτούμενες παγκόσμια.

Βρισκόμαστε σήμερα στο μεταβατικό στάδιο του συνδυασμού της συνέχισης της προσοχής μας για την υγεία, με την επιτάχυνση των μέτρων επανεκκίνησης της οικονομίας. Λέω επιτάχυνσης γιατί τα θεμέλια υπάρχουν. Και είναι η συνειδητοποίηση πως η χώρα έχει στιβαρή πολιτική ηγεσία με συνοχή και ένα λαό που έχει ηθικό, γιατί κέρδισε την πρώτη μάχη της υγείας.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Θα δοκιμασθούμε όλοι, κυβερνώντες και κυβερνώμενοι. Έχουμε τις δυνατότητες να πετύχουμε. Δείξαμε πως οι κρίσεις μας ενώνουν. Έχουμε τις ικανότητες να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται. Διαθέτουμε υψηλού επιπέδου επιστημονικό και τεχνοκρατικό δυναμικό. Η αξιοπιστία και το κύρος της χώρας στο εξωτερικό επανήλθαν.

Ελπίζουμε να μην έχουμε νέα έξαρση της πανδημίας αργότερα ή να είναι ηπιότερη. Ό,τι όμως και αν συμβεί θα μας βρει όρθιους και προετοιμασμένους. Από την μία μεριά η κτηθείσα εμπειρία και γνώση και από την άλλη οι υποδομές, δηλαδή κλίνες σε ΜΕΘ και ΜΑΦ, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και εξοπλισμός θα είναι αυξημένα και βελτιωμένα.

Και στα οικονομικά θα τα καταφέρουμε. Τρεις μήνες πριν ήμασταν σε πολύ καλό δρόμο χάρις στις προσπάθειες και τις θυσίες του λαού μας. Του χρόνου τέτοιες μέρες μπορούμε να έχουμε ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Διατηρώντας την εθνική μας ενότητα και την κοινωνική μας συνοχή, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ευημερία για την Ελλάδα.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 11 Ιουνίου 2020, αρ. φύλλου 1034


Σχετικά:

7 σχόλια:

  1. Ανώνυμος26/12/20

    Μας δουλεύεις ρε Ζήση; Και εσύ στο Παρίσι ζεις όπως η πρόεδρος; Μονο το ποίημα μας έλειψε.
    Δεν χάνεις ευκαιρία να γλυψεις τον Μητσοτάκη. Ελεος πια!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος26/12/20

    "Ο πρωθυπουργός λειτούργησε κεραυνοβόλα. Ξεκαθάρισε από την αρχή πως προέχει η ανθρώπινη ζωή και το αγαθό της υγείας" Δεν ξέρω τι έκανε ο πρωθυπουργός αλλά ο κύριος Ζήσης μας καλούσε να μεταλάβουμε. Είναι και γιατρός ο αθεόφοβος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος27/12/20

      Χρυσό δοντάκι....

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος27/12/20

      Κάντε δημοσίευση το άρθρο του Μητροπολίτη Σεραφείμ Πειραιώς, είναι η καλύτερη απάντηση για όλους εσάς που φαγωθήκατε...

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος27/12/20

      Αναφέρεσαι στο Σεραφείμ που είπε: «Νίκο μου, η πρώτη ψήφος στη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ θα είναι από μένα στην Κυψέλη όπου ψηφίζω»;

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος27/12/20

      Αν η εκκλησία δεν εχει καταλάβει τι κακό έκανε στην ανθρωπότητα, τότε δεν έχει σωτηρία που έλεγε η χριστιανή γιαγιά μου.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος27/12/20

      Τι σχεση έχει η Χρυσή Αυγή με τον κορονοϊό; την παραπληροφορηση των ΜΜΕ; το εμβόλιο; τα σημερινά μας χάλια; ότι να ναι

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ