13.2.21

Λόγος & Αντίλογος

 

«Τότε θα επέμβει από πάνω ο Ρώσος

και θα γίνει όπως τα λέει η προφητεία»



Αγαπητή Οδός,

Όχι δεν είναι σκοπός μου ούτε να είμαι βλάσφημος, ούτε να μοιάζω ασεβής, ούτε τίποτε περίεργος με τις απορίες μου. 

Σε εποχή κορωνοϊού, όπου οι άγιοι (όπως αποκαλεί ο ένας τον άλλο) μητροπολίτες ζυγίζουν με τους θανάτους την δραστικότητα της προσευχής τους για το καλό του ποιμνίου τους –θυμάμαι παλιά τους πλανόδιους οπωροπώλες με το μουλαράκι τους και το καντάρι– το ξέρω ότι δεν είναι σωστό. 

Ίσως και να μη δικαιούμαι να έχω απορίες. Αν και φαντάζομαι μέχρι πρόσφατα ότι ο Γρεβενών για παράδειγμα, κάθε μέρα γιορτή θα είχε. Να μπαίνω στον δρόμο τον καλό, τον καλό τον δρόμο που λένε και να ακολουθώ χωρίς ερωτήσεις και περιέργειες. Αυτό ίσως είναι μόνο το σωστό και να απαντώ –όπως κάνουμε εδώ στην βυζαντινή αρχόντισσα– με επιφωνήματα θαυμασμού «αααα!» κ.ο.κ. 

Ούτε καν για τις εικόνες της Καστοριάς που ξεσήκωσαν και είναι εξαφανισμένες από τα μάτια του καστοριανού λαού στον οποίο ανήκουν. 

Αλλά ρε συ Οδός, μπερδεύτηκα. Διότι δεν στέγνωσαν ακόμη οι γραμμές από την μελάνη στην απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου και στην απόφαση του προέδρου της Τουρκίας για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως ισλαμικό τέμενος ύστερα από το 1934, και σχεδόν αμέσως στην Ελλάδα όλοι εξομολογήθηκαν το θαύμα, την προφητεία. 

Πρόκειται συγκεκριμένα για την προφητεία νέου σχετικά αγίου, πολύ δημοφιλούς και διάσημου –αν όχι του πιο πολύ απ’ όλους– ότι το «τέλος» της Τουρκίας θα έλθει μόλις μετατρέψουν σε τζαμί, την Αγία Σοφία. 

Και μπερδεύτηκα όχι μόνο διότι η Αγία Σοφία ήταν από το 1453 πάντα τέμενος και προηγουμένως για 1000 περίπου χρόνια εκκλησία και συνεπώς αυτό που τώρα συνέβη είναι να καταργηθεί ως μουσείο και να επιστρέψει στην προηγούμενη κατάστασή της. 

Αλλά και διότι, ρε συ Οδός, εγώ για χρόνια τώρα, άκουγα και διάβαζα, ή νόμιζα τέλος πάντων ότι έκανα αυτό το πράγμα, ότι ο ίδιος άγιος είχε προφητεύσει ότι το τέλος της Τουρκίας έρχεται μαζί με τον Μόσκοβο που κατεβαίνει από την επίσης ορθόδοξη Ρωσία και τον Πούτιν, που ως άλλος και νέος Παλαιολόγος θα απελευθερώσει την Πόλη και θα ξανακάνει πάλι ξανά την Αγία Σοφία εκκλησία. 

Τώρα θα ήταν ελληνική, ρωσική; Θα σε γελάσω; Θα είχε τον ρώσο για πατριάρχη και θα έδιωχνε τον Έλληνα, και σε αυτό θα σε γελάσω –καλύτερα να ρωτήσουμε τους αγίους επισκόπους μας, θα ξέρουν αυτοί καλύτερα.

Μπορείς όμως να μου πεις αν θυμάμαι καλά; Και εάν ναι, τι άλλαξε; Γιατί σε μια μέρα μόλις έγινε το τέλος η αρχή και η αρχή το τέλος; Μπορείς να μου εξηγήσεις πού ανάθεμα πήγε και χώθηκε ο ελευθερωτής Πούτιν ο έφιππος; 

Και να μη ρωτήσω για την σατανική απορία που έχω για ποιο λόγο μας αποκαλύπτουν τι είπε ο άγιος ο νέος και δημοφιλής κατόπιν εορτής και δεν το κάνουν από πριν; 

Όπως για παράδειγμα μερικές ημέρες πριν την απόφαση του τουρκικού κράτους, όταν όλοι ακόμη περίμεναν τον ξανθό καβαλάρη της Ρωσίας με τον ρώσο πατριάρχη να παρέμβουν να εμποδίσουν το κακό. 

Και στο τέλος-τέλος αν πρόκειται τώρα που ξανάγινε τζαμί να έλθει το τέλος της Τουρκίας, τότε γιατί στο καλό σκούζουν και κλαίγονται;

Δεν μπορεί. Κάποια λύση και κάποια εξήγηση και κάποια απάντηση. Και είμαι που ως απλός άνθρωπος και λαϊκός, δεν με αφήνει η φύση μου να δω και να καταλάβω. Μήπως κάποιος άγιος μπορεί να απαντήσει. Άλλος εννοώ, κάπου εδώ γύρω (;).

Ο ένθερμος
Αναγνώστης σου


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Ιουλίου 2020, αρ. φύλλου 1039


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος13/2/21

    Τέκνον μου,άγνωσται αι βουλαί του Κυρίου.......συνεχίσθε οι πτωχοί το πνεύματι να πιστεύετε και μην ξεχνάτε να φέρνετε το πορτοφόλι σας!!!

    Ο Πρωτοσύγκελος Αλφόνσο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος14/2/21

    Πάλι με χρόνια και καιρούς πάλι δικά μας θάνε, η κάπως έτσι.
    Blackrock

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ