20.4.21

Πρόσωπα 2020 [2]


ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2020 | Χ. Πατρώνου


Χρυσούλα Πατρώνου-Παπατέρπου  

αστείρευτος φάρος της πόλης



[+] Η κυρία Χρυσούλα Πατρώνου – Παπατέρπου ξαφνιάζει επανειλημμένα και πάντα θετικά το αναγνωστικό κοινό της Ελλάδος και ειδικά της Καστοριάς. 

Το 2020 εξέδωσε  και κυκλοφόρησε το τρίτο της βιβλίο, τον «Φαροφύλακα της Λάκκας – Ιστορίες με φάρους» (εκδόσεις Ελκυστής - ISBN: 978-618-542 4-73-2.) προκαλώντας για μια ακόμη φορά ζωηρή αίσθηση. 

Παραχώρησε ακόμη δύο φορές συνεντεύξεις σε εφημερίδα και περιοδικό των Αθηνών αναλύοντας την πρώτη της ενασχόληση με του Φάρους «Πέτρα και φως» του Γιάννη Σκουλά. 

Αναγνώρισε και παραδέχθηκε την γοητεία που της ασκούν οι φάροι, διότι «ο καθένας έχει τη δική του ιστορία, καθένας στέλνει, πάντως, φως και ελπίδα. Όχι μόνο για ναυτικούς και ταξιδιώτες αλλά για όλους μας».

Η αποκάλυψη της αστείρευτης και αξιόλογης συγγραφικής έμπνευσης της κυρίας Χρυσούλας Πατρώνου – Παπατέρπου γι’ αυτό το βιβλίο, έτυχε να συμβεί μέσα από την ΟΔΟ όταν στο φύλλο 878 της 23.3.2017 δημοσιεύτηκε το κείμενο με τον τίτλο «Φάροι: Παραλλαγές σ’ ένα σύμφωνο εμπνευσμένες από λεύκωμα του Γιάννη Σκουλά».


ΟΔΟΣ | ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΠΑΤΡΩΝΟΥ ΠΑΠΑΤΕΡΠΟΥ: Φάροι


Με το πλούσιο συγγραφικό της έργο, με την κοινωνική και προοδευτική της δράση, με την ανιδιοτέλεια της προσφοράς της σε οργανώσεις. 

Με τα έργα της (κατά κανόνα σύντομα διηγήματα) που αρχικά δημοσιεύει τιμητικά μέσα από τις σελίδες της ΟΔΟΥ,  αποδεικνύει σταθερά ότι η πόλη αυτή, έχει δυναμικό και δυναμισμό, ανυπότακτα πνεύματα και εθελοντές για το καλό και την σωτηρία της Καστοριάς.





Ο λόγος της κυρίας Πατρώνου – Παπατέρπου, λακωνικός, άμεσος, σκωπτικός και σοβαρός ταυτόχρονα, γυμνός και βαθύτατος στην ίδια λέξη, συναρπάζει τον αναγνώστη και του προκαλεί αγωνία, αφού το τέλος κάθε διηγήματός της, κατά κανόνα, δεν σταματά ποτέ πραγματικά την ζωή παρά μόνο την στιγμή και τα  φθαρτά υλικά.

Στο 2020 και για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, για τις ανάγκες του ετήσιου αφιερώματος της ΟΔΟΥ, στο φύλλο του Αυγούστου, μετάφρασε και είχε την επιμέλεια της ύλης για τα ποιήματα του αφιερώματος της ΟΔΟΥ για την αφροαμερικανική ποίηση.  


ΟΔΟΣ: Breathe | Αύγουστος 2020


Η σύμπτωση να εξελίσσεται ταυτόχρονα στον κόσμο και ιδίως τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ο διάλογος για την κατάχρηση και τις υπερβάσεις στην χρήση βίας κατά των μαύρων από τις αστυνομικές δυνάμεις, χάρισε στο αφιέρωμα της ΟΔΟΥ την ικμάδα της επικαιρότητας. 

Και στην ίδια την κυρία Χρυσούλα Πατρώνου – Παπατέρπου, την προτίμηση των αναγνωστών της εφημερίδας για ακόμη μία φορά.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Ιανουαρίου 2021, αρ. φύλλου 1062.



 
ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2020 | 7.1.2021 | 1062

Πρόσωπα τα οποία σε τοπικό επίπεδο καθόρισαν το ασθενές και ασθμαίνον στίγμα της Καστοριάς το 2020 και τα οποία φιλοτέχνησαν την κατάσταση που θα παραδοθεί το 2021.

ΟΔΟΣ: "Πρόσωπα 2020"
7.1.2021 | 1062


* * *


ΟΔΟΣ: Ώρα για δουλειά | 14.1.2021 | 1063

[...] Σήμερα στην Καστοριά, μετά την κυκλοφορία του ετήσιου φύλλου της ΟΔΟΥ για τα πρόσωπα του 2020, στα οποία στην κορυφή των αρνητικών κρίσεων φιγούραραν οι Ιωάννα Λούσιου του καναλιού του κόμματος Βελόπουλου και ο Ιωάννης Κορεντσίδης, όπως και ο Πέτρος Τόσκος ο «Σώπασε Κυρά Δέσποινα», ξεχύθηκαν για μια ακόμη φορά οχιές στερημένοι, με νοσηρά και εξωπολιτικά επιχειρήματα, σε βάρος προσώπων....

14.1.2021 | 1063


Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ