29.4.21

ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2020

 
ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2020 | Καστοριά
ΟΔΟΣ 7.1.2021 | 1062

2020 

σαν το χειρότερο έτος 

στιγματισμός

ΤΟ 2020 καταγράφεται σαν το χειρότερο έτος της σύγχρονης ανθρωπότητας. Ποτέ ίσως άλλοτε στο παρελθόν η παγκόσμια κοινότητα δεν συμφώνησε σε μια τέτοια διαπίστωση και ποτέ μια διαπίστωση δεν είχε παντού ακριβώς τον ίδιο λόγο: Κορωνοϊός. Η περιοχή της Καστοριάς δεν θα μπορούσε να αποτελέσει την εξαίρεση και να απέχει απ’ όλη αυτή την κατάσταση.

ΕΤΣΙ Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ εξ αιτίας του κορωνοϊού στιγματίσθηκε όσο ποτέ και για οποιονδήποτε λόγο. Αυτό συνέβη ειδικά στο πρώτο στάδιο της πανδημίας, με την εξάπλωση τότε να κατατάσσει την περιοχή στις πολύ πρώτες αρνητικές θέσεις όλης της χώρας. Σοβαρά λάθη επικοινωνίας των «αρχόντων» της πόλης, ειδικά της δημοτικής αρχής Καστοριάς του Ι. Κορεντσίδη που καθημερινά αποδεικνύεται άπειρη, αλλά κλήθηκε να χειριστεί σε ένα βαθμό την κρίση, είναι λόγοι που χωρίς αμφιβολία συνέβαλαν καθοριστικά σε όλο αυτό.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Καστοριάς μαζί με τους άλλους (αντιπεριφερειάρχη, δημάρχους Άργους Ορεστικού, Νεστορίου κ.ο.κ.), στην αρχή του πρώτου κύματος της πανδημίας ζητούσαν επιτακτικά από την Πολιτεία, την επιβολή ολοκληρωτικής καραντίνας σε όλη την διοικητική περιφέρεια της Καστοριάς ["εδώ"]. Στην συνέχεια όμως και πριν αλέκτωρ φωνήσαι, τα «γύρισε» όλα και ανακάλεσε ["εδώ"], ενώ λίγο αργότερα στον Δήμο Καστοριάς διέθεσαν "εύνοιες" και "αναθέσεις" αποκλειστικά σε ΜΜΕ ειδικευμένα στο λιβάνισμά τους, στην διαφήμιση του covid-free και του δήθεν τουριστικού πλεονεκτήματος της περιοχής. 

ΕΙΧΕ ΒΡΕΙ βέβαια ο Δήμος Καστοριάς την ευκαιρία και ησυχία, εκτελώντας ποιος ξέρει ποιου είδους και περιεχομένου συμφωνίες και προτεραιότητες να κατακρεουργήσει, χωρίς νόμιμη και ισχυρή άδεια, ένα σημαντικό τμήμα από την παραλίμνια βλάστησα από λεύκες, πλατάνια, βατσινιές κ.ο.κ. αποκλειστικά από το ύψος της Μαυριώτισσας και στην συνέχεια ["εδώ""εδώ"]. Τίποτε άλλο δεν έγινε, που να αφορά την καθημερινότητα των δημοτών εκτός από διαγραμμίσεις στους δρόμους ["εδώ"] και προμήθεια κάδων χωρίς χειρολαβές ["εδώ"]. Και διαρκείς απ’ ευθείας αναθέσεις στους ημέτερους (και όχι μόνο).

ΠΕΡΑΣΕ ΕΤΣΙ ένα καλοκαίρι, αυτό του 2020 απραγίας και «ανάπαυσης» για να οδηγηθεί και πάλι ο τόπος μέσα στο Φθινόπωρο για μια ακόμη φορά στην αρνητική πρωτοπορία και μόλις να αποφύγει τα χειρότερα. Το χαρακτηριστικό της περίπτωσης του δήμαρχου Καστοριάς είναι ότι σε αντίθεση με τους αντίστοιχους των άλλων δήμων της Καστοριάς, ιδιαίτερα στο πρώτο στάδιο της περιπέτειας, εξέλαβε την περίσταση σαν μια ακόμη ευκαιρία για δημόσια προβολή.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ αποτέλεσαν και το πραγματικό υπόβαθρο ενός θεάτρου παραλόγου, όπου ενθαρρυμένοι από την συναίσθηση της υπεροχής και της κοσμοϊστορικής αποστολής τους, ούτε ο δήμαρχος πάντα, αλλά ούτε και μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ, δεν δίδαξαν αυτοπροστασία στους κατοίκους της Καστοριάς. Το αποτέλεσμα είναι δυστυχώς γνωστό ["εδώ"]. 

ΚΑΤΑ ΤΗΝ άποψη της ΟΔΟΥ, παρασυρμένος από την κολακεία ορισμένων αιρετών που οχύρωσαν την ακαταλληλότητά τους πίσω από την ανώτερη αποστολή του, του καλλιέργησαν την εντύπωση ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς τον ίδιο. Πως προΐσταται και λογοδοτούν στον ίδιο και την ιδιότητά του, όλου του κόσμου οι αιρετοί και ότι γι' αυτόν τον λόγο δεν έχει ανάγκη των μέτρων αυτοπροστασίας. Με αποτέλεσμα να κλιμακώσει την στάση του, μέσα στο 2020, όχι μόνο υποστηρίζοντας ότι είναι περίπου διασταυρωμένο ότι δεν ασθένησε ποτέ κανείς από την Θεία Κοινωνία, αλλά και ότι είχε παράπονα κατά της Κυβερνήσεως για το κλείσιμο του Πάσχα και αργότερα για την ακύρωση της τοπικής εορτής του Αγίου Μηνά, ξιφουλκώντας ανοικτά κατά της Νέας Δημοκρατίας, ονομαστικά ["εδώ""εδώ", "εδώ""εδώ", "εδώ", "εδώ" & "εδώ"].

ΟΛΑ ΑΥΤΑ τα έλεγε δημοσίως ή τα απαντούσε ευθαρσώς σε ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις, που παραχωρούσε ακόμη και χωρίς λόγο· και σαν να μη έφθανε αυτό, μέχρι που υποστήριξε ως ευσεβή τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το πολύωρο της γονυπετούς προσευχής του, σε αντίθεση με τους άπιστους Έλληνες πολιτικούς ["εδώ"]. Από τους οποίους ζητούσε έτσι με τον τρόπο του, να προσεύχονται το ίδιο ευσεβώς όπως και ο πρόεδρος της Τουρκίας. Μέχρι που και σε αγιασμούς για τα σχολεία παρέστη χωρίς μάσκα στο πρόσωπό του, όταν την ίδια στιγμή ο αρχιεπίσκοπος φορούσε μάσκα σε αγιασμό σχολείου ["εδώ"].

ΕΧΟΝΤΑΣ παγιδευθεί στις κολακείες των τριγύρω του επωνύμων ["εδώ"], δεν διαφοροποιήθηκε εγκαίρως με αποτέλεσμα ο μητροπολίτης να εισαχθεί στο 424 ΓΣΝ Θεσσαλονίκης ["εδώ"], λυγίζοντας στην μία και μοναδική του ραδιοφωνική συνέντευξη αφ’ ότου ασθένησε. Ο μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ δεν έδωσε ποτέ σημασία σε όσους ασκούσαν κριτική και του ζητούσαν να περιοριστεί στα καθήκοντά του. 

ΕΙΚΟΣΙ ημέρες αργότερα και αφού προηγουμένως διασωληνώθηκε και οδηγήθηκε στην ΜΕΘ, ο μητροπολίτης Καστοριά Σεραφείμ, παρά το νεαρό της ηλικίας του έχασε την μάχη για την ζωή με τον κορωνοϊό και άφησε την τελευταία του πνοή προκαλώντας ισχυρό σοκ. Σε υποκριτές, γραμματείς και φαρισαίους που είχαν αναγάγει την ανεπάρκεια και απραξία τους σε θέλημα Θεού, και κρύβονταν πίσω από την ισχύ και την απήχησή του.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ Καστοριάς υπήρξε και επιλέχθηκε ως ένα από τα δέκα πρόσωπα της χρονιάς για την Καστοριά του 2020 για τον μάλλον απρόβλεπτο τρόπο που αντιδρούσε και πρωτοστατούσε στα κοινά και την δημόσια ζωή της Καστοριάς για πολλά πολλά χρόνια, ώσπου με την ορκωμοσία του δημάρχου Ι .Κορεντσίδη, ξεπέρασε κάθε όριο υποτέλειας και αυτοαναίρεσης.

Ο ΚΑΘ’ ΟΛΑ άδικος θάνατός του, που προφανώς θα είχε αποφευχθεί εάν στα θέματα της πανδημίας φερόταν ως κοινός θνητός και δεν τον εκμεταλλεύονταν οι ανίκανοι πολιτικοί της Καστοριάς, σφράγισε το 2020.

ΚΑΘΩΣ έπαψε πια να έχει την ιδιότητα του προσώπου, η ΟΔΟΣ δεν το περιλαμβάνει στα δέκα πρόσωπα της χρονιάς. Αφιερώνει όμως το φύλλο αυτό στο τραγικό και άδικα πρόωρο τέλος του.
Καλή χρονιά.



+ = θετικές προτιμήσεις των αναγνωστών
- = αρνητικές προτιμήσεις των αναγνωστών



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Ιανουαρίου 2021, αρ. φύλλου 1062.




 
ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2020 | 7.1.2021 | 1062

Πρόσωπα τα οποία σε τοπικό επίπεδο καθόρισαν το ασθενές και ασθμαίνον στίγμα της Καστοριάς το 2020 και τα οποία φιλοτέχνησαν την κατάσταση που θα παραδοθεί το 2021.

ΟΔΟΣ: "Πρόσωπα 2020"
7.1.2021 | 1062


* * *


ΟΔΟΣ: Ώρα για δουλειά | 14.1.2021 | 1063

[...] Σήμερα στην Καστοριά, μετά την κυκλοφορία του ετήσιου φύλλου της ΟΔΟΥ για τα πρόσωπα του 2020, στα οποία στην κορυφή των αρνητικών κρίσεων φιγούραραν οι Ιωάννα Λούσιου του καναλιού του κόμματος Βελόπουλου και ο Ιωάννης Κορεντσίδης, όπως και ο Πέτρος Τόσκος ο «Σώπασε Κυρά Δέσποινα», ξεχύθηκαν για μια ακόμη φορά οχιές στερημένοι, με νοσηρά και εξωπολιτικά επιχειρήματα, σε βάρος προσώπων....

14.1.2021 | 1063


Σχετικά:

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος29/4/21

    Ο Πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα κάνει Δημόσιες εμφανίσεις πότε με τη σύζυγό πότε με την κόρη και άλλοτε μόνος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος29/4/21

      Είθισται τα πολιτικά πρόσωπα σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο να κάνουν Δημόσιες εμφανίσεις, όταν υπάρχουν πολλοί θεατές, σε εκδηλώσεις και περιόδους εορτών... Με τις οικογένειες τους... Ας ελπίσουμε να λήξει σύντομα ο εγκλεισμός και να δούμε και στην ΚΑΣΤΟΡΙΑ τέτοιες εικόνες, μας έλειψαν...

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος29/4/21

      Τι σχέση έχει αυτό με την ανάρτηση;

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος29/4/21

    πεθυμήσαμε τις φάτσες μερικών αρχηγών. Βαρεθήκαμε να τους βλέπουμε μόνο στην οθόνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ