15.5.23

ΟΔΟΣ: Παγερή αδιαφορία


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 16.2.2023 | 1162


Ως ευφυής άνθρωπος που είναι, αλλά και η συνοδεία του θα μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν την πραγματικότητα. Ότι δηλαδή τους υποδέχθηκε η παγερή αδιαφορία και η απουσία των πολιτών της Καστοριάς. Με εξαίρεση την πολιτική αλλά και παραπολιτική νομενκλατούρα της περιοχής, που σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται για την ερημιά που συνάντησε.


Στην ολιγόλεπτη επίσκεψη του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη την π. Δευτέρα (που διήρκεσε 42 λεπτά της ώρας), επικράτησε ο... συνωστισμός στην ερημιά της υποδοχής του. Που ασφαλώς και σε καμμιά περίπτωση δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί μαζική, πόσο μάλλον «παλαϊκή».  

Έγινε όμως ένα «θαύμα» ανήμερα της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου στις 14 Φεβρουαρίου, που θεωρείται ο προστάτης άγιος των ερωτευμένων. Με αποτέλεσμα, οι ελάχιστες δεκάδες προσώπων, που είτε συμμετείχαν στην αποστολή (κυβερνητικά στελέχη – άνδρες ασφάλειας), είτε συνόδευαν από το αεροδρόμιο κι όλας τον πρωθυπουργό (τοπικά στελέχη - παράγοντες και λιγοστοί άλλοι πολίτες) να βάλουν προσωρινά έστω και σίγουρα φαινομενικά στην άκρη τις διχόνοιες και τις έχθρες τους, τα πάθη και τα λάθη τους. Και να προσπαθούν εναγώνια, κατά κανόνα με βλέμμα γεμάτο από μυσταγωγία, αισθησιασμό και την πολιτική ηδυπάθεια να τραβήξουν αν όχι το άγγιγμα (χειραψία) το βλέμμα έστω του Μίδα και την προσοχή του.


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 16.2.2023 | 1162 | σ.4


Είναι πια ξεκάθαρο σε όλους, ότι κάθε αναφορά που γίνεται για Δυτική Μακεδονία, όταν δεν αναφέρονται συγκεκριμένα τοπικά χαρακτηριστικά που να μην ταιριάζουν στην γείτονα πόλη, αφορά πρωτίστως στην Κοζάνη. Και αν απομείνουν τίποτε περισσεύματα, μπορεί ως ψίχουλα, για τα μάτια του κόσμου να παραπέσουν αλλού, όπως για παράδειγμα σε Γρεβενά, Φλώρινα και σχεδόν ποτέ στην Καστοριά.



* * *

Όλα, τα ελάχιστα και «κυριότερα» γεγονότα δηλαδή, σημειώθηκαν όταν ο πρόεδρος της κυβερνήσεως κατέφθασε με την αυτοκινητοπομπή, σε προχωρημένο σημείο της λεωφόρου των Κύκνων. Συμπτωματικά περίπου στο ίδιο σημείο που είχε σταματήσει ο πρόεδρος του ΣυΡιζΑ και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης λίγους μήνες προηγουμένως κατά την επίσκεψη του στην Καστοριά. Με τον τελευταίο αυτόν να τον αναμένει περισσότερος κόσμος —αν έχει την παραμικρή σημασία αυτό. 

Εκεί, τέλος πάντων, ο κ. Μητσοτάκης, κατελθών από το θωρακισμένο όχημα σε χρόνους αντίστοιχους με τον πρόεδρο των Η.Π.Α. (για να πραγματοποιηθεί ο αναγκαίος έλεγχος ασφάλειας —μήπως και στο «πλήθος» υπήρχαν εγχώριοι... τρομοκράτες) τόσο ο ίδιος ως ευφυής άνθρωπος που είναι, αλλά και η συνοδεία του, θα μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν την πραγματικότητα. Ότι δηλαδή τους υποδέχθηκε η παγερή αδιαφορία και η απουσία των πολιτών της Καστοριάς. Με εξαίρεση την πολιτική αλλά και νομενκλατούρα της περιοχής, που σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται για την ερημιά που συνάντησε.

Σε μια πρόχειρα σκηνοθετημένη «εκδήλωση», οι γνωστοί - άγνωστοι των περιπετειών του τόπου, μαζί με τα μητρώα στελέχη του 2019 αλλά και εκκολαπτόμενα που ζήλεψαν και τους άλλους τρεχάμενους, συνέχισαν να διαγκωνίζονται διακριτικά, αλλά και απροκάλυπτα, να διαβούν τον κλοιό, να έλθουν κοντά στον κυβερνητικό μεσσία, χωρίς ωσαννά βάγια και κλάδους. 

Και όλα αυτά, αποκλειστικά και μόνο για την φωτογράφηση. Καθώς παραδίπλα ήταν φυσικά και οι φωτογραφικές μηχανές και οι κάμερες, και τα κινητά σε selfies ή όχι σε οργασμό παραγωγής φωτογραφικών στιγμιοτύπων, κάδρων στα οποία να χωρούν και οι ίδιοι. 

Ακολούθησε μια αναπάντεχη υποδοχή με ποντιακό τραγούδι, από κλιμάκιο σχετικών εκπροσώπων με παραδοσιακές τους στολές, σε μια πόλη που έδωσε το στίγμα της άξιας ως προς τα πάντα Καλαμαριάς. Αλλά καθόλου το ότι αποτελεί, πρωτίστως κύριο ιστορικό Κέντρο του Μακεδονικού Αγώνα. 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 16.2.2023 | 1162 | σ.5


Και εκεί, στην «έδρα» της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας —που θα έπρεπε να λειτουργεί όπως περίπου επιδρούν οι Βρυξέλλες για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ως κέντρο λήψης ισότιμων αποφάσεων) και όχι όπως ο πετεινός σε ορνιθώνα, αυτά που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης, ήταν απολύτως απογοητευτικά.



* * *

Εν συνεχεία, «όλοι» μαζί έκαναν πεζή ένα σύντομο περίπατο 200-300 μέτρων στα busy σημεία της χαμηλής ζώνης. Με τον πρωθυπουργό να μοιράζει χειραψίες σε καταστηματάρχες, τους άλλους να τρέχουν ξωπίσω του. Να πίνουν κάτι στα όρθια και να ακούγεται ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, να απευθύνεται μειωτικά στην περιοχή και τους πολίτες της. 

Καθώς ο χαρακτηρισμός «Κάστρο» της Νέας Δημοκρατίας όταν είναι η ίδια η Νέα Δημοκρατία που έχει εγκαταλείψει προ μακρού την Καστοριά, και οι ψηφοφόροι ελλείψει αξιόπιστης άλλης επιλογής σε αστικό κόμμα του δημοκρατικού χώρου συνεχίζουν να την υποστηρίζουν άκριτα, ο χαρακτηρισμός «Κάστρο» πέρα από την ειρωνεία, μπορεί να έχει ανάγνωση άλλη, της απλής καθομιλουμένης βρισιάς. Διότι η άλλη ύβρις έχει προ πολλού καταλυθεί. 

Δεν είναι απλά η σημειολογία της ημέρας (14 Φεβρουαρίου) που τελικά επιλέχθηκε για το πέρασμα του από την Καστοριά. Που ήταν υποχρεωτικό υπό μια έννοια πέρασμα, αφού το στρατιωτικό αεροσκάφος που τον μετέφερε, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Αριστοτέλης». 

Αλλά και το γεγονός ότι στο ταξίδι του στην Δυτική Μακεδονία, που περιελάμβανε και μια διανυκτέρευση, ο πρωθυπουργός που συνοδευόταν και από την σύζυγό του κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι, για την οποία απαντώντας την επόμενη ημέρα σε ερώτηση εκπροσώπου ΜΜΕ της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας δήλωσε (ακατανόητα για σοβαρό πρωθυπουργό) περίπου «καψούρης», διάλεξε τελικά την όμορφη και γραφική Κοζάνη, ως την ρομαντικότερη περιοχή για την διανυκτέρευσή του. 

Ούτε καν τους πέρασε από τη σκέψη, ότι θα ήταν ίσως πιο συμβατό να αντιστρέψουν την διαδρομή, ώστε το βράδυ να καταλύσουν σε ένα ξενοδοχείο με ρομαντική θέα, την λίμνη, την Καστοριά, σε κάποια σουίτα. 


* * *


Ακολούθησε μια αναπάντεχη υποδοχή με ποντιακό τραγούδι, από κλιμάκιο σχετικών εκπροσώπων με παραδοσιακές τους στολές, σε μια πόλη που έδωσε το στίγμα της άξιας ως προς τα πάντα Καλαμαριάς. Αλλά καθόλου το ότι αποτελεί, πρωτίστως κύριο ιστορικό Κέντρο του Μακεδονικού Αγώνα.



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Εν συνεχεία, «όλοι» μαζί έκαναν πεζή ένα σύντομο περίπατο 200-300 μέτρων στα busy σημεία της χαμηλής ζώνης. Με τον πρωθυπουργό να μοιράζει χειραψίες σε καταστηματάρχες, τους άλλους να τρέχουν ξωπίσω του. Να πίνουν κάτι στα όρθια και να ακούγεται ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, να απευθύνεται μειωτικά στην περιοχή και τους πολίτες της.



* * *


Ακολούθησαν πάντως αόριστα φληναφήματα με τον ίδιο στο έδαφος της Καστοριάς στον ρόλο του πομφόλυγα, να υπόσχεται το τίποτε σε βάθος ορίζοντα του… 2030, μια επίσης σύντομη επίσκεψη στο... εργοτάξιο της σήραγγας της Κλεισούρας που παρουσιάστηκε περίπου ως κοσμογονία. Και όπου φύγει, φύγει για Κοζάνη. 

Δηλαδή την Λωζάννη της Δυτικής Μακεδονίας αφού είναι πια ξεκάθαρο σε όλους, ότι κάθε αναφορά που γίνεται για Δυτική Μακεδονία, όταν δεν αναφέρονται συγκεκριμένα τοπικά χαρακτηριστικά που να μην ταιριάζουν στην γείτονα πόλη, αφορά πρωτίστως στην Κοζάνη. Και αν απομείνουν τίποτε περισσεύματα, μπορεί ως ψίχουλα, για τα μάτια του κόσμου να παραπέσουν αλλού, όπως για παράδειγμα σε Γρεβενά, Φλώρινα και σχεδόν ποτέ στην Καστοριά.

Και εκεί, στην «έδρα» της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας —που θα έπρεπε να λειτουργεί όπως περίπου επιδρούν οι Βρυξέλλες για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ως κέντρο λήψης ισότιμων αποφάσεων) και όχι όπως ο πετεινός σε ορνιθώνα, αυτά που εξήγγειλε ήταν απολύτως απογοητευτικά. 

Δηλαδή δεν ανακοίνωσε οτιδήποτε συγκεκριμένο και δημιουργικό, γεγονός που αποδεικνύει ότι η κομματική και κυβερνητική εκπροσώπηση της ευρύτερης περιοχής και ειδικά της Καστοριάς, στα 4 χρόνια από το 2019 δεν έχουν κάνει κάποια δουλειά. 

Δεν έφεραν κάποιο αποτέλεσμα —εκτός από το ότι ο πρωθυπουργός δεν πέρασε καν από το παλιό κέντρο της πόλης, δεν επισκέφθηκε καν βιαστικά έστω μια εκκλησία, το Βυζαντινό Μουσείο, ούτε καν το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. Σαράντα δύο μόλις λεπτά, στην... γαλάζια αρχόντισσα.

Μίλησε και πάλι για βάθος χρόνου, επειδή τα προγράμματα και τα οράματα απαιτούν… ωρίμαση (σαν να είναι κρασί ή παλιό ουίσκι), λες και η Νέα Δημοκρατία δεν ιδρύθηκε το 1974 και ο ίδιος δεν είναι πρόεδρος της από τις 10 Ιανουαρίου 2016 και πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας από τις 7 Ιουλίου 2019. Μίλησε ακόμη και για τον... πρωτογενή τομέα, όπως προφανώς θα μιλούν στην Αλβανία από την εποχή που κήρυξε την ανεξαρτησία της.

Με την σιωπή του αλλά και τις απαντήσεις του κατέστησε απολύτως σαφές ότι η Καστοριά είναι εντελώς έξω από τους σχεδιασμούς και αυτής της κυβέρνησης, αναφορικά με τις Σχολές του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας, απ’ όλες σχεδόν τις αξιόλογες υποδομές που θα μπορούσαν να στηρίξουν κοινωνία και οικονομία. 

Από τα συμφραζόμενά του, σαφώς προέκυψε ότι σε πρώτο στάδιο, για το Νοσοκομείο της Καστοριάς προγραμματίζεται υποβάθμιση, μέσω… αναδιάταξης των υπηρεσιών υγείας σε ένα… δίκτυο νοσοκομείων της Περιφέρειας. Κάτι αναφέρθηκε σχετικά με ψίχουλα επιδοτήσεων προγραμμάτων ανέργων της γουνοποιίας που θα καταλήξουν όπως και τα προηγούμενα. 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Με την σιωπή του αλλά και τις απαντήσεις του ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε απολύτως σαφές ότι η Καστοριά είναι εντελώς έξω από τους σχεδιασμούς και αυτής της κυβέρνησης, αναφορικά με τις Σχολές του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας, απ’ όλες σχεδόν τις αξιόλογες υποδομές που θα μπορούσαν να στηρίξουν κοινωνία και οικονομία.



* * *


Έγινε αναφορά στο... φράγμα Νεστορίου και την σήραγγα της Κλεισούρας —εν έτει 2023 όλα αυτά. Ενώ μοναδικές αόριστες αναφορές για πιθανή αναβάθμιση του αερολιμένα της Καστοριάς ώστε να καταστεί ο κύριος της Δυτικής Μακεδονίας, επειδή διαθέτει ήδη επαρκή διάδρομο, θα έδιναν ένα αισιόδοξο τόνο, εάν δεν είναι σε όλους βέβαιο ότι καραδοκεί ο πετεινός. Και υπάρχουν όρνιθες μειωμένης αντίληψης. 

Ακόμη, οι αναφορές του για επανέλεγχο των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, που με την σειρά τους εκπροσωπούν το κόμμα στην περιοχή, τουλάχιστον για την επικείμενες εκλογές, δηλαδή για ορίζοντα ως το 2027 (!) ακούγονται απλά λόγια και μόνο λόγια.

Ούτε λοιπόν η Καστοριά είχε προετοιμάσει μια τέτοια επίσκεψη, ούτε οι υπεύθυνοι της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης είχαν ετοιμαστεί για το πέρασμα τους από το πέρασμα της Κασσάνδρας crossing [1] της Καστοριάς και της Κλεισούρας, προς την Κοζάνη. 

Και θα ήταν ίσως ακόμη και συμφερότερο για τον ίδιο και το κόμμα του να αποφύγει αυτή την… αβλαβή διέλευσή του προς την έδρα της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, που συμπεριφέρεται ως πρωτεύουσα [2]. Ήλθε και απήλθε, αλλά σίγουρα δεν είδε τίποτε.  Καμία επαφή με την πραγματικότητα.-



Ευχαριστώ τους πολίτες της Καστοριάς για τη θερμή υποδοχή! Είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για το πώς οραματιζόμαστε την Ελλάδα του 2030. Για το πώς θα κάνουμε τις ζωές σας καλύτερες, βελτιώνοντας τους μισθούς, φτιάχνοντας ένα καλύτερο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενισχύοντας την Παιδεία.

Κ. Μητσοτάκης | twitter




[1]. Το πέρασμα της Κασσάνδρας (The Cassandra crossing) είναι ένα θρίλερ διεθνούς συμπαραγωγής του 1976 σε σκηνοθεσία Τζωρτζ Κοσμάτου, βασισμένο σε ένα μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Κατζ.

[2]. Η Κοζάνη είναι πρωτεύουσα της Π.Ε. Κοζάνης, όπως αντίστοιχα η Καστοριά πρωτεύουσα της Π.Ε. Καστοριάς. Η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας δεν έχει πρωτεύουσα, αλλά έδρα την Κοζάνη. Ωστόσο ο πρωθυπουργός, αποκάλεσε «πρωτεύουσα της Δυτικής Μακεδονίας» την Κοζάνη, χωρίς να προκαλέσει την παραμικρή αντίδραση στην Καστοριά. Αποκάλυψε έτσι ποια είναι η γνώμη του για την Δυτική Μακεδονία και ποιος κάνει κουμάντο.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Φεβρουαρίου 2023, αρ. φύλλου 1162.



* * *


Επίσκεψη του πρωθυπουργού 

στην Δυτική Μακεδονία


■ Στο αεροδρόμιο της Καστοριάς προσγειώθηκε την π. Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από όπου ξεκίνησε την διήμερη περιοδεία του στην Δυτική Μακεδονία στο πλαίσιο της παρουσίασης του αναπτυξιακού προγράμματος της περιφέρειας και σειράς άλλων ενημερωτικών εκδηλώσεων.  Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκαν ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών και βουλευτής Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας Μιχαήλ Παπαδόπουλος, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Κασαπίδης, ο βουλευτής Καστοριάς Ζήσης Τζηκαλάγιας, οι δήμαρχοι Καστοριάς Ιωάννης Κορεντσίδης και Άργος Ορεστικού Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου και η επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου. Τον κ. Μητσοτάκη συνόδευαν στην συνέχεια και ο υφυπουργός αρμόδιος για τις υποδομές Γεώργιος Καραγιάννης, οι βουλευτές Κοζάνης της ΝΔ, Στάθης Κωνσταντινίδης, Παρασκευή Βρυζίδου και Γιώργος Αμανατίδης, ο βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ Ιωάννης Αντωνιάδης, η γενική γραμματέας Υποδομών Μαρία-Έλλη Γεράρδη

■ Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του πρωθυπουργού ήταν η Καστοριά, όπου μετέβη αμέσως μετά την προσγείωση για περίπου 42 λεπτά, ενώ στην συνέχεια επισκέφθηκε το εργοτάξιο για τη διάνοιξη της σήραγγας της Κλεισούρας, που θα φέρει πιο κοντά την Καστοριά και την Εορδαία, όπου ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών από τον υφυπουργό Υποδομών Γεώργιο Καραγιάννη και τονπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ‘‘Άκτωρ’’ Γ. Συριανό. Ο νέος άξονας, συνολικού προϋπολογισμού 71 εκατομμυρίων ευρώ, θα αναβαθμίσει την οδική ασφάλεια και τις ενδοπεριφερειακές μετακινήσεις μεταξύ Καστοριάς και Εορδαίας, μειώνοντας τη διάρκεια της διαδρομής. Το τεχνικό έργο συμβασιοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και εκτιμάται από την κυβέρνηση ότι θα παραδοθεί στην κυκλοφορία προς τα τέλη του 2025. Ο πρωθυπουργός στο δρόμο προς το εργοτάξιο είχε συνομιλία με αγρότες, οι οποίοι είχαν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους στη διασταύρωση Λιθιάς Καστοριάς.
Μέσα στην εβδομάδα θα γίνουν εξαγγελίες για τους συνταξιούχους που δεν πήραν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο χαιρετισμό που απηύθυνε σε κατοίκους της Καστοριάς, δηλώνοντας ότι η κυβέρνησή του θα είναι πάντα δίπλα στους πολίτες και ειδικά στους πιο αδύναμους.
Ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους πολίτες της Καστοριάς, σημείωσε: «...Θα μιλάμε για το πώς οραματιζόμαστε την Ελλάδα του 2030 σε κάθε Περιφέρεια. Για το πώς θα κάνουμε τις δικές σας ζωές καλύτερες, για το πώς θα βελτιώσουμε τους μισθούς, για το πώς θα κατοχυρώσουμε τις αυξήσεις των συντάξεων, για το πώς θα φτιάξουμε ένα καλύτερο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των Ελλήνων πολιτών, για το πώς θα ενισχύσουμε την Παιδεία μας».


Το αναπτυξιακό σχέδιο για τη Δυτική Μακεδονία του 2030 φιλοδοξεί να αλλάξει δυναμικά τη φυσιογνωμία της περιοχής. Πρόκειται για ένα σχέδιο με περισσότερα από 380 έργα, συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 4 δισ. ευρώ, τα οποία υλοποιούνται ή δρομολογούνται.

Κ. Μητσοτάκης | twitter


Ο κ. Μητσοτάκης κατά την ολιγόλεπτη διάρκεια της επίσκεψής του στην Καστοριά, αναφέρθηκε και στο θέμα των εκλογών και τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση αυτή η προεκλογική περίοδος, ενόψει των εκλογών της άνοιξης, να αναλωθεί σε μια “κοκορομαχία”, σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού και λάσπης, που τελικά πιστεύω ότι δεν ενδιαφέρουν τους πολίτες. Εάν η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επιλέξει αυτό το δρόμο θα την αφήσουμε μόνη της. Εμείς θα μιλάμε για το μέλλον. Θα λέμε στους πολίτες ότι προσπαθήσαμε, πετύχαμε πολλά αλλά μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα. Θα μιλάμε για το πώς οραματιζόμαστε την Ελλάδα του 2030 σε κάθε Περιφέρεια. Για το πώς θα κάνουμε τις δικές σας ζωές καλύτερες, για το πώς θα βελτιώσουμε τους μισθούς, για το πώς θα κατοχυρώσουμε τις αυξήσεις των συντάξεων, για το πώς θα φτιάξουμε ένα καλύτερο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των Ελλήνων πολιτών, για το πώς θα ενισχύσουμε την Παιδεία μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος σε όσους τον υποδέχτηκαν στην κάτω αγορά της πόλης.
«Κάθε εκλογή έχει τις δικές της προκλήσεις. Και εδώ πραγματικά καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη, διότι έχουμε ένα χρέος, όλες και όλοι μαζί, να απενεργοποιήσουμε τη “νάρκη” της απλής αναλογικής. Η πρώτη κάλπη θα είναι η κρίσιμη κάλπη, αυτή θα στείλει τελικά το μήνυμα ποιος πρέπει να κυβερνήσει την Ελλάδα την επόμενη τετραετία. Και καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη. Μπορώ να σας κοιτάξω στα μάτια και να σας πω ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες οι βασικές προεκλογικές μας εξαγγελίες υλοποιήθηκαν», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Τίποτα από όσα πετύχαμε δεν είναι κεκτημένο, τίποτα από αυτά τα οποία πετύχαμε δεν είναι δεδομένο. Μπορούμε πολύ εύκολα να φανταστούμε πώς μία άλλη κυβέρνηση όλα αυτά τα οποία πετύχαμε θα τα ανέστρεφε και θα γυρνούσαμε πίσω σε εποχές που θέλουμε να ξεχάσουμε μια και καλή. Δεν θα το επιτρέψουμε. Αυτοδύναμη Ελλάδα ισοδυναμεί με αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία. Αυτός είναι ο στόχος μας, θα τον πετύχουμε με τη δική σας βοήθεια και τη δική σας στήριξη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Νέα Δημοκρατία στην Καστοριά θα ξεπεράσει το 50% στις ερχόμενες εκλογές.


Δώσαμε αγώνα στις Βρυξέλλες για τη Δυτική Μακεδονία, ώστε να εξασφαλίσουμε πρόσθετους πόρους για τη δίκαιη μετάβαση. Για να προσελκύσουμε επενδύσεις, να κρατήσουμε εδώ τα νέα παιδιά που θέλουν να προκόψουν στον τόπο τους.

Κ. Μητσοτάκης | twitter


■ Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Πτολεμαΐδα και στις 12:30 το μεσημέρι παραβρέθηκε στην Πανεπιστημιούπολη της Κοζάνης. Στη 1:30 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός παρέστη στην παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας, στο Αμφιθέατρο Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη και στις 7 το απόγευμα μίλησε σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στην Αίθουσα Τέχνης Κοζάνης.
«Σας ευχαριστώ γι’ αυτή την πολύ θερμή υποδοχή εδώ στην Πτολεμαΐδα, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, σας ευχαριστώ για την αγάπη σας, για τη στήριξή σας στη μεγάλη μας πολιτική οικογένεια, στη Νέα Δημοκρατία, καθώς ετοιμαζόμαστε να δώσουμε τη μεγάλη μάχη για την αυτοδύναμη Ελλάδα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης στην Πτολεμαΐδα.
«Χαίρομαι που σήμερα μου δίνεται η δυνατότητα να κάνω αυτήν την περιοδεία εδώ, στη Δυτική Μακεδονία. Ξεκινήσαμε από την Καστοριά, επιθεωρήσαμε τα έργα της σήραγγας της Κλεισούρας η οποία ήδη υλοποιείται και θα συνδέσει την Καστοριά με την Πτολεμαΐδα, ένα αίτημα δεκαετιών για τις περιοχές σας. Και σε λίγο θα βρεθώ στην Κοζάνη, όπου θα έχω την ευκαιρία, επικεφαλής ενός μεγάλου κλιμακίου Υπουργών, να μιλήσουμε για το αναπτυξιακό μας όραμα για τη Δυτική Μακεδονία. 
»Για μια σειρά έργων ύψους 4 δισεκατομμυρίων που θα αλλάξουν την όψη της περιοχής σας, που θα δρομολογήσουν πολλές νέες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και θα μπορέσουν να κάνουν πράξη αυτό για το οποίο έχουμε μιλήσει πολλές φορές: τη δίκαιη πράσινη μετάβαση. Θέλω να ξέρετε ότι έχουμε δώσει αγώνες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας να έχει την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση από πλευράς κρατικών και ευρωπαϊκών ενισχύσεων, για να μπορέσει να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις, που θα δημιουργήσουν πολλές νέες θέσεις εργασίας. Θα έχουμε την ευκαιρία και το μεσημέρι και το βράδυ να μιλήσουμε πιο αναλυτικά γι’ αυτό το αναπτυξιακό μας όραμα. 
»Σε λίγο θα επισκεφτώ το πανεπιστήμιό σας, το οποίο είναι ένα κόσμημα. Περιμένω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να πάω να το δω. Και να ξέρετε ότι δεν απέχει πολύ ο χρόνος που θα διαλέγουν τα νέα παιδιά από το να σπουδάζουν στα μεγάλα πανεπιστήμια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, να έρχονται σε πανεπιστήμια όπως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Διότι θα έχουν άλλη ποιότητα σπουδών, πολύ καλύτερες υποδομές, διασύνδεση με την τοπική οικονομία και καλές θέσεις εργασίας οι οποίες θα ανοίξουν εδώ, στη Δυτική Μακεδονία. Αύριο θα έχω την ευκαιρία να βρεθώ στα εγκαίνια της τελευταίας μεγάλης λιγνιτικής μονάδας, στην “Πτολεμαΐδα 5”, διότι ο λιγνίτης θα είναι μια στρατηγική εφεδρεία για τη χώρα μας. Αλλά ταυτόχρονα η πράσινη μετάβαση, η οποία γνωρίζουμε όλοι νομοτελειακά ότι θα γίνει πράξη, θα γίνει πράξη με τρόπο δίκαιο. Με τρόπο δίκαιο και εξασφαλίζοντας -θα το ξαναπώ- ότι η Δυτική Μακεδονία θα έχει τη μερίδα του λέοντος ως προς τα κίνητρα εκείνα τα οποία θα σας επιτρέψουν να ατενίζετε το μέλλον με αισιοδοξία».


Το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας θα αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής. Και βέβαια σύντομα θα προστεθούν νέες φοιτητικές εστίες, δίνοντας τη δυνατότητα σε 700 φοιτητές να στεγάζονται, σε 4 χρόνια από τώρα, σε υπερσύγχρονες φοιτητικές εστίες.

Κ. Μητσοτάκης | twitter


■ «Έχουμε αποδείξει ότι δε θέλουμε να υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας γι’ αυτό πολέμησα για να έρθουν χρήματα και χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη της Φλώρινας και της Δυτικής Μακεδονίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Φλώρινα.Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε παράλληλα ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει αύξηση του κατώτατου μισθού. Η αύξηση θα πραγματοποιηθεί από την 1η Απριλίου και δεν είναι πρωταπριλιατικο ψέμα, όπως είπε ο πρωθυπουργός.

■ Νέα πτέρυγα στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης εγκαινίασε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, παρουσία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μ. Γκάγκα. Με τη θεμελίωση, διπλασιάζεται η δυνατότητα του Μαμάτσειου. Θα υπάρχει χρηματοδότηση και από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ενώ όπως εκτιμάται, θα έτοιμο εντός των χρονοδιαγραμμάτων.  «Φέτος κλείνουμε 100 χρόνια και μπαίνουν τα θεμέλια για αλλά 100. Η... πρωτεύουσα της δυτικής Μακεδονίας, η Κοζάνη, το χρειαζόταν», είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ευχαρίστησε το υγειονομικό προσωπικό και τους γιατρούς για τη μεγάλη μάχη κατά την πανδημία. 

■ Ως πυλώνα για την ανασυγκρότηση της περιοχής μετά την απολιγνιτοποίηση, χαρακτήρισε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ο  Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια των εγκαινίων των νέων κτηριακών εγκαταστάσεων, επισημαίνοντας ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι ισχυροποίηση του. Προσερχόμενος ο πρωθυπουργός στις νέες εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας εντυπωσιάστηκε από την Πανεπιστημιούπολη σημειώνοντάς ότι αυτό δεν μοιάζει με ελληνικό πανεπιστήμιο αλλά με ευρωπαϊκό. Η νέα Πανεπιστημιούπολη κτίστηκε σε μία έκταση 948 στρεμμάτων η οποία παραχωρήθηκε από το δήμο της Κοζάνης. Η συνολική έκταση το κτηρίων ανέχεται στα 21 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Ο προϋπολογισμός του έργου αν ήρθε στα 19,3 εκατομμύρια ευρώ και των υπολοίπων υποστηρικτικών υποέργο στα 4,3 εκατομμύρια.


Επισκέφθηκα σήμερα τον νέο σταθμό παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα 5». Πρόκειται γιαένα πολύ σημαντικό έργο για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, με σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία, το οποίο δημιουργεί 800 νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή.

Κ. Μητσοτάκης | twitter


■  Το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στο οποίο όπως είπε περιλαμβάνονται 380 έργα ύψους 4 δις ευρώ μέχρι το 2030 ανακοίνωσε από την Κοζάνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το κυβερνητικό κλιμάκιο των υπουργών που συνόδευε τον πρωθυπουργό παρουσίασε αναλυτικά τα έργα που υλοποιούνται στη Δυτική Μακεδονία και τους βασικούς άξονες του σχεδίου μετάβασης για την επόμενη ημέρα της απολιγνιτοποίησης. Ο περιφερειάρχης Γ.Κασαπίδης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα αρδευτικά έργα, στο χωροταξικό και στις ΑΠΕ στις ενεργειακές κοινότητες και τους ΤΟΕΒ, στα βοσκοτόπια, στο πράσινο υδρογόνο καθώς επίσης στο Πανεπιστήμιο. Μετά την παρουσίαση των έργων από την πλευρά των αρμόδιων υπουργών, Ενέργειας , Περιβάλλοντος, Οικονομικών, Παιδείας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τους βασικούς άξονες του φιλόδοξου αυτό σχεδίου, για την επόμενη ημέρα της απολιγνιτοποίησης: 

■ «Το σχέδιο είναι κοστολογημένο, γνωρίζουμε ποιοι είναι οι φορείς υλοποίησης, είναι προϊόν εκτεταμένης διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία, την αυτοδιοίκηση δεύτερου αλλά και πρώτου βαθμού, με σημαντική συνεισφορά και των βουλευτών μας με προτάσεις και ιδέες που κατέθεσαν σε αυτή την διαδικασία. Και κυρίως έχει ένα μεγάλο χαρακτηριστικό, είναι συνεκτικό σχέδιο. Δεν αποτελεί απλά έναν κατάλογο επιμέρους έργων αλλά εκφράζει μια συνολική φιλοσοφία, ένα νέο αναπτυξιακό όραμα το οποίο έχουμε για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας», τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην παρουσίαση του σχεδίου. «Δεν σας κρύβω ότι έδωσα μεγάλο αγώνα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις διαπραγματεύσεις οι οποίες έγιναν και με αφορμή τα σχέδια τα οποία διαμορφώσαμε και που κατέληξαν στο Ταμείο Ανάκαμψης, για να μπορέσουμε να προτάξουμε τη Δυτική Μακεδονία ως ευρωπαϊκό παράδειγμα δίκαιης μετάβασης μακριά από το λιγνίτη και προς ένα πιο αισιόδοξο, πιο ελπιδοφόρο μέλλον», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης.
«Πιστεύουμε ότι έχουμε προδιαγράψει ένα μέλλον για την Περιφέρεια το οποίο πράγματι είναι πιο αισιόδοξο, θα οδηγήσει σε αυξημένα εισοδήματα, περισσότερες και καλύτερες δουλειές, καλύτερη ποιότητα ζωής, καλύτερη ποιότητα εκπαίδευσης, καλύτερο περιβάλλον, μακριά από τις επιπτώσεις του λιγνίτη, σε ένα περιβάλλον πιο πράσινο, πιο ασφαλές.


Στα εγκαίνια του νέου campus του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην  Κοζάνη. Ένα υπερσύγχρονο campus, με κτίρια που θα στεγάσουν τις υπηρεσίες του πανεπιστημίου και τις τρεις πρώτες πολυτεχνικές σχολές, αλλά και με ένα φιλόδοξο σχέδιο επέκτασης.

Κ. Μητσοτάκης | twitter


Μια Περιφέρεια η οποία θα είναι χώρος καινοτόμου ανάπτυξης, με πράσινες επενδύσεις που θα συνδέονται με το μέλλον πια της παραγωγικής ενέργειας, είτε μιλάμε για υδρογόνο, για το οποίο έχουμε πολλούς εξασφαλισμένους πόρους, είτε μιλάμε για μπαταρίες, είτε μιλάμε για έξυπνα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Αυτό είναι το μέλλον της ενέργειας, μαζί φυσικά με τις συμβατικές μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και εδώ θέλουμε τη Δυτική Μακεδονία να είναι πραγματικά ένας πρωταγωνιστής. Και η αλήθεια είναι ότι έχουμε εξασφαλίσει τα περισσότερα δυνατά κίνητρα. Καμία Περιφέρεια της Ελλάδος δεν είναι τόσο ελκυστική για επενδύσεις όσο η Δυτική Μακεδονία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Καθώς μπαίνουμε πια ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο, με τις εκλογές να γίνονται κάποια στιγμή την άνοιξη, θέλω πάλι η αντιπαράθεση αυτή να είναι μια αντιπαράθεση με όρους μέλλοντος και όχι με όρους παρελθόντος. Οι πολίτες μπορεί να επιβραβεύουν ή να τιμωρούν κυβερνήσεις αλλά πρωτίστως ενδιαφέρονται για το τι θα κάνουμε από εδώ και στο εξής. Εμείς σας είπαμε τι θα κάνουμε για την Δυτική Μακεδονία από εδώ και στο εξής. Είμαστε αξιόπιστοι; Είμαστε αξιόπιστοι διότι τις βασικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις παρά τις μεγάλες δυσκολίες τις τηρήσαμε. Και για αυτό και μπορούμε σήμερα να κοιτάμε τους πολίτες στα μάτια και να τους λέμε: ναι, αυτά που σας λέμε θα γίνουν πράξη. Δεν είναι σχέδια», επισήμανε ο Κ. Μητσοτάκης. Στον πυρήνα του σχεδίου βρίσκεται η δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση της περιοχής από τη λιγνιτοπαραγωγή σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Οι άλλοι τρεις άξονες αφορούν στην κατασκευή σύγχρονων δικτύων και υποδομών, την αναβάθμιση της αγροτικής παραγωγής και των ενεργειακών συστημάτων, και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Ο σχεδιασμός για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε σειρά κατευθύνσεων, όπως η ενίσχυση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της τοπικής επιχειρηματικότητας, η αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού και η επανακατάρτισή του, η επένδυση για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η αλλαγή χρήσεων γης ώστε να αξιοποιηθούν μεγάλες εκτάσεις λιγνιτωρυχείων που σταδιακά αποδεσμεύονται και η έμφαση σε καθαρές μορφές ενέργειας και στην ενεργειακή αποδοτικότητα κτιρίων.
Μεγάλη έμφαση δίνεται επίσης στην έρευνα και την καινοτομία. Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα έχει στοχευμένα επιμέρους έργα, όπως η δημιουργία «πράσινου» data center, τεχνολογικού πάρκου και κόμβου καινοτομίας για πράσινο υδρογόνο, τομέας στον οποίο η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι πρωτοπόρα και είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Hydrogen Europe.
Το χαρτοφυλάκιο των δικτύων και των υποδομών, που περιλαμβάνει 107 έργα κόστους 943 εκατομμυρίων ευρώ, προβλέπει την κατασκευή σημαντικών οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων, οι οποίοι θα βελτιώσουν αφενός τη διασύνδεση της Περιφέρειας με την υπόλοιπη Ελλάδα και αφετέρου τις ενδοπεριφερειακές μετακινήσεις, αποτελώντας μοχλούς ανάπτυξης για σειρά κλάδων οικονομικής δραστηριότητας, όπως οι μεταφορές, το εμπόριο και η πρωτογενής παραγωγή. Στο σχέδιο έχουν ενταχθεί, μεταξύ άλλων, το τμήμα Τρίκαλα-Εγνατία του αυτοκινητόδρομου Ε65 και ο ανισόπεδος κόμβος της Δεσκάτης, η νέα επαρχιακή οδός Καστοριάς-Πτολεμαΐδας, που περιλαμβάνει τη σήραγγα Κλεισούρας, η κάθετη σύνδεση της Φλώρινας με την Εγνατία Οδό και νέα σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Καλαμπάκας και Κοζάνης. Για την αγροτική παραγωγή και την πράσινη μετάβαση το Αναπτυξιακό Σχέδιο μετρά 74 έργα προϋπολογισμού 740,5 εκατ. ευρώ, με στόχο τη διεύρυνση των αρδευόμενων εκτάσεων, την τόνωση του πρωτογενούς τομέα και την εγκατάσταση νεότερων ενεργειακών υποδομών. 


Με το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας του 2030, προδιαγράφουμε ένα μέλλον πιο αισιόδοξο, που θα οδηγήσει σε αυξημένα  εισοδήματα, περισσότερες και καλύτερες δουλειές και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Κ. Μητσοτάκης | twitter


Στον κατάλογο των έργων περιλαμβάνονται ο αγωγός φυσικού αερίου υψηλής πίεσης προς τη Δυτική Μακεδονία, η αντικατάσταση με φυσικό αέριο υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης που χρησιμοποιούν πετρέλαιο και άλλα καύσιμα στη Φλώρινα, η τηλεθέρμανση της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας και του Αμύνταιου, η ολοκλήρωση του φράγματος του Νεστορίου για την άρδευση 75.000 στρεμμάτων, η περάτωση των αρδευτικών δικτύων της Τριανταφυλλιάς για την αξιοποίηση έκτασης 18.000 στρεμμάτων και η ύδρευση της Φλώρινας από το ομώνυμο φράγμα. Σε ό,τι αφορά στην ποιότητα της ζωής των πολιτών, το αναπτυξιακό πλάνο ενσωματώνει σειρά παρεμβάσεων για την αναβάθμιση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και της φοιτητικής ζωής, έργα για τη βελτίωση των δομών δημόσιας υγείας και την προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής. Στα 144 έργα, προϋπολογισμού σχεδόν 636 εκατομμυρίων ευρώ, περιλαμβάνονται, η ανάπτυξη της νέας πανεπιστημιούπολης στην Κοζάνη, η ανέγερση φοιτητικών εστιών, η ανάπτυξη κτιριακών εγκαταστάσεων Σχολής Καλών Τεχνών στη Φλώρινα, η αναβάθμιση και επέκταση των κέντρων υγείας και των νοσοκομείων Κοζάνης (όπου κατασκευάζεται νέα πτέρυγα)».

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Φεβρουαρίου 2023, αρ. φύλλου 1162.



* * *



ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ: 

Νυχτερίδες κι αράχνες...


Σε είκοσι χρόνια παραγράφονται ακόμη και τα κακουργήματα. Δεν είναι θέμα φιλευσπλαχνίας αλλά κοινής λογικής. Με την πάροδο του χρόνου αδυνατίζει η μνήμη των μαρτύρων και η σκέψη κάνει τα δικά της παιγνίδια. Αποκρυσταλλώνονται φαντασιώσεις, σαν να είναι πραγματικότητα, ενώ απωθούνται στο υποσυνείδητο πραγματικά γεγονότα.

Το μόνο που δεν παραγράφεται στην Ελλάδα είναι τα «επενδυτικά σχέδια» που είχαν συνταχθεί προ εικοσαετίας και βάλε. «Ακόμη και δύο δεκαετίες μετά την εφαρμογή του αναπτυξιακού νόμου 3299/2004 θα επιτρέπεται η ολοκλήρωση επενδυτικών σχεδίων που είχαν υπαχθεί σε αυτόν, καθώς το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προχώρησε –για συγκεκριμένη μερίδα εκκρεμών σχεδίων του εν λόγω νόμου– να δώσει μία ακόμη παράταση. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για επενδυτικά σχέδια για τα οποία δεν έγινε εκταμίευση προκαταβολής από τα τραπεζικά ιδρύματα προς τους φορείς των σχεδίων αυτών, για τους οποίους ωστόσο είχε χορηγηθεί από το Δημόσιο το προβλεπόμενο ποσό δυνάμει εγγυητικής επιστολής» («Καθημερινή» 9.2.2023).

Να σημειώσουμε ότι το 2004 δεν υπήρχαν Pad, ούτε έξυπνα κινητά. Τον πρώτο μήνα δεν υπήρχε Facebook, ενώ πολλοί θεώρησαν ότι το Gmail είναι φάρσα της Google, αφού ανακοινώθηκε την 1η Απριλίου. Στις 31.12.2003 πολλοί πανηγύριζαν διότι ο αριθμός των ιστότοπων είχε σπάσει το φράγμα των… πενήντα! Το 2004 ανακοινώθηκε το Orkut, που ήταν μια ακόμη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, κάτι σαν Facebook της Google. Ορθώς δεν το θυμάται κανείς. Ηταν ένα επενδυτικό σχέδιο που πήγε άπατο. Επειδή οι επιχειρήσεις ξοδεύουν τα δικά τους λεφτά και όχι των φορολογουμένων δεν πήρε παράταση εικοσαετίας.

Πόσο επίκαιρα είναι τα προ εικοσαετίας επενδυτικά σχέδια, σε μια οικονομία που τα τεχνολογικά της εργαλεία έχουν μόλις 18 μήνες για να τα καταφέρουν στην αγορά; Να σημειώσουμε ότι την περίοδο 2004-2009 οι τράπεζες μοίραζαν λεφτά σε οποιονδήποτε περνούσε έξω από υποκατάστημά τους. Παρακαλούσαν να δανείσουν για να περάσουμε Χριστούγεννα στην Αράχωβα, Πάσχα στη Μύκονο και Δεκαπενταύγουστο στη Νέα Υόρκη. Επομένως μάλλον κάποιο πρόβλημα είχαν αυτά τα σχέδια «για τα οποία δεν έγινε εκταμίευση προκαταβολής από τα τραπεζικά ιδρύματα».

Φυσικά δεν ισχύουν αυτά που λένε «αρμόδιοι κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης, (…) ότι “δίνεται μια τελευταία ευκαιρία στα επενδυτικά σχέδια να ολοκληρωθούν διότι προηγήθηκαν δύσκολα χρόνια, όπως αυτά της κρίσης και μετά της πανδημίας”». Η οικονομική κρίση ήρθε 6 χρόνια μετά και η πανδημία 16. Επομένως γεννάται ένα ερώτημα: διψάμε τόσο πολύ για (έστω ό,τι να ‘ναι) επενδύσεις, ή εξυπηρετούμε κάποιους;

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Φεβρουαρίου 2023, αρ. φύλλου 1162.



* * *


Ολυμπία Τελιγιορίδου: 

«Κύριε Μητσοτάκη το μόνο ποσοστό που εξασφαλίσατε στην Καστοριά πάνω από 50%, είναι αυτό της ανεργίας»


«Ο πρωθυπουργός της χώρας ήρθε στην ακριτική Καστοριά και αντί να απευθυνθεί στην ομιλία του, ως όφειλε, στο σύνολο των πολιτών απευθύνθηκε μόνο στις "νεοδημοκράτισσες και τους νεοδημοκράτες".
Στη συνέχεια αράδιασε ένα πλήθος από ανακρίβειες. 

● Για το φυσικό αέριο είπε πως ενδιαφέρεται για το έργο, παραλείποντας να αναφερθεί στα τρία χρόνια καθυστέρησης έναρξης των εργασιών και αποσιώπησε πως η κυβέρνησή του επέλεξε να μην τροφοδοτηθεί το δίκτυο από τον αγωγό ΤΑΠ που θα περνάει κάτω από το έδαφός μας, αλλά από μεταφερόμενο με φορτηγά από τη Ρεβυθούσα LNG που θα το πληρώνουμε διπλά.

● Για το φράγμα Νεστορίου θόλωσε ακόμη περισσότερο τα νερά καθώς δήλωσε πως 
"υπεγράφη υπουργική απόφαση που αναθέτει στον τρίτο μειοδότη την εκτέλεση του έργου" (στην προκειμένη περίπτωση η ΤΕΡ ΝΑ του πεθερού Γεραπετρίτη), ενώ την ίδια ακριβώς ώρα ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης κ. Γεωργαντάς δήλωνε σε σύσκεψη αγροτών στη Φλώρινα πως δεν υπογράφθηκε τίποτε, καθώς επιλέχθηκε μόνο η διαδικασία αλλά δεν ξέρουμε ακόμη αν θα είναι ο τρίτος, ο τέταρτος ή ο πέμπτος μειοδότης.

● Για την δίκαιη μετάβαση είπε ευθαρσώς πως η Καστοριά θα είναι η πιο ωφελημένη, όταν η κυβέρνηση έχει αφήσει εκτός του σχεδίου της δίκαιης μετάβασης την Καστοριά. 

● Για τους νέους μας είπε πως θέλει να σπουδάζουν εδώ και να μένουν εδώ. Προφανώς δε γνωρίζει πως κατήργησε πανεπιστημιακά τμήματα και πως οι νέοι φεύγουν αναζητώντας εργασία σε άλλους τόπους.

● Για τους γουνεργάτες και τους μικρομεσαίους γουνοποιούς  που καταστρέφονται δε βρήκε ούτε λέξη. 

● Για τα 500 και πλέον κατασχετήρια και επικείμενους πλειστηριασμούς που οδηγούν τις οικογένειες στην Καστοριά σε απόγνωση δεν έκρινε πως αξίζει να αναφερθεί.

● Για τους αγρότες μας που δεν τα βγάζουν πέρα "άλλα αντ' άλλων" όπως θα έλεγε και ο ίδιος. Συγκεκριμένα για μηλοπαραγωγούς που παράγουν μήλα φούτζι είπε πως θα το μεταφέρει στον υπουργό και θα παρακολουθεί ο ίδιος το θέμα. Δε διευκρίνισε αν η παρακολούθηση θα γίνει μέσω predator.

● Για όσους έχουν εμπορικά καταστήματα και καταστήματα εστίασης που κινδυνεύουν με λουκέτα ούτε λίγο ούτε πολύ τους είπε αχάριστους καθώς τόνισε: "κάθε φορά όταν περιοδεύω σε όλη την Ελλάδα, σταματώ σε πολλά μαγαζιά και οι πιο πολλοί – όλοι θα έπρεπε να το λένε – αλλά μου το λένε οι πιο πολλοί, θυμούνται τη στήριξη την οποία παρείχαμε στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες στα δύσκολα χρόνια".

● Για τη σύνδεση του αεροδρομίου με το σιδηρόδρομο που έχει παγώσει εδώ και 3.5 χρόνια δεν είχε κανένα ενδιαφέρον. 

● Για την κατάργηση εδώ και 3 χρόνια του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Καστοριά απόλυτη σιωπή.

● Για τις ελλείψεις στο νοσοκομείο μας και την κατάργηση 24ωρης λειτουργίας του ΚΕΦΙΑΠ, ούτε καν που το σκέφθηκε.

Τελικά ο πρωθυπουργός ήρθε στην Καστοριά μόνο για έναν λόγο. Για να ζητήσει από την Καστοριά να "πρωταγωνιστήσει" στις εκλογές δίνοντάς του πάνω από 50%. Μόνο που στην Καστοριά, που ούτε ως κομπάρσο υπολόγισε ποτέ στην πρωθυπουργική του θητεία, το μόνο σίγουρο ποσοστό  πάνω από 50% είναι αυτό της ανεργίας.

Ο πρωθυπουργός, που δυσκολεύτηκε να απευθυνθεί συνολικά στους πολίτες της  Καστοριάς, να γνωρίζει πως πράγματι η Καστοριά  θα πρωταγωνιστήσει αφού όμως  πρώτα κλείσει την αυλαία της ανερμάτιστης κυβερνητικής του παράστασης.

Οι πολίτες της Καστοριάς θα πρωταγωνιστήσουν γιατί θα ψηφίσουν με γνώμονα το συμφέρον του τόπου τους. Θα ψηφίσουν για να επαναφέρουμε όσα κατεδάφισαν και να χτίσουμε περισσότερα. Θα ψηφίσουν για να εργαστούμε όλοι μαζί με όλες μας τις δυνάμεις για ένα καλύτερο μέλλον για την Καστοριά μας, για τις γενιές του σήμερα και του αύριο».

Ολυμπία Τελιγιορίδου


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16 Φεβρουαρίου 2023, αρ. φύλλου 1162.




Σχετικά:

11 σχόλια:

  1. Ανώνυμος15/5/23

    Ως ευφυής άνθρωπος που είναι έχει συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα ότι στην Καστοριά δεν χρειάζεται να κάνει κάποιο έργο για να τον ψηφίσουν. Αρκεί η παρουσία των 42 λεπτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος15/5/23

      Για τους ιθαγενείς αρκεί η επίσκεψη του λόρδου. Τουλάχιστον στις αποικίες οι λόρδοι μοίραζαν και καθρεφτάκια.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος17/5/23

      Σε λίγο θα έρθει το Mirror Pass.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος17/5/23

      Και εδώ ο λόρδος μοιράζει καθρεφτάκια. Τώρα λέγονται Pass.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος16/5/23

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος16/5/23

    Τι σχέση έχει, και πού βασίστηκε το σκεπτικό της επιλογής της ΔΕΕΠ Καστοριάς, και προφανώς του κ. Βελλίδη, να υποδεχθούν Πόντιοι, με μουσικές και ενδυμασίες [….], τον Πρωθυπουργό; Δίνοντας την εντύπωση, σ’όλο το πανελλήνιο, ότι η Καστοριά είναι Ποντιακή πόλη!!! [….]
    Η Καστοριά δεν έχει σχέση με Ποντίους, ανεξάρτητα τη λαθεμένη απόφαση [….] ενός Ποντίου στην καταγωγή δημάρχου, να στηθεί μνημείο για τους Ποντίους, στην πόλη, και όχι στη Μεσοποταμία. Εξάλλου, η πόλη υποδέχθηκε μόνο Απολλωνιάτες, οι οποίοι φυσικά και δεν έχουν μνημείο, καθώς έχουν εδώ και πολλά πολλά χρόνια ενσωματώθηκαν πλήρως με τους Καστοριανούς, και όχι [….]
    Νομίζω ότι οι Πόντιοι πρέπει να πατήσουν λίγο φρένο, στην [….] επιθυμία τους να κυριαρχούν στους πάντες και στα πάντα [….]. Και να δείξουν λίγο περισσότερο προσοχή και σεβασμό στη τοπική Ιστορία και Παράδοση [….] . Και όχι να τα καπελώνουν [….].

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατά Ματθ. 23,2816/5/23

    Οὐαὶ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί, οὕτω καὶ ὑμεῖς ἔξωθεν μὲν φαίνεσθε τοῖς ἀνθρώποις δίκαιοι, ἔσωθεν δὲ μεστοί ἐστε ὑποκρίσεως καὶ ἀνομίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος16/5/23

    Ο Μητσοτάκης, μας έχει γράψει στα παλαιά των υποδημάτων. Απαράδεκτος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος16/5/23

      Το αποτέλεσμα των εκλογών θα δείξει ότι οι ψηφοφόροι είναι ευχαριστημένοι και ο Μητσοτάκης ακολούθησε σωστή πολιτική γράφοντάς μας στα παλιά του τα παπούτσια.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος16/5/23

      Μωρέ μας έγραψε κάπου αλλού, αλλά μας αρέσει γιατί είμαστε μαζόχες και γιαυτο θα τον ξαναψηφίσουμε.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος16/5/23

      Αν ο Μητσοτάκης ξαναπάρει την έδρα θα έχει το δικαίωμα να μας γράψει μετά τις εκλογές και κάπου αλλού.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ