25.10.23

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Οι τοπικοί κομματικοί μηχανισμοί έχουν ξεκινήσει τον προεκλογικό αγώνα τους. Με πιο δραστήριο για την ώρα, εκείνο της Νέας Δημοκρατίας. Τα υπόλοιπα δύο μεγάλα κόμματα ΣυΡιζΑ και ΠαΣοΚ φαίνεται πως έχουν στοχεύσει οριστικά στο αφήγημά τους για την επόμενη γαλάζια τετραετία και τον τρόπο αντιπολίτευσης που θα επιλέξουν. 


Διανύοντας την δεύτερη εβδομάδα της δεύτερης, περίπου συνεχόμενης προεκλογικής περιόδου, τόσο τα πέντε εισαχθέντα κόμματα στο κοινοβούλιο μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση όσο και εκείνα που φιλοδοξούν την είσοδό τους μετά την επικείμενη, δουλεύουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Εκείνα που ικανοποιήθηκαν από τα ποσοστά τους στις προηγούμενες εκλογές είτε να τα διατηρήσουν είτε να τα αυξήσουν, και εκείνα που για μερικές χιλιάδες ψήφους έμειναν εκτός, να πείσουν τους αμφιταλαντευομένους ψηφοφόρους που θα τους χαρίσουν μερικές κοινοβουλευτικές έδρες και τίποτα παραπάνω.

Αν και εδώ που τα λέμε, τα κόμματα που διεκδικούν την είσοδό τους στην Βουλή ("Νίκη" και "Πλεύση ελευθερίας") προβλέπεται από τους περισσότερους πως θα χαρίσουν απείρου κάλλους κοινοβουλευτικές στιγμές. Που μακάρι να διαψευστούν όσοι υποστηρίζουν συγκεκριμένες τοποθετήσεις, αλλά φαντάζει αρκετά δύσκολο να αποφευχθεί.

Καθώς για την επικεφαλής της "Πλεύσης ελευθερίας" τα έργα και οι ημέρες της είναι αρκετά νωπές, όπως και του επικεφαλής της "Νίκης". Άλλωστε μπορεί ο καθένας να φανταστεί την παρουσία του, αρκεί να έχει αναγνώσει μερικές από τις προγραμματικές θέσεις του αμφιλεγόμενου κόμματός του. «Του ψεκασμού, του λαϊκισμού και του κάθε οσίου θα γίνει στην Βουλή» υποστηρίζουν ορισμένοι από τους οποίους σαφώς και δεν διαχωρίζω την θέση μου.

Με βάση λοιπόν τον κεντρικό προεκλογικό σχεδιασμό των κομμάτων, οι τοπικοί κομματικοί μηχανισμοί έχουν ξεκινήσει τον προεκλογικό αγώνα τους. Με πιο δραστήριο για την ώρα, εκείνο της Νέας Δημοκρατίας. Τα υπόλοιπα δύο μεγάλα κόμματα ΣυΡιζΑ και ΠαΣοΚ φαίνεται πως έχουν στοχεύσει οριστικά στο αφήγημά τους για την επόμενη γαλάζια τετραετία και τον τρόπο αντιπολίτευσης που θα επιλέξουν. 

Έτσι λοιπόν η νεοεκλεγμένη βουλευτής, οι πολιτευτές και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στην Καστοριά έχουν ξεκινήσει να υλοποιούν όσα τους ζήτησε ο πρόεδρός τους κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Την εκλογική εγρήγορση και συνολική κομματική συστράτευση για να επιτευχθούν κατά το ελάχιστο τα προηγούμενα εκλογικά αποτελέσματα ή τουλάχιστον να μην προκύψουν επιπλέον απώλειες αυτών.

Καθώς δεν αποτελεί δα και μυστικό –παρά το γεγονός πως το ανάγουν ως τοπική είδηση!– πως πολλοί εκ των ψηφοφόρων του συγκεκριμένου κόμματος γοητεύονται από κομματικούς σχηματισμούς δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, διαβάζοντας κανείς τους αριθμούς και τα ποσοστά των εκλογικών αναμετρήσεων του 2019 –ή και παλιότερα– και του φετινού Μαΐου, μπορεί αρκετά εύκολα να οδηγηθεί στα παραπάνω και να κατανοήσει πως υπάρχει πραγματικά μέρος του εκλογικού σώματος που διαδραματίζει τον ρόλο των συγκοινωνούντων ιδεολογικά ψηφοφόρων.
 
Που απλά μετακινούνται από τα δεξιά προς τα δεξιότερα, τα "ψεκασμένα" δεξιά και τα ακραία δεξιά ανάλογα τους διαμορφωθέντες συσχετισμούς. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας θα έπρεπε να στρέψει τις προσπάθειές της να απαλλαγεί με οποιονδήποτε τρόπο από τέτοιου είδους άλτες ψηφοφόρους και να επικεντρωθεί στο πολυπληθέστερο κεντρώο τμήμα του εκλογικού σώματος. Και αυτό φαίνεται να έχει ως στόχο ο κ. Μητσοτάκης, γεγονός που μένει να επαληθευτεί από το αποτέλεσμα των ερχόμενων εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Παρά τα πράγματι ενδιαφέροντα προεκλογικά τεκταινόμενα που θα κρίνουν κατά πολύ την τετραετή πορεία της Ελλάδας, στον μικρόκοσμο της αρχοντοεπαρχιώτισσας –όπως την κατάντησαν– οι δημότες της σχεδόν ποτέ δεν αισθάνονται πλήξη. Άλλωστε φροντίζουν αρκετοί προς αυτήν την κατεύθυνση. Γεγονότα που αν δεν αφορούσαν την ζωή των τοπικών ιθαγενών που διαμένουν σε αυτήν την πόλη ενδεχομένως να εκλαμβάνονταν ως άκρως κωμικά, αλλά δυστυχώς αρκετά από αυτά αφορούν άμεσα την ποιότητα της ζωής τους, και όχι μόνο.

Σίγουρα, δεν γίνεται λόγος μόνο για τα έργα "υποδομής και πνοής" που τελέστηκαν από την δημοτική αρχή του κ. Κορεντσίδη και παρουσιάστηκαν ως τέτοια από τα Φιλικά Μέσα Ενημέρωσης, όπως η (επιτέλους) ασφαλτόστρωση του οδικού άξονα που συνδέει την Χλόη με την Καστοριά, το ασφαλτομπάζωμα με τα χέρια λακούβων που είδαμε το προηγούμενο διάστημα και ο κυκλικός κόμβος πλησίον του πάρκου Ολυμπιακής Φλόγας. Αλλά επί της ουσίας, δεν έγινε η παραμικρή δομική παρέμβαση που θα άφηνε το δημοτικό αποτύπωμα της δημαρχίας του κ. Κορεντσίδη.

Ή μπορεί μερικά από αυτά να είναι έτοιμα προς έγκριση και υλοποίηση και απλά να μην προλάβει να τα καρπωθεί ο συνδυασμός της «Ώρας για» δουλειές. Όμως, αν σε ένα τέτοιο αφήγημα ελπίζουν ακόμα και σήμερα κάποιοι εκ των τελευταίων ρομαντικών και υποστηρικτών της συγκεκριμένης δημοτικής αρχής, μάλλον το άμεσο μέλλον θα τους διαψεύσει κατηγορηματικά.

Όπως διαψεύστηκαν αλλεπάλληλες φορές για τα περισσότερα από τα έργα που παρουσιάστηκαν από τα ΦΜΕ ως «έργα Κορεντσίδη» αλλά είχαν προετοιμαστεί από προηγούμενες δημοτικές αρχές. Που για την οικονομία του χώρου σου αγαπητή ΟΔΟΣ, καλό θα ήταν να μην γίνει λεπτομερέστατη αναφορά, ειδικά όταν αυτά έχουν καταγραφεί σε πολλά από τα προηγούμενα φύλλα σου.

Εκείνο όμως που φαίνεται να κεντρίζει το ενδιαφέρον και να προκαλεί πληθώρα συζητήσεων, είναι το νέο στην πιάτσα "μείζον" θέμα της μετεγκατάστασης ή μη του 4ου δημοτικού σχολείου. Και «νάσου» δηλώσεις και «νάσου» τοποθετήσεις επί των τοποθετήσεων και των αντιδράσεων και «νάσου» νέες αντιδράσεις του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων με προφίλ συνδικαλιστικού οργάνου της δεκαετίας του ‘80 κτλ.

Και χαρακτηρίζεται ως "μείζον" γιατί επί της ουσίας στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρει κανέναν άλλο πέρα απ όσους θεωρούν εαυτούς άμεσα θιγόμενους. Και επειδή η συγκεκριμένη στήλη αρέσκεται στην χρήση των αριθμών, καλό θα ήταν να ενημερωθούν οι αναγνώστες σου αγαπητή ΟΔΟΣ πως το συγκεκριμένο θέμα δεν αφορά περισσότερους από 200 πρόσωπα (γονείς και παιδιά μαζί) σε σύνολο περίπου 16.000 κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Καστοριάς σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2021. Δηλαδή η υποτιθέμενη αναστάτωση αφορά αποκλειστικά και μόνο το 1,2%. Όχι βέβαια ότι η ποσότητα (μαζικότητα) είναι που προσδιορίζει το δίκιο. Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση, οι μειοψηφίες προκαλούν μεγαλύτερη φασαρία για να κεντρίζουν το ενδιαφέρον των υπολοίπων. Ανεξαρτήτως αν το καταφέρνουν ή όχι. Και με τον θόρυβο σκεπάζουν τις άλλες παραμέτρους της δημόσιας διαβούλευσης. Προσπαθώντας να πείσουν ότι το θέμα αφορά την πόλη ολόκληρη. 

Και για την ουσία του ζητήματος, στο κάτω-κάτω αγαπητή ΟΔΟΣ, πού ήταν όλοι αυτοί να αντιτεθούν στο κλείσιμο του ιστορικότερου σχολείου που έγινε το 2021 και αφορούσε το 2ο δημοτικό σχολείο; Από ό,τι φαίνεται εκ των συζητήσεων που λαμβάνουν όλες αυτές τις μέρες, οι άτυχοι γονείς που τα παιδιά τους φοιτούσαν στο 2ο δημοτικό σχολείο και είχαν κάνει και εκείνοι τον χρόνιο προγραμματισμό τους δεν είχαν τα κατάλληλα θεσμικά/πολιτικά μέσα που θα απέτρεπε το δικό τους ξεβόλεμα.

Όπως για παράδειγμα το τηλεφώνημα του δημάρχου Καστοριάς μέσω του κινητού της κ. Κατερίνας Σπύρου σε αντίστοιχη περίπτωση διαμαρτυρίας για το σχολικό συγκρότημα στην περιοχή της Καλλιθέας. Όταν και διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους πως με την δική του παρέμβαση, το «όποιο» θέμα μετεγκατάστασης θα λάμβανε λήξη.

Βλέπεις αγαπητή ΟΔΟΣ, οι πολιτικές παρεμβάσεις και τα πρόσωπα που παίζουν τον ρόλο του πολιτικού παραγοντισμού για την εξυπηρέτηση της εκλογικής τους πελατείας καλά κρατεί και στην αρχοντοεπαρχιώτισσα. Κανείς τους φαίνεται να μην ανέχεται τον αξιολογικό τρόπο στις λήψεις αποφάσεων και ειδικότερα όταν οι αποφάσεις εκείνες θα τους αναγκάσουν σε αλλαγές. Κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να συγκρουστεί με μειοψηφίες και απλά σκούζουν και φωνασκούν.

Ή ακόμα καλύτερα, οι περισσότεροι εξ αυτών μπορεί να δηλώνουν δεξιά και αριστερά πως είναι υπέρ του συγκεκριμένου τρόπου αξιολόγησης, αρκεί να μην θιχτεί η βόλεψη τους. Γιατί αν τυχόν και θιχτεί, τότε μοιάζουν με θηρία σε κλουβιά. Όμως ακόμα και τότε θα συνεχίσουν να αντιπροσωπεύουν το 1,2%. Και εδώ που τα λέμε, μήπως και καθόλου μπράβο;

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 8 Ιουνίου 2023,αρ. φύλλου 1178.

Σχετικά:

22 σχόλια:

  1. Sultana Zorpidu [fb]25/10/23

    Πόσα κρίματα κουβαλάει στο λαιμό της η Νέα Δημοκρατία για τον τόπο μας... πολλά και βαριά και έχουν όλα ονοματεπώνυμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Nikos Koliopoulos [fb]25/10/23

      Δεν έχουν ακριβώς ονοματεπώνυμο αν κρύβονται πίσω από το ποσοστό που έλαβε η ΝΔ στην Καστοριά στις εκλογές.

      Διαγραφή
    2. Sultana Zorpidu [fb]25/10/23

      Αναφέρομαι αποκλειστικά στον ιθύνων νου του κόμματος, αν υπάρχει.

      Διαγραφή
    3. Nikos Koliopoulos [fb]25/10/23

      Μωρέ εγώ κατάλαβα.....κάποιος τους ψηφίζει εννοώ, π.χ. το 2014 έγινε το εμπάργκο της Ε.Ε. προς την Ρωσία. Ένα στέλεχος της ΝΔ δεν υπήρξε να πει "εμείς πώς θα ζήσουμε εδώ πέρα;"

      Διαγραφή
    4. Sultana Zorpidu [fb]25/10/23

      Αστεία που λες... γιατί βγήκε κάποιος να πει ότι ο μεγαλύτερος πλούτος της Καστοριάς μαζί με την γούνα είναι η βαριά της πολιτισμική κληρονομιά, που μπορεί και πρέπει να έχει τον πρώτο ρόλο σε μια πλουτοπαραγωγική διαδικασίας αναθεώρησης του παραγωγικού μοντέλου; Είμαι πεπεισμένη ότι και δεν έχουν γνώση αλλά έχουν και υπέρμετρη απαξίωση στον παράγοντα πολιτισμό. Ίσως γιατί δεν τα έχει η Κοζάνη αυτά και τα έχει μόνο η Καστοριά; Δεν ξέρω, σκέψεις κάνω. Γεγονός είναι ότι συμπεριφέρονται και ενεργούν σαν να μην ξέρουν ότι κάθονται πάνω σε ακατέργαστο διαμάντι. Αλλά αυτοί δυστυχώς καλούνται να σχεδιάσουν το δικό μας μέλλον. Καμία αισιοδοξία.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος25/10/23

      Το ακατέργαστο διαμάντι της πολιτισμικής κληρονομιάς ομως μερικοί το βλεπουν ως ταλιμπανικο ορθόδοξο τσιφλικι ξεχνώντας ότι είναι παγκόσμια κληρονομιά.

      Διαγραφή
    6. Nikos Koliopoulos [fb]25/10/23

      Φαντάσου να είχε η Καστοριά Αρχιτεκτονική και Καλών Τεχνών, πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα, κλπ κλπ κλπ.

      Διαγραφή
    7. Τάνια Κορμά [fb]25/10/23

      Θα μπορούσε να είχε. Αλλά μαλώναμε πού θα στεγαστεί γιατί έχουμε και σπίτια να νοικιάσουμε. Σιγά μην την άφηναν οι Γιαννιώτες μετά! Γι' αυτό να σταματήσουν κάποιοι τις κλάψες. Για όλα φταίει το "να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα".

      Διαγραφή
    8. Ανώνυμος25/10/23

      Η Καστοριά πρέπει να έχει δύο σχολές; περιβαλλοντικών επιστημών και βυζαντινές σπουδές με τα ανάλογα τμηματα. Όλα τα υπόλοιπα είναι για να νοικιάσουμε γκαρσονιέρες με επιλαχοντες φοιτητές

      Διαγραφή
    9. Ανώνυμος25/10/23

      Σύμφωνα με το διήμερο πρόγραμμα ξεναγήσεων το Σαββατοκύριακο 28 & 29 Οκτωβρίου η πολιτιστική περιήγηση στις ιστορικές συνοικίες της πόλης είναι μόνο 2:45 ώρες. Αν είμαστε θρήσκοι άλλες 2 ώρες στην μητρόπολη. Πίνουμε και ένα καφεδάκι και τελείωσε η επίσκεψη στην Καστοριά. Δηλ. Μονοήμερη εκδρομή. Αντίο.

      Διαγραφή
    10. Ανώνυμος26/10/23

      Ενώ τα Γιάννενα πρέπει να πάρουν την Αρχιτεκτονική Σχολή από την Καστοριά για να νοικιάζουν γκαρσονιέρες! Ωραίος είσαι!

      Διαγραφή
    11. Ανώνυμος26/10/23

      αυτό κατάλαβες κάφρε; Τα πανεπιστήμια πρέπει να γίνονται με επιστημονικά και όχι με μεσιτικά κριτήρια

      Διαγραφή
    12. Ανώνυμος26/10/23

      Εξαιρούνται τα Γιάννενα και η Κοζάνη προφανώς, εκεί μπορούν να έχουν μεσιτικά κριτήρια!
      Επειδή είχαν γερούς Πασοκους και Νεοδημοκρατες Βουλευτές, και την Κοζανιτισσα Διαμαντοπούλου Υπουργό Παιδείας, και το Γιαννιώτη Πρόεδρο Παπούλια, ξαφνικά απέκτησαν... "επιστημονικά" κριτήρια για να νοικιάζουν γκαρσονιέρες.
      Καθώς είναι παγκοίνως γνωστά τα Γιάννενα για τα αρχιτεκτονικά... χειμαδιά που έχει, και η Κοζάνη για τα... σουλτζούκια της, δικαιούνται μια Αρχιτεκτονική Σχολή με "επιστημονικά" κριτήρια αλά Παπούλια με μπλε και πράσινους κόκκους, για να νοικιάζουν τα διαμερίσματά τους, και να ρέει άφθονο χρήμα από τους χιλιάδες φοιτητες που φιλοξενούν τα Γιάννενα, και οσονούπω η Κοζάνη.
      Αλλά αν κάποιος αποκαλεί το συνομιλητή του κάφρο, καταλαβαίνει κανείς ότι η Καστοριά ούτε Κομμωτική Σχολή μπορεί να έχει.

      ΥΓ. Δύο μόνο Σχολές δικαιούται η Καστοριά; Καλοσύνη σου! Ωραίος είσαι! Και μάλιστα μια εξ αυτων περιβαλλοντικών σπουδών;
      Εδώ που έχουμε ακόμη σωλήνες αμιάντου στο δίκτυο ύδρευσης της ΔΕΥΑΚ; Εδω που καρατομούν συνεχώς δέντρα; Εδώ με τα ωραία φυτοφάρμακα και τις ωραίες φάρμες μινκ; Εδώ στην πιο μολυσμένη λίμνη της ΕΕ;


      Διαγραφή
    13. Ανώνυμος26/10/23

      Να μην ξεχάσουμε και τις φόλες στα αδέσποτα και τα σκουπίδια στην λίμνη.
      Καληνύχτα Καστοριά όπου κι αν είσαι..

      Διαγραφή
    14. Ανώνυμος27/10/23

      Γιαυτό ακριβώς τον λόγο χρειάζεται περιβαλλοντικη σχολή. Στην Καστοριά μπορείς να εκπαιδεύσεις φοιτητές γιατί έχει περιβάλλον, λίμνη, βουνά, ποτάμια κλπ για εκπαίδευση υπαίθρου. Αυτά φίλε είναι τα επιστημονικά κριτήρια όχι οι άδειες γκαρσονιέρες. Και ένα σωστό πανεπιστήμιο έχει φοιτητικό χωριό με φοιτητικές εστίες, κυλικεία, γυμναστήρια για τους φοιτητές. Δεν είναι όπως το ξέφραγο αμπέλι στο Μανιακι. Όταν όμως μόνο ενδιαφέρει να νοικιάσουμε γκαρσονιέρες και τα φαγάδικα της νότιας να έχουν πελάτες για να τα κονομήσει ο πιτσοσυμβουλος του δημαρχεί, δημιουργούμε σχολές τσόντες με ιπτάμενους καθηγητές και επιλαχοντες φοιτητές. Αλλά που τα λέω αυτά στους σταματωταδες;

      Διαγραφή
    15. Ανώνυμος27/10/23

      Αν το να ζητάς την δημιουργία πανεπιστημίου με μεσιτικά κριτήρια δεν είναι καφρίλα πες μου πως να το χαρακτηρίσω.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος27/10/23

    Ο πρώην βουλευτής μάς υπενθυμίζει σε μήνυμα του το πρωτόγνωρο και ανεπανάληπτο γεγονός, όπως γράφει, να ορισθεί εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην παρέλαση πριν τέσσερα χρόνια.

    Η πρώην βουλευτής αποκαλεί σε δήλωση της τον κ. Κασσελάκη σύντροφο.

    Τα συμπεράσματα δικά σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος28/10/23

      Η Μαρία με τα κίτρινα θα μπορούσε να κάνει αντιπερισπασμό με δήλωση ότι ο Μητσοτάκης έστειλε ολόκληρη υπουργό για χάρη της.

      Πώς να πάει αυτή η χώρα μπροστά όταν οι ιθύνοντες ασχολούνται με τέτοια πράγματα.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος27/10/23

    Αναμένω την διαγραφή της πρώην βουλευτή με ανακοίνωση του κ. Κασσελάκη στο Facebook για την προσβολή να τον αποκαλέσει σύντροφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος6/11/23

      μπέρδεψε το Kaselakis Co με το company που σημαίνει παρέα, συντροφιά

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος28/10/23

    Δεν έμαθε ακόμα ότι έναν εκπρόσωπο του κεφαλαίου δεν τον αποκαλείς σύντροφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος1/11/23

    Ο Γιάννης με το Yaris, ο κ. Balenciaga, ο κάτοχος μεταλλίων, ο κ. "σώπασε κυρά Δέσποινα", η Μαρία με τα κίτρινα.
    Αν οι ανωτέρω χαρακτηρισμοί αρκούν για να αντιληφθούν οι ψηφοφόροι αμέσως περί ποίων πρόκειται, είναι να απορεί κανείς με την αποχή στις εκλογές; Η αποχή δυστυχώς δεν δείχνει αδιαφορία αλλά απαξίωση του πολιτικού συστήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ