25.3.24

ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2023 [4]

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 28.12.2023 | 1205


Γρηγόριος Γρηγοριάδης

Ο μοναδικός υποψήφιος που είχε το θάρρος να αντιπαρατεθεί ανοικτά


[+] Χωρίς αμφιβολία, ο μεγάλος ηττημένος των δημοτικών εκλογών του 2023 στον Δήμο Καστοριάς είναι ο κ. Γρηγόρης Γρηγοριάδης. Διότι στην περίπτωσή του συμβαίνει το αντιστρόφως ανάλογο: όσο πιο μικρή είναι η διαφορά με τον νικητή του δευτέρου γύρου των εκλογών και συγκεκριμένα τον κ. Ιωάννη Κορεντσίδη, τόσο πιο πικρή είναι λογικά η ήττα. 

Και οι 168 ψήφοι διαφοράς σίγουρα κάνουν την ήττα του, στον δεύτερο γύρο, ακόμη πιο θλιβερή για τον ίδιο και τους συνεργάτες του στο συνδυασμό "Αλλαγή τώρα με στρατηγική". Αλλά και σε όσους τον στήριξαν και οι οποίοι διατρέχουν τον κίνδυνο να περιέλθουν σε δυσμένεια. 

Ο κ. Γρηγόρης Γρηγοριάδης, απόστρατος των Ενόπλων Δυνάμεων, εισέβαλε στην δημόσια ζωή της περιοχής αρχικά ως σύμβουλος του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας την περίοδο 2019 έως πριν το 2023. Σύντομα έγινε γνωστός ως απλά «Στρατηγός» και για την ακρίβεια «Ο Στρατηγός». 

Και αυτό ίσως μπορεί να θεωρηθεί και το πρώτο σφάλμα –πάντα εκ τω υστέρων όλα αυτά– αφού το προσωνύμιο περιόριζε σημαντικά την απήχησή του στις νεότερες ηλικίες και δεν είναι απαραίτητα το κατάλληλο στην δημοκρατική διοίκηση. Και ακουγόταν ίσως άσχημα σε όσους αισθάνονται πιο βολικά να αναφέρονται στον «Γιάννη» ή ακόμη και σκέτο στον «Τσούκα». 

Η ιδιότητα του απόστρατου και το συγκεκριμένο προσωνύμιο, ασυναίσθητα και συνειρμικά φέρνει στην σκέψη πιο πολύ και από την οργάνωση, την υπακοή, την ιεραρχία, την τάξη και τις κυρώσεις. Και όχι απαραίτητα τον καθαρισμό του Αυγείου. 

Βεβαίως στην συνέχεια με την επιλογή του τίτλου «Αλλαγή τώρα με στρατηγική» επιχειρήθηκε, προφανώς συμπτωματικά, να προσδοθούν στην προσπάθεια χαρακτηριστικά σοσιαλγοητείας του 1980. 

Ή ακόμη πιο πίσω, στοιχεία από την επανάσταση (και) του στρατηγού Σιμόν Μπολιβάρ στην Λατινική Αμερική. Αλλά το εγχείρημα δεν είχε μεγάλη συνέχεια. 

Ο κ. Γρηγόρης Γρηγοριάδης επικρίθηκε προεκλογικά, συστηματικά και οργανωμένα για το ότι δεν είναι τόσο… Καστοριανός, όσο είναι ή υποτίθεται… οι άλλοι, και αυτό επιβλήθηκε από την αρχή ως στοιχείο της αντιπαράθεσης στην εκλογική βάση. 

Στην μακρά προεκλογική περίοδο, τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών και κατοίκων, αναγνώριζε στις ιδιωτικές συζητήσεις ότι η δημοτική αρχή του κ. Ιωάννη Κορεντσίδη ήταν κατώτερη κάθε προσδοκίας στην τετραετία που προηγήθηκε. 

Ενώ το σύστημα που επιβλήθηκε για την αγκίστρωση στα κέντρα λήψης αποφάσεων και διαχείρισης τού δημοτικού κουμπαρά ήταν αυστηρά οργανωμένο και δομημένο σε ιεραρχία, με την πλοκή να αποτελεί κυρίαρχη αίσθηση. 

Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο, ότι για το νοικοκύρεμα των δημοτικών οικονομικών δεν υπήρχε αντιδήμαρχος Οικονομικών στον Δήμο Καστοριάς. 

Ωστόσο με την πάροδο των μηνών, το ρεύμα αποσυσπείρωσης των δυνητικών ψηφοφόρων Κορεντσίδη άρχισε να περιορίζεται αισθητά. Και να πρυτανεύουν οι λογικές της δεύτερης ευκαιρίας, της χαμένης λόγω covid πρώτης θητείας, της παράδοσης έξυπνων έργων. Προεξάρχοντος του… κόμβου. 

Με αυτές τις πολύ αντίξοες και αντιφατικές συνθήκες, την προεκλογική εκστρατεία τριών υποψηφίων δημάρχων και συνδυασμών που διεκδικούσαν από την ίδια δεξαμενή ψήφων μεταξύ των δημοτών Καστοριάς, όπως και το 2019 βεβαίως είχε συμβεί, αλλά με την διαφορά ότι τότε (το 2019) ο τότε δήμαρχος (κ. Ανέστης Αγγελής) δεν ήταν εκ νέου υποψήφιος. 

Με την αίσθηση ότι το κατεστημένο της Νέας Δημοκρατίας υπό την κυρία Μαρία Αντωνίου δεν ήταν ακριβώς ουδέτερο, και τα λάθη που σημειώθηκαν, ο κ. Γρηγόρης Γρηγοριάδης με το συνδυασμό του κατήγαγε μια πολύ ενδιαφέρουσα, δυναμική αλλά ατελέσφορη προεκλογική προσπάθεια. 

Όμως, μετά το πενιχρό 29,43% του πρώτου εκλογικού γύρου, που σχημάτισε οριστικά τους συσχετισμούς και τις δυναμικές για τον δεύτερο γύρο των εκλογών, σε συνδυασμό και με τα κύματα δυσαρέσκειας που προκαλούνται στους χαμένους και της επιθυμίας για τιμωρία και εκδίκηση, στον δεύτερο γύρο το ενδεχόμενο εκλογικής επικράτησής του, ήταν περιορισμένο. Θεωρητικά κινήθηκε στο επίπεδο του αδόκητου. 

Σε συνδυασμό όλων αυτών, με την επίδραση του δικτύου παραπληροφόρησης και παραπολιτικής που είχε στηθεί –και το οποίο ζει και βασιλεύει–  τελικά ίσως και να ήταν άθλος η πολύ μικρή διαφορά των 168 ψήφων του δεύτερου γύρου. 

Ό,τι και να ισχύει, δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι ήταν ο μοναδικός υποψήφιος που είχε το θάρρος να αντιπαρατεθεί ανοικτά με όλους τούς –κατά την γνώμη του– διαύλους πλοκής των ΜΜΕ, χωρίς ωστόσο να αντιπαραβάλλει με σαφή τρόπο την δική του πρόταση, για πρόσωπα, πρόγραμμα και στυλ διοίκησης. 

Έστω και μόλις για 168 σταυρούς διαφορά, ο κ. Γρηγόρης Γρηγοριάδης και ο συνδυασμός του έμεινε δεύτερος, με αποτέλεσμα από την 1η Ιανουαρίου 2024 και για μια πενταετία το ενδιαφέρον των πολιτών να είναι συγκεντρωμένο σε όσα θα συμβούν εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 28 Δεκεμβρίου 2023 αρ. φύλλου 1205.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ