26.3.24

ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2023 [3]

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 28.12.2023 | 1205


Απόστολος Τσούκας

Η υποψηφιότητά του θα μπορούσε να ερμηνευθεί και να εξηγηθεί ποικιλοτρόπως


[+-] Προερχόμενος από τον χώρο και τον κόσμο της γουνεμπορίας ο κ. Απόστολος Τσούκας, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας, ήταν ταυτόχρονα ο υποψήφιος των δημοτικών εκλογών του 2023 για το Δήμο Καστοριάς με το συνδυασμό "Μπροστά μαζί", που σε πρώτο χρονικό στάδιο, πριν την επίσημη προεκλογική περίοδο, και μόνο η φήμη εξέπληξε ή έστω η υποψηφιότητά του προκάλεσε εντύπωση. 

Παρά το γεγονός ότι στην κοινή γνώμη –από άποψη συγκριτικών σταθμίσεων και μεγεθών– δεν δημιουργείται ζήτημα, σίγουρα δεν μπορεί να είναι απαρατήρητο κατ’ αρχάς το γεγονός ότι ο κ. Απόστολος Τσούκας είναι άμεσος (;) διάδοχος του κ. Ιωάννη Κορεντσίδη στην προεδρία του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, ήδη από την εποχή που ο τελευταίος αποφάσισε να είναι υποψήφιος δήμαρχος Καστοριάς, πίσω στο 2019. 

Οπότε αμφότεροι προέρχονται από όχι απλά συναφείς κύκλους, αλλά από τον πυρήνα του ίδιου ακριβώς κοινωνικού και οικονομικού κέντρου: Της γούνας· με όλα τα θετικά, και τα πολλά της προβλήματα. 

Συνεπώς, η υποψηφιότητά του για τον θώκο του δημάρχου Καστοριάς, απευθυνόμενη και στην ίδια εκλογική βάση, θα μπορούσε να ερμηνευθεί και να εξηγηθεί ποικιλοτρόπως. 

Είτε ως εναλλακτική πρόταση, για την περίπτωση που ο νυν δήμαρχος και τέως πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών δεν κατάφερνε να περάσει στο 2ο γύρο των δημοτικών εκλογών, δηλαδή ως μια ευθέως συγγενής διαδοχή, είτε προκειμένου να παρεμβληθεί, πλήττοντας την προοπτική νίκης άλλου. 

Ώστε να απορροφήσει το κύμα των ψηφοφόρων εκείνων που –απογοητευμένοι από την πρώτη τετραετία του κ. Ιωάννη Κορεντσίδη– θα μπορούσαν να προτιμήσουν τον ίδιο ως υποψήφιο δήμαρχο. 

Και όχι για παράδειγμα τον υποψήφιο κ. Γρηγόριο Γρηγοριάδη. Του οποίου η δυναμική, ως φημολογούμενης εκλόγιμης υποψηφιότητας, απέναντι κυρίως στο "σύστημα Κορεντσίδη", φαινόταν να είναι σημαντική, ακόμη και πριν το 2023. 

Η πορεία προς τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, έδειξε ότι ο κ. Απόστολος Τσούκας, που σχημάτισε μάλλον δυσκολότερα απ΄ ό,τι αρχικά εκτιμήθηκε ένα συνδυασμό 222 υποψηφίων υπό τον τίτλο "Μπροστά μαζί", έμοιαζε να μην συνοδεύεται από την αρχική δυναμική. Ούτε και από ενθουσιασμό από κάποιο «ρεύμα». 

Εξ άλλου και ο ίδιος ο κ. Απόστολος Τσούκας, ο οποίος στις πρώτες του δημόσιες δηλώσεις έμοιαζε να είναι μαχητικός και επικριτικός, παρουσίασε τους επόμενους μήνες μια αξιοπρόσεκτη διακύμανση. 

Αυτή εκφράστηκε στην αρχή με την παρατήρηση ότι το ψηφοδέλτιό του περιλάμβανε και υποψηφιότητες του οικογενειακού, κοινωνικού περίγυρου, που ούτως ή άλλως θα είχαν εκ των πραγμάτων περιορισμένη δυνατότητα απήχησης, αφού ήταν οι ίδιοι οι δικοί του δεδομένοι ψηφοφόροι. 

Στην συνέχεια, παρά το πολύ πλούσιο (σε σελίδες) έντυπο και ηλεκτρονικό προεκλογικό πρόγραμμα τού συνδυασμού του, το οποίο θα μπορούσε να είναι πρόγραμμα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, και το οποίο είναι ελάχιστοι όσοι μπαίνουν στον κόπο να διαβάσουν, και παρά τον πόλεμο των δήθεν δημοσκοπήσεων και της φημολογίας ότι η πορεία προς τις εκλογές καθορίζεται από καταξιωμένα γραφεία προώθησης (promotion) και δημοσίων σχέσεων, ήταν κάτι περισσότερο από σαφές, ότι είχε χαθεί η αρχική λάμψη. 

Κανείς δεν γνωρίζει εάν οι εξελίξεις, «η κοιλιά» όπως λένε στην εκλογική αργκώ, είχε σχέση και με τις καταγγελίες του Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών. Ο οποίος σε δελτίο τύπου του Ιουλίου του 2023 με τίτλο «ακατάλληλος» εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία περιγράφουν την “ακαταλληλότητα” του προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας Απόστολου Τσούκα και ζητούν την άμεση απομάκρυνσή του από την προεδρία. 

Με χρήση τουλάχιστον απαξιωτικών επιθέτων όπως «ανεπαρκής, ακατάλληλος, υβριστής, ημιμαθής, ανοργάνωτος» –τις οποίες η ΟΔΟΣ δεν υιοθετεί απλά αντιγράφει, να είναι λίγες μόνο από τις λέξεις που αναφέρονται στο δελτίο τύπου του ΣΕΓ. 

Χωρίς απ’ όλα αυτά να προκληθούν αντιδράσεις που θα ανέμενε κάποιος σε μια τέτοια περίπτωση, ο χρόνος ως τον πρώτο γύρο των εκλογών, από τον Ιούλιο του 2023 κύλησε με τυπική προεκλογική μαχητικότητα. 

Το βράδυ του πρώτου γύρου που ο κ. Απόστολος Τσούκας με τον συνδυασμό του ήλθαν τρίτοι, ήταν φανερό ότι το 23,59% που απέσπασε, κατέγραψε στην κάλπη μια συγκεκριμένη πολιτική τάση.

Ταυτόχρονα όμως κατάφερε και το προφανές πλήγμα στον έτερο σημαντικό αντίπαλο, το συνδυασμό "Αλλαγή τώρα με στρατηγική" του κ. Γρηγορίου Γρηγοριάδη, που στο πρώτο γύρο πήρε το 29,43 % των εγκύρων ψηφοδελτίων. 

Και συνεπώς (θεωρητικά) δεν αποκλείεται να είχε αναδειχθεί από τον πρώτο γύρο κιόλας νικητής ο κ. Γ. Γρηγοριάδης, εάν γίνει δεκτή η θεωρητική προσέγγιση ότι όλες οι ψήφοι του πρώτου εκλογικού γύρου που δεν δίνονται στους εν ενεργεία δημάρχους, εκφράζουν αυθεντικά την αποδοκιμασία στον υφιστάμενο, αποτελώντας ένα ξέσπασμα.  

Η συμβολική θέση για τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών που περιλάμβανε την επίσκεψή του στην επίσημη ομιλία του κ. Γρηγορίου Γρηγοριάδη, δεν ήταν φυσικά αρκετή. 

Ό,τι και να συνέβη, οι αναγνώστες και φίλοι της εφημερίδας που τον υπέδειξαν, το κατατάσσουν οριακά στα πρόσωπα που ξεχώρισαν θετικά στην Καστοριά το 2023 και σχολίασαν ότι αναμένουν με ενδιαφέρον και προσμονή την στάση του στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς. 



Φωτογραφίες
Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του συνδυασμού "Μπροστά μαζί" του κ. Αποστόλου Τσούκα, στις 3 Σεπτεμβρίου 2023. Στην απέναντι σελίδα (στην έντυπη έκδοση) ο κ. Απόστολος Τσούκας.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 28 Δεκεμβρίου 2023 αρ. φύλλου 1205.


1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος26/3/24

    Αν δεν ήταν υποψήφιος ο Τσούκας, θα ήταν σήμερα Δήμαρχος ο Γρηγοριάδης!
    Σύμπτωση; Δε νομίζω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ