21.3.24

ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2023 [6]

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 28.12.2023 | 1205


Δημήτριος Σαββόπουλος

Το βουβό μήνυμα των πολιτών της Καστοριάς


[+] Με συνολικά 6.178 σταυρούς προτίμησης ο κ. Δημήτριος Σαββόπουλος, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού τού από την 1η Ιανουαρίου 2024 νέου περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεωργίου Αμανατίδη, που ήταν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ως τις εκλογές του 2023, από την οποία ακολούθως διαγράφτηκε, ήταν κάτι αναμενόμενο να οριστεί χωρικός αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς. 

Το αντίθετο θα ήταν απλά αδιανόητο. Στο ίδιο μοτίβο και η ανάδειξή του, από τους αναγνώστες και φίλους της ΟΔΟΥ, είναι μια λογική συνέπεια και δεν εκπλήσσει. 

Καθώς όλα –ως φαίνεται– ξεκίνησαν δύο χρόνια πριν, τον Νοέμβριο του 2021, όταν επισημοποιήθηκε με ρήξη η κρίση στις σχέσεις του ιδίου, όπως και άλλων, με τον αποχωρούντα και πλέον προηγούμενο περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονία (για την ακρίβεια ως την 31.12.2023) κ. Γεώργιο Κασαπίδη. 

Ήταν η εποχή που καθήκοντα αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς ανατέθηκαν στην κυρία Δέσποινα Κοζατσάνη, έως τότε περιφερειακή σύμβουλο. Χωρίς –και λόγω των συνθηκών της εποχής από τον covid και άλλες αιτίες, να γίνει ευρέως γνωστό το φάσμα των συνθηκών που οδήγησαν στην αντικατάστασή του.  Ο ίδιος ο κ. Δημήτριος Σαββόπουλος παρέμεινε μέλος του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας. 

Το ενδιαφέρον από πολιτική άποψη, που κάνει την περίπτωση ξεχωριστή είναι ότι, ο κ. Δημήτριος Σαββόπουλος που είναι γεννημένος το 1966, απόφοιτος της Γεωπονικής σχολής του ΑΠΘ και δημοτικός υπάλληλος στο Δήμο Καστοριάς, απολαμβάνει μιας επαναλαμβανόμενα διαπιστωμένης δημοφιλίας στις κάλπες. 

Σχεδόν παντού και σε όλη την εκλογική περιφέρεια του «νομού» Καστοριάς. Κατορθώνει να κερδίζει συμπάθειες στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, ακόμη και σε πολίτες που προσανατολίζονται στα κεντροαριστερά και αριστερά. Έστω κι αν όπως εκτιμάται, ο ίδιος εμπνέεται από μάλλον συντηρητικές ιδέες. 

Ίσως η αξία του, ίσως η καλή και φιλική διάθεση, που μοιάζει να μοιράζει ειλικρινά στους συμπολίτες του –κανείς δεν γνωρίζει ακόμη ακριβώς– αλλά το σίγουρο είναι πως αυτά τα χαρακτηριστικά του, δεν «δικαιούνταν» για κανένα λόγο να αγνοήσει η Νέα Δημοκρατία στους στρατηγικούς της υπολογισμούς. 

Κι όμως, όχι μόνο παύθηκε από αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς (το Νοέμβριο του 2021), αλλά όταν πριν τις εκλογές του 2023 ο ίδιος θέλησε να «απαλλάξει» τους ενδοπαραταξιακούς του αντιπάλους από τον ανταγωνισμό του και ενδιαφέρθηκε να στελεχώσει ως ένας υποψήφιος βουλευτής το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις εκλογές του 2023, η Νέα Δημοκρατία, ενεργώντας συλλογικά και πολιτικά κοντόφθαλμα, τον απέρριψε. Του έκλεισε και την πόρτα κατάμουτρα, προσβλητικά. 

Ήταν προφανώς συνυπεύθυνοι πολιτικά, σε όλο αυτό που συνέβη τόσο η κυρία Μαρία Αντωνίου όσο και ο τότε βουλευτής κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας. Κανείς από τους δυο τους δεν θα ήθελε λογικά ένα εμπόδιο, του εκλογικού αναστήματός του, στα πόδια τους. Και ουδείς μέχρι σήμερα πήρε θέση γι’ αυτό το θέμα.

Με δεδομένο ότι ανάλογες καταστάσεις και χειρισμοί γίνονταν παντού στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ήταν περίπου φυσικό επακόλουθο ο κ. Δ. Σαββόπουλος να μετέχει ως υποψήφιος σύμβουλος με τον κ. Γ. Αμανατίδη, αφού στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, κεντρικά, περιφερειακά και τοπικά, τούς ήταν αδύνατο να αντιληφθούν την λαϊκή δυσαρέσκεια. 

Με τον πολιτικό χρόνο μηδενισμένο και από 1.1.2024 να ξεκινά πλέον μια περίοδος ουσιαστικής πολιτικής λογοδοσίας, τόσο για τον ίδιο τον κ. Δημήτριο Σαββόπουλο όσο και για το εγχείρημα της Δυτικής Μακεδονίας, τα πράγματα σίγουρα δεν θα είναι εύκολα. Ούτε απλά. 

Θα πρέπει, αν δεν οφείλει ακριβώς, να παρουσιάσει σύντομα μετρήσιμο έργο σε επίπεδο Καστοριάς και βεβαίως Περιφέρειας. Κάτι που έχουν ανάγκη οι πολίτες της περιοχής, οι οποίοι και τον στήριξαν. Το ότι χρημάτισε στο παρελθόν επί πολλά χρόνια συνεχόμενα, από αντινομάρχης Καστοριάς έως και αντιπεριφερειάρχης, και συνεπώς κομίζει εμπειρία, του στερεί την δυνατότητα για περίοδο χάριτος. Πόσο μάλλον που τα προβλήματα της Καστοριάς είναι τεράστια και υπαρξιακά. 

Για τους αναγνώστες και τους φίλους της ΟΔΟΥ, τόσο οι πιο πάνω διαπιστώσεις όσο και το γεγονός ότι η νίκη του Γ. Αμανατίδη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα ήταν ακόμη πιο δύσκολη χωρίς τον Δημ. Σαββόπουλο, και ότι χάρη στην ρήξη αλλά και την υπέρβαση και την αντιπαράθεση με το πολιτικό κατεστημένο της περιοχής, οι πολίτες της Καστοριάς έκαναν την δική τους επανάσταση, στέλνοντας το βουβό μήνυμά τους. Χωρίς αμφιβολία ο Δημήτριος Σαββόπουλος αξίζει την επιλογή τους ως πρόσωπο της χρονιάς του 2023. 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 28 Δεκεμβρίου 2023 αρ. φύλλου 1205.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ