17.3.24

ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2023 [9]

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 28.12.2023 | 1205


Ομάδα Platanus

Ύστερα από πολλά χρόνια εγένετο (ένα μικρό) φως


[+] Και ύστερα από πολλά χρόνια, ίσως και δεκαετίες εκτεταμένης περιβαλλοντικής υποβάθμισης της πόλης της Καστοριάς, με την διαρκή κοπή δένδρων, την διακοπή κάθε προγράμματος συστηματικής και οργανωμένης δενδροφύτευσης μετά από σχετική μελέτη, για την δημιουργία χώρων και νησίδων πυκνού πράσινου, ύστερα από δεκαετίες χρήσης του πρασίνου μόνο στο επίπεδο των λιγοστών χαμηλών θάμνων του κιτς καλλωπισμού, στο πλαίσιο συνήθως κάποιας απ’ ευθείας «αρπαχτής» εργολαβίας, μέσα στο 2023 επιτέλους εγένετο (ένα μικρό) φως. 

Χρειάστηκε να προηγηθεί την εποχή covid και των περιορισμών της κυκλοφορίας, η αλόγιστη, για το περιβάλλον εγκληματική κοπή των δένδρων (λευκών, πλατάνων και άλλων) στον εσωτερικό παραλίμνιο του Βουνού της Καστοριάς (στον Γύρο της Λίμνης) και η απίστευτη, με το παραμικρό και χωρίς κανένα λόγο κοπή δένδρων, ανάλογα με τα αιτήματα καπρίτσιου του κάθε περιοίκου που ενοχλείται από την πράσινη ομορφιά των δένδρων στους κοινόχρηστους και δημόσιους γενικά χώρους, τους δρόμους και τις κατ’ ευφημισμό πλατείες της πόλης. Κάτι που έγινε τόσο στις περιοχές των αλσυλλίων του Σταυρού, του Αγίου Αθανασίου και της «Έλλης», εντός του Κοιμητηρίου, αλλά και στην περιοχή του Βυζαντινού Μουσείου (τέως Ξενία – Δεξαμενή). 

Με αμέτρητα αθώα θύματα σε άτομα δένδρων, επιτέλους για κάποιους, η απόφαση του Δήμου Καστοριάς να «αναμορφώσει» τις πλατείες Μακεδονομάχων και Ειρήνης κόβοντας τα έλατα και άλλα δένδρα που κοσμούν τις κατά τα άλλα κακάσχημες και απεριποίητες πλατείες, ξεχείλισε ως φαίνεται το ποτήρι. Και οδήγησε στον σχηματισμό μιας ομάδας πολιτών της Καστοριάς που με την εύγλωττη ονομασία Platanus, όχι μόνο οργάνωσαν στην συλλογή υπογραφών διαδικτυακά, αλλά και σε πραγματικό τόπο και χρόνο, με τις παραστάσεις τους και την εξωστρέφειά τους, έκαναν το ζήτημα της σχεδιαζόμενης οργανωμένης μαζικής καταστροφής, πανελλήνια γνωστό. 

Χαρακτηριστική ήταν η παράστασή τους στο δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς και η έκδοση ανακοινώσεων με τις οποίες αν μη τι άλλο, ύστερα από χρόνια σιωπής και από χρόνια συγκάλυψης των εγκλημάτων κατά του δημοτικού πρασίνου, στην οποία συγκάλυψη πρωτοστατούν τα περισσότερα ΜΜΕ της Καστοριάς, έγιναν συγκεκριμένες καταδίκες. Για το αδιανόητο, να είναι ποτέ δυνατόν, δημοτική αρχή όπως αυτή εκπροσωπείται από την συγκροτημένη πλειοψηφία των παρόντων και την εύγλωττη απουσία κάποιων άλλων, να υποστηρίζει στα σοβαρά ότι θα πρέπει οι πλατείες και οι υπαίθριοι ανοικτοί χώροι να είναι γυμνοί από το πράσινο των ψηλών δένδρων.

Καθώς η ομάδα Platanus συγκροτεί μια πρωτόγνωρη για τα τοπικά δεδομένα –ύστερα από αρκετά χρόνια σιωπής – εκδήλωση ακτιβιστικής δράσης που αντιστέκεται στην μαζική αποχαύνωση στο κόψιμο των δένδρων της Καστοριάς, στην απογύμνωση του τοπίου, έστω κι αν η ομάδα δεν έδειξε αντίστοιχη κινητικότητα στο έγκλημα της κοπής των πεύκων στο Άλσος του Αγίου Αθανασίου με ευθύνη του Στρατού, οι αναγνώστες και φίλοι της ΟΔΟΥ την υπέδειξαν –έστω κι αν είναι μαζική και ανώνυμη– στα «πρόσωπα» που διακρίθηκαν θετικά στην Καστοριά το 2023. 


Φωτογραφίες
Κάτω: στην "Παραλία της Βομβάης" στην θάλασσα του Σάλτον, ο καλλιτέχνης Στήβεν Σκοτ έστησε το πρότζεκτ του, μια μεταλλική κατασκευή με την λέξη "SOS". Στο κέντρο "νεκροί" φοίνικες κοντά στην εγκαταλελειμμένη μαρίνα της άλλοτε «Ριβιέρα της Αμερικής».
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 28 Δεκεμβρίου 2023 αρ. φύλλου 1205.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ