30.3.24

ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2023 [1]

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 28.12.2023 | 1205


Μαρία Αντωνίου

Το τι θα καταφέρει για τον τόπο η κυρία Μαρία Αντωνίου δεν θέλει και μεγάλη φαντασία: ό,τι κατάφερε και στις προηγούμενες


[-] Βουλευτής Καστοριάς για πρώτη φορά στις εκλογές του 2012, πέτυχε την επανεκλογή της στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, εκλογή που «επικαιροποίησε» (χάρη στην λίστα) στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους και παρέμεινε βουλευτής ως το 2019. 

Μετά τις εκλογές του 2019, από την θέση της «υπεύθυνης» του Γραφείου του Πρωθυπουργού (Κυριάκου Μητσοτάκη) στην Θεσσαλονίκη, με τις «βέλτιστες» πρακτικές της κυβέρνησης στην Καστοριά, πέτυχε (είτε ήταν σκοπός της, είτε όχι) να επιβάλλει την δυαρχία στα τοπικά πολιτικά πράγματα –αν δεν ήταν κυρίως υπονομευτική η παρουσία της έναντι του αντιπάλου της. 

Με περίπου επτά (7) χρόνια ενεργού βουλευτικού βίου στις πλάτες της, τον Μάιο του 2023 πέτυχε την θριαμβευτική επανεκλογή της για μια ακόμη κοινοβουλευτική θητεία που ξεκίνησε ελέω λίστας, ύστερα και από τις δεύτερες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2023. 

Πρόκειται "αναμφίβολα" για ένα ιδιαίτερο πολιτικό φαινόμενο ή για κάτι άλλο που εξηγεί το ότι "μεσουρανεί"; Ο χρόνος ως το τέλος αυτής της θητείας στην Βουλή, "θα δείξει" τι τελικά συνέβη και τι ισχύει. 

Ωστόσο οι αναγνώστες της ΟΔΟΥ που την υπέδειξαν στα πρόσωπα του 2023, το έκαναν κατά κανόνα με κυρίως αρνητικό "πρόσημο", κάποιοι δε σχολίασαν και τα ακόλουθα:

Ενώ όλοι θυμούνται ότι πίσω στο 2013 έγινε αρχικά γνωστή με την δήλωσή της εντός της Βουλής «θεωρώ τον εαυτό μου... λαϊκό κορίτσι», και στην συνέχεια όταν με προεδρικό διάταγμα (πάντα επί Νέας Δημοκρατίας) το υπουργείο Παιδείας (με υπουργό τον κ. Κ. Αρβανιτόπουλο) κατάργησε το ιδρυμένο πανεπιστημιακό τμήμα Αρχιτεκτονικής στην Καστοριά, με έτοιμες υποδομές που κόστισαν περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ, και ενώ η Μαρία Αντωνίου δήλωνε «είμαι εξοργισμένη, με την εγκληματική του απόφαση. Ο υπουργός Παιδείας φτιάχνει Πανεπιστήμιο Κοζάνης και όχι Δυτικής Μακεδονίας. Αγωνίστηκα πήρα την διαβεβαίωση από τον ίδιο τον υπουργό παρουσία και του υπουργού Επικρατείας. Το λέω ευθέως κάποιοι υπουργοί θα πρέπει να φοράνε παντελόνια…», προέβη δηλαδή σε δηλώσεις κάπως σεξιστικού τύπου. 

Ενώ στην πρώτη χρονική περίοδο του κοινοβουλευτικού της βίου (του Σεπτεμβρίου 2015 πολιτική περίοδο), ούσα βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας η ίδια φωτογραφιζόταν στο Βίτσι στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται εκεί κάθε Αύγουστο, ποζάροντας "αγκαζέ" με την κυρία Δέσποινα Σβερώνη βουλευτή (τότε κοινοβουλευτική εκπρόσωπο) της ξεκάθαρα νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής (αργότερα χαρακτηρισθείσας εγκληματικής οργάνωσης).

Και ενώ τον Δεκέμβριο του 2015 (επί ΣυΡιζΑ – ΑνΕλ) όχι απλά δεν ψήφισε θετικά στην επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης στα ζευγάρια του ίδιου φύλου, ούτε καν μάλιστα επέλεξε την οδό της... απουσίας, αλλά ήταν μια από τους / και τις 29 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που ψήφισαν "όχι", ενέργεια για την οποία... επιβραβεύτηκε αφού από τον Ιανουάριο του 2016 (υπενθυμίζεται ότι στις 10 Ιανουαρίου 2016 εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης) έως τον Ιούνιο του 2019 ήταν αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, υπεύθυνη για θέματα έρευνας και... καινοτομίας, ο εκ νέου πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο διορατικός μεταρρυθμιστής (προφανώς αναγνωρίζοντας τα χαρίσματα, περγαμηνές, προοδευτικότητα και τις ικανότητές της, ίσως και την απήχησή της με την πειθώ στα λαϊκά στρώματα, σίγουρα δε και τις καινοτομίες που πέτυχε ως τομεάρχης), μετά τις εκλογές του 2023 "ευλόγησε" τον ορισμό της ως προέδρου στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για την Ισότητα, την Νεολαία και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου! 

Μάλιστα στις αρχές Οκτωβρίου 2023, στην πρώτη της συνέντευξη τύπου στην Καστοριά, με την ιδιότητα της προέδρου της Επιτροπής Ισότητας Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, η κυρία Μαρία Αντωνίου, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στις εξελίξεις που υπάρχουν για το... Φράγμα Νεστορίου.

Εν τω μεταξύ, πέρα από την πολυετή πολιτική της σταδιοδρομία, η επαγγελματική της ζωή περιορίστηκε στο ότι εργάστηκε ως δασολόγος σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα αλλά και στο Δημόσιο, στις διευθύνσεις Δασών Φθιώτιδας και Καστοριάς, ενώ υπήρξε πάντως και υπεύθυνη γυναικών της ΝΟΔΕ Καστοριάς.

Το τι θα καταφέρει για τον τόπο η κυρία Μαρία Αντωνίου στην τρίτη (ή τέταρτη για την ακρίβεια) βουλευτική της θητεία, δεν θέλει και μεγάλη φαντασία: ό,τι κατάφερε και στις προηγούμενες. 

Βέβαια δεν πρέπει να παραβλέπεται και το γεγονός ότι τα 4,5 έτη (2015-2019) κυβερνούσε ο ΣυΡιζΑ. Για την ίδια, προφανώς «μιλά» το έργο της Νέας Δημοκρατίας. 

Για τους άσπονδους φίλους της, το έργο της απλά παραμιλά. Όπως αντίστοιχα και όλων των βουλευτών των τελευταίων πολλών ετών, χωρίς αμφιβολία.

Ίσως να τα καταφέρει και λίγο καλύτερα βέβαια στην θητεία της αυτή. Και αυτό προκύπτει δεδομένου ότι «αντικειμενική» ενημερωτική ιστοσελίδα της Καστοριάς ανήγγειλε πριν μόλις μερικές ημέρες ως «μεγάλη επιτυχία» των κ.κ. Μαρίας Αντωνίου και Ιωάννη Κορεντσίδη (βουλευτή και δημάρχου Καστοριάς αντίστοιχα) την σωτηρία της "Μακενδνός αε" (που υποτίθεται είχε ήδη διασωθεί με την… μίσθωσή της σε ιδιώτη). 

Περίεργος αναγνώστης έψαξε και βρήκε την σχετική ομιλία της στην Βουλή των Ελλήνων, που διάβαζε από γραπτό κείμενο, με αρκετά ομολογουμένως σαρδάμ. 

Ο αναγνώστης παρατήρησε ότι στο 2.37 (περίπου) λεπτό του αποσπάσματος που η ενημερωτική-αντικειμενική ιστοσελίδα ανάρτησε, θεάται η έμπειρη κοινοβουλευτική και βουλευτής Καστοριάς on camera (στο κανάλι της Βουλής), κατά την ανάγνωση της βαρυσήμαντης ομιλίας της να προσπαθεί να βγάλει μια τρίχα (;) από πάνω της με δύο χειρονομίες. Στην αρχή μοιάζει να επιχειρεί να την βάλει στην τσέπη της αλλά στην συνέχεια να την απορρίπτει στο δάπεδο, «ως κάθε λαϊκό κορίτσι» του 2013 θα έπραττε το 2023.

Κάπου μάλιστα ακούγεται να δηλώνει ότι είναι «βουλευτής της Καστοριάς, μιας [α]κριτικής περιοχής» –πιο πολύ κρητικής ακούγεται αυτό που λέει, θυμίζοντας τα κατορθώματα των ελαιώνων του Ηρακλείου Κρήτης. 

Αναφερόμενη στα σχέδια της κυβέρνησης τουλάχιστον δύο φορές κάνει λόγο περί «σχεδιών» και όχι σχεδίων, την μια φορά τουλάχιστον αναφέρεται στις επενδυτικές σχεδίες της κυβέρνησης («επενδυτικών σχεδιών») για την... δίκαιη μετάβαση. 

Στο περίπου 4 έως 4:10 λεπτό αναλύει το σχέδιο της κυβέρνησης με ενίσχυση στο 70% και των γουνοποιητικών επιχειρήσεων της Δυτικής Μακεδονίας υφιστάμενων μεγάλων αλλά και μικρομεσαίων αλλά και νέων. Κάνοντας κάποιους από τώρα να ετοιμάζονται για το φαγοπότι. 

Με την λανθάνουσα γλώσσα που λέει την αλήθεια, να αποδεικνύει ότι ορισμένοι βασίζουν την παρασιτική τους επιβίωση, στην Κρητική Καστοριά, χάρη στις επενδυτικές Σχεδίες διάσωσης, και όχι στα σχέδια. 

Σημειώνεται ότι στο περίπου 6.30 υπάρχει και η αναφορά της για τον Δήμο Καστοριάς με κάπως ασαφείς και αόριστες κουβέντες, χωρίς καθόλου να ακουστεί το κατόρθωμα του κ. Ιωάννη Κορεντσίδη. 

Και στο τέλος σημείωσε σεμνά –πολύ σεμνά όμως– απευθυνόμενη στο λιγοστό (ευτυχώς) ακροατήριο και τερματίζοντας: «Η μετριότητα αγαπητοί συνάδελφοι, είναι μια βαθμίδα που δεν υπάρχει στην αξιολογική κλίμακα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας. Δεν συμβιβαζόμαστε με την μετριότητα και είμαστε μόνο ικανοποιημένοι με την αριστεία και την κορυφή».

Έτσι, σεμνά και ταπεινά και με νόημα, σαν τα αριστεία να αφορούν (και) την ίδια, με αυτές τις ατάκες για την μη ανοχή και τις ασυμβίβαστες απόψεις της ίδιας απέναντι στην κάθε μετριότητα, δηλώνοντας απερίφραστα ότι είναι και η ίδια ικανοποιημένη μόνο με την αριστεία και την κορυφή, αποκάλυψε (;) ίσως και το μανιφέστο της για την Ισότητα, την Νεολαία και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ως πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής, δικαιώνοντας έτσι τον πρωθυπουργό που ξέρει να ορίζει τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση. 

Μετά την ομιλία της στην Βουλή, προφανώς ασχολήθηκε και με την Ισότητα και τα Δικαιώματα, όλων των ανθρώπων. Και των μετριοτήτων. 

Πώς θα μπορούσε επομένως να μην επιλεγεί ως πρόσωπο του 2023 από συμπολίτες της στην [α]κρητική Καστοριά;



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 28 Δεκεμβρίου 2023 αρ. φύλλου 1205.


1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος31/3/24

    Προφανώς οι καστοριανοί ψηφοφόροι εκτίμησαν την προσφορά της στον τόπο.
    Για αυτό πρέπει να περνούν από ψυχοσωματικές εξετάσεις και να μπούν αυστηρά κριτήρια όσων θέλουν να ψηφίζουν……

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ