24.3.24

ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2023 [5]

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 28.12.2023 | 1205


Εταιρεία προστασίας ατόμων με αυτισμό

Επιστέγασμα της προσπάθειας


[+] Υπάρχει στην Καστοριά και λειτουργεί ήδη από την περίοδο του 2005-2006, όταν και για πρώτη φορά ιδρύθηκε συστάθηκε και αναγνωρίστηκε, ένα σωματείο. Ένα πρωτοποριακό σωματείο, από τα ελάχιστα ανάλογα και συναφή της ευρύτερης περιοχής, που δεν είναι εκπολιτιστικό, εξωραϊστικό και ψυχαγωγικό όπως τα πιο πολλά, που για την περιοχή του νομού Καστοριάς υπολογίζονται σε πολλές δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες. 

Το σωματείο αυτό δεν συστάθηκε για να χρηματοδοτεί και να οργανώνει τις καθημερινές ανησυχίες, την ανάγκη για συλλογικότητα, ούτε να υποκαθιστά την κοινωνική ζωή ή να εκτονώνει την ανία μετά ή άνευ χρηματοδοτήσεων, χορών και χοροεσπερίδων. 

Πρόκειται για την "Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό – Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς" το οποίο στα χρόνια που ακολούθησαν έως σήμερα, μέσα από πάμπολλες αντιξοότητες, εσωτερικού τύπου ή και τις κλειστές πόρτες άλλων, ανάμεσα από τις σκληρές συνθήκες της οικονομικής κρίσης που αντιμετώπισε η Ελλάδα μετά το 2010, στην πραγματικότητα γράφει την δική του λαμπρή ιστορία. 

Το "σωματείο" που φυσικά και είναι εταιρεία μόνο ως προς την ένωση των φυσικών προσώπων που την συγκροτούν, στο πρώτο στάδιο της ίδρυσής του ανέδειξε ένα μείζον ζήτημα που έως τότε ήταν απλά κοινωνικό ταμπού και όσες οικογένειες το αντιμετώπισαν το θεωρούσαν ατομικό τους πρόβλημα. Και αυτό δεν είναι άλλο από τα πρόσωπα, τους ανθρώπους της διπλανής και της δικής μας πόρτας, που πλήττονται από το φάσμα του αυτισμού. 

Καθώς έγινε το outing χάρη στο ζήλο συγκεκριμένων συμπολιτών – γονέων παιδιών στο φάσμα του αυτισμού, και συμπολιτών που αθόρυβα, ανώνυμα και εθελοντικά συμπαραστάθηκαν στα εγχειρήματα των εμπνευστών, μέσα από πολλές και χρονοβόρες διαδικασίες, δημιουργήθηκε αρχικά το Κέντρο Ημέρας που από το 2013 λειτούργησε στους Μανιάκους (Φιλίππου και 28ης Οκτωβρίου) και αφορούσε σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες με διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού. 

Ο σκοπός του Κέντρου Ημέρας ήταν και παραμένει η παραμονή του ατόμου με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού στην κοινότητα, η αποτροπή της κοινωνικής απομόνωσης και περιθωριοποίησής του και η υποστήριξη εκείνων των δεξιοτήτων και ικανοτήτων που επιτρέπουν την κοινωνική ενσωμάτωση, και προπαντός ο σχηματισμός συνείδησης στην υπόλοιπη κοινωνία της Καστοριάς που για πολλές δεκαετίες προηγουμένως, αγνοούσε ή ήθελε να αγνοεί το ζήτημα. 

Στην περίοδο της δημαρχίας Ανέστη Αγγελή, χάρη στις επίμονες προσπάθειες των μελών του σωματείου, το Κέντρο Ημέρας μεταφέρθηκε οριστικά στο δημοτικό κτήριο (κάποτε γνωστό ως Πρόνοια) μεταξύ των οδών Βιτσίου και Παλαιολόγου όπου και έκτοτε λειτουργεί, αποκτήθηκε μάλιστα και όχημα μεταφοράς των ατόμων μέσω προγράμματος της ΑΝΚΑΣ, ενώ χάρη στα χρηματοδοτικά προγράμματα ευρωπαϊκού και εγχώριου επιπέδου, στελεχώθηκε και αντιμετωπίζει τα πρακτικά προβλήματα της λειτουργίας του. 

Με μία αρχική παρέμβασή της μέσω της ΟΔΟΥ, η κυρία Χρυσούλα Πατρώνου-Παπατέρπου, που είναι από τους δραστήριους εθελοντές-υποστηρικτές της εταιρείας στην Καστοριά, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα του αυτισμού, δημοσιοποιήθηκε η μεγάλη προσπάθεια της Εταιρείας Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Καστοριάς, για την ανέγερση ενός Οικοτροφείου στο οποίο θα στεγάζονται άτομα με αυτισμό, όταν δεν θα είναι δυνατόν να τα προσέχουν πια στο σπίτι της οικογένειάς τους, είτε γιατί οι γονείς θα έχουν αποβιώσει ή γιατί θα είναι δύσκολο να παραμείνουν χωρίς ειδική φροντίδα. 

Στο τέλος, ήλθε το κατ’ αρχήν επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας, δεδομένου ότι με μια από τις καλές αποφάσεις του Δήμου Καστοριάς και το ενδιαφέρον του δημάρχου Καστοριάς, μέσα στο 2023, έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση που ήταν η «Έγκριση πρότασης για την εντοπισμένη τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στο Ο.Τ. ΚΦ.Γ10, τμήματος της Ε’ πολεοδομικής ενότητας (περιοχή πρώην ΖΕΠ), Δημοτικής Ενότητας Καστοριάς» με την κατοχύρωση ότι αναγνωρίζονται πλέον επίσημα οι ειδικές ανάγκες των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού.

Μέσα από πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και δράσεις του σωματείου στο Κέντρο Ημέρας αλλά όχι μόνο εκεί, το 2023 αναδείχθηκε σε ένα έτος μεγάλης δραστηριότητας. Με τον στόχο να παραμένει η ανέγερση στην Καστοριά του σύγχρονου, ευρωπαϊκού, πρότυπου ολοκληρωμένου Κέντρου. Το οποίο όχι μόνο θα είναι σημείο συνάντησης επιστημόνων, αλλά θα καλύπτει τις μεγάλες ανάγκες για θεραπευτική παρέμβαση, στέγαση, ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και εργασία των ατόμων με αυτισμό και ιδίως όσων δεν θα έχουν πια την άμεση στήριξη των μελών της πατρικής και μητρικής τους οικογένειας. 

Απομένει η εύγλωττη αλλά και δραματική παρέμβαση της γραμματέως της Εταιρείας Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό – Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς κ. Ξένιας Μπαλλή στο δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς, με την οποία κατέστησε σαφές ότι «Το άγχος όλων των γονέων που έχουν παιδιά με αυτισμό είναι τι θα γίνουν τα παιδιά τους όταν θα έχουν φύγει οι ίδιοι από τη ζωή. Το σωματείο μας ιδρύθηκε το 2005 και ήδη γονείς αυτών των παιδιών έχουν αρχίσει να πεθαίνουν», να συνεχίσει να ευαισθητοποιεί όχι μόνο τους ιθύνοντες αλλά το κοινωνικό σύνολο, που σύμφωνα με τους αναγνώστες που υπέδειξαν το σωματείο και το Κέντρο Ημέρας Καστοριάς, δεν πρέπει να εθελοτυφλεί. 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 28 Δεκεμβρίου 2023 αρ. φύλλου 1205.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ