20.3.24

ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2023 [7]

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 28.12.2023 | 1205


Σκοτ Λάμπρος

Αφού γύρισε τον κόσμο ήταν έτοιμος να πάει στον Άρη


[+] Ο κ. Scott Lambros δεν είναι ο μοναδικός Καστοριανός της Διασποράς που διαπρέπει. Και που ενδέχεται να είναι άγνωστος στην πατρίδα των προγόνων του (Καστοριά αλλά και Ελλάδα) ή να μην εκτιμάται ανάλογα με την αξία του η προσφορά του. Ούτε είναι και ο μοναδικός Ελληνοαμερικανός που εργάζεται στην NASA. 

Παλιότερα –δεκαετίες προηγουμένως– όταν ακόμη οι δεσμοί μεταξύ των Καστοριανών της Καστοριάς και της Διασποράς, παρά τα πενιχρά μέσα επικοινωνίας, που ήταν αποκλειστική η επιστολική αλληλογραφία και σπανιότερα τα πανάκριβα τηλεφωνήματα, ήταν γνωστό σε μερικές οικογένειες της Καστοριάς, πως κάποιοι από τους συγγενείς τους, εργάζονταν με κάποια επιστημονική ιδιότητα ακόμη και στην περίφημη διαστημική υπηρεσία. 

Ωστόσο σίγουρα ο κ. Σκωττ Λάμπρος είναι ένας από τους λίγους Καστοριανούς της Διασποράς που ακόμη κι’ αν το όνειρο τους να γίνουν αστροναύτες δεν ευοδώθηκε, είναι σήμερα διευθυντής στην ΝΑΣΑ και πιο ειδικά διευθυντής του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb, η οποία συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και τον Καναδικό Οργανισμό Διαστήματος, πραγματοποιεί συστηματικές έρευνες στο διάστημα.

Όπως ο ίδιος ο κ. Λάμπρος διευκρίνισε σε συνέντευξή του στον ιστότοπο tvxs.gr και σε ερωτήσεις της ΟΔΟΥ, σκοπός του φιλόδοξου προγράμματος που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, δεν είναι μόνο να ερευνηθεί το διάστημα που αποτελούμενο από δισεκατομμύρια πλανητών ενδέχεται να φιλοξενεί και αλλού μορφές ζωής, εκτός από την Γη, είναι «οι ανακαλύψεις αυτές να κάνουν τον κόσμο να φιλοσοφήσει αλλιώς την ζωή του στη γη». 

Το σύμπαν άλλωστε έχει δισεκατομμύρια γαλαξίες και ο καθένας τους έχει δισεκατομμύρια αστέρια. Ο δικός μας μόνο Γαλαξίας έχει 200 δισεκατομμύρια αστέρια και τα περισσότερα έχουν πλανήτες γύρω τους. Σε κάποια από αυτά μπορεί να υπάρχει ζωή. Χάρη στις έρευνες της ΝΑΣΑ έχουν προκύψει πληροφορίες σε σχέση με την κλιματική αλλαγή που αφού παρουσιαστούν παρέχονται στους πολιτικούς της υφηλίου, ώστε να μην μπορούν πλέον να δηλώνουν ότι τις αγνοούν. 

Ο κ. Σκωτ Λάμπρος που καταγόμενος μακρά από την Καστοριά (με συγγενείς στην οικογένεια του αείμνηστου ιατρού Λάμπρου Παπαλάμπρου και Σάσας Γκολογκίνα) διακρίνεται για την θέση που κατέχει και τα αποτελέσματα της έρευνας που συντονίζει. 

Δεν ξεκίνησε την ζωή του ως καριερίστας, αλλά ως ταξιδευτής του κόσμου. Ως νέος ξεκίνησε να κάνει τον γύρο της Γης, και αφού τον ολοκλήρωσε σκέφτηκε, όπως γλαφυρά ο ίδιος περιγράφει, ότι αφού γύρισε τον κόσμο είναι έτοιμος να πάει… στον Άρη. Επέμεινε να γίνει αστροναύτης αλλά ήταν μεγάλος ο ανταγωνισμός και τελικά εργάζεται έως σήμερα στην εξερεύνηση του διαστήματος. 

Μεταξύ των επιτευγμάτων του αναφέρει ότι χάρη στα ταξίδια του στον Κόσμο (στην Γη) έμαθε πολλά για τους ανθρώπους και για το πόσο ίδιοι είμαστε παρά τις διαφορετικές κουλτούρες, και πως αυτή η γνώση από τα επίγεια ταξίδια του είναι κίνητρο στα πρότζεκτ. 

Οι εμπειρίες του αυτές ήταν και ο αποφασιστικός παράγοντας ώστε να είναι δραστήριος ακτιβιστής σε οργανώσεις υποστήριξης στα κακοποιημένα παιδιά, και σε κάθε περίπτωση τονίζει ότι σύμφωνα με τα όσα αφηγούνται οι αστροναύτες - μέλη των διαστημικών αποστολών, ότι από εκεί ψηλά βλέπουν έναν όμορφο πλανήτη, χωρίς σύνορα.

Παρά ταύτα, ο κ. Σκοτ Λάμπρος στις αναζητήσεις του, περιέλαβε τα δικά του προσωπικά σύνορα που λόγω της καταγωγής του βρίσκονται στην Καστοριά. Όταν πρωτοήρθε στην πόλη, έψαχνε για συγγενείς που δεν ήξερε καθόλου. Μόνο χάρη στην προσπάθειά του μέσα από το οικογενειακό όνομα, ανακάλυψε έναν ολόκληρο κλάδο της οικογένειας Παπαλάμπρου-Γκολογκίνα για την οποία έως τότε δεν γνώριζε. 

Ο εξερευνητής του απείρου διαστήματος ανακαλύπτοντας τις οικογενειακές του ρίζες αισθάνθηκε την συγκίνηση της συγγένειας μέσω του παππού του που άφησε την Καστοριά την δεκαετία του 1920 και πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως πολλοί Καστοριανοί εκείνη την εποχή. Έκτοτε επιστρέφει συχνά στην πόλη. 

Ο διεθνής αυτός Καστοριανός της Διασποράς παρατηρεί με σαφώς κριτικό τρόπο, ότι η Καστοριά δεν έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια, ότι είναι λυπηρό θέαμα με τα κλειστά και έρημα καταστήματα, ενώ παραδέχεται ότι νοιώθει όμορφα να βρίσκεται στην Καστοριά, καθώς είναι ένα τόσο όμορφο μέρος, με την λίμνη της που είναι γραφική, «με τις βόλτες της πάνω–κάτω στην χερσόνησο και την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που επικρατεί στους δρόμους καθώς τους διασχίζεις». 

Για την χωριστή του αυτή θέση στην ΝΑΣΑ αλλά και για το γεγονός ότι ο κ. Σκοτ Λάμπρος είναι μόνο ένας από τους Καστοριανούς στον έξω κόσμο, που διαπρέποντας είναι και δυναμικός πυλώνας της αληθινής ιστορίας του τόπου και των ανθρώπων του που σήμερα υποτιμάται και υπονομεύεται χωρίς αντίλογο, οι αναγνώστες της ΟΔΟΥ τον προτίμησαν και υπέδειξαν ως ένα από τα πρόσωπα του 2023 για την Καστοριά.



Φωτογραφία:
«Οι θάλασσες μπορεί να βυθιστούν αύριο. Ο Ωκεανός θα παραμείνει», εγκαταστάθηκε στην Παραλία της Βομβάης φέτος, στα τέλη Μαρτίου του 2023 από τον καλλιτέχνη Μάικλ Ντάνιελ Μπέρνμπεργκ (κοινώς Midabi). Η Θάλασσα του Σάλτον βυθίζεται όπως όλες οι άλλες οι «θάλασσες» που έχουμε προσκολληθεί θα βυθιστούν. Όλες εκτός από τον μεγάλο «Ωκεανό». Η ροή της ύλης και της κίνησης, του χώρου και του χρόνου. Ατελείωτη. Χωρίς σχήμα ή όγκο. Αδύνατον να γεμίσει, αδύνατο να αδειάσει. - Στην επόμενη σελίδα (μόνο στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας) ο Σκοτ Λάμπρος.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 28 Δεκεμβρίου 2023 αρ. φύλλου 1205.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ