5.6.08

ΟΔΟΣ: Gala



Oι πύλες της 33ης Διεθνούς Εκθέσεως Γούνας Καστοριάς, της περασμένης εβδομάδας έκλεισαν οριστικά. Τα οικονομικά στοιχεία για τις εμπορικές συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν και για τις προοπτικές του κλάδου, ίσως να μην έχουν ακόμη συγκεντρωθεί εξ ολοκλήρου. Αποτελεί όμως κοινή πεποίθηση, ότι οι εξελίξεις στον βασικότερο πυλώνα της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας, δεν μοιάζουν να έχουν μεταβληθεί, ούτε να έχουν βελτιωθεί αξιοσημείωτα.

Η διαπίστωση αυτή δεν προκαλεί έκπληξη. Αντίθετα, αίσθηση προκάλεσε η προσπάθεια εξωστρέφειας που επιχειρήθηκε από τους διοργανωτές της Έκθεσης και πιο ειδικά, ο εμπλουτισμός των εκδηλώσεων με άλλες μορφές κοινωνικότητας. Οι πιο χαρακτηριστικές είχαν σαφές κοινωνικό-πολιτικό αλλά και κοσμικό χρώμα, και γι’ αυτό ονομάστηκαν -με κάποια δόση υπερβολής- «γκαλά».

Διότι εκτός από γουναρικά, περίπτερα και προσελεύσεις «επισήμων» ή «διασήμων» αυτή την φορά, στην Έκθεση ήταν σαφής η χροιά κοινωνικό-πολιτικής εμπορευματικής προβολής, ως παράπλευρη πτυχή της υπόθεσης της Γούνας. Γι’ αυτό επιστρατεύθηκαν και φορείς που δεν εμπλέκονται άμεσα με την αναπτυξιακή αποστολή της Γούνας ή της Διεθνούς Εκθέσεως Γούνας, με αποτέλεσμα να υλοποιηθούν και άλλης μορφής ιδέες. Όπως ήταν τα πυροτεχνήματα τα οποία στην τελετή έναρξης, από την αρχή της λεωφόρου των Κύκνων, προσπάθησαν να εντυπωσιάσουν με απλές ιδέες σε σχήμα καρδιάς φωτός και πυρός.

Θα αγνοούσαν ίσως οι ιθύνοντες ότι η ιδέα της «καρδιάς» από άποψη καλλιτεχνικής έμπνευσης δεν ήταν καθόλου πρωτότυπη. Ούτε γνήσια. Έμοιαζε «δανεισμένη», μια και δεν πέρασε πολύς καιρός από τον Μάρτιο του 2008, αφ’ ότου ολοκληρώθηκαν οι πολύμηνες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα με την ονομασία «Ηearts in Athens -Καρδιά μου σ’ αγαπώ», τα μισά έσοδα των οποίων διατέθηκαν μάλιστα για φιλανθρωπικούς σκοπούς και πιο συγκεκριμένα στο σωματείο «Μαζί για το Παιδί». Φυσικά σε ένα τόπο σαν την Καστοριά, και σε ένα κλάδο -όπως κατάντησε να είναι- σαν την Γούνα, όπου πρυτανεύει η αρχή «Μαζί για μας» είναι περιττή κάθε απορία, αν τα μισά έσοδα αυτών των εκδηλώσεων, διατέθηκαν για οιονδήποτε φιλανθρωπικό σκοπό. Στο κάτω-κάτω, οι αντιγραφές είναι ανάρμοστες, θα σκέφτηκαν φέτος οι εγχώριοι καρδιοκατακτητές.

Οι εικόνες της Διεθνούς Έκθεσης Γούνας απέδειξαν ότι παγιώθηκε η αντικοινωνική πραγματικότητα, που οδήγησε την Γούνα από κοινωνικό αγαθό της Καστοριάς στο να γίνει υπόθεση συναλλαγής μερικών (ελάχιστων) καταχρεωμένων (και ταυτόχρονα «ρυθμισμένων») επιχειρηματιών, που διακρίνονται για την ιδεολογική προσαρμοστικότητά τους (ανάλογα με το ποιο κόμμα κυβερνά αυτόν τον τόπο). Της πραγματικότητας που συρρίκνωσε την γούνα σε τέτοιο βαθμό, που οι πολλοί να είναι εργάτες των ελάχιστων, και να μοιάζει σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας οποιαδήποτε σκέψη για γουνεμπορία σε οποιονδήποτε δεν ανήκει στο club. Που διαθέτει τα πάντα: Έως και παρατρεχάμενους υποβολείς, ψάλτες και αναγνώστες.

Βέβαια όλα αυτά είναι ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η πραγματοποίηση της Διεθνούς Εκθέσεως από τον Σύνδεσμο Γουνοποιών, διέψευσε πανηγυρικά όσους έως και ένα χρόνο πριν, προσπαθούσαν να προωθήσουν την (αντάξια ιατρικής παρακολούθησης) ιδέα κατάργησής της και μεταφοράς της Εκθέσεως Γούνας σε Θεσσαλονίκη ή Αθήνα. Ώστε φέτος ο κοσμικός, αλλά και ο πολιτικός χαρακτήρας των εκδηλώσεων, ήταν αυτός που έμεινε περισσότερο στην συλλογική μνήμη. Συνέβαλαν σε αυτή την κατεύθυνση και επισκέψεις αστραπής και εκπλήξεων, όπως ήταν αυτή του προέδρου του ΕΟΜΜΕΧ -που τα τελευταία χρόνια περισσότεροι μοιάζει σαν να ενεργεί ως παρατηρητήριο μιας διαδικασίας διαρκούς φθοράς και υποβάθμισης της γούνας, και όχι ως μοχλός ανάπτυξης.

Κυρίως όμως, την παράσταση «έκλεψαν» για μια ακόμη φορά οι εκπρόσωποι της αμιγούς πολιτικής, με γνήσιους εκφραστές τους τοπικούς βουλευτές, κ. Βίβιαν Μπουζάλη από την πλευρά της Ν.Δ., και του κ. Φίλιππου Πετσάλνικου από την πλευρά του ΠαΣοΚ. Ο οποίος έδειχνε να κινείται με άνεση στους χώρους του κτηρίου με το γνωστό και βαθύ πολιτικό μειδίαμά του. Χωρίς κανένα αίσθημα συνενοχής για την συρρίκνωση του κόσμου της Γούνας, από υπόθεση της ολότητας, σε υπόθεση των ένθεν κακείθεν ημετέρων. Χωρίς αυτά να σημαίνουν βεβαίως ότι δεν υπάρχουν και ορισμένες φωτεινές εξαιρέσεις επιχειρήσεων που λειτουργούν και επιβιώνουν αποκλειστικά και μόνο χάρη στην εργασία και το εμπορικό δαιμόνιο.

Πολύ περισσότερο όμως από τους προηγούμενους, ειδικά φέτος, μαζί με την ιδέα της φλεγομένης «καρδιάς», εντύπωση προκάλεσε η ολιγόωρη επίσκεψη του νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη, γνωστού περισσότερο για τις διαρκείς τηλεοπτικές του εμφανίσεις και για την προσήλωσή του σε απόψεις με υπερσυντηρητικό χαρακτήρα. Καθώς και το ότι έχει άποψη για τα πάντα. Η εντύπωση πέραν των άλλων, προκλήθηκε από την διακήρυξή του, ότι στην Καστοριά πρέπει να είμαστε... ευτυχείς διότι έχουμε «καλούς πολιτικούς» Ένας εκ των οποίων όπως πρόσθεσε είναι και «ο δήμαρχος Καστοριάς». Ποιος τολμά να φανταστεί άραγε τι ιδέα θα έχει ο ίδιος για τον εαυτό του.

Προφανώς δεν θα του πέρασε ποτέ η υποψία, του κάθε νομάρχη Θεσσαλονίκης, του κάθε πρωταγωνιστή τέτοιων και ανάλογων εμπορικών-πολιτικών και καλλιτεχνικών δανεικών δρώμενων, ότι δεν αξίζουν τις προσδοκίες, και ότι θα μπορούσαν (κάποτε) να βρεθούν στην πλευρά των θεατών και όχι των κομπάρσων, ή των ηθοποιών, όπου κινούνται και μετακινούνται με ταχύτητα αστραπής οι τόσοι πολλοί ανυστερόβουλοι επώνυμοι που πήραν μέρος στο γκαλά με τον τίτλο «εμείς με εμάς». Γι’ αυτούς και η μεγάλη καρδιά. Να ζήσουν.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 15 Μαΐου 2008, αρ, φύλλου 443


Σχετικά κείμενα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ