24.2.11

ΟΔΟΣ: Οι μεν και οι δε[ν]

Η ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης της ΔΕΥΑΚ, που αποφασίστηκε στο επίσης νέο δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς, συνοδεύτηκε από μια σύντομη, αλλά χαρακτηριστική ανακοίνωση του προέδρου της (και δημοτικού συμβούλου) κ. Γεωργίου Πετκανά.  Ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος και σε περασμένη δημοτική περίοδο (ως δημοτικός σύμβουλος επί δημαρχίας κ. Δ. Παπουλίδη). 

Η ανακοίνωση υπενθύμισε στους δημότες, τα χρέη της επιχείρησης προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το ΙΚΑ, το Δημόσιο (ΦΠΑ), αλλά και σε προμηθευτές της, καθώς και τις απαιτήσεις της από δικούς της, οικιακούς ή «θεσμικούς» οφειλέτες, όπως τέως ΟΤΑ.

Η ενέργεια αυτή θυμίζει ευθέως όσα συμβόλιζε και η απογραφή της Εθνικής Οικονομίας το 2004. Την οποία διενήργησε η νεοεκλεγείσα τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, και υποτίθεται αποσκοπούσε στην πιστοποίηση (ένα είδος πρωτοκόλλου παράδοσης-παραλαβής) της πραγματικής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.

Κατά πολλούς, ωστόσο, αυτό είναι και το χρονικό σημείο της σταδιακής κατάρρευσης της Ελλάδος. Διότι επικύρωσε με την πιο επίσημη ελληνική βούλα απέναντι σε τρίτους, εταίρους, συμμάχους και δανειστές, ότι την χώρα λυμαίνεται η αχαλίνωτη πολιτική απάτη και ο νεποτισμός.

Τα μεγέθη βεβαίως για την ΔΕΥΑ Καστοριάς, αλλά και τα αίτια των μεγάλων οικονομικών εκκρεμοτήτων, είναι εντελώς (και ευτυχώς) διαφορετικά. Όμως άλλο τόσο είναι γεγονός, πως ορισμένες παθογένειες που βρίσκονται συχνά στο βαθύ παλαιοκομματικό μοντέλο που οδήγησε την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής, εντοπίζονται και στην περίπτωση χρεών και απαιτήσεων, της μοναδικής κυριολεκτικά κοινωφελούς δημοτικής επιχείρησης της πόλης, που έχει σαν αποστολή της την υδροδότηση του Δήμου και την διαχείριση του αποχετευτικού δικτύου.

Αλλιώς ...δεν μπορεί να εξηγηθούν, ούτε οι αδικαιολόγητες οφειλές του ΦΠΑ, ούτε το τεράστιο, δυσβάστακτο για τις πλάτες του καστοριανού λαού βασικό χρέος της ΔΕΥΑΚ. Το οποίο άρχισε να δημιουργείται από την ίδρυσή της, πριν το 1980, και αντί χρόνο με τον χρόνο να ελεγχθεί και περιορισθεί, μοιάζει να διογκώνεται αποτελώντας το παθητικό της... Ένα παθητικό που θα την είχε οδηγήσει προ καιρού σε χρεωκοπία, αν η δομή και λειτουργία της ήταν, στ’ αλήθεια (και όχι στα χαρτιά), ιδιωτική υπόθεση. Και αν η ύπαρξή της δεν ήταν περίπου υποχρεωτική, καθ’ όσον δεν νοείται Δήμος χωρίς υδροδότηση, χωρίς υπηρεσίες αποχετεύσεων.

Διότι δεν δικαιολογείται το γεγονός, επί σειρά πολλών τώρα ετών, να πληρώνουν πανάκριβα τα διμηνιαία τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης με τους λογαριασμούς οι δημότες -συνδεδεμένοι χρήστες των υπηρεσιών της ΔΕΥΑ Καστοριάς, να μην γίνονται επεκτάσεις και έργα που να εξηγούν κατά κάποιο τρόπο το άνοιγμα των χρεών. Και παρά ταύτα η επιχείρηση να είναι υπερχρεωμένη. Όπως δεν δικαιολογείται καθόλου να έχει σωρευθεί ένα τόσο μεγάλο ποσό απαιτήσεών της από τέως ΟΤΑ. Αφού δεν πλήρωναν, τότε γιατί συνέχιζαν να παρέχουν υπηρεσίες;

Για την εικόνα και την κατάσταση που παρουσίασε η νέα διοίκησή της, ασφαλώς και δεν ευθύνεται παρά μόνο στο μέτρο της θητείας της, η απελθούσα διοίκηση της επιχείρησης. Διότι η ευθύνη είναι αθροιστική, και μοιράζεται μεταξύ όλων των διοικήσεών της από την σύστασή της μέχρι σήμερα.

Όπως στους ίδιους ανήκει και η αποκλειστική ευθύνη για τις σκανδαλώδεις διακρίσεις σε βάρος των καταναλωτών, που είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους και εξακολουθούν να πληρώνουν κανονικά τους λογαριασμούς τους, σε σχέση με τις εκτεταμένες περιοχές και οικισμούς, των οποίων οι κάτοικοι πίνουν νερό εντελώς δωρεάν, με την συνεργασία της ΔΕΥΑΚ και του Δήμου Καστοριάς, όπως κατήγγειλε και κ. Θανάσης Μπατσόπουλος στην  γνωστή τηλεοπτική του εκπομπή του Flash «Ελεύθερος σκοπευτής».

Για την ακρίβεια, το δωρεάν νερό τους, το πληρώνουν όλοι οι υπόλοιποι καταναλωτές αφού αυτοί μοιράζονται τελικά τα βάρη.  Με το θέμα εξαίρεσης περιοχών όπως το Κεφαλάρι (και παλαιότερα ο Απόσκεπος) από την υποχρέωση πληρωμής των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης, έχει ασχοληθεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν η ΟΔΟΣ.

Αν και πρόκειται περί παραλόγου, το ζήτημα αποτελεί ένα είδος ταμπού για την ΔΕΥΑΚ και κυρίως τον Δήμο Καστοριάς, που αποφεύγει να πάρει επιτέλους τις αναγκαίες και υποχρεωτικές αποφάσεις ώστε να σταματήσει την σκανδαλώδη αυτή διάκριση.

Η οποία έχει την απαράδεκτη και αναχρονιστική δικαιολογία ότι μερικές πηγές του δικτύου ύδρευσης βρίσκονται κάπου εκεί. Μόνο που το «εκεί» υποτίθεται ότι είναι Δήμος Καστοριάς, όσο Δήμος είναι κάθε περιοχή της πόλης.

Ο πραγματικός λόγος, όπως επιβεβαιώνεται από την διαιώνιση της κατάστασης, είναι το γεγονός ότι οι δύο αυτοί οικισμοί, αποτελούν μια σημαντική και καθοριστική δεξαμενή ψήφων στις εκλογές. Διότι όχι μόνο χαρίζουν την διαφορά στους νικητές συμβούλους, αλλά ίσως και να βγάζουν δήμαρχο. Αν όχι από τώρα και στο εξής (λόγω της εκτεταμένης διεύρυνσης του Δήμου Καστοριάς), οπωσδήποτε πάντως αυτό συνέβαινε μέχρι τώρα.

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι σε κάθε άλλη ευνομούμενη πολιτεία η κατάσταση αυτή της ΔΕΥΑΚ, αν δεν προκαλούσε εισαγγελική έρευνα, οπωσδήποτε πάντως θα προκαλούσε τον έλεγχο και την παρέμβαση της δημόσιας διοίκησης... Διότι, μπορεί η αυτοδιοίκηση να είναι αρμόδια για τα του οίκου της, αλλά σε όλες τις κρίσιμες λεπτομέρειες, η εποπτεία της κεντρικής διοίκησης ασκείται απαρέγκλιτα ειδικά σε υπηρεσιακά και οικονομικά ζητήματα που επηρεάζουν την χώρα.

Για τους πολύ απλούς και αυτονόητους λόγους, οι οποίοι στα μάτια και κυρίως στην νυσταγμένη συνείδηση του καθήκοντος ορισμένων, μοιάζει δυστυχώς γρίφος, η νέα διοίκηση της ΔΕΥΑ Καστοριάς, όχι μόνο μπορεί, αλλά και οφείλει να αποφασίσει και να επιβάλλει το αυτονόητο: Να πάψει να αδικεί τους ευσυνείδητους, και να επεκτείνει την επιβολή τελών ύδρευσης, για την αξία του νερού και σε περιοχές που έως τώρα έπιναν το αθώο νερό, στην υγειά των κορόιδων. 

Αν ειδικά στις σημερινές εποχές, που επιχειρείται να τεθούν φραγμοί στην ασυδοσία, μοιάζει δύσκολο το αυτονόητο, τότε περιορίζονται δραστικά οι αισιόδοξες προσδοκίες.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3.2.2011


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ