3.10.17

ΟΔΟΣ: Σήμερα εσύ, αύριο εγώ.


ΟΔΟΣ 23.3.2017 | 878

Δηλαδή, οι προηγούμενοι πρόεδροι δεν πρόσφεραν επειδή το χρήμα ήταν για κρίμα; Και μάλιστα στην ΔΕΥΑ Καστοριάς, που όχι μόνο είχαν εξαγγείλει διαχειριστικούς (επί της ουσίας και όχι αυτούς των ορκωτών) ελέγχους, αλλά ακριβώς αντίθετα αυξάνουν τους λογαριασμούς των πολιτών και τις δικές τους… αποζημιώσεις. Αντί να τα μειώσουν. Και κανείς δεν αντιδρά. 



ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ της ύστερης χειμερινής περιόδου στην Καστοριά, δείχνουν ότι ο «πάγος» καλά κρατεί. Έστω κι’ αν ήδη ημερολογιακά ξεκίνησε η Άνοιξη και την Κυριακή αρχίζει να εφαρμόζεται η θερινή ώρα, ενώ ο ηλιόλουστος καιρός των τελευταίων ημερών επιμένει να θυμίζει την εναλλαγή των εποχών, μολαταύτα η πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται στην κατάψυξη.

Διότι οι απλοί πολίτες παρακολουθούν αμήχανοι και προπαντός στωϊκά, τους πολιτικούς της περιοχής που φροντίζουν να μην κάνουν απολύτως τίποτε που να δικαιολογεί την αργομισθία τους. Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, παρεμπίπτοντα γεγονότα όπως η επίκαιρη αθωωτική δικαστική ετυμηγορία της υπόθεσης της μονής Βατοπεδίου, πείθει ότι σ’ αυτή την χώρα κανείς δεν ευθύνεται. Πλην του Άκη Τσοχατζόπουλου. Το άπλετο φως, είναι μάλλον αλά κάρτ.

Οπότε οι πολίτες έχουν απτές αποδείξεις ότι όλα τα ίδια μένουν. Έτσι παρακολουθούν παθητικά να αναπαράγονται οι εκφάνσεις της ίδιας κρίσης. Πότε με το ξεχασμένο χριστουγεννιάτικο διάκοσμο που επιμένει να «κοσμεί» κεντρικές αρτηρίες της πόλης μέσα στην Τεσσαρακοστή. Πότε με την αυθόρμητη χαρμόσυνη είδηση ότι η Καστοριά είναι τόπος παραγωγής Σωτήρων και Σωτηριών. Ανδρών και γυναικών, που δεν συγκρατούν την ικανότητα και την θέλησή τους να σώσουν τον τόπο.

Πότε πάλι με την αίσθηση, που είναι ιδιαίτερα πιο έντονη το βράδυ, ότι δεν μπορεί, αυτοί που διοικούν την πόλη και την περιοχή, έχουν κάποια δυσκολία. Έχουν κάποιο πρόβλημα να μην αντιλαμβάνονται ότι τριγύρω τους και έξω από τον μικρόκοσμό τους, δεν πάει άλλο.
Χαρούμενοι όλοι, περιφερειάρχης, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι, βουλευτές, σύμβουλοι, πρόεδροι επιχειρήσεων, υποψήφιοι πολιτευτές σχεδόν μοιάζουν να πλέουν σε πελάγη ευτυχίας.

Ύστερα μάλιστα από το πιο φαιδρό έργο, αυτό της διπλής διαγράμμισης στις παραλιακές οδούς μέχρι το Νοσοκομείο και της διαγράμμισης των διαβάσεων των πεζών, σε μια πόλη στην οποία οι («βομβαρδισμένοι») δρόμοι καλά-καλά δεν επαρκούν να διέλθουν ταυτόχρονα δύο αντιθέτως κινούμενα αυτοκίνητα και οι διαβάσεις των πεζών είναι επικίνδυνες ζώνες, το ετήσιο αυτό κατόρθωμα, των διαγραμμίσεων δηλαδή, πάντα την ίδια εποχή, στην αρχή της Άνοιξης, θυμίζει το «άσπρισμα», το «ασβέστωμα», την καλή συνήθεια των παλιών νοικοκυριών, παραμονή του Πάσχα. Το ίδιο κάνουν και οι εκλεγμένοι. «Ασπρίζουν» την παραλία, να φαίνεται όμορφη.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν λαϊκισμός να σχολιαστεί ότι τελικά, αυτό που τους ενδιαφέρει πιο πολύ τους περισσότερους από τους εκλεγμένους, είναι να «πέφτει» ο άξιος μισθός τους, η αντιμισθία, αποζημίωση, ή όπως αλλιώς λέγονται τα χιλιάδες ευρώ που πληρώνονται κάθε μήνα για να απολαμβάνει ο τόπος τις υπηρεσίες τους. Αλλά καθώς το διαρκώς ζητούμενο είναι η… επιστροφή στην κανονικότητα, κανείς δεν αισθάνεται ότι αυτό που διαπράττει είναι αντικανονικό, και θεωρείται η αντικανονικότητα κάτι φυσιολογικό.

Στον Δήμο Καστοριάς, πληρώνονται οι εκλεκτοί για να έχουν όλο τον χρόνο στην διάθεσή τους να μην κάνουν τίποτε. Ούτε καν ευχολόγια, ή ευχέλαια τα οποία γίνονταν στο παρελθόν εν χορδαίς. Στην Περιφέρεια πάλι, σαν να έχουν ξεχάσει τους Φιλιππικούς, τις καταγγελίες, την Τράπεζα της Ανατολής, τις ΑΟΖ, τα αέρια, τα ουράνια, τον Σιωνισμό. Οι βουλευτές πάλι, ελεύθερες πάντα να τάζουν ελπίδες και να κανονίζουν από τώρα τις ενέργειές τους να μην αλλάξει τίποτε. Βασικά να μην αλλάξουν ούτε οι ίδιες.

Εν τω μεταξύ η πόλη διαρκώς παρακμάζει. Για παράδειγμα τα καταστήματα είναι απολύτως έρημα και κενά. Ειδικά στην περιοχή της Άνω Αγοράς η κατάσταση έχει διαστάσεις κοινωνικής κρίσης. Αλλά όχι μόνο εκεί, διότι η ερήμωση από καιρό τώρα κλονίζει όλα τα μήκη και πλάτη. Η πόλη τα βράδια είναι βυθισμένη στο σκοτάδι. Οι λαμπτήρες χαμηλοί, όταν βεβαίως υπάρχουν, οι δρόμοι κακοτράχηλοι και τα πεζοδρόμια επικίνδυνα.

Χιλιοπειωμένα όλα αυτά, σε ώτα μη ακουόντων. Η πόλη στις εσχατιές της μιζέριας. Εξαίρεση στον δημόσιο φωτισμό που παρατηρείται αποκλειστικά σε ορισμένες περιοχές π.χ. στις επεκτάσεις και ειδικά στην περιοχή του νέου παραλιακού στα λύκεια της Χλόης. Για τα δεδομένα της εποχής και της περιοχής, κάπως άνισο να προσφέρεται άφθονος φωτισμός στις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές, και καθόλου ή σχεδόν καθόλου στις πιο πυκνοκατοικημένες. Ακόμη και στις παραλίες, τις άλλοτε διάσημες ζώνες, το βράδυ η κατάσταση δεν περιγράφεται.

Δεν μπορεί, παρά να υποθέσει κανείς ότι «θα πρέπει να αντιπαθούν στ’ αλήθεια αυτή την πόλη» οι ιθύνοντές της. Οι οποίοι για το μόνο που νοιάζονται (πέραν του μισθού τους) είναι για το τι γράφουν και τι λένε γι αυτούς τα blogs και τα facebooks, που δεν εξαγοράζονται από τους ίδιους, ή και πως θα βολέψουν και θα κλείσουν τα στόματα των εκβιαστών της δημόσιας ζωής. Αλλιώς, πώς να δικαιολογηθεί λογικά αυτό το θέαμα; Μάλλον το μη θέαμα. Τι περιμένουν άραγε για να εξηγήσουν να κάνουν τον απολογισμό τους; Να φύγει η Ελλάδα από τα μνημόνια; Ή μήπως να έλθουν κι άλλα, χειρότερα εννοείται, ώστε να συνεχίσουν να πληρώνονται για να μην κάνουν τίποτε.

Στο ίδιο μοτίβο και κλίμα, προστέθηκε σε όλα αυτά και η απίστευτη απόφαση αύξησης της μηνιαίας αποζημίωσης του νέου προέδρου της ΔΕΥΑ Καστοριάς κ. Γεωργίου Μπαμπάκου (ο προηγούμενος πρόεδρος είναι στην… Αυστραλία), που αποδεικνύει ότι οι εκλεγμένοι το πρώτο, αν όχι το αποκλειστικό που έχουν στο μυαλό τους, είναι να εξασφαλίσουν αμειβόμενη θέση. Και όχι να βοηθήσουν τον τόπο. Μέχρι και ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Ανέστης Αγγελής βρήκε… δικαιολογημένη την αύξηση (!) για να προσφέρει λέει στο 100% των δυνάμεών του ο αιρετός.

Δηλαδή, οι προηγούμενοι πρόεδροι δεν πρόσφεραν επειδή το χρήμα ήταν για κρίμα; Και μάλιστα στην ΔΕΥΑ Καστοριάς, που όχι μόνο είχαν εξαγγείλει διαχειριστικούς (επί της ουσίας και όχι αυτούς των ορκωτών) ελέγχους, αλλά ακριβώς αντίθετα αυξάνουν τους λογαριασμούς των πολιτών και τις δικές τους… αποζημιώσεις. Αντί να τα μειώσουν. Και κανείς δεν αντιδρά.


Προφανώς η σκέψη «σήμερα εσύ, αύριο εγώ» θα έχει την τιμητική της. Μάλιστα ο νέος πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καστοριάς, που εξασφάλισε για τον εαυτό του διπλασιασμό της αποζημίωσής του, επικαλέσθηκε σε ανάρτησή του υψηλού επιπέδου αναλύσεις του Νόαμ Τσόμσκι για να αποστομώσει τους επικριτές. Έτσι είναι αν σε πνίγει το δίκαιο και το σωστό, αν μάχεσαι για τις ιδέες.

Και εν πάση περιπτώσει, δεν διευκρίνισαν τι θα γίνει εάν δεν κάνουν κάτι απτό για την πόλη, στο τέλος της θητείας τους. Όλοι αυτοί θα επιστρέψουν πίσω τις αποζημιώσεις τους και τις αντιμισθίες τους; Διότι θα πρέπει να λογοδοτήσουν για το αποτέλεσμα της αμειβόμενης θητείας τους. Για όσα έπραξαν ή και παρέλειψαν.

Έτσι ούτε ο κ. δήμαρχος, ούτε και ο νέος πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καστοριάς απάντησαν, για ποιο λόγο χρειαζόταν αυτός ο διπλασιασμός, όταν η ΔΕΥΑ Καστοριάς διαθέτει πλήρες οργανόγραμμα αδρά αμειβόμενων υπαλλήλων από την θέση του διευθυντή, των προϊσταμένων έως το επίπεδο των εργατών. Και έχουν φροντίσει τόσο πολύ για την ευκολία τους, ώστε καθιέρωσαν το σύστημα των...τηλεφωνικών μετρήσεων με ευθύνη των οικιακών συνδρομητών.

Ώστε να είναι περίπου βέβαιο, ότι και μετά την αποχώρηση του κ. Ζαχαρία Παύλου από την προεδρία και την άφιξή του στην... Αυστραλία, προβλέπονται και άλλες μέρες δόξας στην ΔΕΥΑ Καστοριάς, η οποία, αφού δεν γίνεται ο διαχειριστικός έλεγχος παλιών διοικήσεων που έταζε η σημερινή διοίκηση του Δήμου, ξανά προς την δόξα τραβά.

Εκτός κι’ αν το σωστό της όνομα είναι ΔΕΗ-ΑΚ και το νέο της μότο θα είναι «είδες η ΔΕΗ-ΑΚ»;



Φωτογραφία εξωφύλλου: Albrecht Dürer (1471-1528) Windhund  | Λαγωνικό (1500)

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 23 Μαρτίου 2017, αρ. φύλλου 878. 



Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ