7.11.14

Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς "Ο Προφήτης Ηλίας"


ΟΔΟΣ: Η απαγωγή της Γούνας
Έχοντας  υπόψιν μας την αναλυτική πρόταση του ΣΕΓ, καταγγέλλουμε καταρχήν τις μονομερείς και βεβιασμένες ενέργειες του ΣΕΓ, ο οποίος διασπαστικά προς τον κλάδο από την ίδρυσή του, ποτέ δε σεβάστηκε την αρχή των συνεργασιών και συμφερόντων του κλάδου, διότι δεν έλαβε ποτέ υπόψιν του το συνδικαλιστικό όργανο του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας», το βάθος λειτουργίας αυτού του οργάνου, την ουσιαστική του υπόσταση και την θετικότατη προσφορά στα δρώμενα της περιοχής είτε αυτά αναφέρονται σε συνδικαλιστικά, κοινωνικά, οικονομικά ζητήματα αυτού του τόπου, όπως και τους άλλους Συνδέσμους της περιοχής.

Διασπαστικά και χωρίς να λάβει υπόψιν του τα συμφέροντα όλων των γουνοποιών της περιοχής, προσπαθεί να διοργανώσει μια Έκθεση Γούνας στην Αθήνα, εκβιαστικά των ολίγων και επίδοξων, για συγκεκριμένα συμφέροντα, αποκλείοντας τους μεσαίους και μικρούς βιοτέχνες από το σημαντικότερο γεγονός του κλάδου μας, το γεγονός που εδώ και 37 χρόνια τους δίνει το δικαίωμα και την ελπίδα να αισθάνονται ότι βρίσκονται στο ίδιο τους το σπίτι.

Η ελαφρότητα με την οποία επιχειρείται από την πλευρά των ολίγων, να σβήσουν και να αφανίσουν τον τόπο που και τους εξέθρεψε και τους ανέδειξε με μια σειρά από πλεονεκτήματα που έχει κατοχυρώσει αυτή η περιοχή, από την πλευρά μας θεωρούμε ότι είναι χρέος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας» να διαφυλάξει και να αναδείξει την πόλη μας αλλά και τη Σιάτιστα και να συνεχίσει να διοργανώνει και μάλιστα σε καινούριο εκθεσιακό χώρο την Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς.

Ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς, στα πλαίσια των συνεργασιών, φιλοξένησε στα γραφεία του τη Συντονιστική Επιτροπή του κλάδου, λαμβάνοντας σημαντικές αποφάσεις για την απρόσκοπτη λειτουργία αυτού του κλάδου. Η κορυφαία πρότασή μας της συνένωσης των συνδικαλιστικών οργάνων της Δυτικής Μακεδονίας, σε ένα Σύνδεσμο, φαίνεται ότι ενόχλησε τον ΣΕΓ, ο οποίος ούτως ή άλλως με τη γνωστή τακτική της διάσπασης προσπαθεί για άλλη μια φορά να υπονομεύσει αυτή την πρόταση. Το «διαίρει και βασίλευε» είμαστε σίγουροι ότι οι βιοτέχνες της Καστοριάς και της Σιάτιστας δεν θα αφήσουν να περάσει, γιατί ξέρουν ότι το συμφέρον τους είναι στην πόλη της Καστοριάς και της Σιάτιστας που αναδείχθηκε το μοναδικό παραγωγικό κέντρο της Δυτικής Ευρώπης με κορυφαίο γεγονός τη διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς εξασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες εντός της νομοθετημένης περιοχής της προβολής και προώθησης των γουναρικών.

Η διάσπαση αυτών των εκδηλώσεων χρονικά σε τρεις περιόδους, αποπροσανατολίζει το πελατειακό μας κοινό και δεν διασφαλίζει καθόλου τη συμμετοχή τους, με το σκεπτικό ότι η διοργάνωση στην Αθήνα προσπαθεί να καλύψει τις ατέλειες κατά την άποψή τους των αποστάσεων, του κόστους, του περιβάλλοντος, κ.λ.π. με τη σημαντική σημείωση ότι ο κλάδος της γούνας δεν είναι κλάδος τροφίμων, σούπερ μάρκετ κ.λ.π. και δεν έχει ανάγκη τέτοιων προσφορών που προσπαθούν να εγκαινιάσουν με αυτές τις ανυπόστατες προτάσεις τους.

Να επισημάνουμε βέβαια ότι οι προτάσεις αυτές είναι τόσο πρόχειρες και δεν τυγχάνουν καμίας ισχυρής βάσης μιας και τον Ιανουάριο οι επιχειρήσεις του κλάδου της γουνοποιίας, προετοιμάζονται φτιάχνοντας τα νέα μοντέλα για τη συμμετοχή τους στις Διεθνείς Εκθέσεις. Με ποιον τρόπο βέβαια θα συμπέσουν αυτές κατά την άποψή τους εκποιήσεις των γουναρικών μόνο αυτοί μπορούν να μας το εξηγήσουν.

Σαλόνι Γούνας ο Σύνδεσμος Γουνοποιών προσπάθησε τον μήνα Σεπτέμβριο να το διοργανώσει, δεν υπήρξε όμως ανταπόκριση από τους γουνοποιούς της περιοχής, μιας και οι συνάδελφοι μας προσπαθούν στην περίοδο αυτή να πουλήσουν τα προϊόντα τους μέσω των επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες σε περιοχές όπου υπάρχουν τουρίστες (όπως νησιά κ.λ.π).

Καταληκτικά λοιπόν προτείνουμε αυτά που χρόνια προσπαθούμε, προκειμένου να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα κυρίως των μικρών και μεσαίων γουνοποιών της περιοχής:

Την απρόσκοπτη διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Γούνας στην πόλη της Καστοριάς, γεγονός σημαντικό για την περιοχή μας, μιας και ο θεσμός αυτός ανέδειξε την περιοχή για 37 ολόκληρα χρόνια ως το μοναδικό παραγωγικό κέντρο γουναρικών μαζί με τη Σιάτιστα.

Την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός σύγχρονου και μεγάλου εκθεσιακού χώρου που να διασφαλίζει τις διεθνείς προδιαγραφές, γεγονός για τον οποίο ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς προχωρά απρόσκοπτα στην υλοποίησή του διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τη συμμετοχή όλων των βιοτεχνών της περιοχής στη Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς δίχως να τους διαχωρίζει σε μικρούς και μεγάλους.

Ισχυροποίηση των Νόμων και θεσμών για την παραμονή των γουνοποιών σε αυτή τη μοναδική περιοχή σε ότι αφορά την επεξεργασία των γουναρικών αλλά και της ενίσχυσης του κλάδου, με την επισήμανση ότι μιας και υπάρχουν τα ίδια μέτρα και σταθμά δεν μπορεί οι κύριοι αυτοί να απολαμβάνουν όλων αυτών των ενισχύσεων και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, αλλά να θέλουν να διασφαλίσουν συμμετοχή μόνο για τον εαυτό τους στην Αθήνα.

Ενίσχυση της τοπικής οικονομίας αλλά και της Εθνικής Οικονομίας με πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρο στη Δυτική Μακεδονία και μόνο.

Όχι διάσπαση των εκδηλώσεων χρονικά μιας και όλες αυτές οι ενέργειες θα μπορούσαν να λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης της Διεθνούς Έκθεσης Καστοριάς, απορρίπτοντας κατηγορηματικά βέβαια τις ιδέες περί προσφορών κ.λ.π.

Τελειώνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς έχει πάντα ως στόχο την ενότητα του κλάδου και την πρόοδο και ευημερία της περιοχής μας και ότι θέλει πίστη και τόλμη όταν υπηρετείς τα κοινά και αυτό εμείς τουλάχιστον προσπαθούμε να πράξουμε, δίδοντας ίσες ευκαιρίες σε όλους, χωρίς να επιδιώκουμε να αλλοιώσουμε και να υπονομεύσουμε την πορεία αυτού του τόπου και αυτό εξαρτάται από το δεσμό της γούνας για να πετύχουμε κάτι καλό για τον τόπο μας.

Εκ της διοικήσεως


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 10 Ιουλίου 2014, αρ. φύλλου 748


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ