20.2.17

Αντιδράσεις για τα νέα διόδια με καθυστέρηση


Η πιθανότητα ραγδαίας και οριστικής πλέον περιθωριοποίησης της Καστοριάς, στην πολύ πιθανή περίπτωση, που μετά τις ευρωεκλογές, αλλά και τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης του Μαΐου 2014, αποφασίσει η κυβέρνηση να επιβάλλει τα διόδια στους καθέτους οδικούς άξονες της Εγνατίας Οδού, μοιάζει πιο κοντά όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν.
ΟΔΟΣ 20.02.2014

Η πρόσφατη αποκάλυψη της είδησης, ότι προγραμματίζεται η άμεση τοποθέτηση δύο σταθμών διοδίων στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού θα έπρεπε λογικά και κανονικά, να έχει προκαλέσει πάταγο όχι μόνο στην πόλη, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.Και όμως, οι μέχρι τώρα αντιδράσεις, είναι σχεδόν μηδαμινές. Επικρατεί μια ιδιόρρυθμη σιγή. Ιχθύος σιγή.
ΟΔΟΣ 27.112014


ΣΕ ΚΙΝΗΣΕΙΣ  έτσι ώστε να αποτραπεί η κατασκευή των διοδίων στην περιοχή Αλιάκμονα, στον κάθετο άξονα της Εγνατίας οδού Σιάτιστας – Κρυσταλλοπηγής, προχώρησε η βουλευτής ΣυΡΙζΑ Καστοριάς κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου. 
Η κ. Ο. Τελιγιορίδου επικοινώνησε με τους τεχνικούς συμβούλους του ΤΑΙΠΕ Δ και ζήτησε την επανεξέταση της υπ. αρ. 6686 ΚΥΑ 14-11-2014, που αφορά την τοποθέτηση διοδίων στον Αλιάκμονα, στον κάθετο της Εγνατίας Οδού.
Οι τεχνικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ, δεσμεύτηκαν να επανεξετάσουν το θέμα της λειτουργικότητας και βιωσιμότητας των συγκεκριμένων διοδίων και τη δυνατότητα αλλαγής της συγκεκριμένης ΚΥΑ, σε συνεργασία με την Εγνατία Οδό και τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών. 
«Όχι στην κατασκευή διοδίων στον Αλιάκμονα. Τα διόδια αποφασίστηκαν και εγκρίθηκαν επί άλλων κυβερνήσεων, με υπουργούς τους κ.κ. Γκίκα Χαρδούβελη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Μετά από επικοινωνία που είχα με τεχνικούς συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ, εκτιμώ ότι το θέμα θα επανεξεταστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ένας νέος σταθμός διοδίων μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να επιφέρει για την περιοχή μας, καθώς θα επιβαρύνει περαιτέρω το κόστος μετακίνησης προς τους γειτονικούς νομούς», δήλωσε η κ. Τελιγιορίδου, σχετικά με τη δημοσίευση της προκήρυξης για κατασκευή σταθμού διοδίων στην περιοχή Αλιάκµονα. 

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους αρμόδιους υπουργούς με θέμα: «Επανεξέταση κατασκευής σταθμού διοδίων Αλιάκμονα επί του κάθετου άξονα της Εγνατίας οδού ‘Σιάτιστα – Ιεροπηγή-Κρυσταλλοπηγή» κατέθεσε προχθές Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017 η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Καστοριάς κ. Μαρία Αντωνίου. Η ερώτηση έχει ως εξής:
«Στις 21 Ιανουαρίου 2017 η Εγνατία Οδός α.ε. προκήρυξε διαγωνισμό για την κατασκευή του Σταθμού Διοδίων στη θέση ‘Αλιάκμονας’ στον κάθετο άξονα 29 ‘Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή’ 1.950.000,00 ευρώ προϋπολογισμού , χρηματοδοτούμενου από το ΠΔΕ (ΣΑΕ-071/5).
Επειδή στον ως άνω κάθετο άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής χωροθετούνται δύο σταθμοί διοδίων σε απόσταση 36 χιλιομέτρων μεταξύ τους, ο σταθμός Ιεροπηγής και ο σταθμός Αλιάκμονα, εν αντιθέσει με τον κάθετο άξονα Χαλάστρας-Ευζώνων στον οποίο τοποθετείται μόνο ένας, ο σταθμός Ευζώνων, με συνέπεια την άνιση μεταχείριση των δύο περιοχών και των κατοίκων τους.
Επειδή η κατασκευή του εν λόγω σταθμού διοδίων θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία πλήττεται από το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα, την πτώση των δεικτών επιχειρηματικότητας, τη μειωμένη τουριστική επισκεψιμότητα και στην οποία καταγράφεται το χαμηλότερο ΑΕΠ της Ευρώπης. 
Επειδή η δημιουργία του σταθμού θα εκτοξεύσει το κόστος μετακίνησης των κατοίκων και των εργαζομένων, όπως επίσης και των όσων τουριστικών επισκεπτών μιας παραμεθόριας περιοχής, με αποτέλεσμα ακόμα μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση στους κατοίκους της περιοχής (πέρα από τα έξοδα θέρμανσης, ασφάλειας κτλ).
Επειδή θα αυξηθεί το κόστος των εμπορευμάτων που μεταφέρονται και καταναλώνονται στην περιοχή και κατά συνέπεια το κόστος διαβίωσης για τους κατοίκους μιας ακριτικής περιοχής.
Κατόπιν όλων αυτών ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί: Προτίθεστε να επανεξετάσετε το ζήτημα της κατασκευής σταθμού διοδίων στη θέση ‘Αλιάκμονας’, η οποία όπως προαναφέρθηκε θα έχει δυσμενέστατες οικονομικές συνέπειες για τους πολίτες της Καστοριάς αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας;».

ΣΤΗΝ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΗ συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας παρέστη ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Ανέστης Αγγελής, ο οποίος κατά την τοποθέτηση του, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς και στη αντίθεσή του για την κατασκευή σταθμού διοδίων Αλιάκμονα επί του κάθετου άξονα της Εγνατίας οδού «Σιάτιστα-Ιεροπηγή Κρυσταλλοπηγή». Ταυτόχρονα, ζήτησε να γίνει αντίστοιχο ψήφισμα και από τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου. Το ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου έχει ως εξής:
-«Το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς με ομόφωνη απόφασή του, κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποίησε στις 25-1-2017, εξέδωσε ψήφισμα κατά της τοποθέτησης του σταθμού διοδίων Αλιάκμονα επί του κάθετου άξονα της Εγνατίας οδού "Σιάτιστα-ΙεροπηγήΚρυσταλλοπηγή". Μετά από την προκήρυξη διενέργειας διαγωνισμού από την Εγνατία Οδό αε, για την κατασκευή σταθμού διοδίων Αλιάκμονα επί του κάθετου άξονα της Εγνατίας Οδού "Σιάτιστα-Ιεροπηγή-Κρυσταλλοπηγή", είναι βέβαιο ότι: 
α) Η τοποθέτηση των διοδίων είναι άδικη καθώς θα αποτελέσει ένα ακόμη σοβαρό αντικίνητρο για τον τόπο μας και την τοπική οικονομία, δεδομένου ότι η οικονομική ζωή της Καστοριάς πλήττεται ήδη σε όλους τους τομείς και η παρατεταμένη κρίση έχει ήδη επηρεάσει ένα μεγάλο κομμάτι του τοπικού πληθυσμού. 
β) Η τοποθέτηση των διοδίων θα επιφέρει καταστροφικές συνέπειες στον πρωτογενή, μεταποιητικό και τουριστικό τομέα της ακριτικής μας περιοχής, λόγω αύξησης του κόστους τους. 
γ) Πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι η ακριτική περιοχή της Καστοριάς, έχει ανάγκη αναπτυξιακής δράσης και όχι μέτρων, που πλήττουν ανεπανόρθωτα κάθε προοπτική δημιουργίας. 
δ) Σε συνεργασία με την Περιφέρεια -τους δήμους- τους φορείς και όλη την κοινωνία, θα συμμετάσχει αγωνιστικά στις απαιτούμενες ενέργειες. Η κυβέρνηση και οι συναρμόδιοι υπουργοί θα πρέπει να επανεξετάσουν το θέμα, με την δέουσα ευαισθησία και αντικειμενικότητα».

ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ Εργατοτεχνιτών γούνας, ιματισμού, κλωστοϋφαντουργίας νομού Καστοριάς-Σιάτιστας, εξέδωσαν  ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι « Η συγκυβέρνηση ΣυΡιζΑνΕλ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όχι μόνο διατηρεί τους σταθμούς διοδίων σε όλη τη χώρα, αλλά τους επεκτείνει, διατηρώντας τα χαράτσια των διοδίων. Καινούριος σταθμός διοδίων και στο νομό μας στον δρόμο Αλιάκμονα που καθημερινά διανύουν οι εργαζόμενοι του κλάδου μας, όπου υπάρχουν γουναράδικα, βυρσοδεψεία και φάρμες, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το ήδη πενιχρό μεροκάματο μας. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Τα σωματεία μας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πάλης διεκδικώντας: Την κατάργηση άμεσα όλων των διοδίων».


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 2 Φεβρουαρίου 2017, αρ. φύλλου 871


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ