15.1.18

Αλλαγή ονομασίας και της ελληνικής Μακεδονίας ζητά ο Dimitrov

Ο υπουργός εξωτερικών της ΠΓΔΜ σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό επανέφερε όσα είχε συμπεριλάβει στην πρότασή του το 2005 ο Μάθιου Νίμιτς σχετικά με το ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί, και για την πλευρά της Ελλάδας, κάποιος προσδιορισμός (π.χ. «Ελληνική Μακεδονία») ώστε να μην έχει κανένα από τα δυο μέρη δικαιώματα αποκλειστικής χρήσης του όρου «Μακεδονία».

Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός εξωτερικών της ΠΓΔΜ κ. Nikola Dimitrov δήλωσε:

«Για την Ελλάδα είναι σημαντικό να έχει μια σαφή διάκριση μεταξύ της χώρας της «Μακεδονίας» και της ελληνικής περιοχής της Μακεδονίας, για εμάς είναι σημαντικό να εξαλειφθούν οποιεσδήποτε αμφιβολίες σχετικά με τα ζητήματα ταυτότητας. Πρέπει να βρούμε έναν αξιοπρεπή τρόπο να το εξηγήσουμε και να το επεξεργαστούμε... 

»Η Μακεδονία δεν ανήκει αποκλειστικά στην Ελλάδα ή στην «Μακεδονία», διότι πρόκειται για μεγάλη γεωγραφική περιοχή και υπό την έννοια αυτή η πραγματική απάντηση στον αλυτρωτισμό είναι η αρχή της μη αποκλειστικότητας. Οι δυο πλευρές έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τον όρο, το όνομα και τα παράγωγα σε διαφορετικό πλαίσιο. Η αρχή της μη αποκλειστικότητας ή της μη μονοπώλησης είναι η έλλειψη του δικαιώματος να έχουμε αποκλειστική χρήση του όρου Μακεδονία, σαν Μακεδονία».

Ουσιαστικά -όπως αναφέρει το liberal.gr- με την δήλωση αυτή ο κ.Ντιμιτρόφ ζητάει να υπάρξει χρήση του όρου «Μακεδονία» από την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ επι ίσοις όροις, χωρίς αποκλειστικότητα και συνεπώς να υπάρξουν προσδιορισμοί και στις δυο πλευρές που θα καθιστούν διακριτές τις δυο περιοχές (Περιφέρεια Μακεδονίας, Αεροδρόμιο Μακεδονίας, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κ.α., θα πρέπει να μετονομασθούν εφόσον υπάρξει τέτοια απόφαση).


Σχετικά:

4 σχόλια:

 1. Ανώνυμος15/1/18

  Εδώ μιλάμε για κανονικά τσογλάνια!

  α υ τ ό χ θ ω ν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Οι δικοί μας Δήμαρχοι τι θα κάνουν;16/1/18

  Γκλέτσος: Θα παραιτηθώ εάν υπάρχει ο όρος "Μακεδονία" στην ονομασία των Σκοπίων.
  https://www.youtube.com/watch?v=OKeZnco7xZk

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος17/1/18

   Τέρμα λοιπόν κι ο Γλέτσος από Δήμαρχος...

   Διαγραφή
 3. Ανώνυμος20/1/18

  Ναι κύριοι. Όπως επιθυμείτε. Θα αλλάξουμε σε "Περιφέρεια Ελληνικής Δυτικής Μακεδονίας"!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ