20.1.18

Ψηφίσματα των τριών δήμων για τις εξελίξεις με την πΓΔΜ




Ψήφισμα  δημοτικού συμβουλίου Δήμου Καστοριάς 

Το δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς με την υπ΄αριθ. 1/18 απόφασή του, κατά την έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε στις 15 Ιανουαρίου 20 18, εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα.

Με αφορμή την αναγγελθείσα διαδικασία συνομιλιών για την ονομασία του κράτους των Σκοπίων, το δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς καθιστά σαφές ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική.
Δεν υπάρχει μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα. Αδιαπραγμάτευτη και ακλόνητη εθνική στάση αποτελεί η μη χρήση του όρου «Μακεδονία» και των παραγώγων του στην οριστική ονομασία του κράτους των Σκοπίων. Ο Δήμος Καστοριάς συμμετέχει σε εκδηλώσεις εθνικής ομοψυχίας.


Ψήφισμα δημοτικού συμβουλίου Δήμου Άργους Ορεστικού

Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Άργους Ορεστικού συνήλθε την Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 19:00, στο δημοτικό κατάστημα, κατόπιν της υπ’ αριθ. πρωτ. 473/16-01-2018 πρόσκλησης του προέδρου, σε κατεπείγουσα συνεδρίαση και μετά από διαλογική συζήτηση μεταξύ των μελών του, αποφάσισε την έκδοση του κάτωθι ψηφίσματος:

Ο Δήμος Άργους Ορεστικού όντας η γενέτειρα και ο τόπος θυσίας πλήθους αγωνιστών, που πρωταγωνίστησαν στον Μακεδονικό αγώνα, με προεξάρχουσα τη μεγάλη πολιτική φυσιογνωμία του Ίωνα Δραγούμη, και με αφορμή τη δημόσια κινητικότητα και συζήτηση σχετικά με την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της FYROM, αισθάνεται την ιστορική και ηθική ευθύνη να επισημάνει τα εξής:

1. Αναγνωρίζει ότι η αρμοδιότητα των διπλωματικών χειρισμών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής ανήκει αποκλειστικά στην εκάστοτε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του ελληνικού λαού.

2. Δικαίωμα στην έκφραση άποψης σε οποιοδήποτε δημόσιο ζήτημα έχει κάθε πολίτης ξεχωριστά και φυσικά κάθε συλλογικός φορέας, που οι ίδιοι οι πολίτες με νόμιμο τρόπο συγκροτούν ή συμμετέχουν σε αυτόν.

3. Ως όργανο του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης θεωρούμε ότι το ζήτημα της ονομασίας της γείτονος χώρας είναι ανάγκη να επιλυθεί με τρόπο που σε καμία περίπτωση δεν θα υπονομεύει τις σχέσεις συνεργασίας και αλληλοσεβασμού των δύο κρατών.

4. Δηλώνουμε ότι καμία ιστορική-πολιτισμική ανάγκη και καμία επιστημονική ακρίβεια δεν μας υποχρεώνουν να κάνουμε δεκτό τον όρο Μακεδονία ή παράγωγό του στο υπό διαπραγμάτευση όνομα της FYROM.

5. Θεωρούμε όμως ότι εξίσου σημαντικό ζήτημα στη διαπραγμάτευση είναι η πλήρης και έμπρακτη αποκήρυξη των ερεισμάτων αλυτρωτισμού από την πλευρά των Σκοπίων. Το κατασκευασμένο ιδεολόγημα του «μακεδονισμού», που θεμελιώνεται επισήμως στο Σύνταγμα της χώρας, και για δεκαετίες συνιστά τη ραχοκοκαλιά της κρατικής ιδεολογίας των γειτόνων, υποθηκεύει το μέλλον στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων. Βάσει αυτού πιστεύουμε ότι ακόμη και η πιο ενδεδειγμένη λύση του ονόματος, χωρίς αποδεδειγμένη δέσμευση αποποίησης του αλυτρωτισμού δεν εξασφαλίζει συνθήκες αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας και επικοινωνίας.

Τα παραπάνω μάς υποχρεώνουν να συντασσόμαστε με όλους όσοι εκφράζουν την αγωνία τους ενάντια στην ιστορική παραχάραξη και τον εθνικισμό. Θέλουμε όμως επίσης να σταθούμε κριτικά τόσο προς τον υποκριτικό «πατριωτισμό», όσο και προς τον αντιφατικό «διεθνισμό», οι οποίοι εξίσου δυναμιτίζουν με τις ακρότητές τους την αλληλεγγύη των λαών.


Ψήφισμα δημοτικού συμβουλίου Δήμου Νεστορίου

Το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:
Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι δεν συμβιβαζόμαστε με την παραχάραξη της ιστορίας μας.Σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η χρήση του ονόματος Μακεδονία και κάθε παράγωγο της από τα Σκόπια. Η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική. «Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα».


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ