28.12.17

Βολιδοσκοπώντας τις αντιδράσεις




Ένας στους δύο κατοίκους της πΓΔΜ διαφωνεί με την αλλαγή ονόματος της πΓΔΜ (49%), προκειμένου τα Σκόπια να εισέλθουν στο ΝΑΤΟ. Υπέρ αλλαγής τάσσεται μόλις το 35%.

Σε αυτούς που προσδιορίζονται ως εθνικά «Μακεδόνες» μόνο το 15,6% συμφωνεί με την αλλαγή ονόματος, έναντι 67,1% από τους εθνικά «Μακεδόνες» που διαφωνεί.

Τα ίδια ποσοστά για τους Αλβανούς των Σκοπίων είναι αντίθετα: 81,4% συμφωνεί με την αλλαγή ονόματος, έναντι 7,2%.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας Κότσκο Αγκούσεφ, βολιδοσκοπώντας τις πρώτες αντιδράσεις, πρότεινε σαν αποδεκτές συμβιβαστικές λύσεις για διεθνή ονομασία για κάθε χρήση τους όρους «Nέα Μακεδονία», «Βόρεια Μακεδονία» και «Άνω Μακεδονία» ενώ σαν "κόκκινη" γραμμή έθεσε την προστασία της «μακεδονικής ταυτότητας» και «μακεδονικής γλώσσας».



«Σε περίπτωση συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών δεν θα ψηφίσω θετικά στη χρήση του όρου "Μακεδονία" στην ονομασία των Σκοπίων», τόνισε σε συνέντευξη ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

«Ως αρχηγός κόμματος έχω ξεκάθαρη θέση. Υπάρχει απόφαση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για μη χρήση του όρου "Μακεδονία". Αυτό για να ανατραπεί θα πρέπει να γίνει σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, υπό νυν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας», υπογράμμισε.


Φωτογραφίες
α) Από το βιβλίο του Ευάγγελου Λιβιεράτου, European cartography & politics: the case of Macedonia, εκδ. Ζήτη 2013.
β) Παρέλαση καρναβαλιού στην πόλη Βέβτσανι της πΓΔΜ. 


Δημοσκόπηση: Brima Galup

Επιλογή:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ