8.8.18

Διευκρινίσεις της Π.Ε. Καστοριάς σχετικά με την καταλληλότητα του νερού του οικισμού Αμπελοκήπων και τις ανακοινώσεις του Δήμου Άργους Ορεστικού
Κατόπιν ανακοινώσεων που μιλούν για άκυρα και ανεύθυνα δημοσιεύματα για την καταλληλότητα του νερού των Αμπελοκήπων, είμαστε υποχρεωμένοι να ξεδιαλύνουμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Η διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της ΠΕ Καστοριάς, ως η πλέον αρμόδια για την διατήρηση υψηλού επιπέδου συνθηκών υγείας και την σωστή διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων που αφορούν την δημόσια υγεία στον νομό μας, συνεχίζοντας τους ελέγχους στην ευρύτερη περιοχή του Δισπηλιού κατόπιν του προβλήματος που προέκυψε με το νερό, έκανε δειγματοληψία και από οικισμούς της ευρύτερης περιοχής, όπως τους Αμπελοκήπους, τη Μηλίτσα, την Κρεπενή, το Μαυροχώρι και την Πολυκάρπη.

Τα δείγματα εξετάστηκαν από συνεργαζόμενο διαπιστευμένο εργαστήριο.

Σε δείγμα της 27-07-2018 που λήφθηκε από την κεντρική πλατεία Αμπελοκήπων, βρέθηκε υπέρβαση του ορίου στις παραμέτρους τριχλωρο και τετραχλωροαιθένιο και συγκεκριμένα 12,5 μg αντί του επιτρεπόμενου ορίου 10 μg, γεγονός που απαιτούσε λόγω μη ύπαρξης πρόσθετων πληροφοριών που ζητήθηκαν από το Δήμο Άργους Ορεστικού την ανάγκη έκδοσης απόφασης περιορισμού χρήσης νερού στον εν λόγω οικισμό, η οποία διαβιβάστηκε στο Δήμο Άργους Ορεστικού στις 6 Αυγούστου 2018 ώρα 12:54, όπως και εκδόθηκε δελτίο τύπου προς ενημέρωση των καταναλωτών, στις 6 Αυγούστου 2018, ώρα 13:19.

Η δημοσίευση του περιορισμού χρήσης νερού δεν αποτελεί ούτε άκυρη, ούτε ανεύθυνη ενέργεια της υπηρεσίας με δεδομένο ότι ως ελέγχουσα αρχή, μπορεί να προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες εφόσον διαπιστώνεται υπέρβαση κάποιας παραμετρικής τιμής σε έλεγχο της αρχής που παρέχει το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης

Οι υπηρεσίες Υγείας της ΠΕ Καστοριάς, στελεχώνονται από επιστήμονες με εξειδίκευση (υγειονομικούς υπαλλήλους) και οποιανδήποτε αμφισβήτηση ενεργειών τους μάλλον είναι επικίνδυνη.

Οι πρακτικές λοιπόν λένε: Όταν υπάρχουν διαφορετικά αποτελέσματα, για να προστατευθεί ο πληθυσμός, γίνεται απαγόρευση χρήσης, μέχρις επαναλήψεων και συσχετίσεων των αποτελεσμάτων των δειγματοληψιών με άλλα στοιχεία.

Δεν αφήνουμε τον κόσμο να καταναλώνει νερό με αυξημένες τιμές ρύπων και μετά να απολογούμαστε.

Ο κόσμος πρέπει να ξέρει και να προστατευθεί.
Μακάρι να μην είχαν βρεθεί αυτές οι τιμές. Τώρα όμως πρέπει να ληφθούν και σωστά λήφθηκαν μέτρα.

Ενημερώνουμε λοιπόν τον κόσμο, ότι οι υπηρεσίες θα συνεχίσουν την παρακολούθηση του φαινομένου με τακτικές λήψεις δειγμάτων, ευελπιστώντας στην συνεργασία του δήμου, προς διασφάλιση των καταναλωτών από το φαινόμενο στο συγκεκριμένο σύστημα ύδρευσης του οικισμού και ανακοινώσεις όποτε χρειαστεί, χωρίς αντιπαραθέσεις και αντεγκλήσεις.

Πρέπει δε να σημειωθεί, ότι η κατάσταση είναι εις γνώσιν της Εισαγγελικής Αρχής που δίνει όπου χρειαστεί και κατευθύνσεις επί των ενεργειών.

Σας παραθέτουμε λοιπόν τη διαπίστευση του συνεργαζόμενου εργαστηρίου και αποτελέσματα που αφορούν τον οικισμό Αμπελοκήπων αλλά και επιπλέον αποτελέσματα όμορων οικισμών της περιοχής:

Σχετικά:

1 σχόλιο:

  1. ΕΛΕΟΣ!8/8/18

    Το Τριχλωροαιθένιο στους Αμπελόκηπους στις 30/7 (αποτελέσματα στις 3/8), ήταν 11.0 µg / l με όριο τα 10 µg / l.
    Τότε πώς ανακοινώνει ο Δήμος Άργους Ορεστικού ότι το νερό είναι ασφαλές;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ