1.9.18

ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΤΡΟΥΛΗ: «Οδός» εβδομαδιαία εφημερίδα της Καστοριάς



Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό γεγονός ότι υπάρχουν επαρχιακά έντυπα όπως η εβδομαδιαία εφημερίδας της Καστοριάς Οδός. Διότι σε χαλεπούς καιρούς αποδεικνύεται ότι υπάρχουν στοχαστές που μπορούν να γράφουν αξιόλογα, πρωτότυπα και ενδιαφέροντα κείμενα, αλλά όμως υπάρχει και ένα κοινό διατεθειμένο να στηρίξει με πολλούς τρόπους τέτοιου είδους εγχειρήματα.

Εκδότης και διευθυντής είναι ο Παναγιώτης Μπαϊρακτάρης. Κάθε φύλλο διακρίνεται για την αισθητική του ποιότητα, αλλά και την πρωτοτυπία των δοκιμίων που φιλοξενεί. Για παράδειγμα, στις 28 Ιουλίου 2016 κυκλοφόρησε με αφιέρωμα στη Συρία και τίτλο «Η ποίησις σώζοι την Συρία». Στον άρθρο «Αραβική Άνοιξη... Χειμώνας στη Συρία», του Νώντα Τσίγκα, αναλύονται οι αρνητικές συνέπειες της λεγόμενης αραβικής άνοιξης, που μεταξύ των άλλων προκάλεσε ένα μεταναστευτικό κύμα που «χτυπά πλέον απειλητικά την Ευρώπη και συγκλονίζει τα θεμέλιά της, απειλώντας σοβαρά την επισφαλή-εύθραυστη ενότητα» (σελ. 3). Περιλαμβάνει ποίηση του Μελέαγρου, του Λουκιανού, του Εφραίμ του Σύρου, του Ρωμανού του Μελωδού, του Αγίου Ιωάννη Δαμασκηνού, του Αββά Ισαάκ του Σύρου, του Α. Αλ Μαάρι, του Α. Ταμμάμ, του Μ. Α. Μαγούτ, του Νιζάρ Κουμπάνι, του Καμάλ Αμπού Ντιμπ. Επίσης δοκίμιο του Μαρκέλλου Πιράρ για τον ποιητή Άδωνι (ψευδώνυμο του Άλι Άχμαντ Σαΐντ Έσμπερ, που γεννήθηκε το 1930 στη Συρία) καθώς και μετάφραση ποίησης του Άδωνι πάλι από τον Μ. Πιράρ.

Στις 3 Αυγούστου 2017 κυκλοφορεί η Οδός με τον τίτλο «Ακούω τρέμοντας σιωπή». Πρόκειται για αφιέρωμα στην ποίηση του Ίωνα Δραγούμη. Η επίκουρη καθηγήτρια του Αριστοτελείου Ιωάννα Ναούμ γράφει το δοκίμιο «Στίχοι σταχτιοί και τριανταφυλλένιοι – τα ποιήματα του Ίωνα Δραγούμη». Ο Νώντας Τσίγκας γράφει το δοκίμιο «Και σβήνομαι στο φίλημα – ο ποιητής Ίων Δραγούμης». Στη συνέχεια ακολουθούν εξήντα τρία ποιήματα [«Άπαντα»] του Ι. Δραγούμη που γράφτηκαν στο διάστημα 1899-1905. Επίσης δημοσιεύονται επιστολές του Κ. Καβάφη και του Ά. Σικελιανού προς τον Ι. Δραγούμη.

Ο Ν. Τσίγκας είναι ο βασικός συντελεστής της δημοσίευσης για πρώτη φορά άγνωστων ημερολογιακών σελίδων του Ι. Δραγούμη που περιλαμβάνουν το διάστημα 1902-1908. Πρόκειται για πολύτιμη προσφορά σε όσους ενδιαφέρονται να μελετήσουν σε βάθος και με εγκυρότητα όλες τις πλευρές του δραγουμικού έργου. Για παράδειγμα, στις 18.1.2018 δημοσιεύεται μέρος του δραγουμικού ημερολογίου του 1903 με τίτλο «Το τέλος της εκδρομής στην Μακεδονία». Στις 22.2.2018 το αφιέρωμα με τίτλο «Η αγάπη έθρεψε τη ζωή μου», που συνεχίστηκε στις 8.3.2018. Στις 22.3.2018 δημοσιεύεται επιστολή του Ίωνα στον πατέρα του Στέφανο Δραγούμη. Στις 26.4. 2018, το αφιέρωμα έχει τον τίτλο «Έτσι έπρεπε να είναι το Μελένικο».

Ο Νώντας Τσίγκας, βασικός συντελεστής του αφιερώματος στον Ι. Δραγούμη, γεννήθηκε στο Βογατσικό –πατρίδα της οικογένειας Δραγούμη, ζει στη Θεσσαλονίκη όπου εργάζεται ως γιατρός νευρολόγος. Είναι δραστήριος συγγραφέας, μας έχει προσφέρει ήδη ένα σημαντικό έργο. Διατηρεί το μπλογκ «χαρτοκόπτης», στο οποίο έχει κάνει αρκετές παρεμβάσεις ο Νίκος Δήμου, στις οποίες αποτιμά θετικά το έργο του Ίωνα Δραγούμη (ο Νίκος Δήμου έχει επίσης μεταφράσει όλα τα γαλλικά αποσπάσματα στα αδημοσίευτα ημερολόγια του Δραγούμη που παρουσιάζονται στην εφημερίδα «Οδός». Ο Ν. Τσίγκας έχει εκδώσει τα έργα: Ου Απάν’ κι ου Κάτ’ ου Κόσμους (Ιστουρία φόβια αλλά καν’ πένθιμ’) - 2009 (αφήγημα γραμμένο στο βογατσιώτικο ιδίωμα, που δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στην εφημερίδα Το Βογατσικό από το 1991-1994), Μαύρο χιόνι με σχέδια Μόδη Γούναρη (εκδόσεις Διάπυρον), Εποχιακός διανομέας (εκδόσεις Πανοπτικόν), Μαθήματα πατριδογνωσίας (εκδόσεις της αυλής της Κλεοπάτρας).

Ο κ. Σπύρος Κουτρούλης γεννήθηκε το 1963 στο Δερβένι Κορινθίας, σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συγγραφέας των βιβλίων: Ο Θεός- χορευτής: Περιπλάνηση στον λόγο του Φ. Νίτσε (εκδόσεις Παπαζήση). Τα βιβλία του: Εθνισμός και κοινοτισμός, Ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας: Αισθητική και Ιδεολογίες του Νέου Ελληνισμού, Το ξερίζωμα του ανθρώπου- η κρίση της νεωτερικότητας, οι ιδεολογίες και οι στοχαστές κυκλοφορούν από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις). Συμμετείχε στην συντακτική επιτροπή του περιοδικού Νέα Κοινωνιολογία, όπου δημοσίευσε πλήθος μελετών και έλαβε συνεντεύξεις από τον Μιχάλη Ράπτη και τον Παναγιώτη Κονδύλη. Μέλος της συντακτικής επιτροπής των περιοδικών Άρδην, Νέος Λόγιος Ερμής, Νέα Πολιτική και της εφημερίδας Ρήξη. Μελέτες του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά Σύναξη, Κοράλλι και στις εφημερίδες Καθημερινή και Μακεδονία. 


Αναδημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ από την εφημερίδα ΡΗΞΗ (144 / 19.5.2018) 
στις 24 Μαΐου 2018, αρ. φύλλου 937.


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ