21.12.20

Ανακοίνωση της Ι. Μητρόπολης Καστοριάς


Σήμερα, Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως, η ιατρική ομάδα που διακονεί την υγεία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστοριάς κ. Σεραφείμ στο 424 Γ.Σ.Ν.Ε, πρότεινε την εισαγωγή του ασθενούς στην ΜΕΘ, προκειμένου να τύχει στενότερης παρακολουθήσεως. Ο σεμνός και πράος ιεράρχης έχει την ανάγκη των προσευχών των κληρικών όλων των ιερατικών βαθμίδων, των μοναστικών αδελφοτήτων αλλά και του ευλαβεστάτου λαού μας. Ιδιαιτέρως παρακαλείται ο Καστοριανός λαός, που τόσο πνευματικά συνδέθηκε μαζί του, να αντιπροσφέρει στον καλό του ποιμένα ικεσίες και δεήσεις για την ταχεία ανάρρωσή του. Μετά θερμής παρακλήσεως

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως


Φωτογραφία: Η Γέννηση του Χριστού, δεύτερο μισό του 15ου αιώνα, 78x96 εκ. άγνωστος μεταβυζαντινός ζωγράφος από την Κρήτη. Μουσείο Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας. Στο κέντρο της σύνθεσης εικονίζεται η Παναγία ξαπλωμένη έξω από το σπήλαιο της Γέννησης, ο μικρός Χριστός στη φάτνη και τα ζώα που τον ζεσταίνουν με τις ανάσες τους. Γύρω από το κεντρικό θέμα εικονίζονται τα δευτερεύοντα επεισόδια της αφήγησης του Ευαγγελίου και των αποκρύφων Ευαγγελίων, όπως το λουτρό του Βρέφους, η συνομιλία του Ιωσήφ με τους βοσκούς, η άφιξη των Μάγων, η αναγγελία στους ποιμένες και η δοξολογία των αγγέλων. Ο λαγός και το ελάφι στο πρώτο επίπεδο είναι στοιχεία από την τέχνη της Αναγέννησης. Εξαιρετικής τέχνης εικόνα που βρίσκεται στο Μουσείο Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας. Από την έκδοση του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού «Από το Χάνδακα στη Βενετία» 1993-της κ. Νανώ Χατζιδάκη καθηγ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης. Με μικρό σχήμα η εικόνα «πρέπει να προέρχεται από το εργαστήριο μεγάλου κρητικού ζωγράφου του δεύτερου μισού του 15ου αιώνα» κατά την κ. Χατζηδάκη «οι βαθιές καταβολές του στην παλαιολόγια ζωγραφική όπως και στη ζωγραφική της πρώιμης αναγέννησης διαφαίνεται στη χάρη των στάσεων, στην αβρότητα του σχεδίου και στα φωτεινά χρώματα». Η μεγάλη ζωγραφική της Κρητικής Σχολής θα συμπληρώναμε, που και στις πιο συντηρητικές εκφράσεις της, έχει κάτι από το άρωμα της Αναγέννησης και από την ανεπανάληπτη γοητεία εκείνης της ζωγραφικής εποχής.

 

16 σχόλια:

 1. Ανώνυμος21/12/20

  Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος21/12/20

  «Άγιε Ιεράρχα, ομολογητά, διδάσκαλε της αληθείας και ανάργυρε ιατρέ Λουκά, σοι κλίνομεν τα γόνατα της ψυχής και του σώματος και προσπίπτοντες τοις τιμίοις και ιαματικοίς λειψάνοις σου, σε παρακαλούμεν, ως τα τέκνα τους πατέρας αυτών.
  Εισάκουσον ημών των αμαρτωλών, τίμιε πάτερ, και προσάγαγε την δέησιν ημών τω ελεήμονι και φιλανθρώπω Θεώ, ως εστώς ενώπιον αυτού μετά πάντων των αγίων.
  Πιστεύομεν ότι αγαπάς ημάς δια της αυτής αγάπης ην ηγάπησας τους αδελφούς σου κατά την εν τω κόσμω βιοτήν σου.
  Την τέχνην των ιατρών μετιών, των ασθενούντων τα αρρωστήματα, τη αρωγή της χάριτος, πλειστάκις εθεράπευσας.
  Μετά δε την σεπτήν σου κοίμησιν, τα σα χαριτόβρυτα λείψανα, ο των όλων Δεσπότης, πηγήν ιατρείας ανέδειξεν.
  Ποικίλας γαρ ιώνται ασθενείας καί δύναμιν δωρούνται τοις ευλαβώς ταύτα ασπαζομένοις και αιτουμένοις την θείαν πρεσβείαν σου.
  Διό αιτούμεν σε και θερμώς παρακαλούμεν σε, τον την χάριν της ιατρείας κομισάμενον· τον ασθενούντα και δεινώς χειμαζόμενον αδελφόν ημών (….) επίσκεψαι και θεράπευσον εκ της συνεχούσης αυτόν ασθενείας.
  Πάντιμε και αγιώτατε πάτερ Λουκά, ελπίς αρραγής των ασθενούντων και κεκμηκότων, μη επιλάθου δωρήσασθαι τω αδελφώ ημών (….) την ίασιν και πάσιν ημίν τα ευφρόσυνα.
  Ίνα και ημείς συν σοι δοξάζωμεν τον Πατέρα και τον Υιόν και το Άγιον Πνεύμα, την μίαν θεότητα τε και βασιλείαν, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων.
  Αμήν».

  To πιο πάνω κείμενο είναι μίας πολιτευτού της Νέας Δημοκρατίας.
  Ναι! Της Ελλάδας, όχι του Ιράν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ανώνυμος21/12/20

   Είναι προσευχή για ασθενή του Αγίου Λουκά.

   Διαγραφή
  2. Ανώνυμος21/12/20

   Σ' όλο τον Κόσμο, και σ' όλες τις Θρησκείες, έχουν παρόμοιες προσευχές. Και τι μ' αυτό;
   Όμως, μόνο σε τριτοκοσμικά Κράτη στυλ Ιράν και Ελλάδα, τις λένε οι [....]

   Διαγραφή
 3. Ανώνυμος21/12/20

  Περαστικά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμος21/12/20

  Καθόλου καλές υπηρεσίες δεν προσφέρουν στο […..] αυτοί που έγραψαν [….] την δήλωση.
  Προφανώς το χριστεπώνυμο πλήθος δεν δείχνει και τόσο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό για την υγεία του Αγίου και οι […..] δημιουργώντας μία [….] συμπάθεια που ελπίζουν να προκύψει και μετά την έκκληση για εκδήλωση ενδιαφέροντος.
  Ας είναι....

  Ο Πρωτοσύγκελος Αλφόνσο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ανώνυμος21/12/20

  Περαστικά.
  Η εικόνα απ' την κακή Δύση, θα [....]

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος21/12/20

  Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ανώνυμος21/12/20

  Τόσες πολλές φωτογραφίες [....]

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ανώνυμος21/12/20

  Πιο πολλά μάθαμε για την Εικόνα της Γέννησης, παρά για την Υγεία του Μητροπολίτη. Οι άλλοι Ιερείς; Πώς είναι η Υγεία τους;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ανώνυμος21/12/20

  Υπάρχει blog που μας ενημερώνει αποκλειστικά για την υγεία του και για τον Δήμαρχο μας....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ανώνυμος21/12/20

  Να δούμε το 424 τι δουλειά κάνει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Ανώνυμος21/12/20

  [....] Τελικα μεγαλο κακο βρηκε τη COVID FREE KASTORIA....!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ανώνυμος21/12/20

  Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Ανώνυμος21/12/20

  Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. H ΟΔΟΣ αναγκάζεται να διακόψει τα σχόλια, διότι ο διάλογος εξαντλήθηκε και δεν έχει πια περιεχόμενο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ