28.12.20

Λόγος & Αντίλογος

 



Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς 
διακόπτει τη συνδρομή της εφημερίδας ΟΔΟΣ

Διαβάζω και παραφράζω (αλλάζω μόνο τα ονόματα) κείμενο του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου για αποκλεισμό κάποιου δημοσιογράφου από τον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό της Αθήνας, ΟΧΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ:

«Μπορεί κανείς να συμφωνεί ή να διαφωνεί με τις απόψεις της Οδού. Αυτό δεν έχει την παραμικρή σημασία στην υπόθεσή μας. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η ΟΔΟΣ πρώτον έχει απόψεις, όπως και πάρα πολλοί αναγνώστες της, δεν είναι υγρό που παίρνει το σχήμα του δοχείου που το βάζουν, δεύτερον, ξέρει τη δουλειά της, και τρίτον, είναι έντιμη στον τρόπο που την κάνει. Ανήκει δηλαδή, για να το πούμε κομψά, σε ένα είδος, για πολλούς λόγους, «υπό εξαφάνιση», στο περιβάλλον μιας θνήσκουσας δημοσιογραφίας. Όταν λέμε θνήσκουσα δημοσιογραφία, λέμε στην πραγματικότητα θνήσκουσα δημοκρατία και θνήσκουσα πόλη. 

»Η πληροφορία είναι το οξυγόνο μιας κοινωνίας, οι άνθρωποι δεν μπορούν να διαμορφώσουν άποψη αν δεν έχουν τουλάχιστο κάπως ακριβή γνώση των βασικών δεδομένων. Όσο για την αλήθεια δεν βρίσκεται παρά στην αντίθεση, όπως έλεγε ο Ζαν Ζωρές. Ακόμα και στις πιο σκληρές, μαύρες περιόδους της ελληνικής ιστορίας, η ελληνική δημοσιογραφία παρέμενε καταδιωκόμενη μεν αλλά ζωντανή, όπως παρέμενε ζωντανή και η δημοκρατική συνείδηση του ελληνικού λαού». (Προσθέτω: και των πολιτών και φίλων της πόλης μας) 

Θλίβομαι πράγματι με την απόφαση αυτή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καστοριάς και ευελπιστώ, ότι μετά από πιο ώριμη σκέψη, θα ανακαλέσει την διακοπή της συνδρομής της εφημερίδας. Και θα επιτρέψει σε όλους εμάς να μπορούμε να εκφράζουμε μέσω της ΟΔΟΥ τις απορίες, τις απόψεις, την κριτική ή και τους επαίνους για τους εκάστοτε εκλεγμένους άρχοντές μας.

Χρυσούλα Πατρώνου-Παπατέρπου
δημότισσα Καστοριάς

* * *

Σημείωση της ΟΔΟΥ:
Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό (η διακοπή της συνδρομής στην δημοτική Βιβλιοθήκη μετά από 22 χρόνια), αλλά είναι εξέλιξη της σοβαρότερης απόπειρας φίμωσης της ελευθεροτυπίας και του κριτικού τύπου που ενορχηστρώθηκε και εκτελέστηκε ποτέ στην Καστοριά από δημοτική αρχή.


Σχετικά:

15 σχόλια:

  1. Ανώνυμος28/12/20

    Ο Νεοδημοκρατης - Δημοκράτης Πρόεδρος του FB τι έχει να σχολιάσει για τις Φασιστικές συμπεριφορές κάποιων φιλευλευθερων-ελευθερων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος28/12/20

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος28/12/20

    Ρε Σάκη δεν σου έφτασαν οι απολύσεις στους παιδικούς σταθμούς και το κλείσιμο τους? Συνεχίζεις να προκαλείς την κοινή γνώμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος28/12/20

    Αγαπητή Οδός, ως αναγνώστης σου εδώ απ' την οθόνη οφείλω να καταθέσω μιας και φέρω τον τίτλο του δημότη αυτού του δήμου το εξής: Είναι υποχρέωση της εκάστοτε δημοτικής βιβλιοθήκης του κάθε δήμου σε κάθε δημοκρατική πόλη της χώρας μας, να συλλέγει τον έντυπο τοπικό τύπο. Αν τα γραφόμενα αρέσουν ή όχι στην κάθε πρόσκαιρη δημοτική εξουσία ποσώς μας ενδιαφέρει. Άλλωστε η ιστορία ενός τόπου με αυτόν τον τρόπο γράφεται. Ο ιστορικός κάθε εποχής στην δημοτική βιβλιοθήκη θα ανατρέξει. Αλλά τι σε κουράζω αγαπητή Οδός, εσένα και τους αναγνώστες σου; Εδώ διακρίνεται ένα προ διαγεγραμμένο ναυάγιο. Και δεν απευθύνομαι σε σένα. Αλλά στην πόλη που γεννηθήκαμε αγαπήσαμε και ζούμε. Αυτή η κιβωτός όμως όταν μπατάρει στον πάτο θα συμπαρασύρει και όλους εμάς που υπομονετικά αναμέναμε να φθάσουμε στον προορισμό μας. Καλή χρονιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος28/12/20

    Οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες πρέπει να έχουν ιστορικό όλων των εφημερίδων. Σε 50-100 χρόνια κάποιος ιστορικός του μέλλοντος θα αναζητήσει το παρελθόν της Καστοριάς την εποχή Κορονοιου και θα βρίσκει μόνο κολακευτικές εφημερίδες προσκυμενες καθεστωτικες και θα αναρωτιέται..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος29/12/20

      Το θέμα δεν είναι οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες, αλλά η Ελευθεροτυπία. Όπως λέει και η κυρία Πατρωνου: "θνήσκουσα δημοκρατία και θνήσκουσα πόλη"

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος29/12/20

    Ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου, θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός [....] θα το σκεφτώ να ξαναπάω για καφέ στην καφετέρια του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος29/12/20

    Τόσο μικροψυχια;; Άλλο Κιμ Καρντασιαν κι άλλο Κιμ Γιονγκ Ουν καρντασια.... ΚΝΤΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος29/12/20

    Τι ζούμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος29/12/20

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος29/12/20

    Είναι ώρα να σκεφτούμε λιγάκι πριν μπούμε στο μαγαζί μερικών εκλεγμένων συμβούλων [....]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος29/12/20

    Καταρχήν δεν είναι δικαιώμα τους η επιλογή. Δεύτερον πληρώνονται από τον φορολογούμενο,για να εξηπυρετούν τον φορολογούμενο.

    Έρρωσθε οι βιβλιοφάγοι

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος29/12/20

    Απολογούμαι: εξυπηρετούν και όχι εξηπυρετούν....!!!

    Έρρωσθε οι ορθογράφοι

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος31/12/20

    Και εγώ o αφελής πίστευα ότι η φεουδαρχία είχε καταργηθεί πριν αιώνες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μάλιστα! Τους εύχομαι εκ βάθους: Και σ' ανώτερα- πολύ χειρότερα! Καμιά απολύτως συναίσθηση της αποστολής της Δημοτικής Βιβλιοθήκης ως (και) αρχειοφύλακος της συλλογικής μνήμης μικρών κοινωνιών. Η παρακμή της τοπική αρχής με την μικροπολιτική σε όλο της το μεγαλείο...
    Προτείνω στον διευθύνοντα κ. Μπαϊρακτάρη της ΟΔΟΥ να συνεχίσει να στέλνει δωρεάν στην Δημοτική Βιβλιοθήκη το έντυπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ