29.12.20

Συλλυπητήρια



Η Μητρόπολη Καστορίας θρηνεί, ο λαός της Καστοριάς πενθεί. Αυτό το μελαγχολικό χειμωνιάτικο πρωινό και ακούγοντας τις καμπάνες να ηχούν πένθιμα αναλογίζομαι: Ήταν 24 χρόνια πριν το 1996 όταν ο κατά κόσμον Ιωάννης Παπακώστας εξελέγη και ενθρονίσθηκε ως Μητροπολίτης Καστορίας κ.Σεραφείμ.
Σε αυτά τα χρόνια διακρίθηκε για την ισχυρή ποιμαντική του παρουσία και το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο που ανέπτυξε.Νηφάλιος,προσηνής,κοινωνικός συμμετείχε στις χαρές και συνέπασχε στις λύπες και τα βάσανα του ποιμνίου του.Άκουγε και άνοιγε την αγκαλιά του.
Ήταν 21 μέρες πριν όταν εισήχθη στο 424 ΓΣΝΘ. Επικοινώνησα 4 φορές μαζί του και καθημερινά με τους θεράποντες ιατρούς του.Ως άνθρωπος έδωσε μάχη για την ζωή του νηφάλια και κυρίως με αξιοπρέπεια.
Την τελευταία φορά και ενώ παρουσίασε παροδική βελτίωση και 2 ημέρες πριν την εισαγωγή του στην ΜΕΘ( ήταν Παρασκευή 18/12) μου έμεινε στη συζήτησή μας ένα ερωτηματικό.Γιατί όταν ενθαρρύνοντάς τον πως θα ανταμώσουμε Χριστούγεννα στην Καστοριά στο Επισκοπείο, ο πνευματικός μας Πατέρας εσιώπησε… Σήμερα μαζί με την συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μου κλαίμε τον Δεσπότη μας που κοιμήθηκε νωρίς.

Ζήσης Τζηκαλάγιας
Βουλευτής ΝΔ Καστοριάς


* * *


Σήμερα είναι ημέρα πένθους για την Καστοριά.
Η είδηση της κοίμησης του αγαπητού Επισκόπου μας κυρού Σεραφείμ είναι συγκλονιστική.
Ένας ταπεινός ποιμενάρχης με σημαντικό πνευματικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο που έφυγε νωρίς.
Θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μου η καλοσύνη και το χαμόγελό του.
Τον αποχαιρετώ με ειλικρινή αγάπη, απόλυτο σεβασμό και ανείπωτη θλίψη.

Ολυμπία Τελιγιορίδου
Βουλευτής Π.Ε. Καστοριάς ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Προοδευτική Συμμαχία
Αν. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης


* * *


Σήμερα η Εκκλησία της Ελλάδος θρηνεί τη μεγάλη απώλεια ενός σεβαστού ιεράρχη, του μακαριστού μας Μητροπολίτη Καστορίας κ.κ. Σεραφείμ. Το άκουσμα της κοίμησής του προκαλεί αισθήματα θλίψης και συγκίνησης σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.
Με το ξεχωριστό κοινωνικό και φιλανθρωπικό του έργο, θα αποτελεί πάντοτε παράδειγμα ενός πεφωτισμένου ιεράρχη, κατέχοντας ιδιαίτερη θέση ως πνευματικός πατέρας στις καρδιές όλων εκείνων που τον γνώρισαν και συμπορεύτηκαν μαζί του. Υπήρξε άνθρωπος σεμνός, πράος, ευγενής και γλυκομίλητος. Μια εξαίρετη προσωπικότητα που κέρδισε το σεβασμό και την αγάπη του ποιμνίου του. Η απώλεια του αφήνει ένα τεράστιο κενό στον τόπο μας. Θα τον θυμόμαστε πάντοτε με αγάπη και σεβασμό.
Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην τοπική μας εκκλησία, στο λαό που υπηρετούσε και στους οικείους του.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς 
Δημήτριος Ε. Σαββόπουλος


* * *


Ημέρα βαθιάς οδύνης. Ο τόπος μας θρηνεί την απώλεια ενός άξιου Ποιμενάρχη, που υπήρξε μια ανοιχτή αγκαλιά για κάθε άνθρωπο και ιδιαίτερα για τους αναγκεμένους. Θρηνώ προσωπικά, διότι ο Μακαριστός Μητροπολίτης Καστορίας με τίμησε για μια δεκαετία με την ανιδιοτελή αγάπη του και την άριστη συνεργασία του, που θα αποτελούν για μένα παντοτινή παρακαταθήκη. 
Εύχομαι ο Πανάγαθος Θεός, Τον οποίο λάτρευσε με όλο του το είναι, να του χαρίσει την αιώνια ανάπαυση. Καλή Ανάσταση Σεβασμιότατε Πατέρα μας.
29.12.2020
Πάνος Κεπαπτσόγλου 
Δήμαρχος Άργους Ορεστικού


* * *

Βαρύ το πένθος και ο πόνος για την οικογένεια της Μητρόπολης Καστορίας και για τα ματωμένα ηρωικά χώματα της Μακεδονίας, για τα οποία η αγάπη ήταν αξεχώριστη στην καρδιά του μακαριστού μας Ποιμενάρχη κυρού Σεραφείμ. Η οδύνη μας κατ’ άνθρωπον είναι μεγάλη. Η απάλυνσή της όμως συν τω χρόνω θα είναι βέβαιη για τον λόγο ότι η ανοιχτή του καρδιά και η πνευματική του τιμιότητα, κληροδοτούν σε όλους μας την ελπίδα ότι ο χωρισμός του θανάτου είναι πρόσκαιρος. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο φως της Αναστάσεως που ο πνευματικός μας πατέρας σκόρπιζε καθ’ όλη τη διάρκεια της αρχιερατικής του διακονίας, αλλά και στην ποιότητα και την εμβέλεια της προσωπικότητάς του.
Είχα τη μεγάλη τιμή της δεκαετούς και πλέον στενής συνεργασίας μαζί του, κατά την οποία βίωσα την απόλυτη σύνδεση του αρχιερατικού κύρους με την απλότητα του ταπεινού ανθρώπου του Θεού. Στην προσωπική αυτή επαφή μας συνειδητοποίησα ότι ο οποιοσδήποτε σχετιζόμενος μαζί του, είχε μόνο να πάρει, χωρίς να απαιτείται να δώσει τίποτα. Το περίσσευμα της καρδιάς του αποτελούσε μια ανεξάντλητη πηγή, από την οποία ο καθένας αντλούσε καλοσύνη και παρηγοριά. Το ενδιαφέρον του για τα προβλήματα, όχι μόνο ολόκληρης της Καστοριάς, αλλά και του καθενός προσωπικά, υπήρξε αμείωτο και συγκινητικό. Ποτέ δεν επαναπαύτηκε στην ασφάλεια του αξιώματός του. Αντιθέτως, η αγωνία του για την πρόοδο αυτού του τόπου και την πνευματική προκοπή του ποιμνίου του αποτελούσε την πρώτιστη προτεραιότητα του.
Η φιλανθρωπική του μέριμνα υπήρξε ένα γεγονός αληθινό και θαυμαστό που ακτινοβολούσε και εκτός των ορίων της μικρής μας Μητροπόλεως. Στα 24 χρόνια της αρχιερατείας του, δεν υπήρξε άνθρωπος παραμελημένος, δεν υπήρξε άνθρωπος ενδεής που να μην τύχει της άμεσης αγαπητικής του ανταπόκρισης. Δικαίως, ο ίδιος αποκαλούσε συχνά τον εαυτό του, ο ζητιάνος Επίσκοπος. Αυτό δεν αποτελούσε από μέρους του μια διαφημιστική κομπορρημοσύνη αλλά την καθημερινότητά του, που χωρίς δισταγμό μπορεί να την επιβεβαιώσει, όχι μόνο όποιος συνεργάστηκε μαζί του, αλλά κυρίως οι χιλιάδες των συμπολιτών μας, που χρειάστηκαν τη συμπαράστασή του.
Δεν είναι κοινοτοπία να ειπωθεί ότι το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο. Όλοι μας όμως ελπίζουμε, τόσο στην αγάπη του Θεού που κι ο ίδιος αγάπησε, όσο και στις προσευχές που θα αναπέμπει για την αγαπημένη του Καστοριά από το ουράνιο θυσιαστήριο. Σε αυτό ευχόμαστε να είναι στους αιώνες συλλειτουργός με την Παναγία και τους Καστοριανούς Αγίους, που επί των ημερών του, έλαμψαν στην τοπική μας Εκκλησία.
Καλό παράδεισο Μακαριστέ Πατέρα μας. Οι ευχές σου να είναι οδηγός μας πάντοτε. 
31.12.2020
Πάνος Κεπαπτσόγλου
Δήμαρχος Άργους Ορεστικού


* * *


Με ιδιαίτερα αισθήματα θλίψης και έντονης συγκίνησης, πληροφορήθηκα την κοίμηση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ.
Ο μακαριστός υπήρξε ένας δυναμικός μητροπολίτης και αξιόλογο στέλεχος της Ιεράς Συνόδου της Ελλάδας. Ξεχώριζε για την ιδιαίτερη αγάπη που έτρεφε προς το ποίμνιο του αλλά και για το σπουδαίο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο που διετέλεσε στα εικοσιπέντε χρόνια της ποιμαντορίας του, στην ακριτική μητρόπολη Καστοριάς.
Η πολυσχιδής φιλανθρωπική δράση του αγκάλιαζε όλους τους τομείς του κοινωνικού γίγνεσθαι της περιοχής μας. Παράλληλα ήταν αυτός που με ιδιαίτερη σπουδή φρόντισε για την αγιοκατάταξη πολλών τοπικών αγίων.
Η Εκκλησία μας έχασε έναν λαμπρό Ποιμενάρχη του οποίου η προσφορά υπήρξε έντονη στην κοινωνία της μητρόπολης Καστοριάς.
Ως βουλευτής είχα την χαρά και την τιμή να συνεργαστώ μαζί του για θέματα που αφορούσαν την μητρόπολη , κομμάτι της οποίας είναι και αρκετές κοινότητες των δήμων Αμυνταίου και Πρεσπών.
Για την κοίμηση του μακαριστού ιεράρχη Σεραφείμ εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην Εκκλησία της Ελλάδος, στο χριστεπώνυμο ποίμνιο της μητρόπολης Καστοριάς και στους οικείους του.
Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

Γιάννης Αντωνιάδης
Βουλευτής ΝΔ Φλώρινας


* * *


Με μεγάλη συγκίνηση και θλίψη πληροφορηθήκαμε την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη Καστορίας Σεραφείμ, κατά κόσμο, Ιωάννη Παπακώστα.
Η ποιμαντορία του στην Μητρόπολη Καστοριάς επισφραγίστηκε από ένα θεάρεστο εκκλησιαστικό και ανθρωπιστικό έργο, για είκοσι τέσσερα συναπτά έτη, αποτέλεσε ύμνο στην αγάπη, την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη και την πνευματικότητα.
Ο Μακαριστός Ιεράρχης, διακρινόταν για τη λογιότητά, τις ευαισθησίες και την καταδεκτικότητα του, αφήνοντας ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στη θρησκευτική ζωή του τόπου.
Οι διδαχές του στην Αρχιερατική του Περιφέρεια αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για κληρικούς και λαϊκούς και η φωτεινή μορφή του θα μένει άσβεστη στις καρδιές μας.
Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην Εκκλησία της Ελλάδος, στο ποίμνιο του και στους οικείους του.

Ιωάννης Κιοσές
Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας


* * *


Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας για τον αδόκητο και πρόωρο θάνατο του Μητροπολίτη Καστοριάς κ. Σεραφείμ. Ο εκλιπών ήταν μια ισχυρή προσωπικότητα που πρόσφερε σημαντικό ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο στον τόπο μας.

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς


* * *


Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια για τον θάνατο του Μητροπολίτη Καστορίας κ.Σεραφείμ.
Η θλίψη μας για την απώλεια ενός άξιου ιεράρχη, μας πεισμώνει έτσι ώστε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας να ξεπεράσουμε την φονική πανδημία που όπως αποδεικνύεται δεν κάνει διακρίσεις.

Ο Γραμματέας της ΝΕ ΚΙΝΑΛ Καστοριάς
Θωμάς Αναστασίου


* * *


Η Διοίκηση του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας» εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια για την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτη Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ.
Η σημερινή ημέρα αποτελεί ημέρα πένθους για την Καστοριά, καθώς έχασε πρόωρα έναν ποιμενάρχη που άφησε πίσω του μεγάλο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο, έναν πνευματικό πατέρα αλλά και έναν πραγματικό φίλο και σύμμαχο του κλάδου μας.
Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη. Ευχόμαστε να έχει Καλό Παράδεισο.

Εκ της Διοικήσεως 
του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς 
"Ο Προφήτης Ηλίας"


* * *


Εκπροσωπώντας το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για την αδόκητη απώλεια του Μακαριστού Μητροπολίτη Καστοριάς Σεραφείμ.
Η ζωή του, σφραγισμένη από την πολυσχιδή του δράση προς την του Χριστού εκκλησία και το πνεύμα διαρκούς προσφοράς προς τον συνάνθρωπο, καθιστά την εκδημία του «εν χώρα ζώντων» και τη μνήμη του αιωνία.
Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια. 

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας
Θοδωρής Μαρδίρης


* * *


Ο Πρόεδρος, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και το προσωπικό του Επιμελη-τηρίου Καστοριάς εκφράζουμε την οδύνη μας για την απώλεια του Μακαριστού Μητροπολίτη Καστορίας Σεραφείμ.
Ένας εξαίρετος Ποιμενάρχης με διορατικότητα και αμέριστη αγάπη για το ποίμνιο του και την Καστοριά. Μια μεγάλη απώλεια για όλους μας
Καλό Παράδεισο Σεβασμιότατε Αιωνία σου η μνήμη!

Ο Πρόεδρος
Καραταγλίδης Χαράλαμπος


* * *


Σήμερα χάσαμε τον Πνευματικό μας Πατέρα, τον Επίσκοπο Καστορίας Σεραφείμ.
Νιώθω βαθύτατα συγκινημένη για την απώλεια του Ποιμενάρχη μας.
Χαρισματικός, πολυτάλαντος, λόγιος, εργατικός, φιλάνθρωπος υπηρέτησε το ποίμνιό του με ταπεινότητα και αγάπη.
Θα τον θυμόμαστε ως τον καλό και ευγενή Ποιμένα, που αγάπησε τους Καστοριανούς, σαν παιδιά του αληθινά.
Οι συμβουλές του σε κάθε συνάντηση ή επικοινωνία μας, θα με συνοδεύουν πάντα ως πολύτιμος θησαυρός.
Αιώνια του η μνήμη.

Μαρία Αντωνίου 
Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού - Γραφείο Μακεδονίας


* * *


Τα μέλη του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών ΝΔ ΠΕ Καστοριάς εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για την απώλεια του Μακαριστού Μητροπολίτη Καστορίας Σεραφείμ.
Αποχαιρετούμε με οδύνη τον Ποιμένα μας, μια απώλεια τεράστια για την Εκκλησία της Ελλάδος, την Μητρόπολη και την τοπική κοινωνία μας.
Καλό Παράδεισο Σεβασμιότατε.

Η Συντονίστρια Μητρώου Πολιτικών Στελεχών 
Δυτικής Μακεδονίας 
Αγνή Κανδύλη-Μυκωνιάτη 

Ο Σύνδεσμος του Μητρώου ΠΕ Καστοριάς 
Κωνσταντίνα Τογκαρίδου


* * *


Σήμερα εκοιμήθη ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καστοριάς κ. Σεραφείμ. Ο Άνθρωπος που τίμησε και αγάπησε τον τόπο αυτό από την ημέρα της ενθρόνισης του. Ο Άνθρωπος που στάθηκε πλάι σε όλους, προσευχήθηκε για εμάς, έκλαψε και θύμωσε πολλές φορές για τις αδικίες στην Καστοριά και στους πολίτες της! Η θλίψη είναι τεράστια! Σε μια εποχή που η Χριστιανική πίστη δέχεται συνεχώς πυρά, που η πνευματική αλήθεια αλλοιώνεται διαρκώς, η Καστοριά έχασε τον Πνευματικό της Πατέρα! Σήμερα εκοιμήθη ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καστοριάς κ. Σεραφείμ. Σήμερα οι Καστοριανοί ορφανέψαμε!

Αγνη Ανδρ. Κανδύλη 
Συντονίστρια Μητρώου πολιτικών Στελεχών 
Δυτικής Μακεδονίας Πολιτευτής ΠΕ Καστοριάς


* * *


Πρακτικό 35ης Συνεδρίασης (Κατεπείγουσας) 
του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας 

Σήμερα, την 29η-12-2020, ημέρα Tρίτη και ώρα 12:00μ σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 165, 167 του Ν. 3852/10, της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (τεύχος Α΄55/11.03.2020) και ύστερα από τη με Αριθ. Πρωτ. 187412 έγγραφη πρόσκληση της Προέδρου του Π.Σ., συνήλθε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας (δια περιφοράς)

Θέμα 1ο : Hμερήσιας Διάταξης 
Λήψη Απόφασης για Έκδοση Ψηφίσματος για την προς Κύριον εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτη Καστορίας Κυρού Σεραφείμ. 


Η Πρόεδρος ενημέρωσε το Σώμα για την προς Κύριον εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτη Καστορίας Κυρού Σεραφείμ και συγκάλεσε εκτάκτως σήμερα 29 Δεκεμβρίου 2020 το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στον εκλιπόντα Μακαριστό Μητροπολίτη, ο οποίος υπήρξε μία ξεχωριστή εκκλησιαστική φυσιογνωμία, με μεγάλο ποιμαντικό, πνευματικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, το οποίο θα αποτελεί πάντοτε παράδειγμα ενός πεφωτισμένου ιεράρχη και παρακαταθήκη για όλους μας. Υπήρξε άνθρωπος σεμνός, πράος, ευγενής και γλυκομίλητος. Μια εξαίρετη προσωπικότητα που κέρδισε το σεβασμό και την αγάπη του ποιμνίου του. Ένας ακούραστος εργάτης της Ορθοδοξίας και καθοδηγητής των Καστοριανών. Η απώλεια του αφήνει ένα τεράστιο κενό. Θα τον θυμόμαστε πάντοτε με αγάπη και σεβασμό.

Έπειτα από τα παραπάνω η Πρόεδρος ζήτησε να εκδοθεί ψήφισμα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας ως παρακάτω:
1. Να παραστεί εκπρόσωπος του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά την τέλεση της Εξόδιου Ακολουθίας, η οποία θα γίνει την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020 στις 11.00 π.μ. στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καστοριάς.
2. Να δοθούν χρήματα αντί στεφάνου στο Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ι.Μ. Καστοριάς.
3. Να εκφράσει τη βαθιά λύπη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια της Προέδρου και των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Ιερά Σύνοδο της Ελλάδας, στην Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς στην οικογένεια και στους οικείους του εκλιπόντα Μακαριστού Μητροπολίτη.
4. Να κηρυχτεί τριήμερο πένθος στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς και να κυματίζουν μεσίστια οι σημαίες των Δημοσίων κτιρίων και καταστημάτων της.
5. Να δημοσιευτεί το παρόν δια του τύπου. 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο 
Αποφάσισε ομόφωνα 

1. Να παραστεί εκπρόσωπος του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά την τέλεση της Εξόδιου Ακολουθίας, η οποία θα γίνει την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020 στις 11.00 π.μ. στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καστοριάς.
2. Να δοθούν χρήματα αντί στεφάνου στο Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ι.Μ. Καστοριάς.
3. Να εκφράσει τη βαθιά λύπη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια της Προέδρου και των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Ιερά Σύνοδο της Ελλάδας, στην Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς στην οικογένεια και στους οικείους του εκλιπόντα Μακαριστού Μητροπολίτη.
4. Να κηρυχτεί τριήμερο πένθος στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς και να κυματίζουν μεσίστια οι σημαίες των Δημοσίων κτιρίων και καταστημάτων της.
5. Να δημοσιευτεί το παρόν δια του τύπου.
Η απόφαση αυτή πήρε α/α 360/20

Η Πρόεδρος του Π.Σ. 
Ευφροσύνη Ντιό 

Ο Γραμματέας του Π.Σ. 
Απόστολος Τζιώτζης 


* * *


Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Νεστορίου 
για την κοίμηση του Μητροπολίτη Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νεστορίου μετά το θλιβερό άγγελμα της κοιμήσεως του αξιαγάπητου ποιμενάρχη και Μακαριστού Μητροπολίτου Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ, συνήλθε στην 22η συνεδρίασή του και αποφάσισε ομόφωνα:
Να εκφράσει τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια του προς την Ιεραρχία της Ελλάδος, την Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς και προς τους οικείους του εκλιπόντα, αναγνωρίζοντας το σημαντικό εκκλησιαστικό, ποιμαντορικό, θεολογικό, φιλανθρωπικό και πατριωτικό του έργο για την Καστοριά και τους ανθρώπους της.
Να διαθέσει ένα συμβολικό ποσό για την Τράπεζα αγάπης της Μητροπόλεως.
Να κηρυχθεί ημέρα πένθους η σημερινή μέρα, που ο λαός της Π.Ε. Καστοριάς και του δήμου Νεστορίου κατευοδώνουν στην αιώνια κατοικία του τον αξιαγάπητο Μητροπολίτη.
Να κυματίζει σήμερα η σημαία του δήμου μεσίστια.
Να επιδοθεί το παρόν ψήφισμα στην Ι.Μ. Καστοριάς.
Να αναρτηθεί το παρόν ψήφισμα στην ιστοσελίδα του δήμου.


* * *


Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Ν. Καστοριάς 
Πηχιών 2, Καστοριά- 521 00  - Τηλ:2467021144  - Email: sfmmagona@hotmail.gr

Στο άκουσμα του αποδημήσαντος Μητροπολίτου μας κ.κ Σεραφείμ, συνήλθε εκτάκτως το Δ.Σ του Συλλόγου μας προκειμένου να εκδώσει το ακόλουθο:

Ψήφισμα 

1. Εκφράζει στις αρμόδιες εκκλησιαστικές αρχές τα βαθύτατα συλληπτήρια.
2. Να παρακολουθήσει με δυο μέλη του Συλλόγου τη νεκρώσιμη ακολουθία.
3. Εις μνήμην του Σεβασμιότατου μας Μητροπολίτη του κ.κ Σεραφείμ, να καταθέσει στο Φιλόπτωχο Ταμείο της Μητροπόλεως το ποσό των διακοσίων ευρώ.
Αιωνία του η μνήμη.

Το Δ.Σ του Συλλόγου 


* * *


Συλλυπητήρια δήλωση του ΥΠΕΣ Τ. Θεοδωρικάκου 
για την κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη Καστοριάς 

«Η απώλεια του Μητροπολίτη Καστοριάς Σεραφείμ, γεμίζει θλίψη όσους είχαμε την τύχη και την τιμή να τον γνωρίσουμε. Ο Μακαριστός σε όλη την πορεία της ζωής του έδειξε με τις πράξεις του τί σημαίνει ανιδιοτέλεια και προσφορά στην τοπική κοινωνία και στην Εκκλησία. Όλα αυτά τα χρόνια της ποιμαντορίας του ξεχώρισε για το πλούσιο πνευματικό και φιλανθρωπικό του έργο. Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και σεβασμό. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στον κλήρο και στον λαό της Καστοριάς του οποίου υπήρξε ποιμενάρχης για 24 χρόνια και στους συνεργάτες του».


* * *


Η Διοίκηση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων εκφράζει την βαθύτατη θλίψη της για την αδόκητη απώλεια του Μακαριστού Μητροπολίτη Καστοριάς κ.Σεραφείμ.
Το έργο του υπήρξε πολύπλευρο και πολυδιάστατο αποδεικνύοντας την μεγάλη αγάπη του για την Καστοριά και τους κατοίκους της οι οποίοι θα τον θυμούνται και θα τον τιμούνε πάντα.
Ευχόμαστε να έχει Καλό Παράδεισο. 

Εκ της Διοικήσεως


* * *


Σήμερα πενθεί ο Τόπος μας!! Έφυγε από τη ζωή μας, εκοιμήθη ο πολυαγαπημένος μας Ποιμενάρχης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας Σεραφείμ!!
Το Δ,Σ, του Συλλόγου μας, εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για τον αδόκητο χαμό του Μακαριστού Μητροπολίτη Καστοριάς Σεραφείμ!
Ο εκλιπών τίμησε επανειλημμένως με τη παρουσία του τις εκδηλώσεις μας και με τον τρόπο και το στίγμα του πάντοτε δήλωνε παρών και συμπαραστεκόταν στο Σύλλογό μας! Δεν ήταν τυχαίο που και ο ίδιος αν και δεν είχε Ποντιακή καταγωγή, μας ζητούσε να τον λογίζουμε ως Πόντιο Αδελφό μας.

Η επί 24 έτη Δημιουργική και Φιλεύσπλαχνη Ποιμαντορία του, αφήνει ένα τεράστιο κενό στις ψυχές μας.
Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας Συλλυπητήρια στην Ιεραρχία της Ελλάδας, στους Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, στη Πνευματική του οικογένειά και στους οικείους του!

Από το Διοικητικό Συμβούλιο
Της Οργάνωσης Ποντίων Νομού Καστοριάς. 

Ο Πρόεδρος 
Αμαραντίδης Ιωάννης

Η Γραμματέας 
Μεγακλή Μαρία 


* * *


Αιφνίδια η εκδημία, συγκλονιστική η είδηση. Εκοιμήθη ο ξεχωριστός Ποιμενάρχης μας, Σεβασμιότατος Μακαριστός Μητροπολίτης Καστορίας Κυρός Σεραφείμ. Δεν υπάρχουν λόγια, που να αποδίδουν το μεγαλείο και τη συνεισφορά ενός πραγματικού Ιεράρχη της σύγχρονης Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Με όλα τα ζητήματα της ζωής που ενασχολήθηκε στη διάρκεια της ποιμαντορίας του, μόνο επιτυχίες κατέγραψε, μόνο τις ψυχές γαλήνεψε, έτσι όπως αναφέρονται μέσα από τις μαρτυρίες όλων όσων ευεργετήθηκαν από την ευλογία του. Αγάπησε έμπρακτα τον άνθρωπο, προσέγγισε ειλικρινά το ποίμνιο του, μα προπάντων αγωνίστηκε για την Καστοριά και την πατρίδα. Η “Οικογένειά του”, όπως χαρακτηριστικά ονομάτισε τον Λαό της Καστοριάς σήμερα πενθεί, όμως η συνολική του δράση και η στάση του, ας φωτίσουν τα βήματα όλων μας, στην κατεύθυνση κάλυψης του δυσαναπλήρωτου κενού που αφήνει πίσω του.
Ως Διοικούσα Επιτροπή Εκλογικής Περιφέρειας (ΔΕΕΠ) Καστοριάς της Νέας Δημοκρατίας εκφράζουμε τα θερμά μας Συλλυπητήρια και αντί στεφάνου θα δοθεί οικονομική ενίσχυση στο συσσίτιο της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς.

Για την Δ.Ε.Ε.Π. ΝΔ Καστοριάς
Ο Πρόεδρος
Βελλίδης Βασίλειος


* * *


Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια για την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτη Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ.
Ο Μακαριστός Μητροπολίτης προσέφερε σπουδαίο ποιμαντικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο.
Θερμά συλλυπητήρια στην Εκκλησία, στον λαό της Μητρόπολής του και στους οικείους του.
Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας


* * *


Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Γουνοποιών εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για την απώλεια του πνευματικού μας πατέρα, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ, ο οποίος σε ηλικία 61 ετών εκοιμήθη σήμερα 29 Δεκεμβρίου 2020.
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ (κατά κόσμον Ιωάννης Παπακώστας) γεννήθηκε στο Αγναντερό Καρδίτσας. Μητροπολίτης Καστορίας χειροτονήθηκε την 5η Οκτωβρίου 1996. Αναγνωριζόμενος ως μια εξαίρετη προσωπικότητα, κέρδισε το σεβασμό και την αγάπη του ποιμνίου του.
Στη διάρκεια της εκκλησιαστικής του πορείας ανέπτυξε πλούσια ποιμαντική δράση, κηρυγματικό και πνευματικό έργο και ιδιαίτερη ποιμαντική δραστηριότητα στον τομέα της νεότητας και της Ιερας Εξομολογήσεως. Η Μητρόπολη Καστορίας επί αρχιερατείας του οργανώθηκε και ανέπτυξε πολλαπλή φιλανθρωπική και πνευματική δράση.
Ευχόμαστε μακαρίαν ανάπαυση.

Σύνδεσμος Ελλήνων Γουνοποιών


* * *


Το Δ. Σ. του «Συλλόγου Πολυτέκνων Νομού Καστοριάς», εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη Καστορίας κυρού Σεραφείμ.
Η κοίμηση του ποιμενάρχη μας προκαλεί θλίψη και συγκίνηση σε κάθε πολύτεκνη οικογένεια αλλά και σε όλον τον καστοριανό λαό.
Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην Τοπική Εκκλησία, στους ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, στην πνευματική του οικογένεια και στους οικείους του. 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο 

Ο Πρόεδρος 
Γεώργιος Γκίτσος 

Η Γενική Γραμματέας 
Θωμαή Κυριαζοπούλου


* * *


Σήμερα η Καστοριά θρηνεί τη μεγάλη απώλεια τού σεβαστού της ιεράρχη, του μακαριστού μας Μητροπολίτη Καστορίας, Κυρού Σεραφείμ.
Η κοίμηση του Μητροπολίτου μας προκαλεί σε όλη την Καστοριά αισθήματα θλίψης και συγκίνησης.
Ο μακαριστός Ιεράρχης διακρινόταν για τον πατριωτισμό του, το αγωνιστικό του φρόνημα, την κοινωνική ευαισθησία του, το φιλάνθρωπο ήθος του, την λογιότητά του και τον καταδεκτικό χαρακτήρα του. Υπήρξε μία δυναμική παρουσία στον εκκλησιαστικό χώρο και άφησε το θετικό του αποτύπωμα στην Μητρόπολη, που θεάρεστα υπηρέτησε και με αγάπη, έμπνευση και πνεύμα διακονίας ανοικοδόμησε.
Θα αποτελεί πάντα ένα παράδειγμα πεφωτισμένου ιεράρχη, κατέχοντας ιδιαίτερη θέση ως πνευματικός πατέρας στις καρδιές όλων εκείνων που τον γνώρισαν και συμπορεύτηκαν μαζί του.
Σεμνός και φιλάνθρωπος, μια εξαίρετη προσωπικότητα, πάνω από όλα κέρδισε το σεβασμό και την αγάπη του ποιμνίου του.
Η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Καστοριάς, με την οποία ο εκλιπών συνεργάστηκε και την στήριξε στις επιλογές και δράσεις της, εύχεται να αναπαύει ο Θεός την ψυχή του, να αναδείξει τον μεταστάντα μέτοχο της βασιλείας Του,και να τον κατατάξει “εις τα σκηνώματα,τα αγαπητά και ποθούμενα”.
Αιωνία του η μνήμη !
ΕΑΑΣ Καστοριάς


* * *


Η Διοίκηση και το προσωπικό του Γ. Νοσοκομείου Καστοριάς, εκφράζουμε την βαθειά μας οδύνη για την ξαφνική απώλεια του Πνευματικού μας Πατέρα, του Σεβάσμιου ποιμενάρχη μας, του Μακαριστού Μητροπολίτη Καστορίας κ.κ. Σεραφείμ.
Υπήρξες πάντα αρωγός και συμπαραστάτης τόσο για τους ασθενείς όσο και για τις ανάγκες του Νοσοκομείου μας.
Κλείνοντας γόνυ σου ευχόμαστε Καλό Ταξίδι στην άνω Ιερουσαλήμ.
Αιωνία σου η μνήμη Σεβασμιότατε Πατέρα!

Εκ της Διοικήσεως του 
Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς


* * *


Με βαθειά θλίψη πληροφορηθήκαμε τον αδόκητο χαμό του μακαριστού Μητροπολίτη Καστορίας και Εξάρχου Άνω Μακεδονίας Σεραφείμ. Σεβάσμιος, φιλάνθρωπος, δραστήριος με όραμα και σχέδια, ξεχώρισε για την ιδιαίτερη αγάπη του για την Καστοριά και το ποίμνιό του. Στάθηκε συμπαραστάτης και αρωγός στο έργο της Υπηρεσίας μας, πολύτιμος θησαυρός με τις συμβουλές του. Θα θέλαμε να τον αποχαιρετήσουμε εκφράζοντας το τελευταίο μας αντίο και τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς


* * *


Η κοίμηση του Μητροπολίτη Καστοριάς Σεραφείμ, προκαλεί σε όλα τα μέλη του σωματείου μας αισθήματα βαθιάς θλίψης και συγκίνησης. Με το ξεχωριστό κοινωνικό και φιλανθρωπικό του έργο, θα αποτελεί πάντα ένα παράδειγμα πεφωτισμένου ιεράρχη. Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και σεβασμό.

To ΔΣ της 
Εταιρείας Προστασίας 
Ατόμων με Αυτισμό – Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος29/12/20

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος29/12/20

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος29/12/20

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος29/12/20

    Κάντο όπως η "covid free" Καστοριά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ