1.9.26

ΟΔΟΣ: Το χρυσόμαλλο δέρας

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 8.5.2025 | 1271


Το γεγονός ν’ αφήσει κάποιος αμέσως μετά το Πάσχα, την ευημερούσα Καστοριά και να θυσιαστεί, ανοιξιάτικα, να αφήσει την ησυχία του και να πιάσει την εξωστρέφεια (!), να μεταβεί στην Κύπρο την Μεγαλόνησο την «γη του πεύκου του κυπαρισσιού» (που τόσο πολύ αγαπούν οι ιθύνοντες στην Καστοριά), εκεί με τα τυρκουάζ νερά, τις χρυσές παραλίες, τα μνημεία και τα άλλα, με σκοπό να ενισχυθεί το αποτύπωμα της Καστοριάς, δεν μπορεί, κάποιο υψηλό ιδανικό θα υπάρχει.



Το κύριο άρθρο αυτού του φύλλου επιχειρεί να προσεγγίσει με μια διαφορετική οπτική, ένα γεγονός, μέσα από την μυθολογική του διάσταση.


ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, (το χρυσοπράσινο φύλλο, το ριγμένο στο πέλαγο*), που είναι ανεξάρτητο Κράτος και με βάση την επίσημη απογραφή του 2023 έχει πληθυσμό περί το 1.350.000 μόνιμους κατοίκους, στους οποίους προφανώς περιλαμβάνονται και αρκετές (αν όχι πάρα πολλές) χιλιάδες ξένων που την έχουν επιλέξει για εργασία, περιλαμβανομένων και χιλιάδων από την Ελλάδα, είτε για τόπο μόνιμης κατοικίας λόγω του κλίματός της, αντικειμενικά η Καστοριά δεν θα μπορούσε να έχει και πολλές αμοιβαία επωφελείς σχέσεις. 

Όχι πάντως περισσότερες σχέσεις, πέρα από το γεγονός ότι εκεί, την γη της λεμονιάς και της χαράς, εργάζονται (ως οικονομικοί μετανάστες) δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες προερχόμενοι από τη περιοχή της Καστοριάς. Όπως επίσης φοιτούν εκεί και κάποιοι άλλοι στα πανεπιστήμια, ενώ επιπλέον δραστηριοποιούνται (εκεί) αρκετοί γουνοποιοί. Διατηρώντας εκθέσεις και γενικά καταστήματα, που απευθύνονται στους τουρίστες κατά κανόνα. Και όχι στους Κύπριους. Οπότε το ισοζύγιο, σε κάθε περίπτωση αποβαίνει με διαφορά υπέρ των συμφερόντων της Κύπρου.
 
Είναι όμως, όπως φαίνεται στα πάτρια, οι στυλοβάτες της τοπικής και εθνικής οικονομίας γουνέμποροι της κομματικής χρηματοδότησης, που ως γνωστό πλήττονται, από την παρατεινόμενη πολεμική σύρραξη (ρωσική εισβολή και κατάκτηση) στην Ουκρανία. Και επειδή όπως δείχνουν τα πράγματα, λόγω του πολέμου, οι εγχώριοι δαιμόνιοι έμποροι, δεν μπορούν να καταφύγουν στην Κριμαία, ούτε και στην Οδησσό, ζουν τρισευτυχισμένα χάρη στην αδέκαστη κρατική οικονομική στήριξη. 

Είναι και που, ο μυθικός βασιλιάς Αθάμας, έχοντας από αιώνες πριν πάρει τον χρησμό από το μαντείο των Δελφών ότι ήταν ευθύνη του γιου του το γεγονός πως δε φύτρωσε το σιτάρι κάποια χρονιά, και επειδή αποφάσισε να τον θυσιάσει, η μητέρα του Νεφέλη έστειλε από τον ουρανό (μιας και ήδη είχε αποβιώσει) ένα κριάρι με χρυσό δέρμα να τον αρπάξει από την επικείμενη θυσία. 

Είναι και που ως γνωστό, το κριάρι άρπαξε τον Φρίξο και την Έλλη και τους πήγε στην Κολχίδα, στα ανατολικά του Ευξείνου Πόντου, κάτω από τον Καύκασο (σημερινή Γεωργία) όπου ο Φρίξος θυσίασε το κριάρι στο Δία και χάρισε το δέρμα του στο βασιλιά της Κολχίδας Αιήτη που τον φιλοξενούσε. Εκείνος το κρέμασε σε μια βελανιδιά στο δάσος του θεού Άρη και έβαλε έναν ακοίμητο δράκο να το φυλάσσει. 

Και έτσι μιας και οι δρόμοι ανάπτυξης και τουρισμού της Καστοριάς δεν μπορούν να περάσουν από τα Δαρδανέλια, μπορεί –υπόθεση εργασίας είναι– στον Δήμο Καστοριάς, να την είδαν, την αποστολή στην Κύπρο, «τη γη της αγκαλιάς της χαράς, των παλικαριών και της αγάπης» ως Αργοναυτική Εκστρατεία, –αυτή την φορά, λόγω του πολέμου και άλλων πρακτικών ζητημάτων. Πήγαν πάντως για το χρυσόμαλλο το δέρας. 

Δεδομένου όμως ότι η εθνική οικονομία της Κύπρου δεν βασίζεται αποκλειστικά στις κατακτήσεις της εμπορικής της Ναυτιλίας, άλλωστε το νησιωτικό κράτος ήδη διαθέτει επαρκείς και ισχυρές βάσεις στο City του Λονδίνου, μπορεί να θεωρείται κάτι περισσότερο από πιθανό, ότι η αποστολή και συμμετοχή του Δήμου Καστοριάς, στην Travel expo Cyprus 2025 (Λευκωσία Κύπρου, 25-27 Απριλίου 2025), με επικεφαλής τον ίδιο τον δήμαρχο Καστοριάς, δεν θα είχε σκοπό να κατακτήσει το χρυσόμαλλο δέρας της Ναυτιλίας και να μετατρέψει την Καστοριά σε City. Θα είχε πάντως κάποιο άλλο, υψηλό αλλά ρεαλιστικό στόχο.

Και επειδή η οικονομία της Κύπρου δεν βασίζεται (ούτε) στο κυπριακό χαλλούμι, αλλά (και) στην παροχή υπηρεσιών όπως, –πλην του υψηλού επιπέδου τουρισμού περίπου 12μηνης διάρκειας, και στον τομέα των Πανεπιστημίων (η Κύπρος προσφέρει σπουδές με ευελιξία τόσο με τα δημόσια όσο και με τα ιδιωτικά της ιδρύματα), όπως βασίζεται και στην γεωγραφική της θέση, όλα αυτά είναι αντικειμενικά δεδομένα που επιτρέπουν πολλές θεωρίες. Μελέτες για να γίνουν αντιληπτά τα κίνητρα της καστοριανής επίθεσης γοητείας και αντιπροσωπείας. 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 8.5.2025 | 1271 | σ. 3 


Αντί να ρίξει το βάρος του ενδιαφέροντός του στην Θεσσαλονίκη, που έχει πληθυσμό 1.100.000 κατοίκων –περίπου όσο και η Κύπρος– και ευρισκόμενη κοντά στην Καστοριά θα μπορούσε να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ο Δήμος Καστοριάς, απογειώθηκε για... Κύπρο. Οι ιθύνοντες έκαναν πτήση, και ίσως να είχε και αναταράξεις. Και επέστρεψαν υπό τις πάνδημες επευφημίες σύμπασας της Καστοριάς. Και της ακτιβιστικής αντιπολίτευσης του καναπέ. 


* * *

Όπως και να αναλυθεί, το γεγονός ν’ αφήσει κάποιος αμέσως μετά το Πάσχα, την ευημερούσα Καστοριά και να θυσιαστεί, ανοιξιάτικα, να αφήσει την ησυχία του και να πιάσει την εξωστρέφεια (!), να μεταβεί στην Κύπρο την Μεγαλόνησο την «γη του πεύκου του κυπαρισσιού» (που τόσο πολύ αγαπούν οι ιθύνοντες στην Καστοριά), εκεί με τα τυρκουάζ νερά, τις χρυσές παραλίες, τα μνημεία και τα άλλα, με σκοπό να ενισχυθεί το αποτύπωμα της Καστοριάς, δεν μπορεί, κάποιο υψηλό ιδανικό θα υπάρχει. 

Και όχι ασφαλώς ένα ακόμη τσάμπα, ταξίδι όλα πληρωμένα, –αεροπορικά, ξενοδοχεία, full pension που απαιτεί την θυσία λίγων ωρών παρουσίας στο... περίπτερο, μερικές φωτογραφίες, και όλα τα άλλα free time, στο όπως λέμε «το αφεντικό τρελάθηκε» πανηγύρι ταξιδιών του δημόσιου βίου της περιοχής. 

Έτσι, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Ελλάδος, που εκπροσωπήθηκαν στην Κύπρο, στην ίδια τουριστική έκθεση μόνο μέσω των Περιφερειών τους, κεντρικά δηλαδή, η Καστοριά, η διαμαντόπετρα του τουρισμού, η γη του πεύκου και του κυπαρισιού, συμμετείχε με δικό της ξεχωριστό περίπτερο. Παρουσίασε με τον ίδιο τον δήμαρχό της παρόντα, αυτοπρόσωπα όλα τα κάλλη και τα θέλγητρα του τουριστικού πλεονεκτήματός της, της γης των παλικαριών και της αγάπης, το σκέτο χρυσογαλάζιο φύλλο το ριγμένο στο πέλαγο των προβλημάτων στους Κύπριους!

Και βέβαια –θα αναρωτηθεί κάποιος– αν για παράδειγμα, διοργανώνονται δημοσιογραφικές αποστολές στις Βρυξέλλες και στα Λουξεμβούργα, για να αναλύσει ο ευρωβουλευτής κ. Γεώργιος Αυτιάς τους τρόπους που θα σωθεί η Καστοριά, γιατί να μη μπορεί και να μη δύναται, η πόλη της Καστοριάς με τον δικό της Ιάσονα, να επιχειρήσει την δική της αυστηρή και αποφασιστική απάντηση, ας πούμε στα ανταγωνιστικά Ιωάννινα. 

Στους Παγουράδες με την ρηχή τους λίμνη, την Παμβώτιδα – όνομα και πράγμα. Η οποία λέει, ότι έχει ένα αεροδρόμιο, τάχα, διεθνές, που όχι μόνο συνδέεται με το Ισραήλ και άλλα κράτη, αλλά εσχάτως συνδέεται και με τις Σκανδιναβικές χώρες.


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 8.5.2025 | 1271 | σ. 3-4


Αν διοργανώνονται δημοσιογραφικές αποστολές στις Βρυξέλλες και στα Λουξεμβούργα, για να αναλύσει ευρωβουλευτής τους τρόπους που θα σωθεί η Καστοριά, γιατί να μη μπορεί και να μη δύναται, η πόλη της Καστοριάς με τον δικό της Ιάσονα, να επιχειρήσει την δική της αυστηρή και αποφασιστική απάντηση, ας πούμε στα ανταγωνιστικά Ιωάννινα. Στους παγουράδες με την ρηχή τους λίμνη, την Παμβώτιδα – όνομα και πράγμα. Η οποία λέει, ότι έχει ένα αεροδρόμιο, τάχα, διεθνές, που όχι μόνο συνδέεται με το Ισραήλ και άλλα κράτη, αλλά εσχάτως συνδέεται και με τις Σκανδιναβικές χώρες.


* * *

Και για να μη νομίζουν οι κακόπιστοι που κρίνουν και δεν λιβανίζουν, ότι το αεροδρόμιο της Καστοριάς –ευτυχώς υπάρχει– για να προσγειώνονται και αντιθέτως (απογειώνονται), οι βουλευτές της και οι εκάστοτε αξιωματούχοι, ο Δήμος Καστοριάς, αποφάσισε να κάνει μια ακόμη φορά την υπέρβασή του. 

Αντί, ενδεικτικά, να ρίξει το βάρος του ενδιαφέροντός του, στην Νύφη του Θερμαϊκού, την Θεσσαλονίκη, που με βάση την απογραφή (2021) έχει πληθυσμό 1.100.000 κατοίκων –περίπου όσο και η Κύπρος– και ευρισκόμενη κοντά στην Καστοριά θα μπορούσε να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ο Δήμος Καστοριάς, απογειώθηκε για... Κύπρο. Οι ιθύνοντες έκαναν πτήση, και ίσως να είχε και αναταράξεις.

Αυτό κρίθηκε επιβεβλημένο αφού ο δήμαρχος Καστοριάς, παρά το γεγονός ότι τουριστική ανάπτυξη καταγράφεται μετά την πανδημία παντού, περιλαμβανομένης και της Καρδιτσομαγούλας, πρόσφατα δήλωνε ότι «έχουμε μία ανοδική τάση στον τουρισμό από το 2019, ειδικά από την μετά covid εποχή, συνεχώς πηγαίνουμε ανοδικά, συνεχώς υπάρχει ανάπτυξη, αυτά είναι λεγόμενα των επίσημων φορέων εδώ του τουρισμού της Καστοριάς, και συνεχώς προσελκύουμε όλο και περισσότερο επισκέπτες». 

Και συμπέρανε ότι η Καστοριά αποτελεί έναν εναλλακτικό τουριστικό προορισμό, ότι ο τουρισμός στην Καστοριά είναι σε άνθιση κι όποιος το αμφισβητεί θεωρεί ότι είναι αστείος ["εδώ"]. Για κακόβουλος, δεν το συζητά καν. Κακόβουλοι και κακοπροαίρετοι είναι όλοι οι άλλοι, εκτός από τους καλόβουλους και καλοπροαίρετους.

Σε μια πόλη και μια εποχή που οι θριαμβολογίες για τον τουρισμό της δεν επιβεβαιώνονται ακριβώς με βάση τα κεντρικά επίσημα στατιστικά στοιχεία τουλάχιστον, ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Ιωάννης Κορεντσίδης φαίνεται να απάντησε με τον πιο πάνω τρόπο, στον τέως βουλευτή Καστοριάς κ. Ζήση Τζηκαλάγια ["εδώ"]. Που εσχάτως δείχνει να παρεμβαίνει πιο άμεσα, ιδιαίτερα στα της πόλης της Καστοριάς. 

Είναι προφανές ότι εδώ κάτι τρέχει, και ενώ δίνει πάσες ο τέως βουλευτής, εντυπωσιάζει η σεμνή σιωπή των μειοψηφιών του Δήμου Καστοριάς. Που προφανώς έχουν ακούσει την θεωρία του ώριμου φρούτου και περιμένουν να πέσει, ή τα βρίσκουν τελικά όλα καλά και προεκλογικά δεν έλεγαν την αλήθεια, που τα εύρισκαν όλα χάλια. 

Σε πείσμα όλων των κακοπροαίρετων –καλοπροαίρετοι είναι όλοι αυτοί που τρέμουν να πληρώσουν τα ταξίδια τους– με στόχο την προβολή και την προώθηση της Καστοριάς «ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους», την «ενίσχυση της εξωστρέφειας» και την «ανάπτυξη νέων συνεργασιών», ο Δήμος Καστοριάς λοιπόν συμμετείχε με δικό του περίπτερο στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Κύπρου από τις 24 έως τις 27 Απριλίου 2025.

Την αποστολή του Δήμου Καστοριάς στελέχωσαν διάφοροι. Όμως top ήταν ο δήμαρχος Ιωάννης Κορεντσίδης. Ενώ όπως αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα, «το περίπτερο του Δήμου Καστοριάς αποτέλεσε σημείο συνάντησης τουριστικών πρακτόρων, επαγγελματιών του κλάδου και εκατοντάδων εμπορικών επισκεπτών. Οι οποίοι έδειξαν έντονο ενδιαφέρον να ενημερωθούν για την ιστορία, τον πολιτισμό, τα αξιοθέατα και τις φυσικές ομορφιές της περιοχής. Τους επισκέπτες ενθουσίασε ο εξοπλισμός VR που διέθετε ο Δήμος Καστοριάς στο περίπτερό του, καθώς τους έδωσε την ευκαιρία να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία εικονικής περιήγησης στα αξιοθέατα και τα φυσικά τοπία της περιοχής, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές τόσο για την άρτια διοργάνωση, όσο και για την παρουσίαση του τουριστικού προϊόντος της Καστοριάς». Και έτσι τέλειωσε η γιορτή και σχόλη.


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Είναι προφανές ότι εδώ κάτι τρέχει, και ενώ δίνει πάσες ο τέως βουλευτής, εντυπωσιάζει η σεμνή σιωπή των μειοψηφιών του Δήμου Καστοριάς. Που προφανώς έχουν ακούσει την θεωρία του ώριμου φρούτου και περιμένουν να πέσει, ή τα βρίσκουν τελικά όλα καλά και προεκλογικά δεν έλεγαν την αλήθεια, που τα εύρισκαν όλα χάλια. 


* * *

Και κάπου στα φουρτουνιασμένα νερά, κοντά στο τέλος του ταξιδιού τους, όπως ο Ιάσονας και οι Αργοναύτες συναντούν τους γιους του Φρίξου, του απίθανου εκείνου τύπου που είχε φέρει το χρυσόμαλλο δέρας στην Κολχίδα στον βασιλιά Αιήτη της Κολχίδας, ο οποίος το έβαλε σε ένα άλσος όπου παρέμενε, φρουρούμενο από έναν άσχημο δράκο.
 
Αλλά και όπως ο Ιάσονας και οι χαρούμενοι άντρες του τελικά προσγειώθηκαν στην ακτή της Κολχίδας, και ανακάλυψαν ότι έπρεπε να αντιμετωπίσουν κάτι περισσότερο από τον δράκο, αφού για να ανακτήσει το χρυσόμαλλο δέρας ο Ιάσονας έπρεπε: α) Nα βάλει ζυγό σε ένα ζευγάρι ταύρους που εκπνέαν φωτιά, β) Nα οργώσει ένα χωράφι με τους προαναφερθέντες ταύρους, γ) Nα σπείρει τα δόντια του δράκου, δ) Nα σκοτώσει τους νεκρούς ένοπλους που θα ξεφύτρωναν από την γη. 

Και όπως ευτυχώς η Μήδεια, η πριγκίπισσα της Κολχίδας, που ένιωθε κάτι για τον Ιάσονα και ήθελε πολύ να κερδίσει, του έδωσε μια αλοιφή που τον προστάτευε από την φωτιά των ταύρων και επινόησε έναν υπνωτικό που έριξε ο Ιάσονας στα μάτια του Δράκου που φύλαγε το χρυσόμαλλο δέρας. 

Και στο τέλος ο Ιάσονας πήρε το χρυσόμαλλο δέρας, ανέκτησε με επιτυχία τον θρόνο της Ιωλκού και παντρεύτηκε την Μήδεια (αργότερα την παράτησε), έτσι και το κλιμάκιο επέστρεψε στην Καστοριά. Έχοντας μαζί το χρυσόμαλλο το δέρας του τουρισμού, αφού με πανούργο τρόπο άφησε το αποτύπωμα της Καστοριάς στην Κύπρο χρησιμοποιώντας ως αλοιφή για προστασία από τους κακούς και κακόβουλους που τους αμφισβητούν, γερές δόσεις από χαλλούμι.

Και επέστρεψαν υπό τις πάνδημες επευφημίες σύμπασας της Καστοριάς. Και της ακτιβιστικής αντιπολίτευσης του καναπέ. Ευτυχώς την γλύτωσαν της γης εκείνης τα πεύκα και τα κυπαρίσσια. 




Φωτογραφίες από το διάσημο χειρόγραφο (1429-1461) του Τάγματος του Χρυσόμαλλου Δέρατος της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Αρσενάλ στο Παρίσι, με τα οικόσημα του Ιππικού. Το Τάγμα του Χρυσόμαλλου Δέρατος (Βουργουνδικού Τάγματος των Ιπποτών) είναι ένα κοσμικό τάγμα ιπποσύνης που ιδρύθηκε το 1430 από τον Φίλιππο τον Αγαθό (1396-1467), στην Βρύγη της Φλάνδρας (Μπρυζ του Βελγίου), κατά την διάρκεια των εορτασμών που δόθηκαν με την ευκαιρία του γάμου του με την τρίτη σύζυγό του, Ισαβέλλα της Πορτογαλίας (1397-1471). Το Τάγμα εμπνευσμένο από τον μυθικό Ιάσωνα και την Αργοναυτική εκστρατεία του, είχε σκοπό την ανάκτηση των Αγίων Τόπων από τους Οθωμανούς.


(*) Γη της λεμονιάς, της ελιάς / γη της αγκαλιάς, της χαράς / γη του πεύκου, του κυπαρισσιού / των παλικαριών και της αγάπης / Γη του ξεραμένου λιβαδιού / γη της πικραμένης Παναγιάς / γη του λίβα, τ’ άδικου χαμού / τ’ άγριου καιρού, των ηφαιστείων / Χρυσοπράσινο φύλλο / ριγμένο στο πέλαγο. / Γη των κοριτσιών που γελούν / γη των αγοριών που μεθούν / γη του μύρου, του χαιρετισμού / Κύπρος της αγάπης και του ονείρου / Χρυσοπράσινο φύλλο / ριγμένο στο πέλαγο. 
Στίχοι: Λεωνίδας Μαλένης- Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 8 Μαΐου 2025, αρ. φύλλου 1271.


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

1 σχόλιο:

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ