26.9.14

Αρχιτεκτονική




Δελτίο Τύπου της 30ης Απριλίου 2014 του πολιτικού γραφείου του νέου πλέον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Θεόδωρου Καρυπίδη:

«Επίσκεψη του υποψήφιου περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ.Θεόδωρου Καρυπίδη, στο εγκαταλελειμμένο κτήριο της Πανεπιστημιακής Σχολής Καστοριάς.
Το εγκαταλελειμμένο πλέον -πρόσφατα ανακαινισθέν- κτήριο του παλαιού Α' Γυμνασίου Καστοριάς στο οποίο προβλεπόταν η εγκατάσταση του Πανεπιστημιακού τμήματος αρχιτεκτονικής-αναπαλαίωσης μνημείων και παραδοσιακών κτηρίων, επισκέφθηκε ο Θεόδωρος Καρυπίδης με τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς κ. Σωτήριο Αδαμόπουλο και άλλα μέλη του συνδυασμού του.
Ο κ.Καρυπίδης έχει επανειλημμένα δηλώσει, ότι η μεταφορά της σχολής από την Καστοριά στην Κοζάνη αποτελεί μεγάλη αδικία που θα πρέπει να επανορθωθεί άμεσα, κάτι για το οποίο ο ίδιος και ο συνδυασμός του θα αγωνισθεί να πετύχει από την κεντρική κυβέρνηση.
Στη συζήτηση που έγινε με τα μέλη του συνδυασμού της Καστοριάς «Ανατροπή-Δημιουργία», τονίστηκε η αναγκαιότητα, όχι μόνο για επαναφορά της πανεπιστημιακής σχολής στην Καστοριά, αλλά και για την επανίδρυσή της με το ίδιο πρωταρχικό γνωστικό αντικείμενο το οποίο είχε προβλεφθεί από την αρχική μελέτη σκοπιμότητας.
Η Καστοριά αποτελεί ιδανικό τόπο για τη λειτουργία σχολής με αντικείμενο την αποκατάσταση παραδοσιακών κτηρίων και μνημείων, παρέχοντας ένα ζωντανό «εργαστήριο» μελέτης και πρακτικής εφαρμογής στους φοιτητές της, κάτι που είναι ιδιαίτερα θετικό για τους ίδιους και για το επίπεδο της Σχολής, αλλά και για την ίδια την πόλη που θα ευεργετηθεί ποικιλοτρόπως με τις μελέτες και εργασίες των φοιτητών και καθηγητών της. Παράλληλα δε, με τις δραστηριότητες της η Σχολή, θα κάνει περισσότερο γνωστή την Καστοριά διεθνώς, ως μία σπάνια «πόλη-μνημείο» του Βυζαντινού και νεώτερου ελληνικού πολιτισμού, με πρόσθετα οφέλη για τον τόπο και την τουριστική του ανάπτυξη.
Η σημερινή ντροπιαστική εικόνα εγκατάλειψης στο χώρο και τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Σχολής που κόστισαν πανάκριβα στον έλληνα φορολογούμενο, όπως και η μεταφορά της από την Καστοριά με τις πανέτοιμες υποδομές, στην Κοζάνη σε ενοικιασμένα κτήρια, αποτελούν παραλογισμούς που πρέπει να διορθωθούν πριν είναι πλέον πολύ αργά».

* * *

Και ενώ τα δήλωνε όλα αυτά ο κ. Θ. Καρυπίδης στις 30 Απριλίου, εδώ οι κάθε λογής αρμόδιοι, παραιτήθηκαν προκαταβολικά από κάθε προσπάθεια διεκδίκησης, και δεν έκαναν προεκλογικά, ούτε σε συμβολικό επίπεδο μία αντίστοιχη δήλωση. Απεναντίας, με την απόφασή τους να μεταφέρουν το δημοτικό σχολείο στο κτήριο του Γυμνασίου (και όχι στο π. ΚΠΕ), βάζουν εμπόδιο σε οποιοδήποτε διαπραγματευτικό χαρτί που θα μπορούσαν, στην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που αναμένεται, η τοπική πολιτική εξουσία, οι φορείς και οι μελλοντικά υποψήφιοι βουλευτές, να εκμεταλλευτούν για την προοπτική του τόπου.

* * *

Κατά την 11η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, όπου θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014, και ώρα 19:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του κτιρίου της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (περιοχή ΖΕΠ Κοζάνης), το 8ο θέμα που θα συζητηθεί είναι η «Έγκριση σύναψης και σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης   μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς) και του Δήμου Καστοριάς για την υλοποίηση του έργου «Εργασίες διαρρύθμισης του 1ου Γυμνασίου για μεταστέγαση του 1ου Δημοτικού Καστοριάς»


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 19 Ιουνίου 2014, αρ. φύλλου 745

Σχετικά κείμενα:  

5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος26/9/14

    Υπάρχει ελπίδα ο κ. Καρυπίδης να καταφέρει κάτι τελικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος26/9/14

    Κοζανίτης vs Καστοριανός: 1-0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος26/9/14

    Έχουμε τους πολιτικούς που εμείς εκλέξαμε: Αντωνίου Διαμαντόπουλος. Το μέλλον της Καστοριάς είναι λαμπρό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ερώτημα26/9/14

    Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Καστοριάς (που προορίζετο για το 1ο Γυμνάσιο) μετονομάστηκε σε Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και η έδρα του μεταφέρθηκε από την Καστοριά στην Κοζάνη.
    Τώρα έρχεται ένας Κοζανίτης και δηλώνει ότι θα το επιστρέψει Καστοριά;
    Η κα Αντωνίου είναι Κοζανίτισσα και ο κ. Καρυπίδης Καστοριανός;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αφελής άνθρωπος29/9/14

    Διαβάζοντας τους τίτλους των άρθρων για την Αρχιτεκτονική της Καστοριάς, έχω να προτείνω κι εγώ έναν για το επόμενο σχετικό δημοσίευμα :

    "Το γεφύρι της Άρτας"

    (έχει και σχέση με το προσδοκώμενο περιεχόμενο σπουδών... μάλλον όμως γι' αυτό δεν στέριωσε στην Καστοριά... δεν υπήρχε πρωτομάστορας... και κυρίως η γυναίκα του δεν δεχόταν να θυσιαστεί...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ