9.6.19

"Σφραγίστηκε" εργοστάσιο στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς, εξαιτίας ρύπανσης στο υπέδαφος και στο νερό




Σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου της εταιρίας που επεξεργάζεται δέρματα στην περιοχή "Λαγούρα" του Δήμου Άργους Ορεστικού Καστοριάς, προχώρησε η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, εξαιτίας διαρροής των λυμάτων του βυρσοδεψείου του στο υπέδαφος της περιοχής.

Όλα ξεκίνησαν από την υδροληψία που έκανε συνεργείο της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, σε γεώτρηση ,την οποία διαθέτει για τις δικές της ανάγκες, η επιχείρηση DM ABEE. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Σωτήρη Αδαμόπουλο "τα αποτελέσματα αναλύσεων στα δείγματα του νερού που ελήφθησαν στις 6 Μαΐου, έδειξαν τεράστιες συγκεντρώσεις στις τιμές τετραχλωροαιθυλένιου που έφθασαν στα ύψος των 7.802 mg/ lit όταν το ανώτατο φυσιολογικό όριο είναι στα 10 mg /l".

Ο κ Αδαμόπουλος, ανέφερε, ότι κλιμάκιο της υπηρεσίας μετέβη στο χώρο του εργοστασίου και μετά από έρευνα στην οποία συμμετείχαν και οι υπεύθυνοι της επιχείρησης "εντοπίστηκε να είναι σπασμένος ο σωλήνας που μεταφέρει τα απόβλητα του εργοστασίου επεξεργασίας δερμάτων, με αποτέλεσμα να μολύνεται το υπέδαφος και πιθανόν ο υδροφόρος ορίζοντας". Υπογράμμισε τέλος ότι ενημερώθηκε άμεσα η Διεύθυνση Υγείας και ο Εισαγγελέας Καστοριάς για το συμβάν.


ODOS | newspaper of Kastoria, Greece
ΟΔΟΣ 14.3.2019 | 977


Το εργοστάσιο θα παραμείνει κλειστό έως ότου αποκατασταθούν οι φυσιολογικές τιμές
στις συγκεντρώσεις τετραχλωροαιθυλένιου και ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης του αγωγού αποβλήτων. Στο ερώτημα για την χρονική διάρκεια της βλάβης του αγωγού ο κ Αδαμόπουλος ανέφερε ότι δεν μπορεί να πει "για πόσο χρονικό διάστημα ήταν σπασμένος ο αγωγός και μόλυνε το υπέδαφος της περιοχής και εάν αυτή η διαρροή συνδέεται με τις υψηλές συγκεντρώσεις τετραχλωροαιθυλενίου που βρέθηκαν το 2018 σε πλησιέστερη πηγή μόλις 2,5 χλμ στο Δισπηλιό".

Τον Ιούνιο του 2018, η ΔΕΥΑ Καστοριάς είχε παραδεχθεί, μετά από καταγγελίες, ότι μια πηγή που τροφοδοτούσε την κοινότητα Δισπηλιού εμφάνισε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις τετραχλωροαιθυλενίου, ουσία που προέρχεται από ανθρωπογενή δραστηριότητα και χρησιμοποιείται ως διαλύτης στα καθαριστήρια αλλά πολύ περισσότερο στα εργοστάσια επεξεργασίας δέρματος. Η συγκεκριμένη πηγή σφραγίστηκε και έκτοτε ο οικισμός τροφοδοτείται από τις πηγές που υδρεύουν την πόλη.

Ο Δήμαρχος Άργος Ορεστικού Καστοριάς Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επίσημη ενημέρωση από την Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας για το συμβάν και ότι η Δημοτική αρχή βρίσκεται σε στενή συνεργασία και συνεννόηση με την Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας.

Vetonews βασισμένο σε ρεπορτάζ της kastorianiestia


Ποια είναι τα όρια της αμέλειας και της δόλιας συμπεριφοράς που επιδρούν ακόμη και στον νομικό χαρακτηρισμό του φαινομένου, όταν εμπλεκόμενοι βρίσκουν μέχρι σήμερα πάντα τον τρόπο να ξεγλιστρούν και να είναι υπεράνω πάσης υποψίας; [...]
Κανείς δεν θα μάθει ποτέ τι ακριβώς εύλογο απαίτησε την πάροδο πολλών μηνών στην διάρκεια των οποίων αρμόδιοι, στο Άργος Ορεστικό αλλά και την Καστοριά, και μη αρμόδιοι, περίπου καθησύχαζαν τους πολίτες. Μέχρι να προκύψουν τώρα τα κακά μαντάτα.
ΟΔΟΣ 13.6.2019 | 990


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ