17.11.19

Η κ. Γ. Ζεμπιλιάδου για το φυσικό αέριο

Φυσικό Αέριο: χάσαμε πολλά, αλλά ο πρώην βουλευτής κ. Κασαπίδης μόλις «προσγειώθηκε» στην δύσκολη πραγματικότητα της Δυτικής Μακεδονίας

Απ ότι φαίνεται είχαμε δίκιο όταν προεκλογικά καλωσορίζαμε τον κ. Κασαπίδη στη Δυτική Μακεδονία. Δεν δικαιολογείται αλλιώς το γεγονός ότι μόλις σήμερα ο περιφερειάρχης κατάλαβε ότι η Περιφέρεια χάνει το στοίχημα του φυσικού ερίου και αυτή την τετραετία. Το κατάλαβε τώρα και καταφεύγει στο γνωστό …«φταίνε οι άλλοι»!

Από την πλευρά μας προσπαθήσαμε επανειλημμένα και έγκαιρα να προειδοποιήσουμε ότι ως Περιφέρεια ήμασταν οι μεγάλοι χαμένοι, καθώς από τις τρεις Περιφέρειες της Μακεδονίας ήμασταν η μόνη Περιφέρεια που δεν πήραμε παροχή φυσικού αερίου.

Τον Ιούλιο του 2016 δημοσιεύθηκε το Σχέδιο Ανάπτυξης 2016-2025 του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), το οποίο άφηνε εκτός τη Δυτική Μακεδονία (εδώ σχετικά)

Τον Ιανουάριο του 2016 με συνέντευξη μας δημοσιοποιούμε το γεγονός ότι η Δυτική Μακεδονία δεν είναι μέσα στις πρώτες τρεις Περιφέρειες, ενώ ήδη από τον Ιούνιο στη συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου είχαμε επισημάνει επίσης ότι για τη Δυτική Μακεδονία δεν προβλεπόταν παροχή φυσικού αερίου (εδώ σχετικά)

Ο κ. Κασαπίδης ήταν τότε βουλευτής. Γιατί δεν αντέδρασε ;

Τον Ιούνιο του 2017 γίνεται η πανηγυρική εξαγγελία από την Καστοριά των Σταθάκη –Καρυπίδη «Έρχεται το φυσικό αέριο στη Δυτική Μακεδονία» … (εδώ σχετικά)

Τον Δεκέμβριο του 2017 βάλαμε το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο ζητώντας πλήρη ενημέρωση καθώς από τα ΜΜΕ ενημερωθήκαμε ότι άνοιξε ο δρόμος για την υλοποίηση έργων επέκτασης του δικτύου διανομής Φυσικού σε 18 πόλεις στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, με δάνειο ύψους 48 εκατ. ευρώ της ΕΤΕΠ προς τη ΔΕΔΑ.

Στην επέκταση αυτή οι πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας είναι απούσες παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν δημόσια δοθεί από τον κ. Σταθάκη και τον κ. Καρυπίδη (εδώ σχετικά)

Ο κ. Κασαπίδης ήταν τότε Βουλευτής. Γιατί δεν αντέδρασε;

Στις 27 Μαρτίου του 2018 ο συνδυασμός μας αποκαλύπτει την απόλυτη διάψευση των εξαγγελών Σταθάκη-Καρυπίδη. Δίνουμε στην δημοσιότητα αναλυτικό Δελτίο Τύπου με τίτλο «Φυσικό αέριο. Η περιφερειακή αρχή έμεινε (πάλι) μόνο με τα πανηγύρια!» (εδώ σχετικά)

Η καταγγελία μας αφορούσε την έκδοση του ΦΕΚ 59/18.01.2018 Τεύχος Β΄ με τίτλο «Έγκριση οδικού χάρτη αγοράς φυσικού αερίου 2017-2022» απ΄όπου προέκυπτε ότι και σε αυτόν τον οδικό χάρτη για άλλη μια φορά η Δυτική Μακεδονία έμενε εκτός σχεδιασμού (εδώ σχετικά)

Ο κ. Κασαπίδης ήταν τότε βουλευτής. Γιατί δεν αντέδρασε;

Στις 15 Μαΐου 2018 η Ν.Ε. Καστοριας του Τ.Ε.Ε., με δελτίο τύπου βάζει τα πράγματα στη θέση τους καθώς μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «…το βαλβιδοστάσιο που κατασκευάζεται στην Ποριά, είναι ένα από τα 23 κατά μήκος του αγωγού, όπου και επεξηγήθηκε ο ρόλος του στην φάση λειτουργίας του αγωγού … που είναι μια βαλβίδα εκτόνωσης σε περίπτωση ατυχήματος...».

Και παρακάτω αναφέρει «…Αυτό το «επίτευγμα» επιχειρεί ο ΤΑΡ, πιεζόμενος από τον περιφερειάρχη, να το παρουσιάσει ως «αναμονή» που θα συνδέεται με το δίκτυο διανομής για την παροχή φυσικού αερίου σε Καστοριά και Άργος..) (εδώ σχετικά)

Ο κ. Κασαπίδης ήταν τότε βουλευτής. Γιατί δεν αντέδρασε;

Εκείνη την περίοδο ο κ. Καρυπίδης και η Κυβέρνηση έκαναν βέβαια ανούσιες κινήσεις εντυπωσιασμού ανοίγοντας κωδικούς χρηματοδότησης (ΣΑΕ 12,5εκ€) για να κατασκεαστούν τάχα τα δίκτυα …για το Φυσικό Αέριο που δεν είχαμε! Κάτι σαν αυτό που λέει ο λαός μας «… ακόμη δεν τον είδαμε Γιάννη τον είπαμε…»! (εδώ σχετικά)

Τον Ιανουάριο του 2019, είδε το φως της δημοσιότητας η συνέντευξη Τύπου, του προέδρου του ΔΣ της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Αερίου (ΔΕΔΑ), κ. Σταύρου Ραπτόπουλου.

Από τη δημοσιοποίηση της ενημερωνόμαστε ότι άνοιξε ο δρόμος για την υλοποίηση έργων επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε 18 πόλεις στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, με δάνειο ύψους 48 εκατ. ευρώ της ΕΤΕΠ προς τη ΔΕΔΑ εντός της επόμενης πενταετίας.

Στην επέκταση αυτή οι πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας είναι απούσες παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν δημόσια μέχρι τότε δοθεί. Υπάρχει μόνο μια γενικόλογη αναφορα «…και σε επόμενη φάση η Καστοριά, το Άργος Ορεστικό και τα Γρεβενά…», επόμενη φάση δηλαδή μετά την πενταετία (εδώ σχετικά)

Την χαμένη ευκαιρία του φυσικού αερίου την πενταετία Καρυπίδη από πλευράς μας αναδεικνύαμε καθόλη τη προεκλογική περίοδο σε συνεντεύξεις και ομιλίες

Ο κ. Κασαπίδης ήταν ακόμη βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου αλλά δεν τον ακούσαμε να διαμαρτύρεται. Γιατί;

Ακόμη και σήμερα, που η βίαιη απολιγνιτοποίηση της Περιφέρειας είναι προ των πυλών και η έλευση του ΦΑ και η χρηματοδότηση των Δικτύων πρέπει να αποτελέσουν Κυβερνητική δέσμευση και Εθνική Προτεραιότητα, ο κ. Κασαπίδης αποπροσανατολίζει τη συζήτηση και μιλάει για τα «βαλβιδοστάσια» τα σημεία αποσυμπίεσης και εξόδου του ΦΑ στην Περιφέρεια.

Δεν ξέρω τι ακριβώς συζήτησε με τον διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΔΕΣΦΑ και για το ότι πρώτη φορά άκουσε για τον σταθμό αποσυμπίεσης στον Περδίκκα.

Όμως η δήλωσή του “Δεν είχε προβλεφθεί ΠΟΤΕ 2ος σταθμός αποσυμπίεσης φυσικού αερίου στον Περδίκκα» είναι λάθος.

Όπως φυσικά ήταν ψευδέστατος και ο ισχυρισμός Καρυπίδη ότι αυτός έφερε τις αναμονές φυσικού αερίου (βαλβιδοστάσια) στη Δυτική Μακεδονία.

Ο ΤΑΠ και η διέλευσή του αποφασίστηκαν πολύ πριν τον κ. Καρυπίδη φυσικά.

Ποτέ δεν καταλάβαμε γιατί ακριβώς πανηγύριζε τότε ο κ. Καρυπίδης και δεν καταλαβαίνουμε τι δεν βρίσκει τώρα ο κ. Κασαπίδης, καθώς βάση της εγκεκριμένης μελέτης ήδη από το 2013 προβλέπονταν δύο σταθμοί αποσυμπίεσης.

Ένας στην Καστοριά και ένας στην Εορδαία. Παραπέμπουμε στον χάρτη όδευσης της μελέτης όπου φαίνεται η χωροθέτηση των βαλβιδοστασίων (εδώ σχετικά)

Ως εκ τούτου η εξάντληση της κουβέντας στην ακριβή θέση των βαλβιδοστασίων είναι μια συζήτηση... περί όνου σκιάς.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι αν αυτά τα βαλβιδοστάσια θα αποτελέσουν ποτέ σημεία εξόδου για παροχή φυσικού αερίου στη Δυτικη Μακεδονία.

Με λίγα λόγια το πραγματικό διακύβευμα είναι ΑΝ και ΠΟΤΕ θα έχει παροχή φυσικού αερίου η Δυτική Μακεδονία. Την απάντηση αυτή μπορεί να δώσει ΜΟΝΟ η κυβέρνηση και ο ΔΕΣΦΑ.

Αυτό πρέπει να διασφαλίσει ο κ. Κασαπίδης.

Η συζήτηση για τα δίκτυα και τη χρηματοδότηση τους έπεται γιατί φυσικά κανείς δεν θέλει να έχει πανάκριβα δίκτυα χωρίς παροχή φυσικού αερίου.

Το ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξε προετοιμασία και χάσαμε πολλά μπορεί ο κ. Κασαπίδης να το μαθαίνει σήμερα εμείς όμως το βροντοφωνάζουμε πέντε χρόνια τώρα.

Αυτό που θέλουμε να ξέρουμε είναι το τι δεσμεύεται να κάνει ο ίδιος τώρα που «προσγειώθηκε» στην δύσκολη πραγματικότητα της Δυτικής Μακεδονίας!

Γεωργία Ζεμπιλιάδου 
περιφερειακή σύμβουλος επικεφαλής Συνδυασμού “Ελπίδα”


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ